Erikcjolssons blogg

Lördag 1 Juli 2017 - Spanien

Träning baserad på intuition och dagsform

Första veckan i Spanien under min aktiva semester fick jag ihop hela 85 kilometers löpning. Jag får faktiskt gå tillbaka rätt långt i tiden för att hitta samma volym på träningen så det känns riktigt roligt. Det är helt klart ett väldigt bra resultat. Det jag funderar på är vilka lärdomar som kan finnas häri? Helt klart är att träningen och idén om en aktiv semester fick ett tydligt genomslag. Jag gjorde det jag sa att jag skulle, jag följde helt enkelt planen. Samtidigt som jag följde planen kunde jag också lägga mycket annat på hyllan under en period. Med andra ord agerade jag alltså, jag gav mig ut på mina löppass samtidigt som jag rent konkret hade fått en massa tid över. Det kan verka simpelt, men att agera och implementera de idéer vi har kan vara bland det svårast som finns. Hur många gånger har vi inte fått för oss att börja gå på gym regelbundet bara för att gå dit två gånger och aldrig mer?

Sedan, viktigt också, min träningsfilosofi baseras mycket på grundläggande rörelser för att bygga övergripande styrka i kroppen, att bygga en aerobisk bas samt relativt mjuk träning för ben och leder. Allt detta främjar i sin tur långsiktig hälsa såväl som en bra löpform. Med andra ord är mitt tempo ute på löppassen ofta långsamt. Något som många är lite förvånade över. Vänner och bekanta som är intresserade av löpning är ofta lite tveksamma att springa med mig, då man har en idé om att jag kommer att springa riktigt snabbt och att passet blir väldigt hårt. Sanningen är ju precis tvärtom. Mitt tempo är lågt, ofta fungerar det mer än väl att prata under löpningen och pulsen når sällan över 60-70% av maxpuls. Genom denna typ av träning anpassar jag kroppen för allt hårdare och allt längre pass framöver, med betoning på längre. Samtidigt så bränner jag till största delen fett framför kolhydrater vilket i sin tur främjar just uthållighet.

För att då återkoppla till rubriken, träning baserad på intuition och dagsform, så tror jag att det är oerhört viktigt att inte pressa kroppen för mycket när man känner sig sliten, samtidigt som man kan ösa på när kroppen känns bra. Idag hörde jag ett intressant citat, som löd ungefär ”Nästa fysiska prestation, börjar när det förra passet avslutades”. Det är alltså tiden mellan passen som på sätt och vis avgör hur nästa pass blir. Vi behöver vila och återhämtning, vi behöver äta och sova bra. Jag fick till 85 kilometer då jag lyckades få alla dessa moment att stämma under flera dagar. Något som inte alltid är så enkelt. Efter denna första vecka tog jag 1-2 dagar utan träning. Efteråt kände jag återigen för att ge mig ut och känna på kroppen. Uppenbarligen behövde jag mer återhämtning och vila. På detta pass kom jag endast en ynka kilometer. Ingenting större eller allvarligare hade hänt med kroppen. Men dagsformen var inte där, jag kände mig trött och sliten. Jag följde alltså dagsformen och min intuition och avbröt löpningen istället för att trycka på. I slutändan kanske denna enda kilometer var mer betydelsefull än de 85 jag fick till tidigare. Jag lyssnade på kroppen och lät den vila. Genom att lita på min intuition kommer jag säkerligen att kunna springa 85 kilometer igen, när kroppen väl är redo. Ett steg i taget, det är så vi når våra önskade resultat.

Erik Olsson
Ambassadör för Reseguiden
Certifierad Äventyrare

Blogginlägg på Ultreia-X.se:
Facebook Fan Page: http://bit.ly/2mCs4h1
Amazon: Adventure and Cycle Touring: http://amzn.to/2n4VuAH
Twitter: http://bit.ly/2nzNafo
Instagram: http://bit.ly/2nzz5hW
Youtube: http://bit.ly/2pmy760


Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet