Stöd Ukraina

Insaneapes blogg

Tåg, tåg, taxi, lutande torn, taxi, hyrbil och äntligen Toscana

Det är lördag och det dags att röra på sig på nytt.
Ett par dagar i Cinque Terre har satt en bra start på resan och man har hunnit komma in semesterlivet med vardagen långt bakom sig. Vi packar väskorna på nytt och tar farväl av vårt boende. Vår hyresvärd, Lorenza, tar betalningen och erbjuder sig att köra våra väskor ner till tågstationen. Vi tackar och tar emot hennes erbjudande. Sista vandringen genom byn och genom vandringstunneln till tåget och 10 minuter senare är vi på tågstationen. Vi köper 4 biljetter för €1,8 styck och inväntar tåget. Lorenza dyker snart upp med våra väskor och snart därefter kliver på vi tåget.

Det tar ca 15 minuter innan vi är den större staden La Spezia. Vi kliver av och tar oss till plattformen där nästa tåg inväntas. Vi har ungefär en timme på oss så några av oss passar på att använda toaletten, köpa vatten och även ett par hamburgare på MacDonalds.
Tåget anländer och givetvis så skall vi på vagnen längst bort. Biljetten till Pisa är bokad i första klass och det är en klar skillnad på vagnarna. Stora säten med möjlighet att placera bagageväskorna bakom sin sittplats. Det blåser svalt från luftkonditioneringen och man har god sikt ut ur de stora fönsterna.
vi fortsätter ner längs med kusten och passerar stränder, tunnlar, byar och berg - varav vissa är snötäckta och sträcker sig högt upp i bakgrunden av det gröna varma landskapet.
Efter ungefär 50 minuter anländer tåget till centralstationen i Pisa.
Vi kliver av och letar sedan upp bagageinlämningen som ligger i slutet av första plattformen.
Man kan lämna in sina väskor för €3 styck. Pass krävs för att lagra bagaget.

Därefter köper vi på oss några flaskor vatten och tar en taxi ner till området kring det lutande tornet.
Vi släpps av på ett halvtomt torg med några närliggande souvenirbutiker. När vi passerar in genom en port i muren så möts vi av ett knallgrönt gräsfält med två massiva byggnader och i bakgrunden utmärker sig det lutande tornet.
Området är fullt av turister som står i otaliga löjligt positioner och försöker återskapa det klassiska kortet där det fotograferade personen håller upp det lutande tornet. Vi tar några minuter med att bara beskåda turisterna som är överallt och plåtar för fullt. Det finns tydliga regler för att inte gå på gräset men det verkar inte hindra någon. Några minuter senare så blåser någon i en visselpipa och två ordningsvakter dyker upp och jagar bort de regelbrytande åskådarna.
De tre byggnaderna är imponerande i detaljer och yta. Efter lite snabbt plåtande av området så vandrar vi vidare i jakt efter ett lunchställe.
Vi hittar en av flera restauranger i turiststråken som serverar en "lokal" variant av sallad med bröd och tomater.

Vi tar oss tillbaka till tågstationen till fots och hämtar väskorna. Därefter så tar vi åter en taxi men denna gång till Pisas flygplats, ca 10 minuter från tågstationen.
Vi får leta en hel del innan vi hittar vägen till biluthyrningen som ligger en bra bit bort från stationen. Vi går sträckan på ca 600 m. När vi når Avis på parkeringen får vi information om att vi skall hämta nycklarna i en byggnad som vi tidigare passerat. vi backar till byggnaden och letar upp Avis kontor, hämtar ut kontraktet med nycklarna och letar sedan upp vår hyrbil på parkeringen. Hyrbilen är en Seat Ibiza kombi.
Vi lyckas precis få in vårt bagage i bilen och kopplar in gps:en med mål på vårt boende strax utanför Siena. Efter ett par timmar genom underbart Toskanskt landskap leder gps:en ner oss på en lång grusväg. Här hittar vi vårt boende belägen på en en tyst kulle med skön utsikt över olivodlingar, odlingsfält och framför allt staden Siena.
Boendet heter Aia Mattonata och erbjuder 5 rum i en nyligen renoverad byggnad med ett kök på undervåningen. På gården finns olika växter planterade och en stor pool som erbjuder utsikt mot Siena.
Vår hyresvärd Mario och Elisabetta möter oss och introducerar oss till området. Mario hjälper oss boka ett bord hos restaurangen Osteria Enoteca Sotto le Fonti som ligger strax utanför murarna till Siena. En parkering finns precis utanför och det visar sig vara en bra utgångspunkt för besök till Siena.
Vi testar några olika rätter på restaurangen som drivs av den tyska Britta. God mat och gott vin leder en gott in i natten när vi därefter åter är tillbaka på "hotellet" och tar oss till sängs.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet