Stöd Ukraina

Insaneapes blogg

Torsdag 23 Juni 2011 - Portovenere

Båttur till Portovenere med Angelos Boat Tours i Monterosso

Det är vår första riktigt semesterdag och vi har en dagsutflykt planerad. Vi skall ta en båttur med lunch som utgår ifrån Monterosso och stannar till för lunch i Portovenere. Monterosso är den "sista" byn och vi befinner oss i den "första" av de fem. För skoj skull så tar vi båtfärjan till Monterosso. Den går från hamnen och passerar alla hamnarna från Portovenere till Riomaggiore, Manarola, Corneglia, Vernazza och Monterosso. En biljett kostar €8 och inhandlas från ett litet bås i hamnen.
Färjan kommer i ganska god tid och vi tar oss upp på övre delen av båten för att få en bra utsikt. Man får en bra bild av kustområdet från båten och det tar ca 30 minuter att ta sig från första till sista byn.
Vi anländer till hamnen i Monterossos "gamla stad". Direkt efter vi klivit av båten så ser vi vår båtkapten Angelo på en av sina båtar. Angelos Boat Tours utgår ifrån Monterosso och har ett antal olika turer som rekommenderas varmt. Vi är något tidiga så vi tar en fika i byn innan båten avgår.
Vi har bokat en tur till Portovenere med lunch som utgår från Monterosso kl 12 och tar minst 5 timmar. När vi möter upp dem så visar det sig dock att det uppstått en felbokning vilket gör att vi får ett extra par med på vår tur. Av någon anledning så leds dock inte vår tur av varken Angelo eller hans fru utan vi får en annan kapten och en amerikansk guide. De två övriga paren på båtturen är även de amerikaner vilket märks väl under dagen då de är pratglada med varandra. Vår guide är trevlig och glad men kanske inte så väldigt informerande om området, vilket vi mer eller mindre hade räknat med. Under resan till Portovenere så får vi smaka på bröd, ost och kött som alla är lokalproducerade. Vi bjuds även på Prosecco vin som är nära besläktat med Champagne.
När vi anländer i Portovenere så lägger vi till vid en brygga utanför en stor fiskrestaurang. Portovenere är rätt stort och fyllt av båtar från alla klasser. Lyxbåtar till roddbåtar ligger utspridda längs med kusten. Stället är mysigt men känns rätt utspritt. Ärligt talat så hade jag nog förväntat mig något annat än det jag upplever.
Restaurangen har dukat upp ett långbord till oss alla och vi får avnjuta massor av havets olika härligheter. Fisk, räkor, kräftor, hummer, bläckfisk,musslor och annat förs ut till bordet och vi trycker i oss så mycket vi kan komma över. Största överraskningen är musslor som är fyllda med någon sorts tomat- eller köttfärssås. Otroligt gott och smakrikt!
På vägen hem från lunchen stannar vi till och badar från båten. Havet är varmt och inbjudande och när vi är tillbaka i Monterosso vid 18-tiden så är alla fullt nöjda med dagsturen. Jag hade önskat lite mer information från guiden vilket jag tror att vi hade fått uppleva om det varit Angelo eller hans fru som varit på båten.
Vi tar oss till Manarola via tåget. Från Manarola så promenerar vi över Via Dell Amore - den kustliggande kärleksstigen som binder samman Riomaggiore och Manarola. Enligt historien så gifte sig två stycken från de två grannbyarna Manarola och Riomaggiore på 50-talet och därefter började man underhålla och övervaka kustvägen mellan de två byarna. Alla fem byarna är sammanslutna via en lång kuststig så det är normalt fullt möjligt att promenera mellan de fem städerna under en dag men efter den senaste vintern så har sträckan mellan Manarola och Corniglia förstörts. Tåget binder samman städerna med ständiga turer 1-2 gånger i timman. Det går även båt samt bussar mellan städerna så det känns aldrig som ett problem att ta sig mellan dem.
Via Dell Amore är fylld av tusentals med hänglås som placerats på alla möjligt platser. Det verkar vara en Italiensk sed att låsa in sin kärlek via ett hänglås på speciella platser, framför allt på Via Dell Amore.
Promenaden tar ca 15 minuter innan vi är tillbaka i Riomaggiore.
Vi testar att köpa med oss en familjepizza från en av de många pizzeriorna i staden. Pizzan har en tjock botten vilket troligtvis har att göra med brödet Foccacia som har sitt ursprung i denna region. Vi delar på den stora Pizzan ifrån vår uteplats vid boendet och får än en kväll ta del av solnedgången bakom hörnet av byns byggnader.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet