Resa på solsemester till Karibien i början av graviditet? Uppskattar råd:-)

11 feb. 2013 09:12
Visningar: 2075
Hej,

Vi har en resa inbokad i början av Mars och ska vara borta 3 veckor.

Vi har nu fått veta att vi ska bli föräldrar:-). Vi är glada men lite chockade fortfarande :-). Sanningen är att vi skulle försöka sista dagarna på resan och så är jag redan gravid :-p.

Jag älskar ju att sola och bada hela dagar. Älskar även massa roliga utflykter. Kan man sola? Har läst att det inte är bra första 3 månaderna:-( Risken för missfall är ju även stor innan v 12 så risken finns ju att det händer där. Finns det tillräckligt bra sukvård? Hur är det att flyga så långt? Mkt frågor nu men jag har så mkt tankar :-). Den här resan var planerad i 4 år och jag hade verkligen planerat att sola som en tok, dricka massa goda drinkar och äta allt gott som finns. Barn är det finaste som finns och jag offrar såklart allting utan tvekan, men skulle va kul om man ändå kan leva lite som vanligt bortsett från alkoholen.
11 feb. 2013 10:42
Först och främst grattis till resan och barnet!

Men det känns som att de flesta av dina frågor snarare skall ställas till en expert (läkare) än på ett reseforum där du inte vet vem som sitter bakom skärmen! ( d v s hur korrekt "expertsvaret" är)
11 feb. 2013 11:11
Vi kommer ju självklart fråga på MVC men vi har tid några dagar innan resan och hade velat ha svar av någon med erfarenhet av att just resa som gravid. Som själv har gjort det och kan ge sin bild av hur det var för henne:-)
11 feb. 2013 12:23
Det låter bra! :)

Men det var inte helt tydligt att du egentligen efterfrågade hur andra gravida har upplevt resan rent generellt.
Du frågar om man kan sola de 3 första månaderna och om sjukvården är tillräckligt bra (utan att speca vilket land det handlar om).

Hur som helst låter det som en spännande resa - Vilka öar reser ni till?

Hoppas det finns några som kan dela med sig av sina erfarenheter!
Av Annl
11 feb. 2013 15:22
Håller med Nisse, kolla med en pålitlig barnsjuksköterska och läkare på MVC.

Jag är tvåbarnsmamma och reste till Maderia under den första graviditeten men var då längre gången (runt vecka 25 eller något sådant vill jag minnas och innan man inte ska flyga längre) så jag kan inte svara mera konkret på dina frågor angående en sådan lång resa och med Karibien som resmål.

Men rent allmänt så kan man väl sätta frågetecken för sjukvården kanske - men det beror ju på vart ni ska också. Detta skulle jag kolla upp noga om jag var som du. Under min andra graviditet fick jag läskiga blödningar rätt tidigt (runt vecka 10 ungefär) och då kändes det skönt att kunna åka till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att få detta kollat.

En annan sak som är viktig att kolla upp är ju vaccinationer och liknande och vad som du kan behöva ta för sprutor eller komplettera med och hur det ställer sig i förhållande till en graviditet. På Dominikanska Republiken florerar kolera och det medför ju att du behöver vaccinera dig med Dukoral. Om en sådan vaccination funkar när man är gravid och att den inte leder till fara för bebisen vet jag som sagt inte men det är ju viktigt att kolla upp.