Nybörjarguide till Sydafrika

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Året-runt-destinationen Sydafrika är perfekt för dig som triggas av ord som strand, safari, vin och adrenalin. Landet har en helt speciell natur och passar därför perfekt för roadtrips.
Publicerad 16 juli 2019

Om du önskar få ut det mesta av din Sydafrika-vistelse ska du kombinera ett uppehåll i Kapstaden med en roadtrip längs den berömda kuststräckan Garden Route. Här guidar vi dig till Sydafrikas bästa höjdpunkter.

Att göra i huvudstaden Kapstaden

Den varma kuststaden Kapstaden är en av Afrika mest besökta turiststäder och omringat av fjäll, hav och unik natur. Du behöver flera dagar för att utforska stadens många höjdpunkter, för här hittar du massor av saker att fylla dagarna med. Godahoppsudden, en av Afrikas sydligaste spetsar, är ett självklart stopp på resan med sina dramatiska klippor, hav och historia. Här står också ett fyrtorn 249 meter över havet, som stått här sedan 1859. Fågelskådning, öde vita stränder och häftiga vandringsleder finns det också gott om. Missa inte de små orterna på vägen ut hit, Camps Bay, Hout Bay och Simon's Town till exempel.

Ett populärt område i Kapstaden med ett stort urval av resturanger är Victoria & Alfred Waterfront. Här har du också ett stort shoppingutbud, barer, akvarium och bio. Andra höjdpunkter i Kapstaden; simma med pingviner på Boulders Beach Penguin, se var Nelson Mandela satt i fängelse i nästan 20 år på Robben Island eller besök Kirstenbosch Botaniska Trädgård som är en av världens vackraste.

Table Mountain med utsikt över Kapstaden

En annan upplevelse du måste boka in när du är i Kapstaden är Table Mountain, ett av världens mest fascinerande naturliga under. Gör dig redo för en makalös panoramautsikt. Här kan du ta linbanan upp, eller gå om du är hurtig, och slå dig ned med en picknickkorg och beskåda utsikten över hela Kapstaden.

Att fira nyår här är också en speciell upplevelse med fyrverkeriet vid Waterfront. En tvådagars lång karneval med 10 000 deltagare med vitmålade ansikten sjunger och dansar på Kapstadens gator under det här firandet. En tradition som började då slavarna fick den 2 januari som sin dag för att fira nyår.

Garden Route - berömd kuststräcka för roadtrip

Vi rekommenderar absolut att du ska hyra bil när du är i Sydafrika. Kuststräckan Garden Route som sträcker sig längs sydöst-kusten är väldigt populär för roadtrips. Den startar, eller slutar beroende på vart man vill börja, i Mossel Bay, Western Cape och sträcker sig till Storms River i Eastern Cape. Hela routen är inte mer än cirka 300 km lång - men du kommer att se en stor variation av natur, vegetation, djur- och friluftsliv. Man kan i teorin köra hela sträckan på 9 timmar, men rekommenderad tid för att köra den här vägen och samtidigt njuta av alla höjdpunkter är 3-5 dagar. Stanna vid de vackra naturreservaten, de underbara stränderna som ligger utspridda längs kusten samt lagunerna och insjöarna i inlandet. I den exklusiva semesterbyn Plettenberg Bay kan du se valar på vintern och i Knysna, som ligger vid en lagun, är stämningen mer laid back. Du som spelar golf får inte missa att stanna vid en av de kända golfbanorna.

Safari i Krügerparken

Många tänker på safari och vilda djur när de hör Afrika - och Sydafrika är inget undantag. The Big Five kan upplevas i Krügerparken (på gränsen till Moçambique) och i de privata reservaten i närheten. Var redo med kameran och bränn av bilder på lejon, leoparder, elefanter, bufflar och noshörningar. Utanför Oudtshoorn, som ligger cirka 6 timmar från Kapstaden, kan du se både buffelfarmer, strutsfarmer och vilda flodhästar. När det kommer till prislappen för safari så finns det i alla prisklasser. Du kan bo på allt från enkla budgethotell till exklusiva safarilodger.

Här kan du kika på aktuella erbjudanden på safari-resor.

Låt adrenalinet pumpa

Sydafrika är resmålet för den äventyrslystne. Vid Bloukrans Bridge i närheten av Plettenberg Bay kan du kasta dig ut i ett av världens högsta bungyjump - hela 216 meter! En annan aktivitet som blivit väldigt populär är hajsafari och att dyka med haj, jo, du är i en bur medan du dyker med hajarna. Detta kan du göra i Gansbaai eller Kleinbaai, ett par timmar med bil från Kapstaden.

Sydafrika har också några av de bästa surfställena i världen. Kör från Kapstaden till Durban och stanna på olika surfspots längs vägen. Det Sydafrikanska landskapet är väldigt vackert från luften så att ta en luftballongtur i Magalies River Valley vid soluppgång eller solnedgång är ingen dum idé. Detta ligger bara en timme nordväst från Johannesburg. Njut av total stillhet uppe i luften, bara ljudet från brännaren och fåglar som flyger förbi stör tysnaden då och då.

Vinälskarens resmål

Sydafrika har den längsta vinrutten i världen - R62 Wine Route - som är en perfekt destination för både erfarna och oerfarna vinälskare. Du behöver inte åka längre än en halvtimme utanför Kapstaden för att hitta de första vingårdarna som odlades redan på 1600-talet. Det finns många arrangerade turer till vingårdarna, men det allra bästa är att resa på egen hand och ringa vingårdarna själv. Då får du ofta en mycket mer personlig upplevelse mot när du reser i grupp. Åk till de väletablerade vinområdena Stellenbosch, Paarl och Franschhoek. Men ta också turen till de mindre kända (men väldigt tillmötesgående) vingårdarna Swartland, Wellington och Tulbagh. Det är korta avstånd mellan de olika gårdarna, så att ha en hyrbil är guld värt. Bo gärna på ett av de trevliga pensionaten som ligger här. Personalen på plats tipsar gärna om aktiviteter i närheten. Önskar du besöka en speciell vingård ska du kolla in Chamonix. En smal väg upp på fjället leder dig till Chamonix källare, här har de gjort om en 1700-tals smedja till provsmakningsrum och en restaurang. Du kan också köra 7 km ner för en dammig väg som tar dig till Glenwood. Glenwood ser ut som en ranch med nästan 50 hektar vinodlingar som är omgiven av branta berg på alla sidor.

Klimatet i Sydafrika

Sydafrika har sommar när det är vinter i Sverige. De högsta temperaturerna nås i november-mars, då det brukar ligga runt 25-27 behagliga värmegrader. Det är också då det är regnperiod i Sydafrika (november till februari), men trots det skiner solen större delen av dagen. Under sommarmånaderna, från juni till augusti, är det vinter här med temperaturer på ca 18 grader på dagen och ner mot 10 grader på natten. Tänk också på att Sydafrika är ett stort land med flera olika klimatzoner. Det kan skilja en hel del mellan inlandet, längs Atlantkusten och kusten mot Indiska Oceanen.

Så kommer du till Sydafrika

Sydafrika ligger i samma tidszon som Skandinavien, så även om själva resan dit är lång slipper du jetlag. På vintern drar du fram klockan en timme, men resten av året är kockan densamma i Sverige som i Sydafrika. Flygresan till Kapstaden kräver att du byter flyg en eller två gånger och tar cirka 15 timmar när det går som smidigast.

Hitta din resa till Sydafrika på Reseguiden

Alla paketresor till Sydafrika
Hitta flyg till Sydafrika
Läs mer tips & guider om Sydafrika


Flyg till SydafrikaErbjudanden i Sydafrika