Utan körkort i USA

Av Gbg24
16 aug. 2011 15:08
Visningar: 1162
Hejsan. Jag och min kille funderar på att åka till USA och då framförallt Kalifornien. Saken är den att ingen av oss har körkort. Vi vill uppleva lite stadsliv i San Francisco men också se ett antal nationalparker.
Det verkar vara många som rest med grayhoundbussarna och tyckt att det var bra, men vad jag förstått det som så kör dessa "bara" mellan storstäderna. Hur fungerar det om man vill ta sig ut till parkerna? Går det bra bussförbindelser mellan närliggande städer och parkerna? eller är man helt körd utan körkort i USA? Har aldrig varit där nämligen och har liten koll på hur det fungerar. Har bara hört att "man klarar sig inte utan bil i USA" vilket verkar dumt :)

Dessutom undrar jag om det är smart att boka allt i förväg eller kan man åka dit och ta saker lite som det kommer beroende vad man känner för för utflykter osv.

Tacksam för alla svar o restips jag kan få!!
16 aug. 2011 15:25
Hej hopp!
Om du googlar så kan du hitta svar :) (t ex nationalparks california transportation)

Här är en europé med samma frågeställning. Han får blandade svar, men det skall tydligen gå att åka buus och tåg till vissa parker. Om inte annat får du tips om andra sätt att ta sig dit. Spontant tänker jag på turistbyråer el dyl som anordnar gruppresor.

http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=1866282
Av Ann85
16 aug. 2011 15:45
Hej.

Jag håller med nisse2ears. det bör finnas resor med olika bolag som kan ta er dit.
Jag har själv bott och jobbat i San Francisco i 1 år och kan ju säga att man är rätt beroende av bilen. Men så är det väl skillnad att va turist där och att bo där, men det underlättar ju att ha körkort.

Men det ska nog gå bra ska ni se. Ett tips när ni är i San Francisco förutom att åka till Alcatraz och så så kan jag rekommendera att i besöker Macy's det är ett shopping center i stan, eroende på vart ni kommer att bo där spå går det BART http://www.bart.gov/ det är typ tunnelbana,spårvagn. Och hoppa av vid Powell St så kommer ni va precis utanför. Där inne har dom en restaurang som heter Cheesecake Factory.http://www.thecheesecakefactory.com/ Är man som jag och älskar bakverk så måste man gå dit, va beredd på att vänta, det är alltid mycket folk. Ni kommer att få en pager som piper när ert bort är ledigt. Så ni kan kolla runt i shopping centret undertiden. Helt underbart.

Hoppas ni får det kul. =)
Av Annl
20 aug. 2011 12:27
Har ni inte bokat resan så är mitt förslag att ni tar körkort här hemma innan ni reser. Finns ju intensivkurser och liknande om ni inte vill gå på en vanlig bilskola.

Att inte kunna ha tillgång till bil i USA är mycket besvärligt av många olika anledningar; landet är enormt stort och det är väldigt stora avstånd (LA är som hela Skåne) och kollektivtrafiken är inget vidare utbyggd och dessutom tar det ju en massa extra tid att kajka runt med kollektivtrafiken - tid som ni kunde ägnat åt roligare saker eftersom er restid väl är begränsad antar jag. Dessutom är det så att det på vissa ställen inte ens finns trottoarer.

Man kan tycka vad man vill om det men USA är verkligen bilens hemland och det är ju ingen tillfällighet att det är så billig bensin där och att det finns så många bilar i varje familj (du får ta körkort i USA när du är 16 år).
Av Hkn
20 aug. 2011 14:10
Svaren här ovanför säger egentligen det mesta; USA utan bil är inte helt okomplicerat.

San Francisco är dock inte helt omöjligt utan bil (hade ni sagt Los Angeles, så hade åtminstone jag bett er ompröva hela idén).

De flesta delar av SF som är intressanta för en turist kan nås med allmänna färdmedel. Ett av färdmedlen – San Francisco's cable cars – är ju dessutom en turistattraktion i sig.
http://www.sfcablecar.com/routes.html

Att nå nationalparkerna är inte så svårt. Nisse2ears tanke om gruppresor är nog lösningen på det mesta.
Den här operatören är specialiserad på Yosemite (ett måste när ni är i trakten):
http://www.yosemite-tours.com/index.htm

Och den här verkar kunna ta er till såväl parker som vindistrikt och sådant som gjort SF känt:
http://www.tours4fun.com/san-francisco-tours/

Många gånger handlar det om van-tours; d v s ni blir 8-10 personer i en större van (typ airport shuttle), vilket i sin tur betyder att ni oundvikligen kommer att umgås lite mer med era medresenärer jämfört med en större buss med 50 passagerare.

Vill understryka att jag själv inte använt några av dessa operatörer.

I ert ställe skulle jag boka in de större nationalparkturerna i förväg (någon av dem kanske kräver övernattning) och göra hemläxan ordentligt när det gäller vad ni vill se. SF är som sagt inte alls en omöjlighet utan bil, men mina 50 cents är att det krävs lite mer planering i förväg om man inte själv kan bestämma när det är dags för avgång.

Good luck!

:: h ::