Tips att ge på Brindisi och övriga Apulien?

13 apr. 2013 12:24
Visningar: 9667
Hej,

Jag ska flyga till Brindisi under början av maj, och tänkte höra med er som varit i Italien eller området vad man kan göra där? Våran resa är 4 dagar lång, anländer 10:00 på tisdagen och flyger hem fredag 20:00

Vi har tittat upp Monopoli och den närliggande Polignano a Mare (vilket vi redan bestämt att besöka), men frågan är om vi bör stanna hela vistelsen i Monopoli (dvs bo på hotell där) eller om det finns andra ställen i området i södra Apulien som är värt att se/uppleva?

Vi har INTE tillgång till hyrbil utan vi kommer förlita oss på tåg och buss. Vore också jättesnällt om någon som varit i området på sistone kunde berätta vad småkostnader som transfer från flygplatsen i Brindisi till tågstationen på ett ungefär kostar?

Har inte hört så mycket om Brindisi, verkar som det är en hamnstad med mycket få sevärdigheter och inte så stora möjligheter till sol/bad? Är det ens värt att stanna en dag i Brindisi eller bör vi förflytta oss så fort vi landat på flygplatsen?

Alla tips är välkomna! Vi reser lätt (enbart handbaggage) och billigt och ser resan som en liten paus från Sverige, så vi har inga som helst köpkrav med denna vistelse. Tipsen får gärna vara billiga ;-)
Av Crista
19 apr. 2013 12:48
Hej,

Med tanke på att ni inte stannar så länge och inte har hyrbil skulle jag rekommendera er att bo i Monopoli hela tiden. Det är en mysig stad som har en väldigt fin gammal stadsdel.
Skulle ni vilja ta ett dopp så är det möjligt söder om staden går att gå genom gamla stadsdelen söderut.

Känner ni till Alberobello med sina konformade hustak. Det ligger en bit inåt landet från Monopoli.
Vet ej hur bussförbindelserna är men skulle tänka mig att det finns från Monopoli, det är knappt 25 km dit.

Det går snabbtåg till de större städerna på klacken. www.trenitalia.com
Som du skriver har inte Brindisi så mycket sevärt.
Däremot Lecce är en fin stad med stora barockhus och amfiteater bl a.

Hoppas det var en liten vägledning.
Hör av dig om det undrar något mer :-)

Trevlig Resa

Ellinor
19 apr. 2013 15:05
Hej Ellinor,

Tack så jättemycket för dina fina tips! Vi har precis bokat in ett B&B i Monopoli för hela vistelsen som heter Carpe Diem, verkar vara ett nyrenoverat och nystartat B&B väldigt nära kusten placerat i den äldre stadsdelen, så det är bara ett kort gångavstånd till strand och spa (enligt webbsidan).

http://www.bebcarpediemonopoli.it/

Vi tänkte precis som du förelår, stanna i Monopoli under hela vistelsen, kanske att vi gör dagsutflykter till Polignano a Mare och ställen runtomkring. Alberobello låter som ett kul ställe att besöka, det får vi verkligen kolla upp. Ostuni sägs också vara värt ett besök, med sina vita hus som påminner om Grekland. Lecce verkar trevligt, tyvärr ligget det åt "fel håll" för oss, så den får man kanske resa tillbaka till någon annan gång. :)

Vi tänkte ta tåget från Brindisi till Monopoli, dessvärre verkar det bara finnas reguljärbiljetter så vi kan inte boka på nätet först 1 vecka innan avgång. Men har fått höra att det går minst lika bra att köpa biljetterna direkt på tågstationen.

Vet du eller någon annan här, hur man kan ta sig från Brindisi flygplats in till tågstationen i Brindisi? Ska man ta kollektivtrafik eller är det taxi som gäller? Jag har läst på forum att Ryanair som vi flyger med, säljer bussbiljetter till centrum ombord på flygplanet, bör man köpa dessa eller är det billigare att göra det på flygplatsen när man landat? Det bästa hade ju tom varit om det går bussar direkt från flygplatsen till Monopoli, får googla lite!

Jag måste nog dela med mig av resetips efter att vi kommit hem, finns ytterst lite information och reseguider att läsa om Apulien. Verkar ju vara en rätt charmig del av Italien som man knappt hör så mycket om.
Av Crista
19 apr. 2013 15:57
Hej igen,

det blir jättemysigt där skulle jag tro.

Hade ni haft bil finns det mycket att se men med buss eller liknande tar det alldeles för lång tid.

När vi flög sist till Brindisi sålde de inte bussbiljetter in till stan på flyget men det går bussar mellan flygplatsen och stan. Det har jag sett.

Vi har ett hus två mil söder om Brindisi. Vi är inne på tredje sommaren där i år.
Vi ville precis som du skriver ha det på ett ställe som inte är så exploaterat och det kan jag säga att det är det inte än.
Vi har alltid bil med oss eller så hyr vi, så det med kollektivtrafik är jag dålig på.

Ostuni är väldigt vacker den ligger som en maräng uppe på en höjd.
Men vill du se något annorlunda är Alberobello värt ett besök.
Egnazia är en arkeologisk utgrävning om ni är intresserade av sånt den ligger ca 1 mil söder om Monopoli
finns ett museum intill också.

//Ellinor
19 apr. 2013 17:14
OK, då blir det att köpa bussbiljetten till Brindisi centrum på flygplatsen.

Jag googlade nyss fram att man kan ta buss till Alberobello från Monopoli, och det går reguljärt tåg mellan Monopoli och Polignano a Mare så dessa två ställen kommer vi nog besöka. Såg en YouTube-video om Alberobello så ja wow, dit måste vi verkligen åka!!

Det som förvånar mig är hur billigt tågbiljetter är i Italien, sträckan Brindisi -> Monopoli skulle kosta ynka €5 per person!

Åter igen tack för fina tips!
14 maj 2013 11:55
Tänkte passa på och skriva lite om resan då vi kom hem i fredags.

Det hela gick mycket smidigt och jag är imponerad hur billigt det är med tåg och buss i Italien.
Från flygplatsen i Brindisi åkte vi buss (biljett 0.90€) som gick direkt till Brindisi tågstation

Därifrån tog vi tåget till Monopoli där vi skulle bo och vistas under veckan. Tågbiljetten kostade 5€ och kunde köpas i biljettlucka eller i en Self Service-automat som dessutom hade engelsk text som val. Tågen i Italien är minst lika moderna som de vi har i Sverige och resan tog 40 minuter.

Monopoli som vi bodde och vistades i var en väldigt mysig liten hamnstad med en gammal stadsdel som vi bodde i. Just stället vi bodde på hette "Carpe Diem B&B" och var ett mycket fräscht och nyöppnat B&B med väldigt trevligt värdpar som verkligen var service minded, de kunde om man ville hjälpa till att anordna en båttur, de hade även 2 cyklar att hyra ut om man ville det, och tipsade om kyrkor och restauranger. Vi var de första svenskar som besökte B&B och det var ju lite roligt, annars hade de bara haft besök från danskar, nederländare och britter.

B&B var placerad bara någon minut gångavstånd från stranden och det finns möjlighet att sola på både sandstrand och klipporna brevid. Tyvärr hittade vi inte så många restauranger då de är utspridda över hela stan och samtliga öppnar 19:30. Vårat B&B hade kök så vi kunde tillaga lunch på "svensk lunchtid" själva.

Vi besökte även Polignano a Mare och tågbiljetten från Monopoli kostade ynka 1€ och tog 3-4 minuter restid.
När vi besökt Polignano insåg vi att vi egentligen borde övernattat här. Där kändes det mer som en turiststad med många restauranger nära varandra, och det var mer liv i den lilla staden än Monopoli även fast den var mycket mindre.

Brindisi tog vi på sista dagen och det fanns inte mycket att se eller göra där. Såpass ointressant att vi åkte ut till flygplatsen 4 timmar innan. OBS att flygplatsen i Brindisi är mycket liten så jag rekommenderar absolut inte att gå igenom säkerhetskontrollen för tidigt. Det passar att komma ca 1 timme innan avgång. Vi satt vid gaten i 4 timmar i hopp om att det skulle finnas restaurang och butiker, men det enda som fanns var en pytteliten kiosk/korvställe som sålde jättedyrt vatten och godis, och sen en annan butik som sålde vin och italienska matvaror. Ingen som helst souvernirbutik bakom säkerhetskontrollen och det är ju sånt man liksom tar för givet att det ska finnas.
Av Ansun
20 feb. 2015 17:43
Ni som besökt Apulien, vilket/vilka flygbolag flög ni dit med?

Vi kan tänka oss att flyga till både Bari eller Brindisi, men jag tycker att prisläget på flyg dit verkar vara ganska högt de tider jag söker.
Av Sierra
20 feb. 2015 18:41
Citerat från Ansun:
Ni som besökt Apulien, vilket/vilka flygbolag flög ni dit med?

Vi kan tänka oss att flyga till både Bari eller Brindisi, men jag tycker att prisläget på flyg dit verkar vara ganska högt de tider jag söker.
Ryanair flyger till Brindisi från Sverige under högsäsong och trafiken börjar i år 2 juni med trafik tisdagar och fredagar från Stockholm Skavsta.
20 feb. 2015 21:29
Citerat från Ansun:
Ni som besökt Apulien, vilket/vilka flygbolag flög ni dit med?

Vi kan tänka oss att flyga till både Bari eller Brindisi, men jag tycker att prisläget på flyg dit verkar vara ganska högt de tider jag söker.
Vi flög med Ryanair, men de har dessvärre blivit riktigt dyra på linjen till Brindisi, de billiga biljetterna á 173kr enkel resa som vi åkte på finns tyvärr inte längre att få 2014-2015. Tyvärr ligger priset närmare 900kr enkel resa då de nuförtiden endast kör rutten på högsommaren. Vi reste ju tidigt i maj då det var lågsäsong.
Det finns annars möjlighet att ta tåget till Apulien och istället flyga till annan italiensk stad (Rom?), tåg är mycket billigt i Italien och dessutom har de snabbtåg!
Av Ansun
20 feb. 2015 21:57
Ja, jag kollade på Ryanair och de verkade bara flyga till Brindisi Juni-Augusti. Vi skulle gärna åka i September-oktober när det lugnat ner sig och den värsta turistinvasionen avtagit.

Tåg från Rom lär ju ta minst 6 timmar. Vi åkte tåg från Rom ner till Amalfikusten i maj förra året, och det tog nog omkring 4 timmar. Det skulle vara skönt att kunna flyga hela vägen till Brindisi eller Bari.
Får forska mer om vad för alternativ som finns för att ta sig dit på ett smidigt sätt.
Tack för era tips!
23 feb. 2015 21:42
Bari funkar bra men det blir ett byte av flyg när du flyger från Sverige. Go for it, Apulien är härligt!
Av Crista
24 feb. 2015 11:11
Hej,
när vi flyger ner på höst/vinter/vår gör vi det med byten, antingen i London, Rom eller Milano.
Det är lite trixit att få till tiderna. Men har man lite tid på sig och några dagar att spela på så brukar det gå att få till.

Tidigare har vi åkt alla turerna med Ryan air men i år tar vi Allitalia mellan Rom o Brindisi.
Annars hade väntan i Rom blivit väldigt lång...nu blir den bara några timmar.
24 feb. 2015 11:25
Vi flög till Rom och efter några dagar där tog vi tåget. Det gick snabbt och var bekvämt och billigt. Det går också bra att ta sig runt med tåg nere på klacken.
Slutet av September var perfekt - jätteskönt väder, men turistflockarna hade tunnats ut rejält!
Gallipoli var en fin stad, med bra badstränder. Lecce är inte bara fantastisk arkitektur - missa inte Lecce by night! Stanna i några av de små inlandsstäderna - charmigt och genuint (kanske finns det några som fortfarande pratar grekiska). Bari är charmig för att vara storstad - och där finns verkligen god mat!
24 feb. 2015 11:28
5 timmar tog det med tåg från Rom till Lecce - vet inte om det var ett supersnabbtåg...
Av Ansun
24 feb. 2015 11:40
Tack för tipsen!
Efter att ha letat information om Apulien så har jag blivit ännu mer övertygad över att vi måste åka dit. Nu ska jag forska vidare... :)