En miniguide till Kapstaden

Karin
Reseguiden, besökt 35 länder

Foto: iStock
Kapstaden är en enastående vacker stad belägen vid foten av Table Mountain. Här kan du hitta mat i världsklass, massor av aktiviteter och fantastiska stränder. Här tipsar vi om några av våra favoriter i Kapstaden.
Publicerad 2 januari 2018

För den som har svårt att sitta stilla

För den som gillar att röra på sig är Kapstaden rätt plats. Här hittar du några av de bästa promenad- och hajkturerna endast ett stenkast från centrala stan. Sea Point-Promenaden sträcker sig från ena änden av stadsdelen Sea Point och omkring sju kilometer till V&A Waterfront. Promenadstråket som går längs med havet trafikeras morgon som kväll och är populärt för att titta på de fantastiska solnedgångarna, umgås eller motionera.

För den som vill ha lite mer utmaning är Table Mountain och Lions Head bra alternativ för en hajk. Table Mountain når du genom att vandra upp för en trappliknande stig till toppen, men för den som mest vill strosa runt uppe på berget går det även att åka linbana till toppen. Bra att tänka på, linbanan och caféet på toppen är endast öppet när väder och vind tillåter.

Väl på toppen har man en hisnande 360-gradig utsikt över staden. Lions Head är inte lika högt men är en minst lika fin hajk. Här är enda alternativet att vandra för att nå toppen och det innefattar en del klättring på slutet, men väl värt mödan.

Lata dagar på stranden

Även om havet sällan blir varmare än 10–12 grader så är stränderna runt Kapstaden helt fantastiskt fina och inbjudande. Närmast city ligger Clifton Beach, stranden som egentligen består av fyra mindre stränder, som man når via långa branta trappor från bilvägen. Något mer avskild och perfekt för en medhavd picknickkorg och en bra bok. Vill man även bo nära stranden men ha city inom räckhåll är Camps Bay ett bra alternativ.

Med en fin strandpromenad och en avslappnad stämning är detta ett perfekt område för barnfamiljer där det mesta finns inom bekvämt promenadavstånd. Här hittar du också många bra restauranger och barer. För ytterligare avskildhet utan att behöva åka allt för långt är den lilla stranden Llandudno ett bra tips. Bara några kilometer söder om Camps Bay och perfekt för att kika på surfare ute i vattnet.

Om man istället åker öster om Kapstaden kommer man till Muizenberg, ett surfmecka med en lång, fin strand och något varmare vatten än på västra sidan. Här hittar du även de ikoniska färgglada strandbodarna som kännetecknar staden.

Mat och kaffe i världsklass

Under de senaste åren har Kapstaden satsat på att nischa sig som ett resmål för alla foodies. Här hittar du Afrika bästa restaurang under ledning av den sydafrikanske stjärnkrögaren Luke Dale Roberts. Hans flaggskepp, The Test Kitchen, vid The Old Biscuit Mill i Woodstock har flera månaders väntetid på bord och maten är spektakulär.

Har man ingen tur med bordsbokningen kan man istället testa hans mer avslappnade systerkrog Pot Luck Club, belägen i lokalen ovanför. På en sidogata i Camps Bay hittar du The Codfather, precis som namnet avslöjar finns här allt man önska av havets läckerheter. På Long Street i centrala Kapstaden finns ett brett restaurangutbud och många barer som lockar den festglada. Även Bree Street och Kloof Street erbjuder massa spännande och trendiga restauranger, som Yours Truly och Bombay Bicycle Club. Kafékulturen håller även den otroligt hög standard och rosterierna trängs i staden.

Några måsten för kaffenörden är Origin Cafe, Truth Coffee och The Power & The Glory. Läs mer här! Lyckas du pricka in första torsdagen i månaden så arrangeras gatuevenemanget First Thursdays. Gallerier och butiker i centrala stan håller öppet långt in på kvällen, krogar och barer sväller ut på gatorna och i varje korsning öppnar tillfälliga serveringar. Det är en sann folkfest och fantastisk stämning.

Planera din resa till Kapstaden på Reseguiden


Resor med flyg och hotell till Kapstaden

Erbjudanden - Sydafrika