Legustas blogg

Tisdag 1 Januari 2013 - Hong Kong
Resealbum: Östra Asien

Hong Kong

Staden som har allt.....

Världens mest tätbefolkade ö är nog inte det givna resmålet för den som vill koppla av. För här blinkar neonskyltarna mellan skyskraporna, och gatorna myllrar av folk. Den som gillar karaoke, shopping och mat kommer förmodligen trivas här. Men – Hongkong har även bedårande natur. Missa inte: Utsikten från Peak Tower.

Salam
مرحبا لجميع الأصدقاء

Att tillbringa några dagar i Hong Kong för första gången är en enorm upplevelse.

Att komma åkande ifrån flygplatsen och åka över en av värdens största hängbroar och samtidigt se alla dessa skyskrapor är en kick. En tur på kvällen med Star ferry och se skyskraporna lysa upp i mörkret är sagolikt. Hong Kong erbjuder det mesta allt ifrån ett stort utbjud av krogar och restauranger och parker och även turer till dom närliggande öarna, enormt utbud av shopping har det mesta till en skällig prisnivå.

För information om var du äter bästa maten, aktuella nattklubbar, konserter, utställningar och teaterföreställningar: Plocka upp gratistidningen HK Magazine på något kafé. http://www.aziacity.com/hk

Nöjen
- Bardistriktet Lan Kwai Fong, T-baneuppgång vid D’Aguilar Street, Central, Hongkong Island. Det är här det händer, gatan är proppfull av barer och framåt natten blir hela kvarteret ett mingelparty. Det är helt okej att ta med sig sin drink ut i folkmassan på gatan. Området tycks vara särskilt populärt bland nyinflyttade västerlänningar.

Vill du slippa toksemestervibbarna går du till närliggande Soho, där barerna är lite lugnare.

Att göra
- Hong Kong park, är en väldig vacker park lugnt och fridfull för att ligga mitt i city. Bredvid Metro Causeway Bay, 800 exotiska fåglar, 2000 plantor kl. 18-23 varje dag, Man mo temple, Hollywood road and Ladder Street , buss 26 från des voeux rd.

- Hong Kong Disneyland, ligger i Sunny Bay på Lantau Island, består Hong Kong Disneyland fyra temaparker: Main Street USA, Adventureland, Fantasyland och Tomorrowland. Både barn och vuxna kan njuta av en dag med sagolika äventyr i denna magiska mål.

- Ngong Ping 360, som en inkörsport till Lantau Island, reser Ngong Ping Cable Car mellan Tung Chung Town Centre och Ngong Ping. Besökare kan njuta av panoramautsikt över den naturliga ekologiska miljön kring norra Lantau Country Park, Hong Kong International Airport, Sydkinesiska havet, Tian Tan Buddha-statyn och Ngong Ping marknaden.

- Birdshop, 3 Hiller street, hundratals fåglar lite längre ner på gatan är det ormaffärer.

- Ocean park Star ferry pier admiralty mtr buss 629, kostar 204kr är då inkluderat entré till parken ett stort nöjesfällt med det mesta. Ocean Park är en världsklass marina nöjespark i södra distriktet i Hong Kong. Besökare kan se en mängd olika marina däggdjur, från delfiner till pingviner. Det nyöppnade Aqua City har mer än 400 arter av exotiska fiskar och andra vattenlevande djur. Neptunus Restaurant är Hongkongs första akvarium matsal.

- A Symphony of lights, att gå vid vattnet på Kowloon sidan och titta på ljusshowen mellan 20:00 - 20:15 bäst läge är att promenera nära Hong Kong Culture Center eller ombord på en sightseeing färja.

- Happy valley, Hästar finns möjlighet för turister att få gå in på medlemmarnas sektion på vissa ställen i Hong Kong kan man hämta biljett och ha med sig passet.

- Dim sum Maxim place, ligger på andra våningen av city hall stenkast ifrån Star ferry,Connaught road, low block city hall, väldigt popular dim sum.

- The Peak, vad kan säga om detta bara känslan att åka tåget upp är en upplevelse och samtidigt förstå vilket jobb de har haft att bygga denna räls, sen den totala kicken när man kommer upp och få se hela Hong Kong får vilken inbiten resenär att häpnas över den vackra vyen. Utsikt plats färdmedel peaktram passa på och äta på en av dom många matställena därmed underbar utsikt. The Peak är Hongkongs mest populära attraktion. Besökare kan njuta av fantastisk panoramautsikt hamnen och staden på väg upp till toppen via Peak spårvagn eller buss. Gång på Peak kan du äta på en mängd olika trendiga restauranger och utforska The Peak Circle Walk för att njuta av den fantastiska utsikten över Victoria Harbour.

-Lan Kwai Fong / SoHo, en av de mest populära ställena i Hongkong, är inte bara en plats för pubar och diskotek. Sina restauranger erbjuder även en rad av kök: från italiensk och medelhavsinspirerad till Thai och kinesiska. Promenera längs Hollywood Road och du kommer snart att upptäcka Hongkongs "SoHo", som erbjuder ett brett utbud av exklusiva internationella restauranger och barer längs Stanley Street, D'Aguilar Street och Wellington Street., att rekommendera är Stauton`s Wine Bar på Staunton Street.

- Wanchai, att vara här en kväll är inte fel ett enormt utbud av restauranger och barer kan rekommendera att äta på Beijing Shui Jiao Wong ligger på 118 Jaffa Road och sedan gå till Coyote Bar O Grill 114-120 Lockhart Road.

- Star ferry, att korsa bukten på kvällen är en otrolig upplevelse för några kronor att se dessa enorma hus lysa upp himlen är att rekommendera även en dags tur varför inte båda.

- Tram eller spårvagnar, att hoppa på en vagn och åka tur och retur är billig men trevlig tripp.

Marknader
- Li Yuen Street east & west nära central metro station, mellan des vex road-queens road kl. 10-19.

- Western market, des voeux rd 323, denna marknad har rullat sedan 1906,

- Wanchai market, mellan johnston rd o queens rd, nära wanchai mtr station. kl. 7-19

- Stanley Market, är den största marknaden i Hong Kong här finns det mesta att köpa här, finns även en strand här där många windsurfare håller till. Hur du tar dej dit:

1, Ta buss no.6, 6A, 6X, 66 eller 260 från Central ( Exchange Square ) Buss Terminal.

2. Ta Metro to Causeway Bay station (Exit B) gå till Tang Lung Street sedan tar du en grön minibus no.40.

3. Ta buss no.973 på Tsim Sha Tsui East Buss Terminal eller Canton Road utanför Silvercord Centre.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Ett annat mycket populärt ställe som gärna kineserna själva åker till ifrån Hong Kong när dom vill shoppa kopior billigt är "Lo Wu" commercial center i Shenzhen som är en speciell ekonomisk zon. Detta varuhus är bara fyllt med kopior med allt ifrån skor, kläder, klockor mm

Priserna i Shenzhen är riktigt låga och du kan pruta vänligt utan att dom blir aggressiva. Värt att noterna är dom bästa dagarna att ta tåget dir är på Onsdagar och Torsdagar. Veckosluten är absolut inte att tänka på !

Hur prutar du i Kina...

Fråga efter priset. Erbjud sedan en tredjedel av priser, inget mer och le. Försäljaren ler tillbaka och skakar på huvudet. Vänta. Och erbjud ett nytt pris och inte mer är 4 kronor (ca 4 yuan). Nu startar försäljaren en budgivning men lägge rsig mycket högre än ditt begärda pris. Nu får du slå till eller vara cool och gå den gyllene medelvägen och halvera priset. Försäljaren kommer oftast tillbaka då du fortfarande betalar som en utlänning. BETALA ALDRIG MER än halva priset som var ursprungspriset.

Shenzhen är en gränsövergång till Kina så du bör ha passet med dej, och köp aldrig mycket kopior för man vet aldrig om tullen i Hong Kong beslagtar dina varor. Har du en eller två Chanel eller Vuiton väskor må vara hänt men aldrig mer.

Källa (en dag i Shenzhen): http://www.hkstreet.com/story0101j.htm
Tåget till Shenzhen: http://www.geocities.com/Tokyo/Bay/9585/eastrail/eastrail.html
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Du kan köpa dej ett öpass + guidebok som tar dej runt till Lantau, Cheung Chau & Peng Chau. Passet kostar 32 HKD (ca 24 SEK) per person och gäller i 24 timmar.

Öar att besöka
- Lamma ön: Ifrån pir 4 ifrån Hong Kong Island, tar cirka 45 minuter med färja, finns ett ett fiske samhälle med många trevliga ställen att äta på. Mycket trevligt att gå i dessa små gränder med många mysiga restauranger och barer finns även många guesthouse för den som vill stanna någon natt. Ett tips är att gå i mellan Yung shue wan och Sok kwu wan, det finns en badstrand på vägen. Att gå till nästa färjeläger och att ha en underbar beach att kunna spendera ett par timmar på vägen till nästa färjeläger tar cirka 50 minuter att gå väldigt kuperat, vacker natur, fridfullt lungt och tyst, svårt att tro att man bara är 45 minuter ifrån Hong Kong.

- Cheung Chau, är en annan liten trevlig ö väldigt många fiskebåtar att se på när man anländer sen är det bara att gå till vänster ett par hundra meter och leta efter någon skylt där det står beachen här man en underbar beach att spendera ett par timmar på eller gå omkring och titta på hus och båtar sedan äta på någon restaurang ligger väldigt många nära färjan och finns även en vid beachen. Ifrån pir nr 6 tar cirka 55 minuter finns en snabb färja tar 30 minuter. Ett tips är att gå hike back via peak road en av huvudvägarna tar cirka 50 minuter, i ändan av San hing street vid ett torg ta vänster tung wan road så kommer man till beachen mitt emot färjan den smalaste delen av ön. Ett tips är att äta vid Bayview coffe shop enklare rätter billigt vid stranden.

- Lantau Island - Här finner du flygplatsen, den Gyllene Buddhan, Hong Kong Disneyland.

- Hong Kong Island - Här finner du Ocean Park, Happy Valley Hästkapplöpning, Stanley Market, Repulse bay (bad), The peak, SoHo.

Varuhus
- Kowloon: Harbour city till vänster efter färjan, 10-11 och 20-21 en del butiker stängda på söndagar, ett av dom största varuhusen i Asien.

- Central: LFC mall, finance street, bakom Hong Kong station airport express, 200 high end shops, open air terrace ett måste med utsikt över hamnen med ett café öppet kl.10-20.

- Pacific place, 88 queens’ road, många affärer, med marks o spencer.m.m. nära admiralty metro öppet kl.10:30-20.

- Time square, 1 mathesonst, causeway bay öppet kl.10-22.

- Dataaffärer: 298 Computer Shopping Center - 298 Hennessy Road, Wanchai; between the Wanchai & Causeway Bay MTR stations. Probably easiest to get to by taking a tram going east towards Wanchai from Causeway Bay MTR. It is on the south side of the street close to Heard Street

Transport
- Buss från flygplatsen till Hongkongs centrala delar går ofta och kostar runt 30–40 kr.

- Taxi börjar på 15 kr för de två första kilometrarna. Sedan höjs kostnaden med drygt 1 krona per 200 meter. Det tillkommer en bagageavgift på 5 kr per väska.

- Färjor går ofta mellan Kowloon och Hongkong Island. Resan över sundet tar sju minuter och kostar två kronor.

- Tunnelbanan går under vattnet, från Kowloon till Hongkong Island, och är utbyggd med sex linjer över stan. Det kostar lite mer att åka tunnelbana än att ta färjan, inom centrum ligger avgiften på mellan ungefär 5 och 10 kr per resa.

Boende
- Räkna med 400–700 kr för ett dubbelrum på mellanklasshotell.

Söker ni superbilliga rum har jag flera tips till er
http://www.latestays.com
http://www.hostelworld.com

Sök på Hong Kong eller respektive ort i Asien så hittar ni flera superbilliga ställen.

- Billigt boende hittar du lätt på Chungking Mansions, Nathan Road 36–44, Kowloon.

- Welcome Guesthouse finns på våning 7 och 15 i block A, tel 2-7217793. Rum utan dusch för 100 kr och med dusch för mellan cirka 150 och 200 kr.

- Shamrock Hotel, Nathan Road 223, Kowloon, tel 2-7360922. Dubbelrum kostar cirka 650–1000 kr. Ligger vid Jordans T-banestation. http://www.asiatravel.com/shamrock/index.html

- Ice House, Ice House Street 38, i området Central på Hongkong island, tel 2-8367333. Bekvämt, centralt och intressant för den som vill titta på kabel-teve – i duschen! Kostar 800–1500 kr per natt. http://www.icehouse.com.hk

Mer boende i Hong Kong med karta....
http://www.wired-destinations.com/hotels/Hong%20Kong/index.htm

Äta
- Traditionell kinesisk mat, dumplings och nudelrätter, finns för några kronor på smågatorna kring matmarknaden på Graham Street och i kvarteren runt Wellington Street och Stanley Street, i området Central på Hongkong Island. Det finns ett stort utbud av internationell mat, både i centrum och på Kowloon.

- Habibi Café, Wellington street 112-114, tel 2-5443886, Central, är en mysig egyptisk krog med lunchmeny för 60 kr. http://www.habibi.com.hk

- Milano Pizza, våning 9 i Cheung Hing Comm. Building, 37-43 Cochrane Street, Central, tel 2-5812848. Jättegod pizza, trevlig atmosfär och skön utsikt över upplysta hustak intill Central Escalators, en del av den långa rulltrappan som går uppför berget.

- Finds, LKF Tower, våning 2, Wyndham street, tel 2-5229318. Namnet Finds kommer av de första bokstäverna i de nordiska länderna. Både mat, dryck och inredning går på det nordiska temat. Allt kött är importerat från Skandinavien, laxen kommer från Norge. Till och med kökspersonalen är importerad från Norden. Populär bar med terrass ovanför Lan Kwai Fong. http://www.finds.com.hk

Länkar
http://www.elong.net
http://www.discoverhongkong.com
http://www.travelchinaguide.com/cityguides/hongkong
Dela med andra:    

Kommentarer
Zlatte säger:
Läste din reseblogg om HONGKONG, mycket trevlig läsning, tack:) Vi ska åka till Kambodja i Februari och stannar på vägen hem 3 dagar i Hongkong. Vi vill gärna shoppa kopior mm i Shenzhen, men undrar om man måste ansöka om visum innan man tar tåget dit? När vi läser på olika hemsidor står det att ALLA behöver visum för att besöka Kina. Det är bara Shanghai och Peking du får vistas i 72 timmar utan visum och Hongkong i 3 månader. Så hur gjorde ni när ni åkte till Shenzhen? Visum kostar 1730kr per person så det blir nästan 7000kr för oss fyra i familjen för att åka över dagen på lite shopping. Är det så att man kanske betalar en mindre summa vid passkontrollen om man bara ska åka över dagen? Jätte tacksam för svar. Hälsningar Malin & Zlatte PS. råka skriva på din Indonesien blogg;) skulle ju skriva här såklart DS.
Postat 2017-01-08 17:52  Anmäl
Super_s säger:
Vilken guide! Tack!
Postat 2010-11-12 16:32  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet