Stöd Ukraina

Anna__s blogg

Torsdag 24 Januari 2008 - Tobago
Resealbum: Tobago

Tobago -- en liten ö med mycket att upptäcka

Den lilla ön Tobago reser man utan problem runt på en dag, men för att se allt vad ön har att erbjuda behövs betydligt längre tid.

STRÄNDER OCH SNORKLING
Stränderna är många och vackra, särskilt utanför Crown Point, öns södra udde. Stranden Pigeon Point (med det lilla huset ute på bryggan som man ofta ser på vykorten från Tobago) kan visserligen vara värt ett besök, åtminstone om man är ute efter barer, restauranger och att trängas på stranden bland solstolar och turister. Det är öns enda betalstrand som man får besöka för en tjuga. Det är inte dyrt, men det finns trevligare och lugnare stränder att besöka. Även på Store Bay i närheten, var det också för mycket turister och försäljare för vår smak. Vill man ha lite mer lugn och ro finns bland annat Castara, Englishmans Bay och Arnos Vale, där snorklingen för övrigt är bra också.

Eftersom vi bodde i Buccoo föll det sig natruligt att besöka stranden där några gånger, och som synes är det en härlig strand med få människor:

Vi fick tipset att undvika Atlantkustens stränder, då det var höga vågor, men också undervattenströmmar. Dock finns det tillräckligt många fina stränder på öns västra del att det räcker och blir över för en tvåveckors semester.

RESTAURANGER
Maten i allmänhet var god, och det finns gott om fisk- och skaldjursrätter, men även fläskkött, kyckling och lamm.

Om man bor i Crown Point finns tillräckligt med restauranger för att inte behöva gå till samma hela tiden. Om man bor utanför Crown Point, som vi gjorde, finns visserligen inte lika mycket restauranger, men å andra sidan hade ju vi möjlighet att äta där lokalbefolkningen åt. Man får räkna med en femtiolapp om man vill sitta ner vid bord. Annars kan man gå till en av de små lokala hämtställena där man kan få grillad fisk/kött eller en hamburgare med pommes frites i en frigolitlåda för 30-35 kr.

Mama Jemmas, den kända restaurangen byggd uppp i ett träd på öns norra del, är känd bland annat för sin goda mat, vilket visade sig vara en liten underdrift. Maten var i toppklass, och det är väl värt ett besök. Vi betalade 140 kr/pers, vilket inkluderade en fantastiskt god brödfruktspaj, fisk, sallader, ris och annat, och man blev mer än mätt.

AKTIVITETER
"Glassbottom, glassbottom!!". Det är gott om försäljare vid Crown Point, många av dem vill sälja "glassbottom boat tours", en tripp med en glasbottnad motorbåt som man får följa med ut. En snorklingstur på Buccoo Reef ingår samt en simtur i det turkosblå vattnet i Nylon Pool en bit bort. Beroende på vilken variant man valt, får man också följa vidare till No Man´s Land och äta god nygrillad mat och lyssna på Steel Band. Denna tur är att rekommendera, då det är svårt att ordna något liknande på egen hand.

No Man´s Land:
Har du möjlighet - hyr bil. Trots vänstertrafik och en del något våghalsiga bilister var det värt varenda en av de trehundra kronorna vi betalade per dag. Vi åkte runt till de olika städerna, stränderna och stannade till för att ta småturer in i regnskogen. Det är riktigt roligt att hitta en egen stig eller å som leder in bland ovanliga, höga växter, men det finns också guidade turer för omkring 150 kr/person för en timmes vandring där ens allmänbildning om öns omfattande djur- och växtliv ökade något.

Utsikt från hyrbilen på Mot Mot Trail:
En av dessa stigar som vi besökte på egen hand, som ledde in i regnskogen:
Det finns även andra snorklingsutflykter samt dykturer för den som är intresserad, och även arrangerade fisketurer. Många chaufförer erbjuder turer runt ön, inklusive guidningar. Det är ju visserligen ett bekvämt sätt att ta sig fram, men de har vett på att ta betalt, och det är följdaktligen inte det billigaste man kan göra.

Sunday School är en företeelse i Buccoo som, som namnet antyder, äger rum varje söndag. Där är matserveringar, försäljare som vill erbjuder t-shirtar, smycken, stora stickade färgglada mössor och souvenirer. I en liten byggnad finns steel band med turister och lokalbefolkning som visar upp sina danskunskaper. Det är trevligt att fördriva ett par timmar här, och enkelt att prata med lokalbefolkningen, som överallt annars på Tobago. Om möjligt så är många extra pratglada här, både de som är födda här och de som kommit från Europa några år tidigare och flyttat till Tobago på heltid.

Platsen där Sunday School var, sett från bryggan utanför. Stämningen är omöjlig att fånga på bild, men det var vackert med alla ljus som lyste upp marknadsplatsen:
Kommer man vid rätt tid på året, april (?), finns Buccoo Goat Race Festival, vilket är en liten folkfest enligt en man i Buccoo som jag pratade med.

På Turtle Bay kan man, under maj, juni och juli, se sköldpaddorna komma upp på stranden nattetid och lägga ägg. Tyvärr var vi där vid fel tidpunkt på året, men detta ska också vara värt ett besök enligt vad jag hörde.

TRANSPORT
Om man inte vill hyra egen bil, finns det bussar och taxibilar. Vad gäller bussarna bör man vara utrustad med en hel del tålamod, då bussarna inte följer tidtabellerna över huvudtaget. Men det är billigt - det kostar bara 2,50 -3 kr per biljett. Taxibilar finns tillräckilgt, dock inte i överflöd som i vissa andra länder. Glöm bara inte att göra upp om priset först, då vissa gärna drar nytta av okunniga turister som får betala för mycket. Trots att priserna inte är i närheten av våra här i Sverige, är det ju onödigt att betala det dubbla.

SHOPPING
Det är förmodligen inte för shoppingen som man åker till Tobago, men i Crown Point-området finns lite souvenirbutiker där man kan handla diverse smycken, stora tygsjalar och annat. Man gör dock klokt i att ta med sig de kläder man vill använda under semestern, hemifrån, och inte chansa på att det finns att köpa där. Dock finns det solsalva och handdukar och sådant att köpa ifall man inte vill släpa på detta hemifrån.

Tobago är alltså en mycket trevlig liten ö med mycket att upptäcka, om man bara vill. Det är ett väldigt lugnt tempo på ön, ingen stressar, och i princip alla är pratsamma och sociala. Det är låg brottslighet, och man känner sig säker i princip överallt. Oavsett om man är ute efter mer turistinriktade stränder med gott om restauranger och barer (bo i Crown Point) eller om man tycker det är roligare med det mer lokala (bo följdaktligen utanför Crown Point...), så passar nog ön de flesta!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Anderslindb
Anderslindb säger om Anna__s bild "No Man´s Land":
Känner faktiskt igen ön. Var där 1996. Härligt vatten.
15 mars 2009 16:19
Haidi
Haidi säger om Anna__s bild "Få turister":
Mycket fint, va härligt att få vara lite upptäcktsresande utan en massa folk.
3 november 2008 14:34