Reseplanering och lite frågor...

Av Liljan1
20 mars 2017 21:09
Visningar: 278
21 juni åker vi till San Fransisco för 3 veckors semester. Vi börjar med 3 nätter i SFO, för att sedan ta oss vidare till Sonoma där vi planerar hinna besöka några vingårdar under ett par dagar (tipsa gärna). Två nätter är bokade där. Vi skall därefter åka mot Yosemite. Om man startar på morgonen från Sonoma bör man väl hinna fram till i närheten av Yosemite till eftermiddagen? Väl i Sonoma funderar vi på Half Dome morgonen efter, någon som vandrat hela vägen upp? Hur lång tid bör man beräkna att det tar? Vad är det mer vi inte bör missa när vi är där? Vi är inga vana vandrare, men vältränade! :o) Om man räknar en heldag där och till andra sevärdheter i närheten, tar en övernattning till i El Portal eller dylikt och kör tidigt på morgonen genom Tioga pass mot DV, LV dagen efter hur långt kan man beräkna att hinna då? Mammoth Lake, Bishop? Vidare därifrån vill vi se stenarna som flyttar sig, nåt annat vi inte får missa? Kan man räkna att hinna/orka köra fram till LV den dagen och då hinna med DV? Många frågor så här långt, kommer nog komma fler! Tipsa gärna om boende och annat vi inte bör missa, tack på förhand!
Av Marulk
20 mars 2017 22:17
Sonoma: tröttnar ni på vinprovning, testa ölprovning. Petaluma o LaGunita brewery är trevligt o fantastiskt god lunch.
Yosemite: av din planering verkar ni räkna med övernattning inne i parken. Ledsen men då är ni nog ute lite sent.
Räkna med övernattning strax utanför, ta en hel dag i parken o därefter via Tioga Pass mot förslagsvis Mammoth Lakes. ML har förresten utmärkta vandringsleder/dagsturer. Kan tyckas enkla men på 2500-3000möh är inget enkelt 😉 Några bilder här på RG kan ge smakprov . Efter ML har ni lagom dagsfärd till LV via DV. Räkna med HETT i DV . Ta med extra vatten till såväl passagerare som bil. De rullande stenarna är om inte jag minns fel i norra delen och inte helt lättillgänglig, mao inte utmed vägen.
Boende: vi brukar till mesta del boka via Hotels, smidigt o ger bonusnatt
Av Dryden
25 mars 2017 23:25 (redigerad)
Yosemite är fantastiskt men ta med i beräkningen att Half Dome dels är en sjuhelvetes vandring som kräver sin kondition, plus att det också krävs en anmälan innan för att ens få tillstånd att gå dit. Vi gjorde misstaget att inte kolla upp det innan, så det går alltså inte bara komma dit och vandra upp. Det ges bara ut ett visst antal tillstånd per dygn.

Lyckligtvis finns det ju andra fina leder i Yosemite att vandra, både 4 mile trail och Panorama Trail. Själv gick jag 4 mile trail i höstas och delar av Panorama, upp till Nevada och Vernal Falls. Fantastiska turer! Jag har bloggat en del om våra dagar i nationalparken, dels med två turer men också några tips om vad ni bör tänka på innan. http://www.dryden.se/tag/yosemite/

Vad gäller boende så går det fint att bo utanför parken. Vi bodde i Sonora, en liten stad utanför parken. Det är knappt tio mil därifrån och in till Yosemite Valley. Det tog två timmar prick att köra, eftersom vägarna är slingriga.
Av Dryden
25 mars 2017 23:36 (redigerad)
Här kan du också läsa mer om tillstånd för att gå upp på Half Dome.
https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/hdpermits.htm

"A maximum of 300 hikers are allowed (about 225 day hikers and 75 backpackers) each day on the Half Dome Trail beyond the base of the subdome."