Kroatiens mysigaste resmål

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En gemensam nämnare för alla Kroatiens resmål är charmiga byar med oranga terrakotta-tak, kristallklart vatten och god mat. Likväl har varje resmål sina unika höjdpunkter. Vi har samlat resmålen i Kroatien som golvat oss med sin charm.
Publicerad 28 juni 2023

Rovinj – Norra Kroatiens vackraste stad

Den här medeltidsstaden ligger ute i havet, som en halvö, och är kanske den allra vackraste i hela norra Kroatien. Här står de charmiga, färgglada husen tätt intill varandra för att ge skydd till invånarna under vintern. Under sommarmånaderna kan du dock förvänta dig behagliga temperaturer på runt 27 grader. Här är det dessutom bilfritt. Känn av den härliga atmosfären och det lugna tempot, och njut på stranden, i de fina naturområdena eller på någon av alla mysiga kaffebarer.
Alla paketresor till Rovinj

Hvar – lavendelängar och jetset-liv

Hvar har blivit utnämnd till en av världens 10 vackraste öar av det prestigefyllda resemagasinet Conde Nast Traveller, och kan skryta med ett otroligt mysigt litet centrum i medeltidsstil, en hamnpromenad som bland annat arrangerar yacht week och fantastiska skaldjursrestauranger, både lyxiga med havsutsikt och charmiga restauranger i trånga gränder.

I juli blomstrar lavendelängarna och färgar ön lila – därav namnet lavendelön. Här finner du klapperstensstränder och kristallklart hav med många möjligheter till utflykter till havs. Staden kan också påminna lite om ett mini- St. Tropez med sin jetset-atmosfär, yachter, palmkantade promenad och pulserande uteliv, men har samtidigt småstadscharm.
Alla paketresor till Hvar

Hitta din charterresa till Hvar här

Mljet – nationalparksö med orörd natur

På den frodiga och gröna nationalparksön Mljet finner du allt från korallrev till insjöar och munkkloster. Saltvattenssjöarna på ön är Medelhavets största och har unika korallrev. På en av öarna i dessa sjöarna ligger det också ett kloster som byggdes av munkar 1187. Utforska detta med cykel eller till fots. I byn Saplunara finner du en sandstrand och en vacker lagun, och legenden säger att Odysses grotta ligger här – en stor, äggformad grotta ansluten till sjön med hjälp av en 30 meter lång tunnel där han satt fängslad i 9 år.

Denna ligger en 20 minuters promenad från vägen och är omgiven av vacker natur och utsikt. På Mljet trivs upptäcktsresande som uppskattar vacker natur. Du finner också vingårdar och flera småbyar på ön. Från Dubrovnik tar det en timme med bil att ta sig hit.
Hitta flygresan till Mljet (flygplatsen i Dubrovnik)

Dubrovnik och Lopud – två olika världar

Ett välkänt resmål, men ändå värt att nämna då det är charmen och skönheten i den här hamnstaden som har satt den på kartan. Den vackra, historiska staden har också kort avstånd till vackra stränder. 3 kilometer väster om den gamla stadsdelen kan du sola på både sandstranden Uvala Lapad Beach och småstensstranden Vis Beach.

Promenera i kulisserna till TV-serien Game of Thrones, ta en sväng inom den gamla stadsdelen Stari Grad eller ta linbanan upp till det 405 meter höga berget Srd där du får en vacker utsikt över staden. Dubrovnik bjuder också på lokala delikatesser, och du finner allt från fancy restauranger till mindre restauranger präglade av den kroatiska rustika charmen i någon av de trånga gränderna.

På sommaren kan du ta snabb-båten i 30 minuter ut till den lilla bilfria ön Lopud för en paus från storstad och turism. De 269 invånarna håller till runt bukten, medan en 15-minuters vandring genom grön vegetation tar dig till andra sidan ön, till sandstranden Sunj. Här finner du flera familjedrivna hotell om du önskar stanna över natten.
Alla paketresor till Dubrovnik

Hitta din charter- och paketresa till Dubrovnik här


Vis – lokal mat och vin

Fram till 1989 var ön Vis en militärbas, och var därför avstängd för besökare. Idag kan turister njuta av detta, då ön behållt mycket av sin lokala, autentiska charm och har få invånare likt många andra öar. För att få en överblick över ön, hyr en cykel eller moped och upptäck vingårdar, dolda bukter och Titos grotta, som var Titos huvudkvarter under andra världskriget.

Ät fisk och skaldjur på Vis restauranger och smaka på det lokalproducerade vinet ön är känt för. Här finns också goda dykmöjligheter, med bland annat skeppsvrak som ligger dolda under vattenytan. Hit åker du som söker lugn och ro, vacker natur, god mat och autentisitet. Res hit på egen hand via Split.
Hitta ditt flyg till Vis (flygplats Split)
Hitta ditt hotell i Vis

Brac – en speciell ö på många sätt

Hyr en bil eller moped och utforska öns höjdpunkter, bland annat den mysiga och lugna hamnstaden Supetar – som även är Brac huvudstad –, Bol som kan skryta med stranden Zlatni Rat och staden Postira med sitt kulturella utbud, vinprovning och en sandstrand full av ruiner och antika fynd. Den vita marmorn som finns på ön har också bidragit till Vita huset i Washington D.C. Den lugna och charmiga ön är perfekt för par och familjer som önskar uppleva natur, god mat och livet på havet.
Alla paketresor till Brac

Hitta din charterresa till Brac här

Korcula – sandstränder

Här finner du olivlundar, vingårdar, charmiga byar och en mysig gammal stadsdel i medeltidsstaden Korcula, samt flera lugna vikar och fina sandstränder till skillnad mot stenstränderna som annars är mest vanliga i Kroatien. Vela Luka är en liten by på öns västkust, och är ett dykparadis med kristallklart vatten. Är du här i juli får du inte gå miste om de medeltida riddarturneringarna i Moreska.

Sandstränderna Bili Zal och Przina finner du i den populära orten Lumbarda, och sydkusten bjuder på massor av småstränder och över 200 grottor. Det här är en lugn och romantisk destination som passar naturälskare, barnfamiljer och par. Du tar dig hit från både Split och Dubrovnik med färja.
Flygresor till Split
Flygresor till Dubrovnik

Rab – paradisstrand och medeltidsvecka

Ön Rab ligger i den norra delen av Kroatien och är ett naturreservat med ett mångfaldigt landskap, något som gjort att stora delar av ön är bilfri. I fina Rad stad kan du se gamla stadsmurar och fyra elegantiska klocktorn som reser sig från de gamla stengatorna och tar dig tillbaka i tiden. Rajska Plaza, eller Paradisstranden som den också kallas, är långgrund med varmt vatten och är en liten oas för barnfamiljer.

Här finner du även nudiststranden Sahara och den mer party-präglade stranden Pudarca där det är fest dag som natt. I slutet av juli arrangeras det också en medeltidsvecka. Ön Rab bjuder på historia, kultur, mysiga trånga gator och goda fisk- och skaldjursrestauranger. Ta dig hit på egen hand via till exempel Rijeka.
Flyg till Rab
Hotell i Rab

Spännande dagsutflykter

Kroatien har flera spännande utflykter som du kan bege dig ut på, allt från vackra vattenfall till charmiga öar och vingårdar – eller en dagstur till ett annat land! Kroatienspecialisten är en av de som arrangerar utflykter till de här platserna.

Plitvice Lakes National Park

Plitvice Lakes National Park är ett stort skogsreservat med 16 insjöar, vackra vandringsleder och flera imponerande vattenfall. Det 78 meter höga vattenfallet Veliki Slap är det mest kända.

Havutflykt till grottor och öar

Om du är i området vid öarna Hvar, Brac och Vis, kan du enkelt och relativt billigt hyra båt med kapten för en dag och besöka magiska Blue Cave, snorkla i Green Cave och ta några timmar i den lugna lagunen på ön Palmizana, som lockar till sig allt från yachts till segelbåtar och mindre båtar. Här finns det många bra lunchrestauranger som serverar allt från närproducerad olivolja till fantastiska skaldjursrätter och har en fantastiskt avslappnad atmosfär.

Insjöar och vingårdar i Imotski

I Imotski kan du besöka det som kallas den Blå och den Röda insjön, samt vara med på arrangerade turer till vingårdar där du får smaka på bland annat vin, ost, lufttorkad skinka och frukt.

Mostar, Bosnien och Hercegovina

Från Dubrovnik är det kort väg till Mostar, som är en av de vackraste byarna i Bosnien och Hercegovina. Här finner du en blanding av osmansk och österrikisk arkitektur, och orten är präglad av två kulturer, två religioner, samt den gamla basaaren, turkiska hus och en vacker bro. Från Dubrovnik är det också kort väg över till Montenegro, och du kan enkelt åka hit på en dagstur. Montenegro har väldigt många likheter med Kroatien, med mysiga små byar och höga berg, och är dessutom billigare och mindre exploaterat än sin granne.

Finn allt du behöver till din Kroatien-resa på Reseguiden

Alla paket/charterresor till Kroatien
Alla flyg till Kroatien
Alla hotell i Kroatien
Hitta din hyrbil i Kroatien
Se alla tips om Kroatien


Billig charter till KroatienBilliga flyg till Kroatien