Stöd Ukraina

Insaneapes blogg

Måndag 4 Juli 2011 - Perugia

Chokladprovning på Perugina, Middag i Perugia

Vi inleder veckan med lite stadsbesök och en reseaktivitet - ett besök på en chokladfabrik.

Vi tar oss ut på motorvägen och passerar förbi Spello och Assisi mot Perugia. Perugio känns som en av de större kända städerna i Umbrien. Det tar ca 1 timme innan vi befinner oss i Perugia och det märks mest på trafiken att vi är nära stadskärnan.
Vi kör förbi avfarterna till centrum och passerar Perugia ner mot chokladfabriken Perugina som ligger strax utanför staden.
Det är inga större problem att hitta den stora fabriken som idag är Italiens största och även en av Europas största.

Vi parkerar utanför och går in i receptionen för att anmäla oss till den engelsktalande guidade turen. Vi bokade den tidigare efter frukost och hade turen att få delta vid en tur kl 15.
Vi är lite tidiga så vi passar på att besöka museet och titta på gamla reklamposters och produktionsbilder.
All information är på Italienska och väldigt få saker är beskrivna på engelska.

Efter ett tag har vi fått besök av några fler deltagare och turen inleds med att vi får besöka fabrikens "biograf". Här hälsar guiden oss välkomna och vi får lukta på några chokladbönor. Sedan presenteras en film där man går igenom chokladens uppkomst och hur tillverkningen går till.
Vi får besöka fabriken men tyvärr så har vi lyckas pricka in en av två veckor på hela året som fabriken står tom. Ingen produktion pågår men däremot så får vi ta del av en chokladbuffé där vi får provsmaka de vanligaste chokladprodukterna som fabriken framställer.
Man kan tycka att det skulle vara enkelt att ha lite ruljans på den lilla skaran med personer som skall provsmaka men dels så är det ett antal barn som springer hejdlöst fram och tillbaka och kastar i sig godis. Hela familjer står och tar upp stora delar av bordet så man fick ha lite tålamod om man ville smaka alla sorterna.
En del har känner ingen skam och häller bokstavligen godis från fatet ner i handväskan eller ryggsäcken.

Efter det är turen över och vi får passera genom fabrikens lilla affär där vi köper på oss några suvenirer och chokladprodukter.

Efteråt så beger vi oss in till Perguias centrum. Vägen dit är lite olustig då det är många vägfiler och man passerar lite konstiga vägstrukturer men håller man sig lugn så hittar man fram. En bit uppför kullen och det dyker upp några parkeringshus.
Vi stannar till och parkerar vid en av de större parkeringsplatserna. På parkeringen köper vi en karta och det går även att ta sig vidare upp till centrum via rulltrappor. Mycket smidigt!

Vi tar någon timme på oss och handlar lite samt promenerar i Perugia centrum. Staden har en fin stadskärna men på den tiden vi satt av hinner vi inte se mycket mer än de mest centrala torgen.
Vi har satt in målet på att äta på den mycket rekommenderade restaurangen La Taverna. Tyvärr verkar de ha stängt denna dag så vi väljer spontant en restaurang på andra sidan torget, La Pasteria.
Restaurangen har en uteservering i gränden och bortsett från att det tar evigheter innan vi blir serverade varken dricka eller mat så får den godkänt. Restaurangen har dock ett väldigt uselt betyg om man tittar på recensionerna på nätet.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet