Legustas blogg

Tisdag 22 Mars 2005 - Thailand
Resealbum: Östra Asien

Vad kostar det i Thailand !

Hej, det kommer fler frågor hur mycket reskassa man skall ta med sig till Thailand.

Det är alltid svårt att uppfatta vad för standard andra resenären vill ha och vad dom tänkt sig att göra, kultur, exotiska upplevelser, mat, standard på resor mm

Jag skall försöka göra en snabb och enkel utvärdering, om du vill ha mera kött på benen om kostnader är du alltid välkommen att besöka min hemsida som har en mycket bra allmän information om Thailand och vad man kanske kan tänka på. Även poängterar jag att shopping i Bangkok är betydligt billigare än på turistställena i Krabi och Phuket. Halva priset på saker vi köpt tidigare.

Bästa interaktiva väderkartan
Regnmängder per månad och soltimmar.
http://www.travelfish.org/weather_fish.php

Räkna så här per dag för kostnader som inte kan undvikas:

Boende

Det brukar inte vara några problem att hitta någonstans att bo i Thailand, men åker man kring jul och nyår är det god idé att boka i förväg.

Allra billigast bor man i en enkel bungalow, på lägenhetshotell eller om man hyr hus (långtidsboende). Priser för enkelt boende med säng och en fläkt kan man hitta för 100-500B per natt (19-90 SEK). Då har man i princip bara en liten säng, enkel toalett och en fläkt.

Hotellrum med luftkonditionering, större säng och varmt vatten samt ett kaklat golv kostar från ca 500 baht (89,15 SEK) och upp. Ibland har dessa resort och hotell en pool.

Ett medelklass hotell eller bungalow kostar från ca 1500 baht (267,45 SEK) och upp per natt. Då finns det ofta en TV och kylskåp samt sittgrupp eller soffa. Dessa hotell eller resort har nästan alltid en pool.

Söker ni superbilliga rum har jag flera tips till er
http://www.latestays.com
http://www.hostelworld.com

Sök på Thailand och respektive ort så hittar ni flera superbilliga ställen.

Tåg i Asien
Mellan Burma, Singapore, Kambodja, Vietnam, Malaysia och Thailand.
Tåg är säker, bekväm, billig och traditionella sätt att resa självständigt mellan Singapore, Kuala Lumpur, Penang & Bangkok. Det är miljövänligt också, jämfört med onödiga kortdistansflygningar.
http://www.seat61.com/Malaysia.htm

Vad kostar maten

- En thailändsk rätt på en vanlig restaurang: 50 till 100 Baht (10-19 SEK)
- En maträtt på en exklusiv restorang: 150 till 300 Baht (29-57 SEK)
- McDonalds BigMac: 50 Baht (10 SEK)
- Grillad kyckling och ris i gatukök: 20 Baht (4 SEK)
- Inhemsk flaska öl i baren: 60 till 150 Baht (12-29 SEK)
- Flaska dricksvatten i en livsbutik: 7 till 12 Baht (1,50-2,50)
- Mars chokolad: 30 Baht (6 SEK)
- Inhemska cigaretter: 20 Baht / paket (4 SEK)
- Utländska cigaretter: 45 Baht / paket (8,50 SEK)
- Mat 10-30 Bath ifrån stånden på gatan(1,90-6 SEK). 50-300B ifrån restauranger(10-57 SEK). Västerländsk mat kan kosta ifrån 200B och uppåt (38- och uppåt SEK)
- En lokal öl, ex Singha eller Chang kostar ca: 20-30B i affärerna. 40-100B på restaurangerna. Öl som Heineken cirka 80-100 på restaurangerna. Corona cirka 150-250 på restaurangerna.
- En flaska Sangsom (thaiwiskey) 70cl kostar cirka 100B i butik och 200-700B på krogen.

Transport

Bussar i Thailand är ofta snabbare att åka än tåg samma sträcka dessutom passar buss den med tajt budget och dom är dessutom bra, de stadsägda långfärdsbussarna går i princip överallt. För resor söderut ifrån Bangkok är nattbussar att föredra.
Prisexempel: Bangkok - Krabi kostar 700 Bath enkel väg och tar ca 14 timmar (133 SEK)

Resrutt ? Är mycket svårare att ge råd om, det är till stor del beroende på vad du gillar och söker efter.
Vill du handla "Shoppa billigt" skall du bestämma att innan du reser ha några dagar i Bangkok.
Vill du dyka eller snorkla finns det ett fåtal ställen som jag varmt kan rekommendera, Kho Tao, Krabi, Similian Island.
Om du vill leva billigt så är landsbyggden att föredra, och Rayong provinsen räknas in därutav.
Sedan kanske du kan styra din din rutt efter monsunregnen beroende på när du dels skall åka och beroende på när det är skördetid.

Jag hoppas jag inte rörde till dina frågor.
Jag vill att du upptäcker landet själv även om du på plats söker eget boende eller tips av annan karaktär.

[''''''''''''''''''''''''' Michael Harensjö berättar om sitt liv som lärare i (Korat), Thailand ''''''''''''''''''''
Postat: 2008 - 02 - 02]

Jag har fått en del frågor om hur mycket pengar som behövs för att leva ett gott liv i Thailand. Det är inte lätt att svara på för vi alla har ju olika behov. Sedan beror det ju oxå på vart man befinner sig i Thailand. Bor man i ett turist området skjuter oftast priserna i höjden. Tänkte bara berätta lite vad saker och ting kan kosta här i Korat.

Hyr ni ett hus brukar hyran ligga runt 5000 baht. En lägenhet brukar ligga på 3000 baht i måndaden. Givetvis finns det billigare och dyrare hus att hyra. Jag själv har en hyra på 3000 baht och då har jag ett relativt stort hus, 4 rum och en stor trädgård, där det växer bananplantor, mango, stjärnfrukt m.m.

(Jag måste inflika att 5000 bath är ungefär ca 936 :-)

Mat, det här är det inte lätt. Jag vet en del västlerlänningar som köper ris på morgonen för 20 baht, likaså till lunch och även på kvällen. Sammanlagt 60 baht. Jag skulle aldrig fixa det alla dagar, men visst ibland blir det så. Jag behöver lite västerländsk mat då och då och den är betydligt dyrare än 20 baht.

(Jag måste inflika att 60 bath är ungefär ca 11 :-, dyrt puh).

Transporter, har du din egen bil eller hoj så blir det billigare. Men här i Korat har vi ju Song Taewn, lokala pick upp taxi som kör runt i staden. Resa kostar 8 baht tror jag det är nu. Då spelar det ingen roll om du ska 50 meter eller åka genom hela staden.

Jag och min sambo Took Taa spenderar mest pengar under helgen eftersom man är ledig. Så är det ju även hemma i Sverigen, när man är ledig det är då man spenderar pengar. Vi brukar gå ut och käka på någon bättre restaurang 2 gånger i veckan Måndag till Fredag. På helgen brukar det bli både Fredag och Lördag. En måltid för två på en finare Thai restaurang brukar kosta oss runt 350 baht, ingen öl i det priset. Då ska ni veta att vi beställer en hel del olika rätter.

''''''''''''''''''''''' Följ mer på hans blogg: http://www.harensjo.blogspot.com ''''''''''''''''''

Nu finns det även speciella vårdresor till Thailand. På fräscha kliniker i Thailand med svensktalande behjälpliga personer kan du beställa tandvård, plastikvård mm
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/4452

Du some letar information om "Okända pärlor i Phuket !" följer denna blog för mer kött på benen:
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/4886

Bloggen om "Some Nights in Bangkok".
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/5276

Jag håller på med ett stort projekt till Mape här på reseguiden som väntas vara klart så småningom, en websida som behöver trimmas och göras ännu bättre. Annars så hälsar hon er välkommna att besöka hennes websida http://www.mabelhouse.se om ni vill boka boende i Rayong i Thailand.
Dela med andra:    

Kommentarer
Hathor säger:
en otroligt bra sida
tack tack
maria
Postat 2010-08-18 23:07  Anmäl
Legusta säger:
Lätträknat kan du säga att ca 400 bath är 100 SEK, 25 bath ca 25 SEK.
Postat 2008-12-02 14:50  Anmäl
Cesa säger:
Tack för en otroligt bra sida som du har!! Kanon information! Åker om 11 dagar.. jippie!! Men jag har såå svårt för det där med omräkning.. glömmer hela tiden hur jag ska räkna.. några tips?
Postat 2008-12-01 11:32  Anmäl
U05401140 säger:
Har besökt mapes hemsida ,va bra den var blev glad ja blev
Postat 2007-08-02 15:01  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet