Stöd Ukraina

Legustas blogg

Torsdag 24 November 2011 - Leiden
Resealbum: Nederland

Leiden guide

Har sett lite av staden Leiden som ar en vacker gammal uppfriskande & livfull stad, vackra gamla broar & byggnader i pittoreskt mönstrade kanaler. Staden har också ett par påståenden som den är känd för: Rembrandts födelsestad, och det är hem till Nederländernas äldsta universitet, och René Descartes (filosof och matematik). Leiden är kompakt och du har svårt att gå i mer än 20 minuter i någondera riktning.

Under 1600-talet var Leiden en av de viktigaste och rikaste städerna i Holland. Här bodde många av tidens konstnärer, som Rembrandt. När du promenerar genom staden, kommer du att känna av den historiska atmosfären. Leiden är en pittoresk stad med många kanaler, fattighus och museer. I stadskärnan hittar du många kaféer och restauranger.

Först och främst är Leiden ett fantastiskt ställe för att bara promenera omkring. Dessutom hittar du i Leiden Hortus Botanicus, en imponerande, akademisk botanisk trädgård med många växter från hela världen. Därtill finns det flera museer med fina samlingar av konst (Lakenhal), historia (Antikmuseet), natur (Natualis), naturvetenskap (Boerhaave Museum) och den mänskliga kroppen (Corpus).

En gång om året – 2-3 oktober – förvandlas hela staden till ett stort festivalområde när Leiden firar ’Leidens Ontzet’ (Undsättningen av Leiden). Marknaden, paraden, fyrverkerierna, musikuppträdanden och de många festerna drar varje år hundratusentals besökare.

Sevärdheter:
- Naturalis - Nationaal Natuurhistorisch Museum. En uppstoppad elefant hälsar dig på och en stor, välfinansierade samling av alla de vanliga döda djur och, framför allt, på miljoner år gamla Java. Som ​​upptäcktes av holländska antropologen Eugene Dubois 1891.
http://www.naturalis.nl

- Lakenhal. Få Rembrandt fix vid den 17: e-talet som inrymmer Municipalmuseet med ett urval av verk av gamla mästare, liksom rum period och tillfälliga utställningar. Den 1: a våningen har återställts till hur det skulle ha sett när Leiden var på toppen av sitt välstånd.
http://www.lakenhal.nl

- De Valk. Leiden landmärke väderkvarnsmuseum, kvarnen har blivit omsorgsfullt renoverat och många anser att det är det bästa exemplet i sitt slag. Dess armar är fria att vända "när det är möjligt" och kan fortfarande mala säden.
http://home.wanadoo.nl/molenmuseum

- Museum Boerhaave. Leiden University var en tidig centrum för holländska medicinsk forskning. Du kan se den ofta ohyggliga resultat (fem århundraden av inlagda organ, kirurgiska instrument och skelett) på Museum Boerhaave.
http://www.museumboerhaave.nl

- Rijksmuseum van Oudheden har en hieroglyfer insamling och 94 människor och djur mumier. I entréhallen finns tempel Taffeh, en gåva från Egypten år 1969 för holländska hjälp med att rädda fornlämningar när Aswan High Dam byggdes.
http://www.rmo.nl

- Hortus Botanicus, Europas äldsta botaniska trädgård (1587), är hem för landets äldsta ättlingar till holländska tulpaner. Det är en underbar plats att koppla av på med explosioner av tropiska färger och ett fascinerande ångande växthus.
http://www.hortus.leidenuniv.nl

Äta ute:
- Surakarta. Javanesiska konst linjer väggarna på denna stadsdel indonesiska ställe, vilket gör en hektisk takeaway tjänst utöver sin eleganta rijsttafel (rad kryddiga rätter serveras med vitt ris) service.

Att göra:
- Rederij Rembrandt. Det är lugn en timme kanalbåten turer i kanalen runt den gamla stadskärnan med Rederij Rembrandt med guide på engelska.
http://www.rederij-rembrandt.nl

- Botenverhuur 't Galgewater
Hyr en kanot eller kajak från Botenverhuur's Galgewater och navigera i kanalerna.
http://www.galgewater.nl

Bilder kommer sedan.....
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet