Stöd Ukraina

Legustas blogg

Tisdag 25 December 2012 - Barat
Resealbum: Indonesien

Sumatra

Fakta:Bukit Lawang

Ta sig dit: Flyg går bland annat från Kuala Lumpur och Jakarta till staden Medan på norra Sumatra. Därifrån tar man vanlig lokalbuss (4–5 timmar) eller minibuss till bussterminalen i utkanten av Bukit Lawang, och sedan motorcykeltaxi de sista kilometerna till själva byn.
Bo: Det finns flera små hotell längs floden. Garden Inn, http://www.sumatra-indonesia.com/gardeninn.htm är ganska enkelt, men väldigt trevligt och billigt. Ett standardrum kostar ca 50 kr.

Mer natur på Sumatra

Bukittingi
Marknadsstad med närhet till naturen. Du behöver bara gå till Sianokkanjonen i utkanten av stan för att få en riktig naturupplevelse. Varje kväll seglar horder av stora fladdermöss, »flygande hundar«, över kanjonen från en sida till en annan, medan aporna vid utsiktspunkten i Panorama park tigger läsk och nötter. För den morgon­pigga finns arrangerade vandringsturer upp på vulkanen Merapi (ej att förväxlas med den explosiva Merapi på Java) i gryningen och om du har tur kan du hitta »världens största blomma«, rafflesia, under en djungelvandring i närheten.


Danau Toba
Sumatras stora vulkansjö Danau Toba är minst lika känd för sitt klara, friska badvatten som för det musikälskande batakfolket, en kristen mino­ritet på en till största delen muslimsk ö. I huvudorten Tuktuk på ön Samosir, mitt i sjön, finns gott om hotell och restauranger. Vill du uppleva riktigt lantliv bland risfälten och fiskodlingarna – välj Danau Maninjau istället – mindre turister, men också mindre badvänligt vatten, längre söderut på Sumatra.


Aceh
Staden Banda Aceh och Acehprovinsen har länge varit förknippat med ett långdraget gerillakrig och våldsam för­störelse i flodvågskatastrofens spår. Nu har staden fått både fred och nyuppbyggd infrastruktur, och en långsamt ökande turistström som vågar sig hit. Pionjärerna Aceh Adventure (http://www.aceh-adventure.org) har cykel- och vandrings­turer i regionen, och på ön Pulau Weh, en kort färjetur bort, väntar förstklassiga dyk- och snorkelvatten. Här råder dock sharialagar, och det där med att slänga sig ut i bikini på första bästa strand är ingen bra idé.


Siberut
Man åker till Siberut, en av Mentawaiöarna, av två anledningar: surfing eller djungelliv. Färjan från kuststaden Padang tar ungefär tio timmar över natten. Du kan ordna din djungelvandring med boende hos
en familj i deras traditionella longhouse redan på fastlandet, i Padang eller Bukittingi, men att skaffa en guide vid ankomst i Muara Siberut kan ofta vara billigare. För mer info om både surfing och djungelvandringar, se http://www.mentawaisurftravel.com
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet