Stöd Ukraina

Legustas blogg

Tisdag 25 December 2012 - Java
Resealbum: Indonesien

Java

Stor som Grekland, men med 120 miljoner invånare - det är jätteön Java som därmed är ett av världens mest tätbefolkade områden. Marken är bördig och runt 70 procent bor på landsbygden. Ingenstans på jorden finns fler aktiva vulkaner i förhållande till landyta.

Yogyakarta
Megastaden Jakarta, med unge­fär tio miljoner invånare, är mer än flerfiliga vägar och tung trafik. Nationalmuseet (http://www.museumnasional.or.id) ger en komprimerad bild av Indonesiens komplexa kulturer, spridda från Sumatra i nordväst till Papua i öster. För konst, dans och teater, besök t.i.m (http://www.tamanismailmarzuki.com). För lite rockigare kulturupp­levelser av varierande kvalitet, besök någon av stans livemusikbarer, till exempel Oscars, i området Blok M.

Staden Yogyakarta har drygt 500 000 invånare och ingår i en provins med samma namn. Den styrs sedan år 1755 av en sultan och har en unik ställning i Indonesien. Yogyakarta har alltid varit en symbol för kamp mot kolonialväldet: När holländarna ockuperade staden 1948 låste sultanen in sig i palatset och lät motståndsrörelsen använda det som högkvarter. Holländarna vågade inte protestera - i rädsla för att väcka miljontals javabors ilska. För många hade sultanen en närmast gudalik status. Den nu styrande sultanen heter Hamengkubuwono X och är 62 år. Efter tio är på tronen är han nu enligt indonesiska nyhetsbyrån Antara redo att ställa upp i presidentvalet 2009.

Yogyakarta brukar kallas Javas kulturella centrum, tack vare sina traditioner inom batiktillverkning, musik, dans och teater. Staden utgör också landets minsta provins, och den enda som fortfarande styrs av en kunglighet. Den tionde sultanen i ordningen, Hamengku Buwono x, bor fortfarande i sitt palats mitt i stadens hjärta, och i de omgivande gränderna innanför murarna bor många av de anställda, »abdi dalem«, som bär Kratons traditioner vidare.

Bo: Yogyakarta kan erbjuda allt från billiga hostel (de flesta i om­rådet Sosrowijayan) till lyxhotell. Rumah Eyang, http://www.rumaheyang650.blogspot.com är ett litet, hemtrevligt guesthouse (dock nyligen bytt manager) strax söder om centrum.
Via Via är ett nyöppnat, fräscht boende i samma område, http://www.viaviacafe.com/en/yogyakarta/hotel

Prambanan
Ett av två makalösa Unesco-världsarv strax utanför Yogyakarta. Det tilltagna området består av ett stort antal rikt utsmyckade hinduiska tempel och palats från 800- och 900-talet. Det högsta når 47 meter och är tillägnat Shiva. 27 maj 2006 drabbades området av en jordbävning som skadade flera tempel - återuppbyggnad pågår.

Borobudur
Indonesiens svar på Angkor Wat. Borobudur är byggt som en stupa i flera våningar, som ska beträdas medsols. Längs hela promenaden runt – och uppför – templet, är buddismens historia inkarvad som reliefer i stenväggarna. Översta våningen symboliserar Nirvana, och bjuder på en bonus i form av utsikt mot vulkanen Merapi.Världsarv nummer två. Spektakulärt buddistiskt byggnads-monument av vulkanisk sten. Uppförd på 800-talet och byggd efter en strikt geometrisk plan i nio avsatser som symboliserar mahayanabuddhismens universum, beläget ungefär fyra mil utanför Yogyakarta. I fördjupningar på terrasserna finns 92 buddhor i varje väderstreck. De kilometerlånga murarna och balustraderna är dekorerade med 1 300 reliefer.

Indonesien i miniatyr i Jakarta
Om du vill få en liten föraning av vad Indonesien har att erbjuda när det gäller hantverk och souvenirer, kan du gå till det stora varuhuset Sarinah, som ligger i närheten av Jalan Jaksa (varuhuset ligger vid gatorna Jalan Wahid Hasyim och Jalan Thamrin).

På tredje/fjärde våningen av Sarinah säljer de kläder, sniderier och hantverk från de olika regionerna av Indonesien. Det är bara att gå runt och titta (men handla inte här, det är tämligen dyrt).

I närheten finns turistinformation, affärer, shoppingcenter och en McDonalds.

En bit utanför centrala Jakarta finns Taman Mini Indonesia. Här kan du "resa" genom landets alla olika provinser på bara några timmar. Från Sumatra och Kalimantan i väster till Irian Jaya längst bort i landets östra delar.

På varje område i parken får besökaren en försmak av vad de olika provinserna har att erbjuda. Det är karakteristiska byggnader, uppträdanden och info för dig som vill besöka provinsen.

För förstagångsresenären kan det vara en riktigt bra aptitretare på vart man vill åka i landet. Även för den som tidigare rest i Indonesien finns möjligheter att hitta "nya" resmål.

Inträdet till parken kostar 4 000 rupiah och det finns även ett stort antal museer och en fågelpark att besöka (det kostar extra att besöka dessa, mellan 1 000 och 3 000 rupiah). Parken är öppen alla dagar mellan klockan 08.00 till 17.00

För den som inte vill gå runt i parken, så finns det en tåglinje (kostar 3 500 Rp att åka med) och därtill en linbana (vilket kostar 6 000 Rp). Till Taman Mini Indonesia kan du bland annat ta dig med buss från Jalan Thamrin (det är ett par minuters promenad till denna gata från Jalan Jaksa).

Ta en buss (går både AC-bussar och vanliga bussar) till Kampung Rambutans Busstation. Bussarna P10 och P70 är AC bussar och går snabbt och smärtfritt (kostar 2 300 Rp). Från busstationen tar du en minibuss.

Svalka och lugnare uppe i Bogor
Ett bättre alternativ enligt min mening, om du måste vänta några dagar i Jakarta på ett skepp, är att bege dig till Bogor som ligger ungefär sex mil från Jakarta.

Du kan ta dig hit på flera olika sätt: buss, bil eller tåg. Personligen föredrar jag tåget och från närliggande (om du bor vid Jalan Jaksa) tågstationen Gambir går flera tåg per dag upp till Bogor.

Man kan välja på att antingen åka det normala lokaltåget, som avgår ungefär var 20:e minut under dagen och kostar 900 rupiah. Resan tar 1,5 timmar och är helt okej om man inte åker i rusningstrafik, då är det fullsatt.

Bättre är att på morgon och eftermiddagar ta det speciella Bisnis-tåget. Det stannar inte på alla stationer efter linjen, tar bara en timma och kostar 4 000. Det går ett antal av dessa tåg under dagen, bland annat 07.43 och 07.59, tror att det går tre eller fyra tåg till under dagen.

Om du väljer att ta buss, måste du först ta dig till Kampung Rambutan busstation (cika 30-45 minuters resa) och därifrån vidare upp till Bogor (cirka 30 minuters resa).

Bogor är mycket mindre än Jakarta och har inte samma vansinniga trafik. Trots att det bara ligger 290 meter över havet kommer du känna en markant skillnad i temperatur här. Om du besöker Bogor under regnsäsongen, så ha dock i åtanke att staden även brukar kallas City of Rain (Regnets stad).

En av de största anledningarna till att många besökare kommer hit, är för att besöka den stora världsberömda botaniska trädgården: Kebun Raya. Här kan du njuta av över 15 000 olika sorters träd och plantor, där det ingår ungefär 400 olika sorters palmer.

Trädgården är förövrigt anlagd av Stamford Raffles år 1817. Den är öppen 08.00-17.00 alla dagar och det kostar 2 500 rupiah att gå in.

Det finns flera alternativ för boende i Bogor, från 15 000/20 000 Rp. Du kan ta dig dit antingen med tåg eller buss från Jakarta.

Från Bogors busstation går det en direktbuss till hamnen i Tanjung Priok, resan tar mellan 1-2 timmar (lite beroende på vilken tid på dagen du åker, rusningstrafik på morgonen eller eftermiddagen tar längst tid). Resan kostar några kronor.

Ujung Kulon, Krakatau och Carita Beach
Om du vill komma undan Jakartas hetta, stress och röriga stadsliv några dagar (till exempel i väntan på ett skepp vidare), kan jag varmt rekommendera Carita Beach. En lång, bra och gul sandstrand på Javas västkust endast tre-fyra timmar med buss.

Du tar dig dit från Kalideres busstation i Jakarta och åker med bussen som går till Labuhan, där du byter till en bemo (minibuss) de sista milen till Carita. Det finns en väldigt stor mängd guest house och hotell här. På helger är det fullsatt med Jakarta-bor som flyr staden, men på vardagar har du platsen näst intill för dig själv.

Priserna för boende varierar således stort mellan helger och vardagar. Det är ganska dyrt på helgerna då de flesta alternativ snart blir fullsatta, men i veckodagarna däremot kan du pruta ned priset ordentligt på bra boende. Det är bara att gå från ställe till ställe och ge dem skambud (mot vad helgtaxan är på) tills du får napp.

Från Carita kan du ta en båttur ut till vulkanön Krakatau, där du kan se hur livet ser ut på denna väldigt aktiva vulkan (ibland får man inte kliva iland på grund av aktiviteter inne i dess inre).

Från Labuahn kan du även ta dig till nationalparken Ujung Kulon, som ligger på en halvö (+ öarna Pulau Peucang och Pulau Panaitan) vid sydvästra spetsen av Java. I Labuhan fixar du ett "Entry Permit" från the Forestry Service (Perlindungan Hutan dan Pelestarian Alam).

Denna nationalpark är bland annat hem till de sista av den javanesiska noshörningen (finns endast 50-60 stycken kvar). Det lär även finnas panter och eventuellt några exemplar av Sumatra tigrar (fast det är extremt svårt att få en skymt av dessa magnifika djur).

Det finns boende i parken (Pulau Pacang, Tamanjaya och ett par fler platser), men du bör ta med dig egen proviant till dina måltider. Från Labuhan kan du åka båt till Pulau Pacang eller Tamanjaya, vilket tar 5-6 timmar. Förutom att vandra i naturen, inbjuder området kring ön till snorlking i reven runtomkring.

Javas mest besökta strandort
Fiskebyn Pangandaran är Java´s mest populära strandområde och det finns en väldigt stor mängd billiga hotell och restauranger. Byn ligger vid en liten halvö och på helgerna är här fyllt av indonesiska helgfirare. Det är inga problem att hitta boende under 10 000 Rp här.

Banker finns för växling av pengar, naturligtvis även postkontor och Telkom kontor som är öppet dygnet om, där du kan ringa hem om du vill prata med familjen eller vänner. Högst troligen finns det billiga internetcafeer också.

Stränderna är av sorten svart lavasand och det finns flera olika i området att välja på. Både vid byn och ute runt den lilla halvön som är nationalpark finns stränder. Var dock lite försiktig, eftersom strömmarna kring stränderna här kan vara ganska starka och simma inte för långt ut i onödan.

Pangandaran ligger på västra javas södra kustremsa. De flesta turister tar sig dit antingen från Jakarta och/eller Bandung som ligger väster om Pandangaran, eller från Yogjakarta som ligger ungefär 20 mil bort. Det går att åka buss dit hela vägen från Bandung och Jakarta (6 respektive 11 timmar).

Ett spännande alternativ att ta sig till eller från Yogyakarta är med båt, som även inkluderar två bussfärder. Första delen av färden mot Yogya är buss till Kalipucang (tar cirka 45 minuter), väl där är det bara att gå ombord träbåten som är medelstor (25 meter lång) och sedan går mellan småbyar efter rutten.

Båtresan till Cilacap tar fyra timmar och det avgår flera på morgonen: klockan 6, 7 och 8. Det går också en eftermiddagsbåt klockan 13.00. Från hamnen är det några mindre bemos till busstationen och därifrån direktbussar till Yogya som tar fem timmar.

Om du kommer från Yogya, avgår även färjorna till Kalipucang tidigt på morgonen och en klockan 13.00. Ungefärligt pris för hela resan är 7 000-8 000 Rp. Det finns även resepaket att köpa både i Pangandaran och Yogya, som inkluderar buss till färjan, färjebiljett och en mötande buss i andra ändan som kör dig till slutmålet. Priset är 15 000-20 000 Rp, lite beroende från vilken plats du köper biljetten och från vilket bolag.

Mysiga Yogya
Java och Indonesiens näst största stad är Surabaya och den ligger på andra änden av Java. Det finns inte heller där överdrivet mycket sevärdheter som lockar turisten. Liksom Jakartas hamn, finns det även många olika Pelni skepp som stannar i Surabaya.
Om du är tvungen att vänta några dagar i Surabaya på ett nytt skepp, varför inte ta en tågresa till Yogyakarta. Det är visserligen ungefär 6-7 timmars resa dit (det går fortare med buss), men kostar bara 37 500 Rp och Yogya är en mysig stad. Det går även tåg och buss till Yogyakarta från Jakarta, tåg tar cirka 8-9 timmar och kostar 38 500 Rp.
Där kan du besöka olika sevärdheter, tempel och utställningar. Längs den kilometerlånga huvudgatan: Jalan Malioboro, finns en oändlig mängd försäljare som bjuder ut allt du kan tänkas vilja köpa (souvenirer, batik, kläder, skor, lädervaror m.m.).
På kvällarna efter nio/tio tas alla varor bort och trottoarerna förvandlas i stället till gaturestauranger. Folk sitter och äter, njuter av någon dryck och lyssnar på förbipasserande musikanter.
Boendet i Yogya är väldigt billigt. Guest house finns i alla prisklasser, från 7 000/8 000 Rp för de enklaste budgetrummen. Billiga restauranger och resebyråer finns också i ett överflöd.
Längs kusten, cirka 3-5 mil bort finns lite olika stränder, men de är dock inte alltför upphetsande. Bättre då att styra kosan de 25 kilometrarna upp mot bergsorten Kaliurang (900 meter över havet) och vulkanen Gunung Merapi (2 911 meter över havet).
Här finns möjlighet att vandra i skogen och i närområdet eller besöka vattenfall. Det är svalt och skönt och en hänförande utsikt upp mot vulkanen. För den som vill vara med om något extra går det att klättra upp till toppen av vulkanen och kika ned i kratern (puttrande lava finns därnere).
Merapi är en av Indonesiens mest aktiva vulkaner och den brukar ha rejäla utbrott då och då (så ofta som upp till en gång per år). Dock finns det vetenskapliga stationer i och omkring berget som med olika instrument kan förutse om utbrott är på gång, i så fall får man inte bestiga vulkanen. Annars är det okej.

Klättringen upp den sista tredjedelen, ovan trädgränsen är dock krånglig och kräver viss kunskap om rätt väg. På Vogel Hostel håller de varje kväll klockan 19.00 (förutom lördagar) information om hur du skall gå tillväga för att ta dig upp.
Klättringen bör starta på natten, vid ett/två tiden, för att du skall komma upp tidigt på morgonen. Vid 11-tiden på dagen sluts toppen in i moln och gaser från kratern och det är inte hälsosamt att var kvar däruppe då. Alltså måste du vara uppe senast vid niotiden.

Månlandskapet uppe på Mount Bromo
Staden Probolinggo är stoppet som gäller för den som har tänkt sig ett besök uppe vid vulkanen Mount Bromo. Om du inte vill ge dig av direkt mot Bromo, så finns det billigt boende i Probolingo. Priserna ligger runt 10 000 Rp för rum på ett enklare hotell. De flesta av hotellen har en egen restaurang med billiga maträtter.

Probolingo ligger två timmars bussresa öster om Surabaya på den östra änden av Java. Banyuwangi, som är färjelägret för färd över till Bali, ligger fem timmars bussresa från Probolingo. Det går även att åka till och från dessa två platser och det tar ungefär lika lång tid som bussresorna.
Minibussar går till Ngadisar, vilket tar 90 minuter och anländer sedan till Cemoro Lawang 30 minuter senare. För hela resan får du betala ungefär 3 000 Rp, cirka 1 000 Rp billigare om du bara skall till Ngadisar. Avgångar sker från morgonen och fram till sent på kvällen, avgår ungefär en gång per timma (ibland två timmar mellan avgångarna).
Det är möjligt att starta trecken upp till Mount Bromo från Ngadisar, men enklast är att ge sig av från Cemoro Lawang. Denna lilla by ligger alldeles vid kratern och det är fin utsikt härifrån. Flera enkla hotell med priser kring 10 000 och nedåt. Restauranger finns i anslutning till dessa.
Mount Bromo eller Bromo-Tengger-Semeru National Park är ett stort bergsområde där själva Mount Bromo´s aktiva vulkanspets har rest sig ur Tenggers tio kilometer breda krater. Bromo reser sig upp till en höjd av 2 392 meter och även två till nyare vulkaner har rest sig ur den gamla vulkankratern.
Bromo flankeras på var sida av vulkanerna Batok, 2 440 meter över havet och Kursi som sträcker sig upp ända till 2 581 meter. Tenggers krater är fylld av lavasand och ger ett ödsligt månlandsskaps intryck.

Bästa tid på året att besöka denna plats är under torrsäsongen mellan april och november. Tänk på att det kan vara kallt däruppe och ta med dig långa byxor och en varm tröja. På nattetid kan temperaturen leta sig ned till under fem plusgrader.

Mest imponerande är det att ta sig upp till Bromo för att se soluppgången därifrån. Du bör starta klockan fyra på natten från Cemoro Lawang, det är först tre kilometer ned längs kraterkanten till lavasanden inne i kratern. Sedan är det en timmas promenad tilll Bromo, vitmålade stenar visar vägen, och upp till toppen.
Längre söderut, ungefär tio kilometer från Tenggers krater, vakar den mäktiga Gunung Semeru över landskapet. Denna vulkan ståtar med en topp på 3 676 meter. Det går även att ta sig upp på toppen av denna vulkan, vilket kräver en tre dagars treck. Utsikten lär vara hänförande ut över Java och Bali.

Länkar
Restauranger, sport, nattliv, sevärdheter & aktiviteter i Jakarta http://www.jakarta.go.id

Ta sig dit:
Det går direktflyg till Yogyakarta från flera städer i Indonesien, och även från Kuala Lumpur och Singapore. Från Jakarta kan man även ta tåget.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet