Stöd Ukraina

Legustas blogg

Söndag 23 December 2012 - Thailand
Resealbum: Tips i Thailand

Thailands 5 bästa dykplatser

Bäst förhållanden för dykning i Thailand är i januari–april, särskilt mars.

Similan Islands med sina nio öar ligger sju mil utanför den thailändska västkusten. Du tar dig bäst dit från kustorten Khao Lak, men det går även att åka från de populära turistdestinationerna Phuket och Phi Phi-öarna. Bästa sättet att uppleva Similan är att åka på en liveaboard, en resa där du bor på en båt och lever och andas dykning oavbrutet, flera dagar i sträck. Resorna sträcker sig från tre till sex dagar och du kan få alltifrån lyxvarianten med egen hytt och varmdusch till billiga backpackerpaket där alla sover tillsammans på golvet.

Fyllda av förväntan hoppar vi på Manta Queen ii i Khao Lak. Fyra dygn till havs med lika många dyk per dag för dryga 4 000 kr. Arrangören heter Khao Lak Scuba Adventures och våra 13 medpassagerare kommer från världens alla hörn, liksom våra fyra instruktörer. Den allmänna förhoppningen är att få se djävulsrocka, den största av alla rockor och en vanlig syn vid Similan Islands.

Dagarna varvas med dyk ner till 30 meter, tupplurer i hängmattan, bättring av brännan på soldäck, promenader på pudervita stränder, och frosseri av vällagad thaimat. Vid populära dykplatser som Elephant Head Rock och det världskända Richelieu Rock ser vi alltifrån blåprickiga stingrockor, söta blås- och piggsvinsfiskar, gigantiska muränor, giftiga pterois och drakhuvudfiskar, till frog fish, familjer med clownfiskar, lustiga spökkantnålar, mångfacetterade nudy branks, sjöhästar, och färgglada koraller. Havet andas, pulserar. Stora stim med jagande barracudor och trumpetfiskar böljar runt omkring oss. En liten putsarfisk följer mig envetet, kittlar mig under armen och på lårets insida. Han saknar väl djävulsrockan. Precis som vi.

Thailands 5 bästa dykplatser

1. Similanöarna

En nationalpark på nio öar belägen i Andamansjön cirka sju mil utanför Phang-Nga-provinsen på den thailändska västkusten. Anses vara en av de tio bästa dykplatserna i världen, med sina livfulla korallrev och kristallklara vatten med en sikt på över 30 meter. Stor chans att se djävulsrocka, valhaj, haj och sköldpaddor! Obs, relativt avancerad dykning på djupt vatten med starka strömmar. Du bör ha certifikat som
motsvarar Advanced Open Water Diver för att dyka här.


2. Surin Islands

Den här nationalparken med sina fem öar ligger 5,5 mil från den thailändska västkusten, nära Similanöarna. Här finns Thailands mest kända dykplats – Richelieu Rock med sina lila och röda koraller. Det är som att simma i ett fullproppat
akvarium, så mycket fisk är det. Funkar även för snorklare. Surin Islands har flest hårda koraller i landet, och chansen att se både sköldpaddor och haj är stor. Ögruppen är inte riktigt lika poppis som Similan, så du slipper trängas.


3. Hin Daeng och Hin Muang

Hin Daeng (Red Rock) och Hin Muang (Purple Rock) anses av många erbjuda lika spektakulär dykning som vid Similan. De två reven ligger sju mil utanför ön Ko Lanta och du har chans att se både djävulsrocka och valhaj här. Hin Daeng är känt för sina röda koraller, och Hin Muang för sina lila. Det sistnämnda revet är 60 meter djupt, och den högsta vertikala undervattensväggen i Thailand. Obs, för avancerade dykare.


4. Sail Rock

Anses vara den bästa dykplatsen i den thailändska gulfen. Revet, som börjar på 35 meters djup och ensamt sträcker sig 15 meter upp över havsytan,
är beläget mellan Ko Tao och Ko Pha-Ngan och går att besöka via dagsturer. Sail Rock är framför allt känt för sina åtta meter vertikala »swim­through«, stora stim med
barracuda, makrill, tonfisk, och, om du har tur, valhaj och djävulsrocka.

5. Ang thong National Marine Park

En enorm marin nationalpark med 42 öar. Passar utmärkt för nybörjare såväl som för avancerade dykare, samt för snorkling. Här finns gott om saker att kika på, som färgglada ko­raller, stingrockor och grottor. Går att nå via dagsturer från Ko Pha-Ngan och Ko Samui. Det vackra landskapet ovan ytan gör att många kombinerar sin dykresa med camping på någon av öarna.

Tänk på …

Dykplatser stängs från och till för att låta reven och djurlivet återhämta sig. Dubbelkolla alltid vilka platser som är öppna innan du planerar din resa, tourismthailand.org/se.

Guide: ta dykarcertifikat

För att få sportdyka krävs certifikat. När du har ett sådant kan du åka på dykresor världen över, och bland annat boka så kallade live­aboards då man bor, äter och sover ombord på en dykbåt. Du har även rätt att dyka på egen hand, men utan lång erfarenhet är det inte att rekommendera. Dyk aldrig ensam, ha alltid med dig en dive buddy, en vän som håller koll på dig.

Thailand är ett av världens billigaste och lättaste länder att ta dykarcertifikat i. De flesta thailändska dykskolor samarbetar med PADI, Professional Association of Diving Instructors (padi.com). Det är världens största utbildningsorganisation för dykare.

Du kan även ta cert via SSI, Scuba Schools International (divessi.com), NAUI, National Association of Underwater Instructors (naui.se), eller CMAS. En anledning till att välja PADI framför de övriga är att fler dykskolor arbetar med PADI, för övrigt är de i princip lika bra. Men tänk efter innan du väljer organisation, de erkänner näm­ligen inte varandras respektive kurser, så vill du byta måste du börja om från början!
PADI rekommenderar ett antal kurser som tas i följd. Den mest grundläggande kallas Open Water Diver och tar ungefär fyra dagar. Den ger dig kunskaper och erfarenheter för att kunna dyka ned till max 18 meter. Kursen kostar ca 1 500 kr på plats i Thailand. Många väljer att bygga på med nästa kurs, Advanced Open Water Diver, som kostar ungefär 2 000 kr. Sedan följer ett antal olika kurser, beroende på om du vill specialisera dig som instruktör eller bara dyka för egen skull.

Det är viktigt att komma ihåg att dykning i nordiska vatten skiljer sig mycket från att dyka i tropiska hav. En del väljer därför att gå om samma kurser i Sverige efter hemkomsten.

Så hittar du bästa dykskolan

1. Förboka inte. Det finns alltid plats någonstans. Du tjänar mycket på att titta runt innan du gör ditt val.
2. Välj PADI, SSI, NAUI eller CMAS. Se till att dykskolan är licensierad via någon världsledande, professionell organisation. De garanterar viss kvalitet och säkerhet.
3. Googla efter rekommendationer. Det är aldrig fel att höra vad andra dykare har att säga.
4. Välj en mindre dykskola. En mindre skola med mindre grupper erbjuder ofta mer kvalitativ undervisning. Enligt PADI får man inte ha fler än åtta elever per grupp, en regel som det ofta tummas på.
5. Tänk på miljön! Är din dykskola miljövänlig? Stödjer de lokala miljöprogram? Hur handskas de med båtar som läcker olja och avlopp? Fråga!
6. Gå dit. Träffa personalen innan du bestämmer dig. Gå på magkänslan. Känner du dig trygg och bekväm med dem? Och kolla utrustningen! Den bör vara hyfsat ny och fräsch.
7. Fråga om försäkring. Många skolor försöker komma undan all typ av ansvar. Oavsett vilket bör du ha en egen reseförsäkring.
9. Var och när avgår båten? Fråga om båten avgår precis utanför skolan. Det är skönt att slippa slussas med taxi till hamnen. Vissa skolor drar iväg någon timme tidigare än de andra, och det är det värt för att få lite tid för sig själv och slippa trängas.
10. Ingår boende? Kan vara ett bra sätt att spara pengar på. Kolla standarden först bara!
11. Kolla vad rabatterna innebär. Erbjudandena är inte alltid så bra som de låter. Vissa skolor erbjuder rabatt på första kursen, bara för att ta ut en saftigare avgift för nästa så att det i slutändan blir lika dyrt som hos de andra.
12. Har dykskolan pool? Som nybörjare kan det kännas läskigt att ta sina första andetag under havsytan. Då är det skönt att smygstarta i en bassäng.

Källa | © Vagabond Media |
Dela med andra:    

Kommentarer
Ivan säger:
Hej Leif!
Skulle vilja kommentera mer ang. Gulf ot Thailand och Sail Rock. Om man vill hitta något spektakulärt där är fortfarande Koh Tao bäst. Man behöver inte ge sig ut till småöarna längre ut. Även nära ön stökar valhajen omkring. Hade tillfälle att dyka med dem flera gånger. Tyvärr lade min Minolta undervattenskamera av just då. Annars hade de bilderna varit topten-rankade här.
Du nämner också Bali. Bästa dykningen där är från Lovina på norra delen.
Föredrar dock nog Lombok framför Bali. Också närmare till Gili Islands. Närmaste ön, Gili Air har mest locals.
Mellanön Meno är en ganska lugn plats. Litet mer fart på Trawangan. Den är min favorit.
Du får en länk.

Bästa dykningen nu är nog fortfarande Red See. Mest artrikedom, både av fisk och koraller.
Tidigare var min favorit Isla del Cozumel utanför México. Bästa drift diving där på reven. En varm och en kall havsström möttes och förde med sig mycket godis till firrarna.
Tyvärr härjade min namne Hurricane Ivan där 2004 och slog ut många av reven.
Nu åter till julstöket.
Ha en fin helg
Hälsningar
Ivan
Postat 2012-12-23 22:59  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet