Thailand för första gången, men vi kan inte välja!

Av Verhol
28 feb. 2010 19:51
Visningar: 544
Hejsan!

Vi är ett par på 19 resp. 25 år som är i full färd med att planera vår första thailandresa! Vi är ute i väldigt god tid då vi planerar att åka runt 4 dec 2010, och vara borta i två veckor. Så till det jag behöver hjälp med: vi kan inte bestämma oss för vart i thailand vi vill åka!
Hittills har det väl mest velats mellan ao nang och khao lak.

Vi vill båda ha tillgång till sol och bad, lugn och ro, lite shopping, någorlunda bra restaurangutbud och möjligheter till bra utflykter, jag hade gärna testat tex. snorkling.
Ao nang stämde väl ganska bra in på det här tyckte vi först, men så är det ju lite trist att stranden i själva ao nang inte är mycket att hurra för och att det krävs båtturer för att komma till de riktigt fina stränderna (inget fel med båtturer men kanske inte varje gång man vill hänga på standen).
Khao lak verkar också kanon men aningens för tomt och litet kanske? Jag vet inte! Koh Chang har också spanats in men det verkar också lite fööör lungt? :)
Phuket går bort.

Eftersom att vi är relativt ovana resenärer så är vi lite "tråkiga" och väljer charter, men det verkar fungera smidigt.

Så, hit me with you bäst thailandstips, så att vi får in lite nytt i tankebanorna här hemma!
Tack på förhand!
/ Veronica
28 feb. 2010 20:27
Kombinera 1 vecka Ao Nang och 1 vecka på Koh Lanta vilket ex Fritidsresor erbjuder. Fritidsresor har också trevliga filmklipp från båda orterna!

Ao Nang stranden är helt OK - dock inte kritvit korallstrand som öarna söder om Koh Lanta eller ex ön Poda utanför Ao Nang, men de första dagarna får ni ändå vara försiktiga med solandet och hålla er i skuggan - kanske vara på beachen halva dagen (med solskyddsfaktor 40!) och därefter relaxa under ett parasoll vid poolen alt ta massage & gå på spa.

I Ao Nang börjar bli lite "turistigt" med indier som lärt sig några fraser på svenska, McDonalds, Burger King och Starbucks... men byn har sin fortfarande charm och ett kul ställe att börja sin semester på. Läs mer här www.aonang.se

Åk sedan ner till Koh Lanta - tar ca 3 timmar från Ao Nang med minivan. Här råder lugnet och det är knappt att du behöver ta på sig skor/sandaletter när man är där! Från Koh Lanta går flera dagsutflykter till fantastiska paradisöar såsom Koh Rok med otrolig snorkling. Jag har skrivit tidigare en del här på RG om vad som finns att uppleva på Koh Lanta - min absoluta favoritö (och många andra svenskar med mig...)

Läs mer här www.lanta.se och www.lantadiver.com
Av Helllen
28 feb. 2010 20:31
Hej!
Kan bara säga att Ao Nang med omnejd kommer inte att göra er besvikna. Finns så sjukt fina och mysiga stränder runt omkring stan att du anar inte... Ett tips är Phra Nang (kan ej stava till detta) eller Poda som bägge tar ca 20 min med longtail båt från Ao Nang. Kolla in www.aonang.se för bilder o du är i Paradiset =)
Av Verhol
28 feb. 2010 22:29
Hej igen!

Tusen tack alla för toppentips som kom supersnabbt ;) Speciellt tack cajsawarg, skitbra tips om att kunna boka en kombinationsresa! Har nu haft fullt upp med att spana in detta hela kvällen, haha! Känns som att det blir det alternativet!

Ao nang står väl ganska klart då som första stopp, men sedan tvekas det lite? Vad skiljer koh lanta och khao lak åt? Båda ställena är ju superfina. Är det livligare eller lugnare på lanta? Hur varierar utflyktsutbudet och matutbudet mellan dessa två ställen?
Skiljer det mycket på hur hur fina stränder det finns? Föll lite för klong dao stranden på lanta! :)

Min kära sambo är lite nojjig över att det kanske blir stressigt med en vecka på varje ställe, att liksom flytta på sig mitt i allt, men det borde det väl inte behöva bli? Hur kommer man från ao nang till lanta (eller khao lak då) när det är dags att byta? Hittade ingen info om det hos fritidsresor...såg att man kan ta färjan, på länken du la upp cajsawarg, tack! (lanta.se), till ett lågt pris, men ska man fixa det själv då eller gör fritidsresor det?
Oerfarna turister är vi verkligen så vi är väldigt tacksamma för den hjälp vi kan få! :D

/Veronica
Av Sos08
1 mars 2010 08:40
Hej!

Om du läser våra album så kanske du kan få lite tips o ideér. Vi har varit både i Ao Nang, Kao Lak och Koh Lanta m.m.

Lycka till o önskar er en skön resa!
1 mars 2010 10:05
På Koh Lanta bor du bokstavligt talat PÅ stranden och tillbringar dina dagar där. Stränderna är sk "virgin beaches" så det finns inga solstolar, parasoller, jetskis eller longtailbåtar - dock finns det solstolar & parasoller inne på hotellområdet och ett fåtal meter nedanför börjar stranden!

Klong Dao stranden är bred, långgrund och ca 2 km lång - där finns allt från enkla barer, hyddor med thaimassage, till mysiga strandrestauranger och låga hotell (här byggs inga hotell över två våningar).

Tips! Du hittar matlagningsskolan Time for Lime här som en norsk tjej driver: http://www.timeforlime.net/

Från Klong Dao-stranden går det att gå in till byn Ban Saladan eller ännu hellre ta en tuk tuk för några kronor! I Ban Saladan finns fina restauranger som specialiserar sig på fisk & skaldjur, enklare shopping som svenska dykcentret Lanta Diver.

Vi brukar stanna några dagar i Ao Nang först för att sedan ta oss vidare till Koh Lanta - det tenderar att bli allt kortare tid i Ao Nang och allt längre tid som spenderas på Koh Lanta... Här trivs jag verkligen!
Av Verhol
1 mars 2010 11:49
Tack för alla bra tips! Men fortsätt bombadera med motiverade förslag till destination för vecka nr 2, för vi har SÅ svårt att välja, och hitta något som känns kanon för oss. Lite oroliga för att lanta/khao lak är föör lungt? Mest barnfamiljer? Men å andra sidan vill vi inte trängas på en överfull strand a la phuket...?

Så bring it on är ni snälla o söta, mer förslag! Vilken är er favoritö, och varför borde vi åka dit?
Tack igen för hjälpen!
Av Sos08
1 mars 2010 12:46
Vår upplevelse av Koh Lanta var att ......såg man 20 par komma gående någonstans så sköt 18 av paren en barnvagn framför sig. Så vi föredrog Kao Lak framför Koh Lanta :-) Från Kao Lak är det ju inte långt att åka ut till Similan öarna heller och det är helt underbart vackert!

http://www.reseguiden.se/forum/resor/thailand-9-24-dec-08-1878
Av Katitzi
1 mars 2010 19:35
Åkte just på en av Fritidsresors kombinationer i jan. 2009. Var första veckan i Khao Lak och andra i Ao Nang. Det var perfekt tyckte vi! Först lite lugn och ro på breda palmkantade stränder i K L (besök White Sand Beach - helt fantastisk!) och sen en livligare vecka med båtturer och mer folk andra veckan i A N.
Transfer mellan orterna fick vi egen taxi som tog ca. 3 timmar.

Lycka till med planeringen! Katitzi
Av Verhol
2 mars 2010 11:44
Hej! Kul med någon som testat just en sådan resa!

Hur tyckte ni att det funkade då att byta mitt i, om man säger så? :) Fick ni ändå ut mycket av det första stället (ao nang) eller blev det stressigt? Försvann hela "flytt-dagen" bara till transport?
Fick ni fixa taxi transfern själva eller fixade f-resor den?

Många frågor på en gång! :)
Av Verhol
2 mars 2010 11:47
Citerat från sos08:
Vår upplevelse av Koh Lanta var att ......såg man 20 par komma gående någonstans så sköt 18 av paren en barnvagn framför sig. Så vi föredrog Kao Lak framför Koh Lanta :-) Från Kao Lak är det ju inte långt att åka ut till Similan öarna heller och det är helt underbart vackert!

http://www.reseguiden.se/forum/resor/thailand-9-24-dec-08-1878
Jaaa, lite de vibbarna har vi också fått från koh lanta, att det ÄR mycket barnfamiljer och anpassat för barnfamiljer om man säger så. Nu har ju vi inte varit där, men första intrycket känns lite så..
Similian islands ska tydligen vara ngt alldeles extra ja, och det låter ju inte fel! hihi
2 mars 2010 13:31
Det finns flest småbarn på Klong Dao-stranden på Koh Lanta - det finns flera andra stränder som man kan bo på som inte är lika "barnvänliga" dvs breda och långgrunda ex Long Beach http://www.lantadiver.com/sv/Koh-Lanta
Av Katitzi
2 mars 2010 16:06
Citerat från verhol:
Hej! Kul med någon som testat just en sådan resa!

Hur tyckte ni att det funkade då att byta mitt i, om man säger så? :) Fick ni ändå ut mycket av det första stället (ao nang) eller blev det stressigt? Försvann hela "flytt-dagen" bara till transport?
Fick ni fixa taxi transfern själva eller fixade f-resor den?

Många frågor på en gång! :)
Vi var i Khao Lak första veckan och tyckte det var lagom att byta till en ny ort då, eftersom det var så pass lugnt där. Det var alldeles perfekt att vara en vecka på varje ställe faktiskt. Jag upplevde det inte som stressigt.
Flyttdagen blev vi hämtade vid 9-tiden och 3 timmar senare checkade vi in i Ao Nang. Det blev en trevlig resa genom ett häftigt landskap. Det blev som en utflykt - en resa i resan kan man säga.
Transfern ordnade reseledarna, det behöver ni inte bekymra er om!

Trevlig resa! Katitzi