Stöd Ukraina

Insaneapes blogg

Fredag 24 Juni 2011 - Manarola

En promenad i Manarola, ett bad i Monterosso

Fredagen är oplanerad så vi bestämmer oss för att utforska grannbyn Manarola. Vi börjar med att vandra Via Dell Amore för att ta oss mellan de två byarna. På dagtid är vandringslederna avgiftsbelagda och man tvingas köpa ett 1-dags kort för att nyttja stigarna och toaletterna i Cinque Terre. I 1-dags-kortet ingår även bussar som går mellan byarna och andra vandringsleder. Kortet kostar €5 vilket känns rimligt.
Vi vandrar längs kustleden som är förvånande folktom. Vi förberedde oss på att behöva trängas med turister här nere men vi har ännu inte sett av detta. Det växer kaktusar och det klättrar ödlor längs med bergväggarna. Överallt dyker det upp hänglås i olika former och färger. Efter 20 minuter lugn promenad är vi i Manarola. I vår lilla guidebok för Cinque Terre så nämns ett antal vandringsförslag och utsiktspunkter för varje kustby. Vi testar en stig som kallas för vingårdsvägen och inleds genom att man promenerar huvudgatan uppför Manarola tills man kommer upp till kyrkan. Här går en trästig uppför kullen jämte vägen och leder upp till vinrankor och andra fruktodlingar. Stigen fortsätter ovanför och längsmed byn ner till hamnen och förbi. Stigen verkar leda hela vägen till Corniglia men den biten är avstängd pga av ras som slitit bort vägen.
Man tar då istället en stig ner mot vattnet och anländer till den stillsamma kyrkogården utanför Manarola. Därefter är det en kort promenad ner till hamnen och tillbaka till huvudgatan. Det fläktade skönt på den högt belagda stigen men nere i hamnen är det en mindre värmegryta. Vi tar varsin glass i en av de små caféerna i hamnen.

Efter lite vandrande i Manarola så tar vi tåget till Monterosso. Vi möter upp våra två resekompanjoner i Monterosso och hyr varsin solstol på stranden. Stranden består av små vita kalktäckta stenar och vattnet blir snabbt djupt på den platsen vi befinner oss. Vattnet är dock skönt och rent. Lite längre bort syns det att man tillverkat en långgrund strand för barn och äldre men den är också rätt väl befolkad för tillfället.
Under en halvtimme i solstolen hinner vi få fyra olika förfrågningar gällande massage och en försäljare med kläder som vi tidigare sett på en av de lokala marknaderna. Man tycker att om man betalar för en solstol så borde det ingå att man får vara ifred för de pengarna.
Min sambo var dock glad att se kläderna då hon missade att handla när vi var på marknaden. Marknaderna pågår olika dagar i de olika byarna och sker på förmiddagen. De verkar packa ihop till kl 13.
Priserna som erbjuds av strandförsäljarna är dock dubbelt upp från de priserna vi såg på marknaden men det verkar inte vara omöjligt att pruta ner dem på plats.

På kvällen så äter vi i den "gamla" delen av Monterosso på hamnrestaurangen Ristorante Belvedere. En väldigt trevlig lokal med trevlig utsikt ut över stranden och mycket välsmakande fiskrätter. Vi testar det lokala vinet vilket smakar mycket gott.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet