Stöd Ukraina

Legustas blogg

Söndag 3 April 2005 - Thailand
Resealbum: Östra Asien

Varningar värt att veta

Vaccinationer, farliga djur & sjukdomar i Thailand
finns några få faror som man inte pratar så mycket om i Thailand, för att inte förlorar turisterna tror jag.

De giftiga maneterna är välkända bland thailändarna.
Men ingen varnade turisterna för faran. Moa flickan som dog i Thailand (torsdagen 3 april 2008) tros att hon blev stungen av en kubmanet som är extremt giftig. Arten hör inte hemma i thailändska vatten utan finns normalt utanför Australiens kust, där har över 100 dödsfall dokumenterats under 1900-talet.

Maneter och andra djur kan spolas in till stränderna när lågsäsongen kommer och vindarna vänder. Maneter är annars inget man pratar om här. Ibland flyter det in maneter men de är oftast så stora att man ser dem.

– Vi badar aldrig när vattnet är på väg in. Det har vi blivit varnade för. Men det var först när vi hade varit här ett tag och lärt känna folk. Det är inget de direkt går ut och berättar. Under lågsäsongen stänger man stränderna eftersom det blåser in så mycket skräp. Thailändarna badar inte alls under lågsäsongen.

Havsgetingen eller kubmaneten – näst giftigaste maneten
l Tentaklerna har nässelceller med särskilda trådar som slungas ut vid beröring och tränger in i offrets hud. Sedan sprutar en gadd på tråden ut ett brännande gift. Mekanismen är till för att fånga byten och som försvar. Havsgetingen är världens näst giftigaste manet. Giftet är starkt nog att döda 60 vuxna människor på tre minuter. Maneter rör sig helst i områden bland mangroveträd & håller sig gärna nära land.

Hur vet du om du blivit stucken?
Svag till stark smärta initialt. Svåra smärtor i rygg, mage och muskler efter 20–40 minuter.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8159154.ab

Så skyddar du dig:
- Bada med långärmad tröja och långa byxor, alternativt våtdräkt som skyddar stora delar av kroppen.
- Undvik att bada när högvattnet är på väg in.
- Om du blir bränd av en kubmanet – smörj in området med vinäger. Vinägern slår ut nässelcellerna och stoppar giftflödet.
- Gör omedelbart hjärt- lungräddning, då höga giftdoser kan påverka kroppens hjärtverksamhet negativt.

Vad gör jag om du blivit stucken ?
Ta bort alla trådar från kroppen med något föremål ej din hand. Ha vinäger på den brända huden i minst 30 sekunder – använd aldrig tryckförband.

Världens minsta och farligaste manet är Irukandji världens minsta (som en liten lillfingernagel) och dödligaste
Det mest skrämmande är att forskare nu får in rapporter om Irukandjisymtomer över hela jorden, Usa, Bali, Japan, England, Indonesien, Madagaskar, Hawaii mm

Jamy & Therese blir stuckna:

• Ett problem oktober– maj
l Havsgetingen har observerats vid norra Australien, Papua Nya Guinea, Sydostasien och Indien, sydöstra USA kring Florida och ner mot Sydamerika, och vid Afrikas sydvästkust. Den är främst ett problem från oktober till maj.

Källa: Nationalencyklopedin, Wikipedia, Australian Institute of Marine Science, Illustrerad Vetenskap, Florida Community College.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Första hjälpen
Första hjälpen vid skador från marina djur:

- Vid kontakt med vissa maneter, ex Kubmanet kan vinäger användas för att döda nässelcellerna om eventuella tentakler sitter kvar på kroppen, ta sedan bort tentakeln så fort som möjligt från den drabbade kroppsdelen.

- Vid kontakt med Portugiska örlogsmannen bör dock vinäger INTE användas.

- Stick från giftiga fiskar kan behandlas genom att doppa den drabbade kroppsdelen i varmt vatten, vilket i vissa fall kan dämpa smärtorna. Du bör dock INTE försöka hindra spridningen av giftet genom tryckförband och liknande.

- Den drabbade bör snabbt transporteras till läkare eller sjukhus.

- Det finns motgift mot flera gifter från marina djur - denna behandling ska utföras av läkare.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Thailand har ett tropiskt klimat och det betyder att det finns en hel del både trevliga och mindre trevliga djur här. Chansen för att du ska råka på något av de otrevliga djuren är dock minimal. Det är dock inte ovanligt att stöta på fiskar, allt från kobror till ofarliga snokar.

Dom flesta giftiga djurarter i tropiska vatten är passiva, men risken finns att man råkar ta eller trampa på dom. Ett exempel är stenfisken som sägs vara världens giftigaste fisk.

Man skall alltid ha något på fötterna om man skall gå på havsbotten. Det bästa är att simma med snorkel och cyklop. Då ser man vad som finns i vattnet och eventuellt riskerar att inte komma i kontakt eller trampa på någonting farligt. Vill man vara mycket i vattnet bör man ha mera heltäckande baddräkt. En gummidräkt av neopren är praktiskt, men en tunnare lycradräkt gör badandet lite säkrare och skyddar mot stark sol.

Det finns ingen anledning att skrämma upp sig, olyckor med giftiga djur är ovanligt. Trots det är det väl värt att veta vilja djur man kan stöta på både i vattnet och på land när man semestrar utomlands.

Ormar och insekter
En av de vanligaste ormarna i Thailand är kobran. Trots att den är en av de farligaste ormarna i världen så sker det väldigt få dödsfall i Thailand på grund av ormbett. Totalt dör cirka 20 personer varje år i Thailand av ormbett. Nästan samtliga av dessa dödsfall är bland dem som arbetar på gummiplantager där ormar är vanliga. Antalet ormbitna utan dödlig utgång är cirka 10 000 om året.
Ser du en kobra så håll dig bara lugn och sansad och stå still så försvinner den snabbare än du kan blinka. Han är förhoppningsvis räddare för dig än vad du är för honom.

• Skorpioner, giftiga spindlar och giftiga tusenfotingar är samtliga vanligt förekommande i Thailand men deras gift är dock inte livshotande för en vuxen människa. De kan dock skapa ordentlig smärta om du blir biten eller stungen. Är du allergisk mot exempelvis getingstick så kan dock ett bett från någon av dessa herrar och damer vara livshotande.

• Fiskar
Även om du säkert aldrig kommer att stöta på dem så finns det faktiskt tre stycken fiskar som är ganska giftiga. Dessa är Lionfish (Lejonfisk), Stonefish (Stenfisk) och Jellyfish (Manet). Den enda av dessa tre som i ett fåtal fall kan innebära dödsfall är stenfisken. Det krävs dock ganska mycket för att det ska vara någon risk för dig. Du behöver inte vara orolig att du stöter på någon av dessa på stranden då de föredrar att ligga och lura i djupa vatten.

• Stenfisk (Synancceia horrida)
Giftigast är Stenfisken (Synanceidae) vars taggar vållar ytterst plågsamma sår som ofta kan orsaka dödsfall. Smärtan är så ohygglig att offren ofta grips av yrsel eller blir vansinniga och slår och biter alla som försöker hjälpa dem. De flesta skador orsakas av att människor av misstag trampar på fisken som stelnar till och reser sina taggar när fara hotar. Till råga på allt är den så väl kamouflerad att den nästan är omöjlig att upptäcka.

Om man råkar trampa på en stenfisk kan det orsaka mycket svåra förgiftningar. En våldsam smärta som sprider sig från foten till underlivet. Orsakar svullnad, domningar, feber, och chock. Benet svullnar upp till elefant storlek och blir svart, vilket ofta leder till amputering på grund av kallbrand. Över hälften av alla drabbade dör, hos övriga kan det dröja flera veckor innan dom åter är friska. Stenfiskens gift är tillräckligt kraftfullt för att döda en vuxen människa inom 2 timmar. Inte för inte är stenfiskar vid många kuster betydligt mer fruktade än hajar.

• Portugisiske örlogsmannen (Physalia) finns i varma hav över hela världen. Det finns mer än en art av släktet. Om du råkar röra en tentakel från en portugisisk örlogsman uppstår genast en intensiv och stark smärta. Smärtan ökar stegvis och sprider sig snabbt till närliggande kroppsdelar. Huden runt det drabbade området blir rött och sårigt. Vid svåra skador blir det ofta väldigt fula ärr och bristningar i huden.

• Kungskobra (Ophiophagus hannah), Ett bett från kungskobran kan orsaka: Brännande smärta, svullnad, sluddrande tal, förvirring, paralysering av musklerna, slöhet, och andnöd.

• Spottkobra (Naja sumatrana, Naja siamensis, Naja kaouthia) Spottkobrorna i Asien kan försvara sig genom att spruta ut gift upp till 3 meter mot angriparens ögon. Hos dessa arter har kanaler i gifttanden en skarp krök nära spetsen. öppningen på tandens framsida är så liten att giftet sprutas ut under högt tryck och strålen kan nå flera meter framåt. För att förbättra strålens form reser ormen främre kroppshalvan då den spottar. För att döda bytesdjur sprutar spottkobrorna in giftet i bytet på samma sätt som andra ormar med främre gifttänder.

• Sandrassel orm (Echis carinatus), Sandrasselormen tillhör de allra mest lättretliga ormarna. Giftet är mycket stark, och kan orsaka medvetslöshet väldigt fort. Det finns dock bra motgift mot ormen, men det krävs att det används fort. Sandrassel ormens gift är ett blodsgift, och orsakar inre blödningar, och hjärtstillestånd. Ormen ligger i topp på dödsstatistiken över ormar som biter ihjäl människor, och enbart i Asien dödar den årligen i snitt 8000 människor. Arten är dessutom ganska talrik, och eftersom den har för vana att gräva ned sig i sand eller jord är den väldigt svår att upptäcka.

• Randig havsorm (Laticauda colubrina), Havsormar är nära släkt med kobran, men är helt anpassad för ett liv i vatten. Havsormens bett är till en början smärtfritt, men redan efter en halvtimme kommer symptomen, och då kan det gå mycket fort. Nervgiftet går på centrala nervsystemet, andning och hjärtfrekvens. Det bryter ner muskelcellerna och de röda blodkropparna, som proppar igen i levern så att det blir akut leversvikt. Man kan kissa brunt, då nedbrutna muskelfibrer och annat kommer ut, och du kan inte röra armar och ben. Svåra smärtor. Andra sympton är stelhet, muskelkramper och spasmer, blindhet, medvetslöshet, och andnöd. Man kan dö någonstans mellan två minuter och två dar. Men det brukar gå väldigt snabbt med havsormar och det innebär en otroligt smärtsam död.

• Russel huggorm (Daboia russelli), Russel huggormen är lättirriterad, aggressiv, och hugger blixtsnabbt, vilket medför att offret har mycket liten chans att hinna undan. Giftet är ett mycket starkt blodsgift som bryter ned musklerna och blodcellerna, vilket ger omfattande vävnadsskador. Vid bett från ormen är det vanligt att offret "hostar" blod och dödsorsaken är vanligtvis stora blodförluster orsakade av inre blödningar. Ett bett från ormen kan leda till döden på mindre än 48 timmar om inte motgift sätts in fort.

• Randig krait (Bungarus fasciatus), Eftersom ett bett av kraiten är smärtfritt struntar många i att uppsöka läkare, vilket har lett till många dödsfall. Kraiten har ett mycket starkt nervgift, och redan minuter efter att man har blivit biten kan man drabbas av medvetslöshet, men det kan även dröja timmar innan symptomen visar sig. Man har på senare år hittat ett motgift mot kraiten, men även med snabb behandling avlider ca 50% av dom bitna. Symptomen vid ett bett är stelhet, muskelkramper och spasmer, blindhet, medvetslöshet, och andnöd.

• Tusenfoting (Centipedes) inte dödlig men ett bett orsakar mycket svår smärta och kan leda till svåra infektioner.

Även vissa kon-snäckor (Conus textile) är dödliga....
Tänk er en mycket liten harpun. Tänk er den bestruken med en blandning av pilgiftet curare, tetrodotoxin från den giftiga japanska blåsfisken, bakteriegiftet botulin och ett hundratal andra nervgifter. Där har ni den lilla konsnäckans jaktvapen som den spetsar och dödar sina bytesdjur med. För att sedan svälja dem hela.

Denna raffinerade giftblandning har gett den havslevande konsnäckan en favoritposition bland biologer, medicinare och kemister. Samtidigt har de en gemensam egenskap: utan vitamin K kan de inte verka. I konsnäckan, arten Conus textile, har de hittat samma enzym och aminosyra, som i människans system för blodkoagulering: karboxylas och karboxiglutaminsyra.

Konsnäckan finns främst i de tropiska haven. Av alla de cirka 500 arter inom denna familj är ett 70-tal riktigt giftiga jägare och Conus textile tillhör dem. Till MBL-forskarna kommer den i paket på posten. Arbetet har en del spännande moment: att plocka ut de små rovdjuren, att föda upp dem, dissekera dem och ta hand om giftet, kräver gott handlag. Ett sting av giftharpunen kan bli fatalt även för en stor människa. Och sticker gör snäckan; vissa arter har samma ilskna läggning som retade getingar
- Nära 70 procent av alla som blir stuckna dör, om de inte behandlas, berättar Gail Begley. Det gäller att se till att de drabbade kan fortsätta att andas, så att kroppen får tid på sig att bryta ner gifterna.

PLOCKVARNING FÖR SNÄCKSAMLARE

Konsnäckan förför både människor och djur. Vi faller för det utsökta skalet. Fiskarna lockas med den långa snabeln, som de uppfattar som ett läckert bete. Men för dem som turistar vid tropiska vatten måste plockvarning utfärdas. Alla arter är inte giftiga. Men för säkerhets skull bör man lämna alla i fred. Gifterna går på det centrala nervsystemet. Själva sticket kanske inte känns så mycket, men effekterna efteråt kan vara allt från en övergående andnöd till allmän förlamning och död. Den som får ett stick ska alltid söka läkare. Går inte det måste omgivningen hjälpa till med konstgjord andning. Snäckorna kan vara mycket aggressiva och gå till attack helt oprovocerade.

Källa:
Venom Web - http://medlem.spray.se/folkblom
Farliga Giftiga Djur (Hawaii) http://www.aloha.com/~lifeguards/critters.html
Tropical Australia: http://www.reef.crc.org.au/publications/brochures/Stingingjellyfishfront.htm
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Ytterligare råd för god hälsa på resande fot
När du väl har klarat av vaccineringen och är på plats på ditt resmål, betyder det inte att du är helt immun mot allt och att du kan äta och dricka allting utan att tänka dig för. Kranvatten bör till exempel inte drickas i de flesta länderna i Asien eller Afrika (eller vissa av de sydeuropeiska länderna).

I flera länder i Sydamerika och Centralamerika kan det även vara tillrådligt att inte dricka kranvatten.
Kranvatten går dock att dricka om det är kokt, eftersom bakterierna dör vid kokning. På de platser där man inte bör dricka kranvatten, finns vanligen buteljerat vatten att köpa (de som bor i landet kan inte heller dricka kranvattnet). Vattnet säljs då vanligen i enliters plastflaskor och kostar till exempel i Asien ungefär 1-2 kronor per flaska.

Däremot behöver du inte nämnvärt oroa dig för att borsta dina tänder i kranvatten eller för att ha is i groggen. Risken för att du skall bli sjuk på grund av detta är väldigt liten.

När det gäller mat, så är ett grundråd att den skall vara ordentligt kokt/stekt och att den skall vara rykande het när du får den på tallriken. Således kan du även med god aptit äta mat från gatustånd, där de tillagar maten direkt till dig och du får den rykande het (ett välbesökt gatustånd betyder vanligen att maten är bra).
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Vaccination !
Allmänt kan man säga att när du reser utomlands bör du vara vaccinerad mot Hepatit A (smittsam gulsot), difteri, stelkramp och polio. Och detta gäller även Thailand i synnerhet om du håller dig till turistorterna.

Tänk även på att även skydda dig mot magsjuka och sexuellt överförbara sjukdomar.

• Vilket skydd ger vaccinet ?

- Polio: 100 procent, om man har tagit fyra sprutor. Polion är nästan utrotad, riskområden är Indien, Pakistan, Bangladesh och Afrika. Poliovirus sprids främst med förorenat vatten.

- Stelkramp: 100 procent. Orsakas av en bakterie som finns i jord och smittar via öppna sår. Smittar alltså inte mellan människor.

- Difteri (äkta krupp): 90–95 procent. Skyddet avtar med tiden. Efter 20 år bör man förnya vaccineringen. Smittar med saliv, när man t ex dricker ur samma glas som en smittbärare.

- Kolera: 70–80 procents skydd mot kolera, och cirka 50 procents skydd mot turistdiarré. Kolera sprids i förorenat vatten.

- Hepatit A: 100 procent. Orsakas av virus som sprids i förorenat dricksvatten.

- Hepatit B: 95 procent. Virus som sprids sexuellt och med blod.

- Tyfoidfeber: 70 procent. Orsakas av bakterie som sprids med vatten och mat.

- Japansk encefalit: Nästan 100 procent. Svår sjukdom med hög dödlighet, men det är sällsynt att turister drabbas. Sprids av myggor.

- Malaria: Vaccin finns inte. Läkemedel mot malaria skyddar inte från smitta men hindrar sjukdomen från att utvecklas. De ska börja tas innan man åker och måste tas under hela resan och en tid efter hemkomsten. Men även den som tar malariamedel enligt föreskrifterna, och blir smittad, kan bli sjuk när medicineringen upphör.

Vaccination av barn mot difteri, stelkramp och polio infördes i Sverige 1953-55. Om man är osäker på vilka vacciner man har fått, bör man prata med en läkare innan man reser.

Läs mer:
http://www.smittskyddsinstitutet.se

Källor: Bengt Normann, smittskyddsläkare, Mats Wahlberg, professor samt Smittskydds­institutet och Socialstyrelsen.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Svenska tidiningar vet inget om tropiska sjukdomar som härjar till och från i Thailand som Dengue, Malaria, Leptospirosis, Ancylostomiasis
, Chikungunya feber, Kolera eller det fruktade Fågelviruset. Visst gör myndigheterna allt för att lugna semesterfirarna och inte skrämma upp allmänheten. Men man gör ändå bäst att förhålla sig uppdaterad vad som gäller och sedan använda sunt förnuft.

Resenärer tillråds också att bära sandaler eller skor när man vandrar på stranden eller i vattnet av flera olika orsaker.

En källa för semesterfirare att kolla upp utbrotten är:
http://www.travelhealth.gov.hk/english/destination/countries/thailand.html
http://www.travelhealth.gov.hk/english/outbreaknews/2008/ond17november2008.html
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Detta är ingen nyhet för mig. Dom som trodde att Thailand var kolera-befriat. I år har alltså 600 fall rapporterats, flest i Khon Kaen (221 fall) med Phuket på andra plats (110 fall).

Nu påstår dom att det är under kontroll och det inte ska vara någon fara inför högsäsongen Dukoral kanske inte alls är onödigt för tillfället .

Svenskar bör inte vara så naiva utan tänka på att det är tropikerna dom reser till med vad allt det innebär.

• Kolera är en diarrésjukdom som orskas av bakterier Vibrio cholerae. Kolerabakterien bildar ett slags gift (toxin) som påverkar utbytet av vätska och salter i tarmen. Resultatet bli att man kan få mycket svåra vattniga diarréer, 10-20 liter per dygn, som kan leda till allvarlig uttorkning och saltstörningar. Risken för svår sjukdom är störst bland undernärda, man brukar inte räkna med någon stor risk för allvarlig sjukdom hos "välnärda" västerlänningar. Sjukdomen smittar genom att infekterad avföring förorenar mat och dricksvatten. Den förekommer därför huvudsakligen i länder med dålig sanitär standard, särskilt där det förekommer monsunregn och översvämnngar som underlättar förorening av dricksvattentäkterna.

• Symptom
Mycket svåra vattniga diarréer

• Behandling
Specifik behandling saknas

• Förebyggande åtgärder
Sedan några år finns ett drickbart vaccin med 80-85 % skyddseffekt i 6 månader. Vaccinet är snarlikt ETEC-vaccinet. Trots att kravet officielt är borttaget kräver man fortfarande intyg om giltig koleravaccination vid passage av vissa gränsstationer. Eftersom vaccinet också ger visst skydd mot turistdiarré kan det av detta skäl vara motiverat för den som passerar flera gränser i sydamerika, afrika och vissa områden i Asien.

• Särskilda riskgrupper
Personer med brist på saltsyra i magsäcken pga operation eller medicinering ,med s.k. syrasekretionshämmare (ex:Losec, Lanzo, Zantac, Tagamet m.fl.)
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Aftonbladet 2010-01-07
Denguefeber liknar en influensa, och smittar genom ett virus som sprids av myggor av släktet Aédes. Personer som en gång varit smittade och sedan återinfekteras kan drabbas av ett mycket svårare sjukdomstillstånd, kallat hemorragisk dengue.

Med ökat resande har dengue drabbat fler och fler svenskar. Många svenskar smittas i Thailand. Riskerna kan också variera beroende på säsongsbetonad mängd av myggor.

Det finns inget vaccin mot sjukdomen.

I fjol noterades 94 svenskar som smittats av denguefeber. Året innan var det 73 smittade, 2007 var det 59 smittade, 2006 var det 54 smittade, 2005 var det 62 fall och 2004 konstaterades 24 denguesmittade svenskar.

Denguefeber är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

Över 75 procent av fallen i Sverige har smittats under resor i Sydostasien.

I hela världen beräknas 50–100 miljoner människor infekteras varje år och omkring en halv miljon vårdas på sjukhus.

2,5 miljard människor lever i ett bälte runt jorden, från Afrika till Asien och Latinamerika, där denguefeber grasserar.

Klimatförändringarna anses ha bidragit till spridningen av Aédesmyggan, som sprider viruset som orsakar denguefeber.

Källa: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6390396.ab
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Över 2600 svenskar sjuka i Thailand

Över 300000 svenskar reser på semester till Thailand varje år. För de flesta några njutningsfulla veckor – men för några slutar resan med lidande som kan bli livshotande.

Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet insjuknade 2635 svenska resenärer i en mer eller mindre allvarlig infektion i Thailand under 2008. Närmare häflten – 1222 – insjuknade i salmonella orsakad av mat eller dryck.

Men även de två allvarligaste infektionerna – denguefeber och hepatit B – ökade kraftigt. Bägge dessa infektioner kan vara dödliga.

• De 5 vanligaste sjukdomarna som drabbar svenskar i Thailand:
- Denguefeber
- Hepatit B
- Giardiainfektion
- Salmonella
- Campylobacterinfektion

http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg
.................................................................................................................................................................................
De 10 farligaste vattendjuren
1. Kubmaneten - Har ett gift som kan döda 60 människor inom 3 minuter.
2. Gulmagad havsorm - Har ett av de starkaste ormgiften. En människa som attackeras av ormen får hjärtstillestånd efter sex till tolv timmar.
3. Saltvattenskrokodil
4. Vithaj
5. Blåringade bläckfiskar - Vackra djur som har gift som kan döda människor.
6. Kägelsnäckor - Kan döda människor som plockar upp dem med sina giftiga harpuntänder.
7. Portugisisk örlogsman (blåsmanet)
8. Drakfisk
9. Stenfisk - Ser ut som en sten. Har en dödlig gifttagg i ryggfenan.
10. Eldkorall - Kan döda en människa som är allergisk.

Källa: Animal Planet
Dela med andra:    

Kommentarer
Legusta säger:
Enligt thailändska naturvetenskap och teknik minister Virachai Virameteekul antalet dengue hemorragisk feber patienter i Thailand har stigit mer än 100 tusen förra året och lägga till några 1200 fall i januari 2011. Världshälsoorganisationen (WHO) säger denguefeber drabbar 50 miljoner människor årligen i 100 länder, från Afrika till Amerika, Medelhavet, Sydostasien och västra Stilla havet.

Källa: http://www.news-medical.net/news/20110223/6678/Swedish.aspx

Men äntligen ! Ett vaccin mot denguefeber är på väg 2012.....
Postat 2011-08-14 21:42  Anmäl
Legusta säger:
Det finns farligare och dödligare som Irukandji maneten världens minsta (som en liten lillfingernagel) och dödligaste.
Det mest skrämmande är att forskare nu får in rapporter om Irukandjisymtomer över hela jorden, Usa, Bali, Japan, England, Indonesien, Madagaskar, Hawaii mm
http://www.youtube.com/watch?v=Ws5hImeonEA&feature=related
Postat 2010-02-02 14:38  Anmäl
Legusta säger:
Nu skall ni inte avskräckas inte dör svenskar som flugor i Thailand när det finns så mycket farligt. Sund förnuft gäller även här hemma, tänk att vi också har en mycket farlig fisk i våra svenska vatten.

Varningen är befogad för fjärsingen och dess släktingar i anses vara de giftigaste fiskarna som lever i tempererade hav.

• Giftet och dess verkningar
Fisken har taggar utefter gälarna och främre ryggfenan. Taggarna är såpass grova att de kan tränga igenom en tunnare sko eller en våtdräcksocka. Giftet angriper såväl nervsystemet som de röda blodkropparna och skapar framför allt kraftig lokal vävnadsdöd. Den drabbade upplever en våldsam smärta och sticket blöder ymnigt. Området kring sticket bleknar och svullnar upp kraftigt. Så småningom missfärgas huden så att den blir blå- och rödspräcklig. Smärta och svullnaden sprider sig till hela kroppsdelen och den drabbade upplever muskelsvaghet. Andra symtom är muntorrhet, kramper, yrsel, förlamningar och kortare medvetslöshet. Den kraftiga vävnadsdöden kan leda till blodförgiftning eller kallbrand.

• Behandling av fjärsingstick:
Den skadade kroppsdelen med sticket skall sänkas i bad med tempererat 45 gradigt vatten (varken för kallt eller varmt) i 1-1,5 timme. Giftet är proteinbaserat och vid upphettning förstörs proteinets struktur, man säger att proteinet denaturerar. Det är samma sak som med ägg. Våra proteier denaturerar vid 60°C, fjärsingen vid 45°C.
Postat 2008-04-04 17:15  Anmäl
Ekkan2 säger:
Hej!
Har inte varit intresserad av att åka till Thailand över huvudtaget dels för att det är för långt bort,dels för att jag är nästan paniskt rädd för ormar.Blev ändå mer avskräckt när jag läste GT idag om den lilla tjej som blivit angripen av en manet och blivit dödad.
MEN jag tror inte att man ska vara rädd för att åka dit om man nu känner för det och är vaksam för eventuella faror. På de bilder jag sett tycker jag landet verkar vara ett vackert land.
Är jättetacksam för att du Legusta har gett mig svar på en del av de frågor jag och min man haft om farliga djur i landet som man kan råka ut för.Kanske har du avskräckt några men du har säkert gett andra ahaupplevelser genom att påpeka att farorna finns.
Tack för upplysningen.Ha det gott.
Ekkan2
Postat 2008-04-04 15:00  Anmäl
Gullsing säger:
Hej Legusta

Om du var på väg att inspirera andra att resa till Thailand, så har du verkligen avskräckt åtminstone mig. Fy katten ,så mycket farligt det finns!

Gilla ;-D
Postat 2008-04-04 14:11  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet