Stöd Ukraina

Legustas blogg

Torsdag 24 November 2011 - Nederländerna
Resealbum: Nederland

Sinterklaas

I Sverige har man tomten. I Holland har man först sinterklaas och sen tomten.

Sinterklaas:
Från 19 november till 5 december lägger man innan man ska sova en sko i halen eller bredvid skorstenen. Man lägger ett brev/teckning i den och en morot. Då dagen efter innan man far till skolan kollar man om brevet och moroten är borta om den är borta har man en present i den istället. Dom säger då att man har fått den av sinterklaas. När man inte tror på sinterklaas längre får man inga presenter.

Den moderna traditionen Sinterklaas som ett barn fest var sannolikt bekräftades med illustrerade barnbok Sint Nicolaas en zijn Knecht (Sankt Nikolaus och hans tjänare) , skriven år 1850 av läraren Jan Schenkman (1806-1863). Vissa säger att han presenterade bilder av Sinterklaas "leverera presenterar genom skorstenen, rida över taken av hus på en grå häst och kommer från Spanien med ångbåt , därefter en spännande modern uppfinning. Även andra hävdar att vissa av dessa element (som att sätta skon och den grå hästen som kan rida hustaken) härrör från betydligt äldre tider, med anor ända tillbaka till förkristen Europa. Det är ett faktum dock att Sint Nicholas är skyddshelgon för sjömännen, det är därför många kyrkor tillägnad honom byggs nära hamnar. Så Schenkman kunde ha inspirerats av den ursprungliga tullbehandlingen och idéer om helgonet, när han lät honom anländer via vattnet i sin bok. Schenkman introducerade låten "Zie ginds komt de stoomboot" ("Se, det kommer ångbåten"), som fortfarande är populär i nationen.

I Schenkman version, var den medeltida siffrorna i mock djävulen, som senare ändrades till orientaliska eller moriska hjälpare, porträtteras för första gången som svarta afrikanska och kallas Zwarte Piet (Svarte Petter). Han är en neger pojke som följer med Sinterklaas och hjälper honom på hans rundor (eventuellt härrör från den holländska koloniala erfarenheten eller den moriska ockupationen av Spanien, det viktigaste katolska nationen.) Sinterklaas Traditionellt bara hade en medhjälpare, vars namn varierat vilt. "Piet (ER)" nu namnet i användning kan spåras tillbaka till en bok från 1891.

Festen var både ett tillfälle att hjälpa de fattiga genom att sätta pengar i deras skor (som utvecklades till att sätta presenterar i barnskor) och en vild fest, liknande en karneval , som ofta ledde till dräkter, en "upp och nedvänd" vältning av dagliga roller, och offentlig berusning.

Den 5 december då kommer sinterklaas med sin båt. Då ser man sinterklaas och sina kamrater som kallar för zwarte piet. (zwarte=svarta).

I affärn kan man köpa en bokstav som är av choklad. Dom kan man bara köpa vid tiden när det är sinterklaas.

Man kan också köpa ''pepernoten'' som är som kakor men då i en form av en godis. Dom kan man också bara köpa vid tiden när det är sinterklaas.

Den amerikanska versionen av Jultomten, Santa Claus härstammar från den holländska versionen Sint Klaas som sjömän och bosättare tog med sig till Amerika.

Somliga vägrar tro på tomten. Men han kommer i själva verket från ett litet samhälle i dagens Turkiet och levde under Mindre Asiens varma sol för många hundra år sedan.
Läs mer: http://www.reseguiden.se/forum/blogg/tomten-ar-fran-turkiet-13382
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet