Erikcjolssons blogg

Onsdag 28 Juni 2017 - Barcelona

Stadslöpning i fantastiska Barcelona

Då var det dags! Detta hade jag sett fram emot ganska länge. Barcelona är verkligen en fantastisk stad. Jag bodde där en sväng för många år sedan då jag jobbade på IKEA. Innan dess hade jag dessutom studerat spanska i Madrid under ett halvår. Nu var det alltså dags att komma tillbaka, och nu skulle jag för allra första gången göra en stadslöpning. Med mina tidigare erfarenheter och tillsammans med lite tips från Reseguiden siktade jag på att ta mig runt stan och ta in några av de stora sevärdheterna. Allt detta skulle förstås göras löpande, vilket ställer vissa krav eller begränsningar på vad man kan ta med sig. Men med en kamera i högsta hugg, lite löparkläder, en del solkräm och lite pengar för den efterföljande, svalkande ölen, så kunde inget hindra mig från att ha en härlig löpardag!

Med tåget tog jag mig till Barcelona Sants, den stora järnvägsstationen i stan. Detta är en utmärkt start för vilken Barcelonatur som helst. Härifrån kan man med lätthet promenera, eller ta tunnelbanan vart man än vill. Jag fortsatte springa mot Montjuic och Palau Nacional. Ett enormt område som delvis byggdes upp med anledning av världsutställningen 1929. Här sprang jag också mitt allra första marathon, Marathon de Barcelona. Då sprang i barfotaskor och kom ihåg att jag fick en grym träningsvärk dagen efter. Montjuic är en utmärkt plats att ströva omkring i med fantastisk utsikt över Barcelona. Montjuic är ett berg som ligger alldeles nära kusten och Barcelonas hamn. På toppen finns en fästning från 1600-talet. Vill man ha lite historielektioner kan man gott ta en tur inne i fästningen som idag är ett museum. Men samtidigt räcker det gott och väl att bara njuta av utsikten och vara på plats för att känna historiens vingslag.

Vägen ner för berget gick i rasande fart. Jag sprang längs med trapporna och stigarna som gick alldeles bredvid. Det var ganska mycket folk i rörelse, så det blev lite av ett slalompass emellanåt. Jag tror faktiskt inte jag såg någon annan löpare där, knappt någon alls under hela dagen. Löpturen fortsatte mot la Rambla, som är en av Barcelonas mest kända paradgator. Den går från Placa Catalunya, ner till hamnen, förbi Placa de Colón med ett monument över Christoffer Columbus.

Havet är något som alltid fått min uppmärksamhet, och jag dras mer eller mindre alltid till hamnar av alla de slag, eller stränder. Så även nu. Färden gick vidare ut i hamnen, ett område fullt av butiker, folk, uteserveringar och förstås båtar. När jag ger mig ut och springer en längre sträcka, särskilt i städer, försöker jag alltid ta det ganska lugnt och se så mycket som möjligt. Att inte stressa med själva löpningen. Detta är inte ett träningspass, detta är mer av ett upplevelsepass. Vad passar då bättre än att i hamnen sätta mig ner och ta en bit glass och bara njuta av tillvaron. Vilket jag gjorde.

Löpningen fortsatte upp för La Rambla, förbi Placa de Catalunya och mot Sagrada Familia, ett av Barcelonas mest kända landmärken. Katedralen började byggas 1882 och bygget pågår fortfarande. Enligt uppgift ska det mesta stå klart 2026, men en del av exteriören kommer vara klart först runt 2032. Det är några år kvar alltså. Arkitekten Antoni Gaudí, en av Spaniens mest kända arkitekter, om inte en av världens, följde katalansk modernism när hela katedralen ritades. Just denna dag gick jag inte in i katedralen, men jag har varit där tidigare. Byggnaden är verkligen helt enorm, och valvet, utrymmet därinne är imponerande. Helt klart värt ett besök om man är i Barcelona.

Löpningen fortsatte därefter tillbaka till Barcelona Sants, där jag startade dagen. En längre sträcka längs med vackra byggnader, mängder av restauranger med uteserveringar, små grönsaksbutiker, och ett myller av människor. Vattnet började här ta slut och jag fick handla lite mer. Det jag brukar ha med mig är en vätskeblåsa med plats för cirka en liter. Väldigt smidigt när man är ute och springer lite längre. Hela sträckan i Barcelona blev ungefär 23-24 kilometer, i lugnt tempo. Tiden hamnade på runt 4-5 timmar, inklusive olika stopp, bland annat för glass förstås.

Kombinationen av löpning och stadstur är svår att slå. Mitt tips är att ge sig ut på en sådan när man kommer till en ny stad och ganska snabbt och övergripande vill ta in hur den ser ut, få en känsla för den, och rent praktiskt se vart det mesta befinner sig. Man får dessutom bra träning och sätter verkligen igång fettförbränningen och aptiten därefter. Har man fler dagar på plats kan man alltid i lugn och ro besöka olika museer osv och gå mer på djupet senare.

Reseguiden.se har en hel del bra tips och guider om just Barcelona. Jag hämtade en del inspiration därifrån, samtidigt som jag kände till stan en del sedan innan. Det finns dock några sevärdheter jag gärna rekommenderar;

• Sagrada Familia – förstås. Måste ses när man är på plats.
• La Rambla – Väldigt turistigt, men helt klart spektakulärt. Här händer det alltid något. Missa inte de levande statyerna.
• Montjuic – Ge dig upp på toppen av berget. Fantastisk utsikt!
• Barrio Gotico – ”Gamla stan” i Barcelona. Ett myller av små gator och restauranger, butiker. Dessutom gillar jag området skarpt då det är enkelt att komma undan de flesta turister. Det är lite mer äkta här helt enkelt.
• Placa Real – Detta torg kan vara lite svårt att hitta, men ligger längs med La Rambla, ungefär halvvägs. Detta är ett klassiskt spanskt stadstorg, omringat av rustika, äldre byggnader med en fontän mitt i. Här kan du slå dig ner för lite tapas och una ”jarra” de cerveza, alltså en stor halvlitersöl. Vilket var precis vad jag gjorde efter löpdagen.

Löpningen blev också en film, tillgänglig på Youtube, ta en titt!:
https://youtu.be/FfO5qF2L5Io

Väl mött
/Erik
Ambassadör för Reseguiden
Certifierad äventyrare och uthållighetsidrottare

Boken om min resa till Gibraltar, från Göteborg (på engelska), finns som ebok och tryckt. Full titel ”Adventure and Cycle Touring: 5000K to Gibraltar, the story of an adventurous spirit and life on the road” http://amzn.to/2n4VuAH

Ultreia-X hemsida: http://bit.ly/2ohfSPj
Facebook Fan Page: http://bit.ly/2mCs4h1
Amazon: Adventure and Cycle Touring:
Twitter: http://bit.ly/2nzNafo
Instagram: http://bit.ly/2nzz5hW
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet