Stöd Ukraina

Legustas blogg

Onsdag 5 December 2012 - Hua Hin
Resealbum: Tips i Thailand

Hua Hin

Sekelskiftselegans Hua Hin är en gammal populär turistort bland thailändarna, en mindre stad (38 000 invånare) som skiljer sig från många av de stora resmålen i Thailand. De högresta hotellen är få, låga träbyggnader kantar gatorna. Kungen har tillbringat mycket tid här, vilket är en av de kanske viktigaste orsakerna till att orten har blivit så populär bland thailändarna. Ett visst mått av flagnad sekelskifteselegans omger fortfarande Bangkoköverklassens gamla favoritreträtt. Stans vackra järnvägshotell, numera omdöpt till Centara Grand Beach Resort är både nostalgi och historia som överträffar Raffles i Singapore och The Oriental Hotel i Bangkok. I storfilmen Killing fields figurerar byggnaden som Phnom Penhs stadshotell när handlingen skulle kryddas med spännande miljöer.
Hua Hins största tillgång är lugnet, gemytet och fantastisk mat.

Hua hins framsida
Strax utanför, bortom alla tuk-tuk förare som vill ha körning, börjar det som är Hua Hins framsida, en bit från turiststråken. Här finns små affärer där man kan köpa fågelburar eller frukt. Restauranger som hål i väggen med låga plastpallar och enkla bord.

Berömd tågstation
Efter en stund byts stadsmiljöer mot grönare vyer. Vi stannar vid flera stationer, på perrongerna springer försäljare med stora fat och vagnar och säljer matpaket, frukt och dryck genom fönstren. Några kliver ombord, en del åker med till nästa station. Det ska ta drygt fyra timmar, men det tar sex innan vi stannar till på en av Thailands mest berömda tågstationer - Hua Hin. Här har kungen en egen väntpaviljong, stationen ser ut som tagen ur en film, till och med en stor stationsklocka finns att slå i för stinsen.

Folkligt strandliv
Strax nedanför det vackra hotellet tar stranden vid, den är liksom i populära grannorten Cha Am, folklig, ett vardagsrum för att få svalka och för att umgås. Strandpoliser vaktar till häst, de travar fram och åter i sanden bland nyförälskade par och lekande barn. På strandens södra del gnistrar en jättebuddha och på de släta stenarna i vattenbrynet sitter en och annan turist i yogaställning.
Längs hamnen ligger fiskrestaurangerna på rad på jättelika träpirer med dignande bougainvillea. I gigantiska akvarier gömmer sig humrar stora som taxar i väntan på att någon ska peka ut och få dem på tallriken. På gångavstånd från havet stannar och går tågen på den lilla stationen. Efter några dagar kan man hoppa på ännu ett litet äventyr, till exempel söderut mot Surat Thani och vidare till ö-liv.

• Fakta/Hua Hin

Allmänt
Tåg är ett av de enklaste sätten att resa runt i Thailand. Sträckan mellan Bangkok och Hua Hin är omkring 25 mil och kan ta mellan 4 och 5 timmar, beroende på typ av tåg. Mat finns till försäljning både inuti och utanför (på perrongen genom fönstren).

Det finns tre biljettklasser i Thailand, första- och andraklass har mjuka säten och luftkonditionering (inte alltid i andra klass). Tredjeklass har mestadels träbänkar men många står också upp. Det går tolv tåg i vardera riktningen per dygn, biljetter köps på tågstationer eller resebyråer. Enkel resa kostar mellan 45 och 250 baht.
Läs mer om tåg på: http://www.thailand-huahin.com
Valuta: 100 baht = drygt 20 kronor.

Resa dit
Flyg till Bangkok från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg varierar enormt efter säsong. Under jullov kan en tur-och returbiljett kosta från 10 000 kronor (med flera mellanlandningar), i mars från 5 200 kronor.

Ta sig runt
Hua Hin är litet, det är lätt att gå till det mesta. Ska du på utflykt, be hotellet ordna transport. Gör upp om pris i förväg.

Mer info
Turistinformationen, ligger i hörnet av Thanon Phetkasem och Thanon Damnoen Kasem. Gratis kartor, broschyrer och tips. På nätet: http://www.tourismhuahin.com

Källa http://www.gp.se
Dela med andra:    

Kommentarer
Brigitta säger:
Det var härligt och lyxigt att bo på Centara Grand Hotel. All den gamla atmosfären fanns kvar och vilken mat de serverade. Där fanns allt man kunde önska sig till frukost. Tyvärr så var stranden och vattnet inte det bästa.
Postat 2012-12-07 22:18  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet