Legustas blogg

Torsdag 17 Januari 2008 - Bangkok
Resealbum: Tips i Thailand

Some Nights in Bangkok

På semester i Krabi nu på väg vidare till storstaden Bangkok. Landade ordentligt trots rätt mycket turbulens och riktigt nyfiken på en storstad som man aldrig varit i.

Efter vi hämtat vårt bagage på flygplatsen tog en kvinna emot oss och transporterade oss till vårt hotell. På vägen dit berättade hon lite om de sevärdheter som var värda att se och vad hon tyckte vi skulle lägga energi på. Och för att få den hetaste och bästa information om var du äter den bästa maten, aktuella nattklubbar, konserter, utställningar och teaterföreställningar.

Du kan plocka upp gratistidningen Bangkok Magazine på något kafé. http://www.bkmagazine.com

Tåg i Asien
Mellan Burma, Singapore, Kambodja, Vietnam, Malaysia och Thailand.
Tåg är säker, bekväm, billig och traditionella sätt att resa självständigt mellan Singapore, Kuala Lumpur, Penang & Bangkok. Det är miljövänligt också, jämfört med onödiga kortdistansflygningar.
http://www.seat61.com/Malaysia.htm
-------------------------------------------------------------------------------
Kurser i Bangkok
Utbudet är stort – det går att hitta långt fler kursanordnare än de här. Utöver matlagning, thaiboxning och massage är det också vanligt med yogaklasser, meditations- och språkkurser.

• Matlagning
- Amita thai cooking class kostar 3 000 baht, runt 650 kronor, inklusive transport. http://amitathaicooking.com
- Silom thai cooking school har flera olika kurser som kostar 1 000 baht, drygt 200 kronor, för en halvdag. Men också kockutbildning på tio dagar à 10 000 baht/dag. http://bangkokthaicooking.com
- Oriental hotel har halvdagskurser som även andra än gästerna får delta i för 4 000 baht. http://mandarinoriental.com

• Thaiboxning och gym
- Bangkok fight club ordnar både individuella kurser och gruppträning i thaiboxning, MMA, självförsvar med mera. http://bangkokfightclub.com
- Fighting spirit gym erbjuder thaiboxningsträning och gym morgon och kväll. Ett pass kostar 300 baht, 65 kronor. ”Jag tränar vanlig boxning hemma, men det här är något helt annat med alla sparkar och väldigt ansträngande” säger Staffan Cedrenius från Stockholm som tränade en vecka här med sin son. http://fightingspiritgym.com

• Massage
Wat Po thai traditional medical school: Det imponerande buddisttemplet Wat Po (en given sevärdhet) har sin egen massageskola med ett stort kursutbud. Oftast kan man hoppa på en kurs redan dagen efter att man anmält sig. En 30-timmars massagekurs uppdelad på fem dagar kostar 9 500 baht. http://watpomassage.com
-------------------------------------------------------------
Phatumwan Princess Hotell http://www.pprincess.com (4 stjärnigt) . Det som är så bra med detta hotell är att det ligger i samma byggnad som MBK Shoppingcenter http://www.mbk-center.com

Med hiss från hotellet, till valfri våning, kliver man rätt ut i köpcentret som består av 8 våningar och ca. 2000 affärer!! Här finns allt från läckra skor till heminredning, filmer till juveler, kameror till kläder, kläder och åter kläder. Ett rikigt paradis för oss shopaholics!
Förutom affärer finns mängder av restauranger med mat för alla smaker, från Mc Donald´s till Vietnamesiskt m.m.
För alla (?) karlar som fått nog av "trasor och krimskrams" finns tom bio.

Hotellet erbjuder även en stor härligt utomhuspool på 8:de våningen och där finns även jacuzzis, restaurang och bar.

Detta är en väldigt bra lösning om man har olika intressen -"allt" finns på samma plats!
Källa: http://www.reseguiden.se/forum/resor/shoppa-och-sov-pa-samma-stalle-bangkok-510
---------------------------------------------------------------------------------
När vi kom fram till vårt hotell - Hotel Sofitel Silom (5 stjärnigt) blev vi mottagna och visades till 27 våningen där vi skulle checka in. http://www.sofitel.com/sofitel/fichehotel/gb/sof/3616/fiche_hotel.shtml

Eftersom vi bokat clubrum skulle vi visst inte checka in på första våningen bland "vanligt" folk. Det slog lock för mina öron 2 gånger på väg upp i hissen som för övrigt hade hissmusik och gick mycket snabbt. Vi fick sitta i en soffa och blev serverade en drink medan vår personliga värdinna fixade det mesta.

Sedan fick vi våra rumskort och vår personliga värdinna's mobilnummer som vi kunde ringa om vi undrade nåt eller behövde hjälp. I en stad med 6-10 miljoner invånare kanske det kan behövas, vad vet jag (siffrorna skiljer sig beroende på hur och vem som räknar, jag hittar olika uppgifter lite var stans).

Sängen på hotellet var så mjuk och go och kuddarna var nog gjorda utav moln. De var så sköna att hade det inte varit för att vi kommit till ett helt nytt ställe så hade jag kunnat stanna där i sängen flera dagar. Vi slet oss från vårt rum och gick ner på stan för att kolla läget. När vi steg ut på gatan började man nästan kippa efter andan. Luften var så skitig och det var så varmt att man knappt kunde andas.

Den syn som man möttes av var obeskrivlig! Precis nedanför oss ifrån 27 våningen fanns där en mycket trafikerad korsning med 4 filer åt vardera håll. Men när det blivit mörkt såg man templen vid Grand Palace och Wat Arun riktigt mangnifikt.

Då vi hade bokat clubrummet ingick det drinkar och tilltugg mellan kl 17 och 19. Detta var vi inte sena med att utnyttja. Såg solnedgången och drack några söta och sliskiga drinkar med orkidéer i. Efter gratisdrinkarna och en välbehövlig dusch gick vi till Patpong. Höll på att glömma att berätta att innan vi gick till Patpong åkte vi upp till översta våningen på hotellet och tittade på utsikten och vi blev knappt inte insläppta där i restaurangen för de hade en dress-code som gjorde att vi inte passade in där.

Kvällsmarknad i Patpong (10 minuters gångväg från hotellet). Om vi hade tyckt att det fanns en öppen och stor sexmarknad i Phuket, Patong var det inget mot Patpong i Bangkok. Alla drog i en och erbjöd sexshower. Shower som jag inte trodde fanns, vad sägs om "Pussy ping pong", "Pussy switch water", "Pussy light candle". Ja det var bara några av alla dom shower som erbjöds. Man försöker att ignorera men det är svårt när de trycker upp lappar om showerna framför näsan på en.

Vi fortsatte dock vår vandring på marknaden och konstaterade att det var betydligt billigare här än i turistställena i Krabi och Phuket. Halva priset på marknadssaker vi köpt tidigare.

Grand Palace en dag. Ett gigantiskt tempelområde som måste ses enligt alla. När vi steg ut från hotellet fixade en lilaklädd gubbe (alla på hotellet i personalen var klädda i lila) en taxi till oss. Han berättade för taxichauffören vart vi skulle och att vi skulle åka med taxameter. Att man ska åka med taxameter hade vi hört av alla för annars skulle man bli lurad, så det lät ju bra detta.

Vi hoppar in och han kör iväg. Efter 2 sekunder säger han ett fast pris på 300 baht för taxametern var sönder sa han, skitsnack sa vi. Vi svarar nej och han prutar ner sig själv till 150 baht (30:-). Jättebilligt, visst men vi stod på oss. Han blev sur och körde omvägar dit för att komma upp till den summan som han erbjudit.

Jag sitter hela tiden med en karta i baksätet för att hålla koll på vart han kör så vi inte blir lurade helt och hållet. Vi anländer till Grand Palace och vi betalade 68 baht. Snacka om att han försökte lura oss i början! Trots att han kört en liten omväg så blev det ändå billigare.

När man anländer till detta tempelområde blir man hänförd av all prakt och allt guld! Det var kung Rama I grundade den nya huvudstaden i Thailand - Bangkok - som han även lät bygga detta kungliga tempel 1782. Grand Palace var mellan 1782 och 1946 den thailändska kungens officiella residens.

Runt hela tempelområdet finns det väggmålningar av historien Ramakien (den thailändska versionen av den indiska historien Ramayana). Dessa väggmålningar (178 st) häller nu på att restaureras. Varje ingång till templet vaktas av Yakcha (totalt 8 st).

Huvudtemplet, Wat Phra Kaeos där den heligaste buddhafiguren (Smaragdbuddha) finns vaktas utav Singhas. Singha är inte bara thailands inhemska öl utav även lejonliknande varelser som ser till att onda andar inte kommer in. De kan även liknas vid kinesernas Foo-hund som även är vanliga i Thailand.

Smaragdbuddha är ca sju decimeter hög och tillverkad av ett enda stycke jade och inte smaragd som man skulle kunna tro. Statyn har 3 olika klädslar, en för varje årstid. Man fick inte ta kort där inne.

Det finns en miniatyrkopia av Angkor Wat (från Kambodja) på tempelområdet. Vi hittade ett "Bodhiträd" ett sådant träd där Buddha genom meditation uppnådde nirvana.

Wat Po är Bangkoks äldsta tempel och enligt mig det vackraste som vi besökte. Tempelområdet omges av en hög mur med sexton stora portar, varav endast två är öppna för allmänheten. Runt templet ser man många munkar eftersom det bedrivs undervisning här. Templet grundades på 1500-talet Buddha är som sagt här 46 meter lång och 15 meter hög. Figuren visar Buddha i det ögonblick han går in i Nirvana. Fotsulorna är 5,5 meter höga och utförda i pärlemor. På dom kan man se Buddhas 108 reinkarnationer skildrade.

Vi tog en taxi till shoppingcentret MBK (Mah Krong Centre) efter det. Ett helt otroligt shoppingcentra som egentligen mer påminde om en marknad med över 2000 stånd/butiker på 7 våningar. Det var 1 våning med bara mobiler och MP3 spelare!!!!! Högts upp fanns det en hel våning med bara multimedia (kan man kalla det så?) bio, Internetcafé, nätverksspel, spelautomater m.m. m.m. m.m. m.m. Det var här alla finniga killar höll hus konstaterade vi. Här var mycket billigt och majoriteten på kunderna här var thailändare, därför de låga priserna. Hur kul shopping som helst! Märkesbutiker blandat med stånd med kopior till superlåga priser.

Vi gick där tills dom stängde, 21.00 och då hade vi bara gjort 4 våningar. Vi tog skytrain hem till hotellet. Ett färdsätt jag jag inte förstår att fler åker. Busenkelt. Ungefär samma system som Stockholms tunnelbana bara det att i Bangkok finns det bara 4 linjer så man kan inte åka överallt, trist. Det hade nog sparat in en hel del på miljön om det varit mer utvecklat. Skytrain var svalt, skönt, lugnt och billigt, rekommenderas verkligen.

Därefter åkte vi återigen med skytrain till en galet stor helgmarknad, Thailands största har jag läst. Vi förstår nu varför det är en helgmarknad - det tar en hel helg att gå genom allt. Den heter Chatuchak market och består av 6000 stånd på en yta av 5 fotbollsplaner den är öppen på helgerna från 09.00 till 18.00. Varje helg besöks den utav ca 200 000 människor!!! Här fanns ALLT!! Verkligen ALLT. Vi började med att gå som en serpentin och var snart på väg att ge upp då vi bara såg kläder, mycket begagnade kläder. Vi slog oss ner och fastnade för ett stånd med trevliga unga tjejjer som gjorde underbart god billig mat och vi fortsatte sedan att gå runt på marknaden.

Det var ju inte för det vi hade åkt dit. När jag tänkte att nä nu skiter vi i detta kom vi fram till en karta över stället som då visade att vi hade gått på ca 2 tiondel av marknaden (i ca 3,5 timmar). Och vi hade då gått på avdelningen för kläder. Det var då vi insåg hur stort det var! Jag hittade en bild på nätet över marknaden. Vi hade bara hunnit gått på nr 5 och 6.

Så vi traskade vidare, tog lite utav varje genre och gick och strosade lite planlöst för det var ju ingen idé att ens tro att vi skulle orka hela området på några timmar som vi först trott. Hungriga igen åt vi den godaste thaimaten under resan (tror jag). Det var stekt ris och inte alls turistvänligt som den andra thaimaten vi ätit. Den var med andra ord stark. Det var lite lagom billigt där med, 9:- för en måltid inklusive dryck.

Jag var lite rädd när vi åkte till denna marknad för jag har hört att här kan du köpa vilda utrotningshotade djur som sitter i små små burar. Tur nog såg vi inget sådant, bara hundar och katter i normalstora burar och fria från allt tjo och tjim genom att de fanns i något som liknade butiker.

När vi inte orkade mer, mest på grund av den kvava värmen åkte vi till Siam Paragon, ännu ett shoppingcentra. Detta var dock lite mer dyrare och kändes lite mer lyxigt. Dock hittade jag en favoritavdelning i The Paragon Department store det var en blandning mellan Panduro och Lagerhaus. I detta shoppingcentra låg en vattenpark med hajar och andra vattendjur längst ner.

I Bangkok Post stod det att det var mellan 25-30° varmt igår och luften var förhållandevis OK. Varje dag i tidningen redovisas det hur mycket utsläpp som det finns i staden. I en skala i 5 olika färger där vitt är renast och rött är farligast. Alla de dagar vi var där låg det mellan vitt och ljusgult. Här kan ni se vad jag menar http://www.bangkokpost.com/weather/index.html

De skrev även att den 4/3 ska de hålla en "Thai Ridgeback dog - dag" för att uppmärksamma deras hundras.

Indiska templet Maha Uma Devi - ett tempel vigt åt guden Shiva från början. Otroliga färger och otroliga detaljer överallt. Hade kunnat studera alla små saker flera timmar om jag hade haft tid.

Vi konstaterade även att man sover mycket här i Thailand. Det är inte bara här i Bangkok vi ser sovande människor, man sover lite här och var, där man har en chans.

Vi hade under Bangkokvistelsen sett många hemlösa som sov på gatan. Därför sa vi att vi skulle försöka göra en god gärning att ge något. Vi ville inte ge pengar för det kan alltid gå till "fel" saker, därför tog vi gratisgrejerna - frukt, vattenflaska och schampo och sådant och la det i väskan. Sedan gav vi den till en man som inga ben hade och som tiggde pengar.

Transfer till flygplatsen, shopping och mat. Den nya flygplatsen är STOR. Där var några tullhundar som jag var tvungen att prata lite med. En stor Malinoishane som låg så lugnt och tryggt samtidigt som den arbetade med sin näsa för att ta fast smugglare. Tullarna tyckte nog jag var en lustig prick som störde deras arbete med frågor om hunden. Denna stora flygpalts som bara är 4 månader gammal har ett stort bekymmer tyckte vi och det var incheckningen. Hade de inte kunnat lösa det på ett bättre sätt än med 1 (EN) jättekö som ringlade värre än kön till Gekås på löningsdagen. Annars var den fin och fräsch.
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Att bo helt centralt i en stad som här över 10 miljoner invånare är lite svårt. Men med sådana billiga taxipriser är det ändå väldigt lätt att ta sig dit man vill. Vart ni vill bo beror ju lite på vad ni vill göra och vilka ni vill bo omkring. Khao San Road (http://www.khaosanroad.com) är ju området med mycket backpackers och fest. Sukhumvit är en affärsgata/stadsdel som är helt okej. Jag har också hört många som gärna bor i Silom när dom är där. Det mest centrala stället man kan bo på är kring Siam Square, där finns stora MBK-köpcentret och massor med andra butiker.

Söker ni superbilliga rum måste jag tipsa er om en sida http://www.hostelworld.com
Sök på Thailand och Bangkok så hittar ni flera superbilliga ställen.

Bangkok bjuder på klubbliv i världsklass

Bangkoks nattliv har länge varit förknippat med sexshower och envisa försäljare.
Men sanningen är att massor av bra, trendiga och internationellt uppmärksammade klubbar och nöjesetablissemang finns i staden. De lockar vanliga thailändare – och en del utlänningar.

Där är alltid bra stämning. Inget bråk eller tjafs. Alla vill bara ha kul. Men genomgående känner man igen svenska turister i Bangkok. De klär sig i linne, shorts och badtofflor, många svenskar har inte fattat att man måste klä upp sig och att thailändarna ser ner på slafsigt klädda utlänningar. Nöjeslivet här i Bangkok är ganska klassindelat.

RCA Bangkoks största klubbområde
Här ligger klubbar och andra musikställen sida vid sida. RCA l(Royal City Avenue) lockar thailändsk medelklass och ett fåtal utlänningar som bor i Bangkok. Några av de mest uppmärksammade klubbarna är:
- Slim/Flix. Ett bra ställe med tre olika rum; live, technoklubb och hiphop. Hög stämning och mycket folk.
- Route 66: En klassiker på RCA. Har tre rum med olika musikstilar och scener. Kul detalj: ett band spelar inne på den fräscha och enorma tjejtoaletten
- 808: Helt nyöppnat. Har internationella DJ:s som kör klubbmusik. Stort dansgolv.
- Zeta: Endast tjejer släpps in. Hit kommer både lesbiska och straighta tjejer som vill roa sig utan manlig uppvaktning.
Adress: Ta taxi. Alla chaufförer hittar hit. Bor du längs skytrain, åk till Nana- eller Phrom Pong-stationen och ta taxi därifrån.

Sukhumvit soi 11
Här ligger stans internationellt sett mest kända klubbar. Här är också andelen turister störst. Hit kommer de unga och flashiga i pappas Mercedes och BMW. Prisnivån är högre och ofta gäller inträde. Men några drinkar brukar då ingå.
- Q Bar: New York-inspirerad klubb/bar i två plan med generösa drinkar. Q-Bar tillhör klassikerna i staden. Har en populär balkong med servering. Adress: 34 Sukhumvit soi 11.
- Bed Supperclub: Flaggskeppet bland Bangkoks klubbar. Två rum varav det ena är en trendig restaurang där man ligger och äter, det andra en häftig dansklubb. Adress: 26 Sukhumvit soi 11.
- Twisted Republic: Det senaste tillskottet på denna partygata. Öppnade i november. Har dansgolv i två plan och en interaktiv bardisk. Riktig klubbatmosfär. Mörkt och trångt på helgerna. Adress: 37 Sukhumvit soi 11.
Adress: Ta Skytrain till Nana-stationen och promenera nedför tvärgatan Soi 11.

Ekkamai/Thong Lo
På dessa två tvärgator till Sukhumvit Road ligger Bangkok-kännarnas favoritställen. Hit kommer nästan inga utlänningar, men i stället Bangkoks unga och trendiga partysugna. Avstånden är långa. Utforska området med taxi eller tuktuk.
- Escobar: Ett riktigt Thai-ställe med ett liverum och ett hiphoprum. Flashiga bilar står ofta på parkeringen. Hit kommer unga thailändska brats. Adress: 217/1-3 Ekkamai
- Santika: Kanske den största klubben på Ekkamai. Hit kommer också en del lokala västerlänningar. Scen med liveartister varvas med DJ:s. Har en mysig altan och rejäl cocktaillista. Ibland står en gul Ferrari parkerad vid ingången. Adress: 235/11 Ekkamai
- Escudo: Klubb i flera våningar på Thong Lo-gatan. Nyrenoverad ställe. En del västerlänningar hittar hit.
Adress: 4/F, Dutchess Plaza Building, Thong Lo. Adress: Ta Skytrain till Thong Lo eller Ekkamai-stationen och sedan taxi nedför respektive gata.

Silom Soi 4
I närheten av ökända Patpong ligger denna lilla återvändsgränd med ett dussintal klubbar, barer och andra ställen. Här finns flera av Bangkoks mest populära gayställen, men också bra hiphopklubbar. Hit kommer partysugna i alla åldrar.
- Tapas: Populärt ställe i två plan. Trångt och gemytligt med blandad publik, både i stil och ålder. Har också några bord på trottoaren med bra span-faktor.
- Luminous: Dansklubb i flera plan. Dundrande musik i olika stilar. Bra stämning.
- Telephone Pub. Populärt gayställe. Här är stämningen alltid hög.
Adress: Ta Skytrain till Sala Daeng-stationen och promenera sen till Silom soi 4.

OBSERVERA !
Bra att veta:
• Ta med id-kort. Man måste vara minst 20 år. Leg kollas nästan alltid.
• Betala med kontanter. Mycket smidigare och säkrare än kreditkort.
• Klä dig propert. Skippa linne och badtofflor. Jeans och T-shirt går bra.
• Är du känslig för hög musik, ta med öronproppar.
• När du åker hem, strunta i de taxibilar som står utanför och väntar. De vägrar konsekvent att köra på mätare. Promenera i stället ett kvarter och stoppa en taxi på gatan.
• Ta med visitkortet med adress på thai för ditt hotell.
• Klubbarnas öppettider har varierat med olika regeringar men trenden är att öppettiderna nu förlängts till efter två.
• Droger förekommer och polisen gör ofta räder där alla gäster tvingas till tester. Undvik all kontakt med droger (som du kanske vet är det dödsstraff i Thailand för droginnehav eller livstids fängelse 99 år eller mer).

Sevärdheter
- Grand Palace och Wat Phra Kaew, stora palatset och smaragdbuddhans tempel, Ratanakosin. Mängder av fantastiska byggnader, tempel, palats, pagoder och mytologiska figurer. Smaragdbuddhan är uthuggen ur ett stycke jade och är den mest vördade i hela Thailand.

- Wat Arun Morgonrodnadens tempel. 104 meter storartad byggnadskonst sträcker sig mot azurblå himmel. Wat Arun är ett av Bangkoks allra vackraste byggnadsverk. Templet ligger vid Chao Prayas strand och ingår i stort sett på alla båtrundturer på floden. Ta färjan från Tha Thien och njut sedan av lugnet i tempelträdgården. En kontrast mot det övriga tempot i staden.

- Gamla staden eller Sanam Luang. Kungarnas fält är den traditionella platsen för kremering av kungar, och den årliga drakfestivalen och den kungliga plöjningscermonin (som syftar på den officiella starten på risplanteringssäsongen, med en kunglig ritual i Sanam Luang i början av Maj).

- Wat Po, är det äldsta templet i Bangkok. Här finns den vilande buddhan som är 46 meter lång och 15 meter hög. Där finns även en traditionel thaimassage skola som har fem kurser att erbjuda och för er som vill veta mer följ länken till Wat Po här: http://www.watpomassage.com/course_Traditional_en.html

Antika staden eller Muang Boran.

- Bangkoks Nationalmuseum, Na Pha That Road, tel 02-224 14 04. Ett av Sydostasiens största museum med över tusen föremål som ger en god inblick i thailändsk historia, kultur och konst.

- Flytande marknad, vid Damnoen Saduak ca 10 mil från Bangkok. Tidigt på morgonen är marknaden som bäst med kvinnor i stråhattar och båtar fulla av grönsaker och frukt.

- En tur på Chao Phraya-floden är ett billigt och trevligt nöje. Ta Chao Phraya Express norrut till Tha Phibun Songkhram (Nonthaburi). Förutom att turen bjuder på fina vyer av staden och flodlivet är det kul att fynda på den lokala marknaden i Nonthaburi.

- Manohra Cruise (http://www.manohracruises.com). Bolaget har 3 båtar (Manhora, Manhora Star, Monhora Moon). Båtarna är igentligen ombyggda risbåtar i teak i 5 stjärnig klass, ypperlig mat och service. Någon av båtarna har 4 gästrum med plats för max 8 personer som gör olika resor. Båtarna avgår ifrån Manhora Pier utanför Bangkok Marriott Resort & Spa (http://www.marriott.com/hotels/travel/bkkth-bangkok-marriott-resort-and-spa), alternativt kan man ansluta ifrån Oriental Public Pier eller Taksin Public Pier. Båtarna har turer med speciella ändamål som solnedgångskryssning (750 Bath), middagskryssning (1500 Bath), matlagningskryssning, meditations dagskryssning till Koh Kred (http://www.bangkoksite.com/Nonthaburi/KohKret1.htm).

- Kanalbåtar på Khlong San Sap. Båtarna ligger i San Sap kanalen vid World Trade Center i Bangkok. En plats på en kanalbåt här kostar endast 5 bath och du får åka flera kilometer.

- Dusit Zoo en av Asiens bättre zoo på Rama V & Ratchawithi Rds. Öppet kl.08.00-18.00 dagligen.

- Baiyoke Tower II är Thailands högsta skyskrapa och en av de högsta i hela Sydost Asien. Byggnaden har 85 våningar och är 304 meter hög. Ett hotell (http://r24.org/bangkok.nu/bangkok/baiyokesky) är inrymt mellan våning 22 och 74 och flera restauranger finns förstås också belägna i tornet. På 84:e våningen finner man en utsiktsplats som vi varmt rekommenderar dig att besöka. Otrolig utsikt.

- Jim Thomson House (http://www.jimthompsonhouse.com). Ett av de bäst bevarade traditionella thailändska husen i Bangkok och bästa museerna i landet är det hus som Jim Thomson en gång bodde i. Den företagsamme amerikanen återuppväckte den thailändska konsten att väva silke efter att hantverket dött ut under andra världskriget. Huset ligger i en blomsterfylld trädgård mitt emot de gamla silkesvävarkvarteren Ban Khrua. Hans förnäma antikvitets och konstsamling spänner över 14 århundraden, är smakfullt arrangerade och har lämnats som det var när han försvann under mystiska omständigheter 1967 på en promenad i Cameron Highlands i Malaysia, samma år mördades hans syster i USA.

- Vertigo Bar, 61 våningen. Tunnelbanan till Lumphini. På taket till Banyan Tree tas drinken under stjärnorna. Restauranger på takåsar är trend i Bangkok. Drygt 60 våningar över Sathorn Road inuti hotellet Banyan Tree finns Vertigo med en hänförande utsikt. Maten lever upp till priset – inte självklart på utsiktskrogar. Begränsat med platser, så boka bord. 160–540 kronor.
http://www.banyantree.com/bangkok/facilities/dining/vertigo.html

Posten !
Huvudposten, GPO, ligger på Charoenkrung Road mellan China Town och The Oriental Hotel. Expressbåtar stannar vid Tha Wat Muang Khae, fem minuter från posten. På posten kan du ringa, använda internet och skicka paket till Sverige (posten säljer rymliga lådor). Det sistnämda är dyrt: portot kostar drygt 60 kronor per kilo. Du kan skicka paket på 3 olika sätt per flyg inom en vecka då är priset här ovan beskrivet. Sedan kan du skicka med flyg inom två veckor. Och slutligen med båt som tar 2 månader billigt. 15 Kilo kostar ca 400 SEK.

Äta
- Spice Story på Siam Paragon Rama 1 road. BTS Siam Square, bottenvåningen, snett emot Gourmet.
För den som är intresserad av kryddor. Beställ mat och få samtidigt information om vilka kryddor som använts vid tillagningen. Kryddorna används även till Spa och hos Spice Story till glass (här köper du även kryddorna).

- Thipatra - The Peninsula. 333 Charoennakorn. BTS till Saphan Taksin sedan hotellets egen båt. Landet i stan. Underbar thaimat serveras i små öppna teakhus vid floden. Mjuk musik och fladdrande facklor förstärker känslan. Bangkokbruset känns plötsligt långt borta. http://www.bangkok.peninsula.com

Reseguide Bangkok
En resguide till Bangkok, huvudstaden i Thailand. Här finner du mer info om staden och en boende guide. http://www.bangkok.nu

Att ta sig runt
Åk Skytrain (http://www.bts.co.th) och tunnelbana (http://www.bangkokmetro.co.th) där det går annars taxi, om möjligt båt. Buss (http://www.bmta.co.th) är ett billigt sätt att ta sig runt. Det finns flera luftkonditionerade bussar som inte är så överfulla. Bangkoks berömda tuk-tuk, (trehjulig motorcykeltaxi) är ofta snabbare när trafiken är tjock men du får i dig rejält med avgaser. Skytrain är det senaste inom Bangkoks transportsystem med två olika linjer. Det finns taxi både med och utan taxameter.

Bangkok - shopping

- Chatuchak marknaden (http://www.thailandexportdirect.com/chatuchak.php). Känd som Talat Jatujak på thailändska, med över 200 000 besökare dagligen. Ligger vid Chatuchak park med mängder av stånd storlek som 5 fotbollsplaner som säljer kläder, siden, tyger, klockor, läder, väskor, skor, möbler, djur, smycken, trädgårdartiklar och musikinstrument (ja rättare sagt allt). Gott om små billiga restauranger där du kan slå dej ner i lugn och ro, då det tar några timmar om du vill se en del. Du kan ta Skytrain dit till hållplats Mo Chit station. Därifrån tar det bara 5 minuter att gå till marknaden följ bara strömmen. Marknaden är öppet från 9 till 18 dagligen.

- Pratunam marknaden är värt ett kortare besök då du finner kläder till billiga priser här.

- Grossistmarknader i Bangkok med specialiserade produkter, även blommor, textilier och accessoarer.

- Pak Klong Talad, Frukt, blommor och kryddormarknad är kanske den mest fascinerande eftersom det ger njutning för alla sinnen - titta på lastbilar efter massor av blommor och färska produkter kommer fram före gryningen och känna lukten av härliga dofter som fyller luften. Här säljs naturliga produkter i form av mat och dekoration. Från de små butikerna längs gatan svämmar tiotusentals rosor, orkidéer och tusenskönor i kreativa blomsterarrangemang och kransar gjorda av jasmin och tagetes ut över trottoaren. Dofterna är överväldigande och priserna låga, en bukett med 50 röda rosor får du för 10 kronor. På andra sidan gatan är det inte blommor utan mat som doftar. Hit levereras varje morgon färska exotiska frukter, grönsaker och kryddor. Från berg av ingefära, som äldre damer river frenetiskt, sprider sig doften över hela marknaden. Släpkärror med gigantiska vattenmeloner och ananas lastas av och placeras på bord. Här kan du för en liten slant prova nya spännande smaker. Gatan är Chak Phet. Ta dig dit: Taxibåt till Memorial Bridge eller Pak Khlong Talat.

- Pantip Plaza är Bangkoks mecka för alla med det minsta lilla teknikintresse. På fem våningar säljs allt som går tillsammans med batteri, kretskort och lysande neonlampor. Hit kommer alla typer av människor, vid ingången står lättklädda tjejer och välkomna kunderna och vid mobiltelefonförsäljarna trängs munkar i orangea dräkter, kostymklädda thailändare och solbrända backpackers från väst. I de små stånden på de nedre planen är flertalet varor piratkopierade och priserna förhandlingsbara. I de större butikerna på övre plan finns toppmodern teknik av äkta vara, där är priserna fasta och ligger på ungefär samma nivå som hemma. Gata: Petchaburi. Ta dig dit: Skytrain till Chidlom, plus en kort promenad. Öppet: 10–21, dagligen (men räkna med att vissa butiker öppnar och stänger något tidigare eller senare).

- Bobae marknad & Bobae Tower, Bobae Plagg Partihandel - Tillbaka till ursprunget. För trettio år Bobae Market på Krung Kasem Road har fungerat som centrum för grossist kläder. Det är den äldsta och största grossist modedistrikt. Det är här det börjar om du är en blivande designer letar efter erfarenhet. Om du är ute efter att köpa varor för att sälja hem, detta är din lott. Med så många varor som erbjuds i ett brett utbud av billiga produkter såsom t-shirts, skjortor klänning och muslimska kläder för män och kvinnor. Bobae kommer att tillgodose dina behov. Med över 700 butiker under ett tak för att välja och vraka på Bobae Tower. Bobae erbjuder även posta paket hem med båt för dem som behöver det. För att komma till Bobae Market: Ta BTS National Stadium stationen. Därifrån ta en taxi till Bobae.

- Pratunam är en annan populär grossistmarknaden, särskilt för kläder och modeaccessoarer. Promenera ner de trånga gränderna och kolla in en mängd samling från gatumode hela vägen till indiebolag som produceras av lokala designers.

- Bobe Market, Bangkok Bobe, med tusentals symaskiner och nästan lika många skrädderier. Billiga kläder.

- Phahurat markanden på Phahurat Rd. Som Indiska utan möbler. Kvinnor säljer tyger, sjalar, guldskor, kläder, krimskrams, rökelse mm Här finns även en indisk tygmarknad.

- Nakhon Kasem, tjuvarnas marknad i China town.

- Yaowarat Road i Chinatown är Bangkoks gyllene väg. I Bangkok är förstås koncentrationen av guldsmeder och guldbutiker allra störst och exempelvis Yaowarat Road, huvudgatan i Chinatown utmed floden Chao Praya, kan absolut rekommenderas om du är intresserad av att köpa ett guldsmycke. Här ligger över hundra guldsmedsaffärer vägg i vägg, alla kända för sin höga kvalitet och sitt fina hantverk. Butikernas väggar är täckta av de gula smyckena som inramas av blodröd inredning. Längs de avlånga glasdiskarna står kunder och provar halsband och ringar som töjs ut, vägs och betalas i det dagsaktuella guldpriset. Två klassiska affärer på gatan är Hua Seng Heng och Tang To Kang. Under det kinesiska nyåret exploderar gatorna i fest när Bangkoks kineser åker hit för att köpa presenter till sina nära och kära. Gatan är Yaowarat Road. Ta sig dit: Taxibåt till Ratchawong eller tunnelbana till Hua Lamphong med taxi sista biten. Öppet: Varierande, mellan åtta på morgonen och ett på natten.

- Suan Lum natt bazar. MRT till Lumpini. Öppet dagligen 15-24:00 Bra nybörjarmarknad. Thailändska designers saluför egna kreaktioner mm

- Skolager. Srisoonthorn. Sukhumvit 174/1 mellan soi 8 och 10. BTS Nana. Handgjorda läderskor, ökenkängor, sandaler och stövlar.

- Himmelriket för fyndfantasten är Sampeng Lane, soi Wanit. Båt från Saphan Taksin till Tha Ratchawongse i China town. Mycket grossistförsäljning.

- Pysselparadiset i China town. Yaowarat Mangkon 844. Pärlor, glas, silver, snäckor, pärlemor. Billigt och inspirerande.

- Department of Export Promotion På Rachadaphisek Road utställningsmässa. Denna utställning är i första hand inriktad på Thai människor, och priserna är därefter. Och kvaliteten måste vara mycket god, annars förlorar utställarna sin license att sälja sina produkter. Nuförtiden hålls dessa utställningar av Thai produkter för det mesta på IMPACT Center, Muang Thong Thani, utanför Bangkok. http://www.thaitrade.com/go/home

- Jag kan också varmt rekommendera Asajan Bronze som säljer bronsfigurer privat till ett mycket lågt pris, och erbjuder frakt till Sverige med båt säkert och billigt. http://www.asajan.com

- Fynda tyg i Little India. Granne med Chinatown ligger Little India. Här är det inte guld, utan tyg som är den heliga varan. Den 20 000 kvadratmeter stora marknaden ligger strax söder om huvudgatan Pahurat Road och är Thailands största tygmarknad. Alla stånden ligger under plåttak som silar in ljus på rullarna av bomull, siden, ull, kashmir, polyester och så självklart det thailändska silket. Här kan du välja mellan världens alla färger, mönster och utsmyckningar. Priserna ligger från 15 till 50 kronor metern, beroende på kvalitet, tygsort och prutförmåga. Gata: Pahurat Road/Triphet Road. Ta sig dit: Taxibåt till Memorial Bridge. Öppet: 9–18, dagligen.

- Tha Prachan är stället du skall besöka om du vill ha heliga amuletter som är stort i Thailand och som störst på marknaden. Här finns hundratusentals religiösa amuletter, berlocker och talismaner. Varje amulett bär på en viss kraft som hjälper dess bärare, allt från att klara examen, få flickan du är förälskad i eller skydda dig mot vapenkulor i strid. Marknaden är inomhus och längs gångarna står munkar och thailändare med luppar och granskar amuletternas värde och ursprung i timmar. Respektera att alla försäljare inte är villiga att sälja sina amuletter till västerlänningar. Gatan är Prachan. Ta sig dit: Taxibåt till Tha Prachan, följ strömmen av orangeklädda munkar till marknaden. Öppet: Dagligen.

- Buddha Image Market på Thanon Prachan mellan Prachan Pier och Kungliga palatset. Hundratals försäljare erbjuder amuletter och statyer i olika format.

- Thewet blomstermarkand på Krung Kramsen Rd. En av Bangkoks främsta växt- och blomstermarknader är belägen på Khlong Phadung Krung Kasems båda sidor, väster om Samsen Road. Inte lika stor som Chatuchak marknaden men betydligt lägre priser.

- River City affärscentrum. Flera våningar med lite dyrare varor av hög klass, som kläder, smycken, skor och konstföremål.

- Bangkoks galnaste gata som aldrig tystnar Khao San Road. Många backpackers anländer hit för att bo billigt och hitta nya vänner. På denna ganska korta gata rymmer det mesta såsom små resebyråer, skrädderier, silverbutiker, tatueringsbarer, fotoaffärer, internetkafeér, ett apotek, McDonalds. För den nyalnände är det ett gyllene tillfälle att handla kläder för att snabbt smälta in. Det prutas på allt och du finner massor av kopior. Efter kl.17.00 stängs biltrafiken av och det blir en gågata. Men bara lugn en timme efter midnatt måste alla barer stänga enligt en lag.

- World Trade Center. Flera våningar med märkeskläder, bokhandlar, leksaker och restauranger.

- Seacon Square, österut på Si Nakarin Road finns Bangkoks största affärscentrum.

- Banglamphu marknad. Här finns massor av gatuförsäljare som säljer varor till låga priser, vanliga affärer och inomhuscenter.

- Gaysorn Plaza, Bangkok skytrain till Chitlom, om du vill se vad som gäller på catwalken i Bangkok.

- The Emporium Department Store, tre våningar med italienskt och amerikanskt mode.

- Handla livsmedel på Lotus. Thailands motsvariget på Coop Stormarknad. Skytrain till On Nut.

- De stora varuhusen har ofta rea. Kolla in Robinson (http://www.robinson.co.th) och Central (http://www.central.co.th/index.html) på Silom Road.

- MBK (Mah Boon Krong) på skytrain till Siam. Sympatisk men rörigt varuhus där thailändare handlar billigt. Här köper många turister jeans och dvd-filmer. I MBK ligger även Phatumwan Princess Hotell http://www.pprincess.com . Det som är så bra med detta hotell är att det ligger i samma byggnad som MBK Shoppingcenter http://www.mbk-center.com Varuhuset har öppet dagligen ifrån 10.00-22.00

Med hiss från hotellet, till valfri våning, kliver man rätt ut i köpcentret som består av 8 våningar och ca. 2000 affärer !! Här finns allt från läckra skor till heminredning, filmer till juveler, kameror till kläder, kläder och åter kläder. Ett rikigt paradis för oss shopaholics ! Förutom affärer finns mängder av restauranger med mat för alla smaker, från Mc Donald´s till Vietnamesiskt m.m. För alla (?) karlar som fått nog av "trasor och krimskrams" finns tom bio i byggnaden. Hotellet erbjuder även en stor härligt utomhuspool på 8:de våningen och där finns även jacuzzis, restaurang och bar. Detta är en väldigt bra lösning om man har olika intressen -"allt" finns på samma plats!

- Siamcenter (http://www.siamcenter.co.th) vid Siam Square för kläder och Pantip Plaza på New Petchburi Road, skytrain Ratchatchewi för elektronik, kablar och laptops.

- Siam Paragon (http://www.siamparagon.co.th) på Rama I Road. Siam Paragon skytrain till Siam.
Varje besökare ska kunna känna sig som en äkta vip. 40 specialdrillade shoppingassistenter, alla med goda språkkunskaper, står redo att informera om just det du söker. På första våningen står extrema bilar på rad. Lamborghini, Ferrari och Porsche trängs med andra fartåk som Lotus, Maserati, Jaguar och Bugatti. För den modemedvetna sticker märken som Hermès, Jimmy Choo och Versace ut med sina väl tilltagna priser. Men här finns också prisvänligare märken som Zara. 300 000 kvadratmeter av lackskor, parfym, extravagant mode, gourmetmarknad, karaoke, fitnesscenter och biopalats.
På bottenvåningen finns också nämligen Siam Ocean World, Asiens största saltvattens akvarium.
http://www.siamoceanworld.co.th

- Platinum är de unga Bangkoksbornas egna favoritvaruhus. Här saknas de piratkopierade märkena – här köper du istället varor i trepack för att få återförsäljningspriset, vilket gör Platinum till ett av de billigaste köpcentrumen i Bangkok. Väldigt nära, det centrala distriktet Pathumwan. Ta skytrain till Chit Lom, Siam eller National Stadium.
Dela med andra:    

Kommentarer
Sisun säger:
Tack för ALLA tips, fantastiskt arbete Du lagt ner för att dela med Dig av Dina erfarenheter. Thailand - verkar som om jag får vara där ett helt år isf fyra veckor, letar efter en sak på internet och finner 500 andra intressanta saker som jag läser och vips så har tre timmar minst försvunnit !! TACK för informationen !!
Postat 2009-05-16 18:48  Anmäl
Isabela säger:
hur jag hinner med allt ? Fantastic att du delar allt med oss.Så mycket att se och jag är bara en vecka i bangkok.! tusen tack för tipset.
Izabela
Postat 2008-07-30 12:22  Anmäl
Masve säger:
Jag lade min röst i tävlingen om Årets turisminspiratör till dig, Legusta tack vare denna makalösa Bangkokskildring. Mvh masve
Postat 2008-02-12 09:35  Anmäl
Candy säger:
Puh, hur skall jag hinna med allt som jag vill göra. Förra året var vi 4 dagar i BKK. och nu stannar vi bara 2 dagar till att börja med. Får nog sortera bort några ställen:-)
Postat 2008-01-31 21:46  Anmäl
Isabela säger:
du har skrivit jätte bra. Man är sugen att åka dit direkt.och tach för alla tipses.
Kram - Izabela
Postat 2008-01-22 19:14  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet