Sydafrika i dec/jan

Av Mmea
16 juni 2008 23:07
Visningar: 1808
Vi har bokat biljetter till Sydafrika (Kapstaden) över jullovet. Har väl skaplig koll på vad vi vill göra och varomkring vi vill hålla oss men känner att det är lite svårt att komma vidare i planeringen. Hoppas på lite hjälp härifrån.

1. Hur mycket behöver man boka i förväg? Jag vet att det är många som åker över jul. Inser att det är hög tid att boka Safari, men hur är det med annat boende? Vi känner oss inte riktigt bekväma med att ha allt inrutat, men som någon här inne skrev i en tidigare tråd. Det är inte kul att ägna tiden åt att leta boende heller.

2. Vi har tänkt 3-4 dagar i Kapstaden. Kanske 2 dagar i staden efter ankomst, 1-2 dagar runt Kaphalvön och sedan 1 dag innan hemresan. Är det lagom. Vi har vår 11-åriga dotter med och räknar med att knalla runt och lära känna staden, men några detaljstudier av kultur-, shopping- eller nattlivet räknar vi inte med. Är det lagom i Kapstaden?

3. Vi vill naturligtvis på Safari. Kanske två olika mindre parker. Vi tänker oss inte uppåt Kruger, utan håller oss till de mindre anlagda parkerna i närheten av sydkusten. Säg sammanlagt 4-5 dagar. Här känner vi oss dock smått förvirrade. Varje gång jag försöker titta hittar jag nya namn på parker. Det verkar hända mycket här, inte minst i det område vi besöker. Jag läser om parker som planerar för nya djur, nya koncept. Vad ska man välja? Vi vill ha det bekvämt och tryggt, ha goda chanser att se många djur så nära som möjligt med kunniga guider. Vi vill inte laga maten själv men överdriven lyx ger oss ingen extra känsla av välbefinnande, snarare tvärtom. De måste också ta emot barn eftersom vi har en 11-åring med oss (lugn, tålig och rätt resvan). Någon som har några tips på bra parker?

4. Vi vill se lite av vindistrikten och resa längs sydkusten, kanske strax bortom Port Elisabeth. Tänkte oss en avstickare upp mot Oudtshoorn och Cango Caves.

Verkar det fungera på 3 veckor? Tittar vi på kartan verkar det vara drygt 100 mil. Känns hanterbart, i alla fall på pappret. Men hur fort/långsamt tar man sig fram om man vill ta det lugnt och ha det bra.

Tar också tacksamt emot tips på smultronställen - och varningar för turistfällor.
17 juni 2008 07:47
Har ni tänkt ha hyrbil?

Isåfall, så skulle jag föreslå 4dagar i Kapstaden, hyr bil och besök Cape of Good Hope Nature Reserve & strutsfarm, Boulders Beach med pingvinrna, Camps Bay för sol&bad och god mat, Waterfront med all shopping, ta en tur upp till Table Mountain och vandra i någon timme (man kan ha picknick där uppe), Kirstenbosch Botanical Gardens, kör till vindistriktet och välj att besöka minst 2 olika vingårdar....det finns så mycket att göra i Kapstaden och alla vill ju göra olika saker!

Efter Kapstaden kan ni ju t.ex. köra inlandsvägen till Oudtshoorn för att besöka Cango Wildlife Ranch och se på Cango Caves och vidare till Port Elizabeth. Där kan ni köra själv i parken Addo Elephant NP i några dagar på safari. Just utanför Port Elizabeth finns Seaview Lion Park, där man kan få klappa en liten lejonunge, om de har några just då (om sådant skulle vara eran grej). Sedan kustvägen tillbaks till Kapstaden, förbi Knysna Lagoon. Kanske stanna några dagar för att sola&bada, utforska de vackra omgivningar, nationalparkerna, båtsturer osv. Sedan vidare till Wilderness, ännu en lång strand och nationalparker runtomkring. Kanske en avstickare till Bontebok NP. Besök pingvinkolonin vid Bettys Bay. Det finns hur mycket som helst att göra på 3 veckor i Sydafrika! Det här var bara några tips!

www.sanparks.co.za kan du läsa om många nationalparker i Sydafrika.

Trevlig resa!
Hälsningar, Annika
17 juni 2008 07:55
Denna sida är också mycket hjälpsamt! Man kan med hjälp av kartor klicka på de olika områdena och få fram boendealternativ, nationalparker och bra beskrivningar!

http://www.sa-venues.com/
Av Nonten
21 aug. 2008 11:43
Hej, vi ska också åka till Kapstaden 17/12 - 4/1 min 15 årige son och jag. Tack annika för bra tips!
Vi bilar inte utan ska ta oss fram med tåg/buss, göra samma saker som ni ungefär. Känner mig också stressad
att boka safari och hotell nu...

1. Jag har tittat på Schotia Safari utanför Port Elizabeth, de tar ca 1200-1800 Rand/person inkl safari boende mat
och det verkar rätt bra. Har prelbokat 1/1-09 2 dgr. Men om ni har egen bil kan ni ju åka runt själva och bara hyra en guide.

2. Vilket hotel har ni kikat på i Kapstaden? Ritz Hotel för 450:-/dubbel inkl frukost låter och ser hyfsat ut.

3. Har ni några tips på bra boenden längs med Wilderness och Garden Route upp till Port Elizabeth?

Tacksam för svar från er och alla andra!
Av Mmea
21 aug. 2008 17:33
Tack Annika och Gard för intressanta tips. Vår resa börjar nu ta form.

Av Buffeln
24 aug. 2008 22:13
Hejsan Mmea!
Jag heter Janne har nyligen blivit medlem hos reseguiden, Jag har bott och arbetat i Sydafrika ett antal år. För att svara på några av dina frågor, i december är det högsäsong i Sydafrika om ni har tänkt att boka något bättre boende typ hotell boka nu! duger det med "bed and breakfast" går det bra att fixa något när man kommer. 3-4 dagar i Kapstaden är lite i minsta laget om ni inte tänker komma tillbaka det finns så otroligt mycket att göra och se ,missa inte cape point naturreservat Atlanten och Indiska oceanen möts där (har man tur kan man se springbooks Sydafrikas nationaldjur). Ni får heller inte missa Hermanus där man kan ta hajsafari boka själva ca:700 kr .Safari har jag inte varit på runt Kapprovinsen naturligtvis är Krüger parken något extra ni får ta det vid ett annat tillfälle.Ni får också absolut inte missa Knysna deras lagun, waterfront och naturligtvis ostron. En av Knysnas bästa restauranger ligger med utsikt över lagunen "Knysna oyster co" restaurant vilken mat!!!! Port Elisabeth är inte mycket att ha, annars finns det mycket annat Addo elephant park ,oudtshorn strutsfarmar , Cangocaves et.c. Vill ni ha sol och bad åk till Margate (har själv lägenhet där) eller Ramsgate det är dit många Sydafrikaner åker på semester billigt bra stränder "blue flag beach" många bra restauranger. Ha det riktigt bra i enligt min mening världens bästa land, vi kanske syns vi är där 9 Dec -08 till 9 Jan -09
Mvh Janne
Av Mmea
25 aug. 2008 08:32
Hej Janne!
Tack för ditt inlägg och dina tips. Önskar att du blivit medlem bara några dagar tidigare *ler*
Vi har nu bokat våra boenden - på sätt och visst skönt även om jag misstänker att det hade varit billigare att låta bli. Margate och Ramsgate verkar trevligt, men tyvärr något som vi missat. Var ligger det? Vi kommer att sola och bada några dagar i Kenton-On-Sea innan vi åker hem.

Vi kommer att tillbringa 4 nätter i Hout Bay i början och sedan två nätter inne i själva Kapstaden innan vi åker hem. Vi har också ett par nätter i Franschhoek så det blir ganska många nätter i Kapstadens närhet. Vi har egentligen inte tänkt Hermanus eftersom valsäsongen är över. Är det fel tänkt? Vet inte om jag är så jätteroad av Hajsafari - i alla fall inte om de lockas fram med fisk och blod.

Två övernattningar är inplanerade i Knysna och "Knysna oyster co" har jag lyckats snappa upp så det finns med i planeringen.

Cape Points naturreservat funderade vi över. För över det på "måste-listan".

Tack igen.
Av Buffeln
27 aug. 2008 12:16
Hejsan Mmea!

Ni har bokat in väldigt fina platser ni kommer bli supernöjda. Margate ligger närmre Durban så det blir åt fel håll för eran del, om du vill se det på kartan så ligger det ca:15 mil från Durban åt Kapstads hållet. Glöm hajsafari om du inte vill se när de lockar hajarna till båten annars är det en fantastisk upplevelse.Ni kommer garanterat att få mersmak och återvända när ni gör det skriv gärna en rad så ska du få lite mer tips (åt mitt håll) Mpumalanga och Natal där jag trivs.
Mvh Janne