Segling

28 apr. 2018 09:42
Visningar: 642
Hejsan!
Vi ska segla i Kroatien i sommar, kommer utgå från Trogir. Tanken är att segla norrut, inte mot Hvar och Brac som jag förstår annars är det vanliga.
Någon som har erfarenhet av segling norrut från Split/Trogir och har lite tips både på fina vikar, badställen, sevärdheter och annat. Alla tips tas tacksamt emot.
/Anette
28 apr. 2018 23:51
Hej!
Seglar inte själv men många lägger till i Sibenik efter en tur till Krka. Vodice är också trevligt. En ovanlig anhalt för svenska 'turist-seglare' är en ganska enslig men stor vacker ö med boende och restaurang som är den 'sista' (längst ifrån fastlandet) i den kroatiska skärgården är Zirje.
Trevlig seglats
29 apr. 2018 08:34
Tack för svar! Har tittat som hastigast på de ställen du tipsade om Lisanilsson och de ser jättefina ut! De läggs på listan!
Någon som seglat som har en trevlig rutt lagom för en vecka?
Av Brassen
6 aug. 2018 17:05
Hej Anette
Är lite nyfiken på om ni har varit på seglingen och kanske har något du skulle kunna dela med dig av? Ska segla i slutet på Aug och två veckor framåt.// Leffe
12 aug. 2018 14:00
Hejsan!
Jodå, vi har varit iväg på seglingen. Det blev en fantastisk resa!
Vi var 8 vuxna där 6 aldrig hade seglat innan men några hade en hel del båtvana.

Vi hyrde en katamaran som vi tyckte blev bra för 8 vuxna om man vill ha mycket umgängesytor, sedan blev det inte någon tuff segling om man är ute efter det men vi seglade det mesta av tiden och körde bara motor för att ladda batterier, kyl osv.
Vi hade haft lite planeringsmöte hemma innan vi reste så vi hade gjort en gedigen inköpslista där vi handlade det mesta i Trogir innan avresa. Det blev mycket mat som skulle inhandlas så vi delade upp inköpslistan för att spara lite tid samtidigt som vi gav utrymme att man köpte det man var sugen på utöver.
Vi lottade också ut lite sysslor på båten så att alla inte var delaktiga i allt hela tiden så varje dag var det 3 som skötte seglingen, 2 gjorde frukost, 2 gjorde lunch och en serverade dricka och tilltugg under färd. På så sätt fick alla lite "ledigt" för slappa med sol, bad, läsa eller vad man ville och alla fick alla sysslor någon gång under veckan. Det bästa var att alla behövde inte stimma runt i köket och vara behjälpliga - -alla var supernöjda med detta upplägg som lottades ut vid middagen varje kväll! :)

Handla mycket mat och dricka innan avfärd från hemma hamnen är väl det viktigaste tipset, det går åt mycket vatten på dagarna.
Prova ut flytvästarna innan avfärd och ha dessa lättåtkomliga i sittbrunn eller liknande under sätena. Ta med någon tejp så att västarna kan markeras vem som ska ha vilken. Vi råkade ut i ett oväder där det blev flytvästar på, vi hade alldeles för många flytvästar framme, fick byta runt lite innan alla hade en som passade vilket inte var bra. Allt slutade bra men vi bestämde att märka ut flytvästar med namna och bara ha dessa lättåtkomliga och resten undanstuvade om vi seglar någon mer gång, vilket det troligen blir.
Om ni ska segla in i någon nationalpark tänk på att köpa biljett INNAN ni seglar in i den, onödiga pengar, blev dubbelt så dyrt.

Svårt att ge fler tips men du får gärna skriva och fråga igen.
Vi blev jättenöjda, hade roligt och alla tyckte det var trevligt!

Hälsningar
Anette
Av Brassen
12 aug. 2018 16:04
Hallå där igen!
Ett jätte stort tack för all info.
Har redan talat om för alla inblandade att flytvästarna ska märkas.
Kanske återkommer med ytterligare någon specifik fråga. Än en gång ett stort tack !
//Leffe