Stöd Ukraina

Anna__s blogg

Måndag 24 Augusti 2009 - Kina
Är nyss hemkommen från 19 dagar i Kina runt Shanghai - Huangshan - Suzhou och Tongli - Peking. Åkte inte på någon organiserad resa, utan bokade allt separat.

Shanghai
Det mest sevärda är nog Gamla stan och YuYu Gardens. Tätt efter kommer de nya kvarteren, Pudong, och att åka upp i JinMaoTower istället för i TV-tornet Pearl Tower, ger en mycket bättre utsikt. Inte bara för att det är högre upp, utan också för att TV-tornet nog är snyggast från utsidan.
Missa inte akrobatikföreställningarna, de är superbra.

Huangshan
Den absoluta höjdpunkten på resan. En dag i Gula Bergen och en dag i Emerald Valley samt runt Nine Dragon´s Waterfall. Finns också en del intressanta små genuina byar med minimalt antal turister (såg nog två...) runt Huangshan, och hittar men en engelsktalande taxichaufför är det inga problem att ta sig dit.

Suzhou
Trevlig liten kanalstad, även om många sa att Hangzhou nog var finare. Dock värt att besöka ett par dagar. Tongli är väldigt turistiskt, men det finns små gränder som få turister hittar till. En heldag i Tongli räcker gott och väl.

Peking
Muren är ett ganska självskrivet resmål, men det finns andra ställen än lättåtkomliga Badaling. Underskatta dock inte vandringen på muren. Trots att man innan resan visste att det skulle var mycket upp och ner, kunde man ändå inte räkna ut hur uttröttande 4 timmar på muren var, särskilt inte i den hettan och luftfuktigheten vi hade. Det är dock värt all energi, utsikten är oslagbar.
Himmelska Fridens Torg är bara en stor öppen plats med Maos porträtt i en änden. Blev inte särskilt imponerad av detta. Förbjudna staden är fint om man kommer bort från turistmassorna in i de mindre gränderna.
Åk gärna till någon park på morgonen (8-tiden), då det är lite tai chi (även om många kineser tycks ha övergett detta till förmån för modern aerobics) och annat på grönområdena.
Missa inte Pekingopera, oavsett om man är intresserad av sång/opera eller inte. Det var det mest speciella jag har hört. Finns också en fantastisk shaolin Kung Fu-show om man är lite intresserad av kampsport eller akrobatik.
Tempel finns det gott om, och missa inte att åtminstone titta in i några av hutongerna (de äldre gatorna som försvinner mer och mer).

Om någon har några frågor om resmål, rutter, tidsplanering etc. i närheten av detta, inför sin kommande Kinaresa, så fråga bara, ska försöka att svara!
Måndag 3 November 2008 - Gozo
DETTA BÖR MAN INTE MISSA:

Dykning! Detta är nästan ett måste på Gozo. Det finns gott om dykskolor, och vill man inte dyka är det härligt att snorkla i detta klara, rena vatten. Scuba Kings i Marsalforn är ett bra ställe som drivs av en engelsman. Missa inte att dyka vid Comino Caves!

Azure Window och Inland See. Azure Window är fascinerande, snorkla utanför Blue hole som ligger under "fönstret" och bort längs högra kklippkanten. Underbart ljus när man kommer några meter ut, och fantastiskt bra sikt!

Azure Window:
En eller ett par dagar på huvudön Malta. Åk till Mdina och gå omkring i alla smala gränder. Mycket turister, men de flesta går bara längs huvudgatan.

Huvudgatan i Mdina:
Mdina:
Åk till Ta´Kola Windmill istället för Ggiantija Tempel på ön. Inte en enda turist när jag var där, och betydligt intressantare att gå omkring i.

Åk in till huvudstaden på ön, Victoria, och gå omkring i gränderna bakom St Georges katedral.

Centrala Victoria:
Missa inte heller citadellet 10 min från centrum, där stora kaktusar pryder de sandfärgade väggarna.

Xlendi - en vacker liten bukt som är ganska lugn. Är värt ett besök.

Bredvid Mdina ligger staden Rabat med St Pauls katedrals ”källare”, där kristendomen på Malta startade. Guidade turer gratis, men man förväntas skänka en slant till kyrkan. Dessutom ligger St Pauls plundrade katakomber inte långt härifrån. Med telefonliknande hörlurar, som fungerar som guide, går man omkring i de mörka gångarna.

Det finns många små orter som är roliga att besöka just för att det är så icke-exploaterat och så genuint maltesiskt. Zebbugg är ett exempel:

DETTA KAN DU HOPPA ÖVER:

Blå Lagunen på grannön Comino. Hög partymusik, solstolar och solande människor som ligger som packade sillar... Dessutom en egen glassbåt. Det finns fint vatten på annat håll.

Blå Lagunen:
Ggantija tempel på ön. Det sägs vara så fantastiskt, men även för den historieintresserade är detta inte mer än lite stenar och några turistkiosker.

Ggantija Tempel:

Måndag 3 November 2008 - Djerba
Det har skrivits mycket negativt om Tunisien, men mestadels verkar dessa diskussioner handla om Hammamet och Sousse. Jag var i Djerba - mindre turister (åtminstone för några år sedan) och därmed mindre exploaterat.

Om du åker till Djerba bör du inte missa:

Ta taxi till en turistmoské (The Fadhloun Mosque ) i närheten och gå omkring där. Allt är vitt, det är svårt att få skugga, men mycket intressant att se. Ta gärna med sjalar etc för att täcka ben och axlar.

Åk till El Riadh och synagogan "la Ghriba" där. Glöm inte att klä dig "anständigt" och ta gärna med en sjal.

Muséet om tunisisk kultur i La Guellala (nästintill turistfritt när vi var där under högsäsong), och krukmakarstaden som ligger nära.

Det finns turistutflykter där man kan rida dromedar och sova över ute i öknen. Ja - det är en turistfälla. Men vissa turistfällor är värda att fastna i och detta är en av dem. Det är mycket svårt att arrangera en hel sådan här tur på egen hand.

Detta är något av det man får möjlighet att se på utflykten:
Åk in till Midoun eller Houmt Souk och gå omkring på marknaderna. Köp solmogna fikon och färska goda vindruvor och ät till frukost.

Ja, man måste väl besöka stranden någon dag också! De flesta hotell har sina egna stränder. Sand mest, inte mycket att snorkla vid med andra ord. Men ofta finns en liten lokal restaurang med varierande lokal mat, passa på att äta lunch här.

Missa inte att besöka någon av alla de tunisiska restauranger som finns lite varstans utanför hotellområdena. Tunisisk mat är god för det mesta, fråga lokalbefolkningen eller välj en restaurang med meny enbart på arabiska. Då får du garanterat något lokalt istället för pizza eller pommes frites!

DETTA KAN MAN HOPPA ÖVER:
Vissa större hotell har riktiga turistjippon på kvällarna med fågeldansen och skönhetstävlingar som "miss djerba". Tycker du om att dricka öl, dansa fågeldansen och prata svenska på semestern passar det dock bra.
Lördag 21 Juni 2008 - Island
På väg från flygplatsen till Reykjavik möts jag av ett molnlandskap. Berg, stelnad lava, grå-grön-brun sand och en mycket utmärkande doft av svavel. Island är ett annorlunda land trots närheten till Sverige och Norge. Och det är klart värt att besöka, särskilt om du gillar vacker natur!

MISSA INTE:

En tur till Västmannaöarna. Detta är otvivelaktigt den utflykt som jag tyckte bäst om på Island. Bussar går från BSI-centralen två gånger om dagen till färjan. Kostar ett par hundra för färjan över, och resan tar ca 3 timmar. Du kommer mötas av fantastisk natur, många lunnefåglar och väldigt få turister. Övernatta på något av gästhusen eller hotellen på ön, och passa på att bestiga något av de högsta bergen för att få se utsikten över det enda samhället på ön!

Rid ut med islandshästar. Gott om arrangörer, och du kan välja mellan att rida ett par timmar till flerdagsturer. Glöm inte regnkläderna! Även om det är strålande sol och molnfri himmel när du rider iväg, kan det kan ösa ner både regn och hagel en halvtimme.

Blå Lagunen. Det må vara en turistfälla, men det spelar ingen roll! Det är lätt att kombinera detta med ankomst eller avresa, det går många bussar. Ett bad här är en varm och härlig avslutning på en Islandssemester.

Boka en vandringsutflykt till Reykjadalur, där du kan bada i varma källor, och tar du dig upp i bergen bjuds du på en enastående utsikt.

Ta en liten sightseeingtur i Reykjavik om du ändå bor där. Härifrån är också lätt att ta bussen till andra delar av Island - både arrangerade turistresor och vanliga långfärdsbussar.

"The Golden Circle" - en av de största turistattraktionerna på Island. Men det skulle kännas mycket märkligt att åka hem utan att ha sett geysir, Thingvallir, Gullfoss och de andra stora vattenfallen. Med andra ord är det värt varenda sekund! Är ni flera, så hyr en bil istället. Både billigare och roligare. Stanna till vid Thingvallavatn också med alla små stenpyramider i miniformat.
Torsdag 24 Januari 2008 - Tobago
Resealbum: Tobago
Den lilla ön Tobago reser man utan problem runt på en dag, men för att se allt vad ön har att erbjuda behövs betydligt längre tid.

STRÄNDER OCH SNORKLING
Stränderna är många och vackra, särskilt utanför Crown Point, öns södra udde. Stranden Pigeon Point (med det lilla huset ute på bryggan som man ofta ser på vykorten från Tobago) kan visserligen vara värt ett besök, åtminstone om man är ute efter barer, restauranger och att trängas på stranden bland solstolar och turister. Det är öns enda betalstrand som man får besöka för en tjuga. Det är inte dyrt, men det finns trevligare och lugnare stränder att besöka. Även på Store Bay i närheten, var det också för mycket turister och försäljare för vår smak. Vill man ha lite mer lugn och ro finns bland annat Castara, Englishmans Bay och Arnos Vale, där snorklingen för övrigt är bra också.

Eftersom vi bodde i Buccoo föll det sig natruligt att besöka stranden där några gånger, och som synes är det en härlig strand med få människor:

Vi fick tipset att undvika Atlantkustens stränder, då det var höga vågor, men också undervattenströmmar. Dock finns det tillräckligt många fina stränder på öns västra del att det räcker och blir över för en tvåveckors semester.

RESTAURANGER
Maten i allmänhet var god, och det finns gott om fisk- och skaldjursrätter, men även fläskkött, kyckling och lamm.

Om man bor i Crown Point finns tillräckligt med restauranger för att inte behöva gå till samma hela tiden. Om man bor utanför Crown Point, som vi gjorde, finns visserligen inte lika mycket restauranger, men å andra sidan hade ju vi möjlighet att äta där lokalbefolkningen åt. Man får räkna med en femtiolapp om man vill sitta ner vid bord. Annars kan man gå till en av de små lokala hämtställena där man kan få grillad fisk/kött eller en hamburgare med pommes frites i en frigolitlåda för 30-35 kr.

Mama Jemmas, den kända restaurangen byggd uppp i ett träd på öns norra del, är känd bland annat för sin goda mat, vilket visade sig vara en liten underdrift. Maten var i toppklass, och det är väl värt ett besök. Vi betalade 140 kr/pers, vilket inkluderade en fantastiskt god brödfruktspaj, fisk, sallader, ris och annat, och man blev mer än mätt.

AKTIVITETER
"Glassbottom, glassbottom!!". Det är gott om försäljare vid Crown Point, många av dem vill sälja "glassbottom boat tours", en tripp med en glasbottnad motorbåt som man får följa med ut. En snorklingstur på Buccoo Reef ingår samt en simtur i det turkosblå vattnet i Nylon Pool en bit bort. Beroende på vilken variant man valt, får man också följa vidare till No Man´s Land och äta god nygrillad mat och lyssna på Steel Band. Denna tur är att rekommendera, då det är svårt att ordna något liknande på egen hand.

No Man´s Land:
Har du möjlighet - hyr bil. Trots vänstertrafik och en del något våghalsiga bilister var det värt varenda en av de trehundra kronorna vi betalade per dag. Vi åkte runt till de olika städerna, stränderna och stannade till för att ta småturer in i regnskogen. Det är riktigt roligt att hitta en egen stig eller å som leder in bland ovanliga, höga växter, men det finns också guidade turer för omkring 150 kr/person för en timmes vandring där ens allmänbildning om öns omfattande djur- och växtliv ökade något.

Utsikt från hyrbilen på Mot Mot Trail:
En av dessa stigar som vi besökte på egen hand, som ledde in i regnskogen:
Det finns även andra snorklingsutflykter samt dykturer för den som är intresserad, och även arrangerade fisketurer. Många chaufförer erbjuder turer runt ön, inklusive guidningar. Det är ju visserligen ett bekvämt sätt att ta sig fram, men de har vett på att ta betalt, och det är följdaktligen inte det billigaste man kan göra.

Sunday School är en företeelse i Buccoo som, som namnet antyder, äger rum varje söndag. Där är matserveringar, försäljare som vill erbjuder t-shirtar, smycken, stora stickade färgglada mössor och souvenirer. I en liten byggnad finns steel band med turister och lokalbefolkning som visar upp sina danskunskaper. Det är trevligt att fördriva ett par timmar här, och enkelt att prata med lokalbefolkningen, som överallt annars på Tobago. Om möjligt så är många extra pratglada här, både de som är födda här och de som kommit från Europa några år tidigare och flyttat till Tobago på heltid.

Platsen där Sunday School var, sett från bryggan utanför. Stämningen är omöjlig att fånga på bild, men det var vackert med alla ljus som lyste upp marknadsplatsen:
Kommer man vid rätt tid på året, april (?), finns Buccoo Goat Race Festival, vilket är en liten folkfest enligt en man i Buccoo som jag pratade med.

På Turtle Bay kan man, under maj, juni och juli, se sköldpaddorna komma upp på stranden nattetid och lägga ägg. Tyvärr var vi där vid fel tidpunkt på året, men detta ska också vara värt ett besök enligt vad jag hörde.

TRANSPORT
Om man inte vill hyra egen bil, finns det bussar och taxibilar. Vad gäller bussarna bör man vara utrustad med en hel del tålamod, då bussarna inte följer tidtabellerna över huvudtaget. Men det är billigt - det kostar bara 2,50 -3 kr per biljett. Taxibilar finns tillräckilgt, dock inte i överflöd som i vissa andra länder. Glöm bara inte att göra upp om priset först, då vissa gärna drar nytta av okunniga turister som får betala för mycket. Trots att priserna inte är i närheten av våra här i Sverige, är det ju onödigt att betala det dubbla.

SHOPPING
Det är förmodligen inte för shoppingen som man åker till Tobago, men i Crown Point-området finns lite souvenirbutiker där man kan handla diverse smycken, stora tygsjalar och annat. Man gör dock klokt i att ta med sig de kläder man vill använda under semestern, hemifrån, och inte chansa på att det finns att köpa där. Dock finns det solsalva och handdukar och sådant att köpa ifall man inte vill släpa på detta hemifrån.

Tobago är alltså en mycket trevlig liten ö med mycket att upptäcka, om man bara vill. Det är ett väldigt lugnt tempo på ön, ingen stressar, och i princip alla är pratsamma och sociala. Det är låg brottslighet, och man känner sig säker i princip överallt. Oavsett om man är ute efter mer turistinriktade stränder med gott om restauranger och barer (bo i Crown Point) eller om man tycker det är roligare med det mer lokala (bo följdaktligen utanför Crown Point...), så passar nog ön de flesta!
Måndag 25 Juni 2007
Nu är vi hemma från en underbar vecka på Kreta. Varmt, men den riktiga turistströmmen hade, som tur var, inte riktigt startat. Trots restresa hade vi tur med allt !!
Bild från gamla stans gränder.

UTFLYKTER
Vi hyrde bil och besökte Matala, de f.d. hippiegrottorna samt en fin badstrand med utmärkt snorkelvatten.
Passerade Spili med sin "ungdomens källa" på vägen till Matala, och den trevliga hamnen i Aghia Galini. På grund av en liten felkörning på hemvägen passerade vi ett antal små byar och vägar som befolkades av fler får och åsnor än turister.

Vi följde även med på en snorkelutflykt till Domnini Bay, fint vatten med färgglada fiskar och sjöstjärnor. Detta med Kalypso Divecenter och de hade, som namnet antyder, även dykutflykter.

En av dagarna var det marknad på piren i Rethymnon. Högar med kläder i olika sorter och storlekar låg slängda huller om buller på ett tjugotal olika bord. Väldigt billigt, men om man skulle leta fram något som passade hade man säkert fått gå där halva dagen och dra i olika tröjärmar och byxben...

Provade också parasailing för första gången, en turistattraktion som verkade finnas överallt. Men högt ovanför vattenytan fick vi beskåda ett jättestim med delfiner, och detta var värt varenda krona som vi betalat för att få flyga lite!

MAT
Maten för det mesta väldigt god, vi undvek strandpromenaden med alla turistrestaurangerna så långt det var möjligt. Hittade en fantastisk restaurang (Stavros) i gränderna i gamla stan i Rethymnon, med alldeles underbar mat och jättetrevlig miljö. Utedelen i smala gränder under klängväxter, och övervåningen under bar himmel med grekisk levande musik varje kväll. Så den är ett måste om man åker till Rethymnon.

Det blev ett antal luncher som bestod av grekisk sallad och tzatziki av varierande smak, men för det mesta mycket gott. Prövade grekiska specialiteter som souvlaki (grillspett), stifado (fläskkött i tomatsås) och kleftiko (ugnsbakat lamm/potatis/grönsaker och fetaost) samt goda fiskrätter.

SNORKLING
Det finns bra snorklingsvatten på västsidan av borgen Fortezza i Rethymnon, till skillnad från stranden längs strandpromenaden (där det enbart fanns en och annan liten plattfisk eller eremitkräfta).

Till sist vill jag säga att Kreta är att rekommendera, men möjligen då någon ställe som har lite färre turister än Rethymnon, så att man får mer grekiskt och mindre turist/charterupplevelser!