Stöd Ukraina

Fiasofias blogg

Söndag 15 September 2013 - Peking

pollution sickness

Ja det ar precis vad jag tror jag lider av just nu, avgassjukdom :) Det finns faktiskt som en diagnos i Kina... kanske i andra lander ocksa?! En av de tidigare volontarerna i Xi'an led av just det, hosta hosta hosta och ater hosta. Jag hostar inte men flera timmar pa motorvagen i bade Xi'an och Peking har medfort svidande ogon, illamaende och latt huvudvark... Men dar jag sitter nu, pa innegarden av ett mysigt hostell, alldeles ingomt pa bakgatorna, i hutongerna, mitt i centrala Peking, kanner jag inga avgaslukter och hor inte ens trafiken for bilarna far inte plats har i granderna. Dom har en vattenfontan har mitt i gronskan och porlet gor mig konstant kissnodig ;)

Jag har idag vaknat tidigt pa morgonen, packat ihop mitt pick o pack och sagt farval till mina vanner i Xi'an. Framforallt mamman i huset kommer jag att sakna, inte minst hennes matratter... trapporna upp till lagenheten kommer jag inte att sakna! I morse blev det plotsligt brattom da taxin kom och hamtade mej i fortid, sa "mama" hjalpte mej knyta skosnoren ocksa :) Jag vet inte om de blev snabbare knutna sa, men hon kande sig effektiv. Det ar konstigt hur man kan borja gora sig hemmastadd inom loppet av 16 dagar... Och jag borjade kanna mej riktigt hemma i Xi'an ocksa, vagade ut pa stan alldeles pa egen hand. Inte for att det skulle ha kants farligt tidigare heller men problemet har ju varit att hitta hem ;) I en sa stor stad, med sa manga manniskor och hoghus ser ju allt likadant ut. Jag forsokte mej pa lite sista minuten shopping pa marknaderna i gar kvall men jag var inte ensam om att ta mej ut pa en fredagkvall till marknaderna, kandes som att hela resten av stadens befolkning befann sig dar ocksa. En ensamstoring till finlandare klarar inte riktigt av sadana folkmangder.

Jag flog hit till Peking med nat kinesiskt flygbolag... china eastern airlines.. och snacka om bra service! Mycket rum mellan bankraderna sa mina knan nuddade inte stolen framfor, aven om den sanktes bakat! Och stora saten. Och mycket mat! Trots att flygtiden bara var lite pa 1h fick vi forutom varmratt en hel lada full med bullar o kex och diverse atbart att forsoka trycka i oss. Jag hade ju som vanligt atit nudlar med tomat- och aggrora till frukost, sa jag var inte speciellt hungrig. Men allt var forpackat sa bra sa jag skyfflade in allt i min ryggsack istallet (ja inte varmratten da forstass). :) Har redan avverkat ett mystiskt kex och annu mer mystiskt bakverk har pa hostellet :)

Jaaah... borde val forsoka orka mej ut pa en promenad ut i trafiken annu ikvall... i alla fall for att ta ut pengar. Imorgon bar det av till kinesiska muren. Whooooop! :)

Hores!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Allt har ett slut
10 år sedan
pollution sickness
10 år sedan
vagen till jobbet
10 år sedan
The shit hit the fan
10 år sedan
Frisk luft, krigare och latsas-kines
10 år sedan