Resa Port Elizabeth - Kapstaden med barn

17 mars 2015 19:29
Visningar: 1600
Jag och min familj planerar att resa till Sydafrika i december-januari och vill gärna ha lite tips. Vi tänker vara borta ca 12-13 dagar och reser i mellandagarna.

Vi har 2 barn, 7 och 10 år gamla. Fungerar det att åka på safari med barn i den åldern, hur är säkerheten? Vi tänker oss 2 parker nära Port Elizabeth; Addo elephant park och Schotia private game reserve som vi fått tips om. Är dessa parker bra?

Sen tänker vi att vi åker längs kusten till Kapstaden med 2-3 stopp på vägen, tänker Stormsriver (1 natt) och Wilderness (2 nätter) sen tänker vi också ev att bo på någon vingård. Låter detta upplägg ok? Tar gärna emot tips på vad vi bör se längs vägen och tips på vingård att bo på.

Sen tänker vi oss ca 4 dagar i Kapstaden.

Hur är säkerheten, vad ska man tänka på? Tar tacksamt emot alla tips ni kan ha :)
18 mars 2015 12:04
Hej.. Sydafrika är jättefint! Ett fantastiskt land. :)

Era barn kommer få minne för livet av en safariresa. Det enda som är viktigt att ha i åtanke är att det finns aldrig några garantier för att man kommer få se alla djur. Dock brukar guiderna ha kontakt med varandra och de rapporterar regelbundet in var de hittar de olika djuren så ofta får man se dem!

Just Addo har jag varit i och det är en fin park. Där har jag sett förutom zebror, antiloper av olika slag, bufflar, fåglar osv så givetvis elefanter. Vi såg en hjord på säkert 50 djur. Det var häftigt. Men vi såg även lejon och vildhundar. Så Addo är ett bra val. Vet inget om den andra parken för jag har inte varit där.
http://www.ixploretheworld.com/?page_id=65 Finns lite bilder ifrån Addo på denna sidan.

På vägen till Kapstaden kan ni ju åka förbi Cape Agulhas och se Atlanten möta Indiska Oceanen (det är så långt söder ut ni kan komma i Afrika utan att åka båt).
Kan också vara värt ett besök i Boulders Beach/Simons Town och se pingvinerna där. För att inte tala om Godshopsudden och Cape Point. Simonstown ligger på vägen dit. Vid Cape Point/Godahoppsudden finns det även långhåriga babianer.

Kapstaden och Stellenbosh är fantastiskt. Vet inte vart som är bra att bo men nästan alla vingårdar kan man prova vin på. :)

Table Mountain i Kapstaden är ju givet. :)

Angående säkerheten. Stanna inte i kåkstäderna på natten, lås bildörrarna när ni åker och ta inte med farmors juveler så borde det inte vara någon fara. Jag har själv åkt runt i Sydafrika i ungefär 1 månads tid och aldrig upplevt något konstigt eller blivit rånad. Men ett generellt tips, använd common sense! Det är inte dyrt att åka taxi, och det kan kanske vara bättre att åka taxi till vissa ställen än att gå. Hotellen brukar ju ha bra taxichaufförer som de brukar anlita så fråga dem. :)
18 mars 2015 19:52
Hej, oh vad härligt!! Då har ni något helt fantastiskt att se fram emot.
Vi var i Sydafrika nu i februari med vår son på 8 år. Vi var på safari.Helt super!! Addo Elephant skall vara riktigt bra fick vi höra av några som var på vår safari.
Vi var även på vingård i Stellenbosch, och där har jag ett tips på en vingård. Spier.
Det kanske inte är den bästa men med barn är det ett bra val då det finns saker för dem att göra, ex ett rehabiliteringscenter för fåglar. Riktigt kul för både barn och vuxna.

I kapstaden finns mycket att göra, ex Boulders beach med pingvinerna. Waterfront m.m
Kolla gärna in min blogg så kan ni se allt detta från vår resa(=
www.travelmania.blogg.se
Av Desires
18 mars 2015 20:57
Hej!
Du har egentligen redan fått många bra råd och tips från ovanstående!
Håller verkligen med om att Sydafrika är ett helt fantastiskt land! Vi har besökt landet 2 ggr, båda gångerna har vi hyrt bil och åkt runt själva 2-3 veckor, men bokat boenden i förväg.

Säkerheten
- Vi har aldrig upplevt något farligt där, men - som andra ovan säger - bör man även här vara på sin vakt. Bäst och trevligast att köra på dagarna - och om man måste köra när det är mörkt ska man såklart inte stanna bilen någonstans.

Kåkstad
- Besök gärna en kåkstad, men inte själva! Då bör ni anlita en egen guide. Guiderna har ofta själva bott i området. På det sättet får ni höra verkliga berättelser om deras liv där, och möjlighet att prata med dem som bor där.

Vingård
Ja besök på vingårdar i Stellenbosch är självklart, vi bodde på ett enkelt B&B där, och åkte runt en liten grupp där till 4-5 olika vingårdar där vi stannade till och provade viner, på någon av dem åt vi en utsökt lunch. Det kan arrangeras på plats där! Maten och vinerna är ju suveräna i Sydafrika, dessutom billiga! Även Franschoek ska vara en mysig ort för detta.

Kapstaden är en härlig stad att besöka, (brukar avsluta med några dagar där) här har du fått bra tips, men:
- Som redan nämnts är de små gulliga pingvinerna i Boulders Bay ett måste, när ni reser med barnen, vacker miljö där också! Och charmiga lite lyxiga orten Camps Bay med sina fantastiska stränder! (15 min buss/taxi)
- Vi bodde mest på mysiga mindre B&B, ibland uttryckte värdfamiljen att vi borde ta taxi hem om det var på kvällen (det var också billigt!). I Kapstaden bodde vi nära Waterfront, där rekommenderade värden också att vi kunde promenera dit (ca 20 min), men säkrast tyckte de att ta taxi tillbaka därifrån.
Foton o tips Kapstaden http://www.desires.se/#post45,
http://www.desires.se/#post175

Safari
YES - det blir ju underbart för barnen att uppleva safari, det är det mest fantastiska där! Tyvärr har vi ej varit på de platser du nämner, bara i Krugerparken och Thanda.

Här kan du se många foton från våra resor dit, och få mer tips http://www.desires.se/#post0, http://www.desires.se/#post174
22 mars 2015 11:26
Tack för alla matnyttiga svar, är till oerhörd hjälp!

Har dock 2 frågor till:

- Det lutar åt att vi kommer ta en dagstur med övernattning til vingårdarna i Stellenbosch, är det bara att åka runt på gårdarna här eller måste man boka in sig på turer? Rekomenderar ni att man bor på en vinpård eller kan man lika gärna bo på ex bed & breakfast utanför?

- Vi har planerat in 2 nätter i området kring Storms River. Vill ha rekomendationer på vad man inte ska missa här samt rekomendationer på var man bor? Vi letar trevligt boende till ok pris :)
23 mars 2015 05:56
Citerat från Sundahls:
Tack för alla matnyttiga svar, är till oerhörd hjälp!

Har dock 2 frågor till:

- Det lutar åt att vi kommer ta en dagstur med övernattning til vingårdarna i Stellenbosch, är det bara att åka runt på gårdarna här eller måste man boka in sig på turer? Rekomenderar ni att man bor på en vinpård eller kan man lika gärna bo på ex bed & breakfast utanför?

- Vi har planerat in 2 nätter i området kring Storms River. Vill ha rekomendationer på vad man inte ska missa här samt rekomendationer på var man bor? Vi letar trevligt boende till ok pris :)
Vet inget om Storms River, men jag vet mer om vingårdarna i Stellenbosch.
Enligt min erfarenhet behöver man inte boka in sig på turer (däremot har de ju öppettider precis som alla andra butiker/restauranger/företag) utan man åker dit och går in och sen börjar det. Finns säkerligen något ställe som kräver tidsbokning men jag har inte varit på något av dem i alla fall och jag har nog besökt en 10-20 stycken. :)