Legustas blogg

Tisdag 25 December 2012 - Sulawesi Barat
Resealbum: Indonesien

Sulawesi

Till Sulawesi går det att ta sig med flyg och båt från de flesta av landets provinser. Det statliga bolaget Pelni har stora passagerarskepp som stannar i ett flertal hamnar runt om Sulawesi.

Därefter finns buss/bil att ta till för transporter mellan de olika platserna på ön (eller flyga). Från Manado på den norra delen av Sulawesi går det en färjelinje till och från Filippinerna.

På det ena av "benet" i södra Sulawesi, ligger miljonstaden Ujung Pandang (Makasar), men den har intet speciellt att locka turister med. Finns inget speciellt behov av att stanna till här (om du inte gillar avgaser och motorfordon).

Bättre då att bege sig mot Tanatoraja land och dess centralort Rantepao. Bussresan dit från Ujung Pandang (33 mil) tar mellan tio och tolv timmar och kostar ungefär 10 000-15 000 Rp.

Manado i norr
Längst uppe på norra Sulawesi ligger staden Manado, med över 300 000 invånare. Det finns en stor hamn i staden, men de större skeppen ankrar upp i Bitung, som ligger 50 kilometer från Manado.

Manado har allt du kan önska från en stad, med butiker, apotek, postkontor, telefonkontor, restauranger och allt från billiga guest house till dyrare hotell. Till Bitung går det många olika passagerarskepp från stora delar av den indonesiska övärlden. Pelni, det statliga rederiet, har bland annat skepp som går mellan Bitung och Jakarta (läs mer om båtluff här).

Det finns vulkaner och bergsområden inte långt från staden, som man kan ta sig till för att finna ett svalare klimat.

Inte långt med båt från Manado ligger Bunaken Island, vars korallers varierande färger och former lockar dykare och snorklare från alla hörn av världen. Det går dagliga färjor ut till ön.

Tyvärr har hårt tryck från turister och nedskräpning som kommer flytande från Manado, tagit död på en del av korall "trädgården" under ytan.

Men undervattensvärlden är dramatisk, när det från bara några meters djup, faller rakt ned i djupet. Det finns även andra mindre öar i området kring Bunaken med bra korallrev för dykare eller den som vill snorkla.

För boende på ön så finns ett 15-tal guest house och homestay att välja mellan, priserna är ungefär från 20 000 Rp per natt, varav de flesta verkar inkludera tre måltider i priset.
Dela med andra:    

Kommentarer
Zlatte säger:
Hej !!

Läste din reseblogg om HONGKONG, mycket trevlig läsning, tack:) Vi ska åka till Kambodja i Februari och stannar på vägen hem 3 dagar i Hongkong. Vi vill gärna shoppa kopior mm i Shenzhen, men undrar om man måste ansöka om visum innan man tar tåget dit? När vi läser på olika hemsidor står det att ALLA behöver visum för att besöka Kina. Det är bara Shanghai och Peking du får vistas i 72 timmar utan visum och Hongkong i 3 månader. Så hur gjorde ni när ni åkte till Shenzhen? Visum kostar 1730kr per person så det blir nästan 7000kr för oss fyra i familjen för att åka över dagen på lite shopping. Är det så att man kanske betalar en mindre summa vid passkontrollen om man bara ska åka över dagen? Jätte tacksam för svar. Hälsningar Malin
Postat 2017-01-08 17:47  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet