Stöd Ukraina

Anna__s blogg

Måndag 24 Augusti 2009 - Kina

Kina

Är nyss hemkommen från 19 dagar i Kina runt Shanghai - Huangshan - Suzhou och Tongli - Peking. Åkte inte på någon organiserad resa, utan bokade allt separat.

Shanghai
Det mest sevärda är nog Gamla stan och YuYu Gardens. Tätt efter kommer de nya kvarteren, Pudong, och att åka upp i JinMaoTower istället för i TV-tornet Pearl Tower, ger en mycket bättre utsikt. Inte bara för att det är högre upp, utan också för att TV-tornet nog är snyggast från utsidan.
Missa inte akrobatikföreställningarna, de är superbra.

Huangshan
Den absoluta höjdpunkten på resan. En dag i Gula Bergen och en dag i Emerald Valley samt runt Nine Dragon´s Waterfall. Finns också en del intressanta små genuina byar med minimalt antal turister (såg nog två...) runt Huangshan, och hittar men en engelsktalande taxichaufför är det inga problem att ta sig dit.

Suzhou
Trevlig liten kanalstad, även om många sa att Hangzhou nog var finare. Dock värt att besöka ett par dagar. Tongli är väldigt turistiskt, men det finns små gränder som få turister hittar till. En heldag i Tongli räcker gott och väl.

Peking
Muren är ett ganska självskrivet resmål, men det finns andra ställen än lättåtkomliga Badaling. Underskatta dock inte vandringen på muren. Trots att man innan resan visste att det skulle var mycket upp och ner, kunde man ändå inte räkna ut hur uttröttande 4 timmar på muren var, särskilt inte i den hettan och luftfuktigheten vi hade. Det är dock värt all energi, utsikten är oslagbar.
Himmelska Fridens Torg är bara en stor öppen plats med Maos porträtt i en änden. Blev inte särskilt imponerad av detta. Förbjudna staden är fint om man kommer bort från turistmassorna in i de mindre gränderna.
Åk gärna till någon park på morgonen (8-tiden), då det är lite tai chi (även om många kineser tycks ha övergett detta till förmån för modern aerobics) och annat på grönområdena.
Missa inte Pekingopera, oavsett om man är intresserad av sång/opera eller inte. Det var det mest speciella jag har hört. Finns också en fantastisk shaolin Kung Fu-show om man är lite intresserad av kampsport eller akrobatik.
Tempel finns det gott om, och missa inte att åtminstone titta in i några av hutongerna (de äldre gatorna som försvinner mer och mer).

Om någon har några frågor om resmål, rutter, tidsplanering etc. i närheten av detta, inför sin kommande Kinaresa, så fråga bara, ska försöka att svara!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet