Pass giltighetstid

Av Deamon
23 okt. 2019 14:16
Visningar: 302
Hej!

Jag går i planer att åka till New York någon början av november och jag har inte möjlighet att hinna ordna ett nytt pass innan vi har tänkt att åka. Mitt pass går ut 29 April 2020 och hemresan är tänkt 19 November, det är alltså mindre än 6 månader...

Får jag åka till USA, med ett pass som är giltigt mindre än 6 månader?

Tack!
23 okt. 2019 14:29
Hej!

Sverige är med på den lista på betrodda länder. Så det ska inte vara några problem.
Vill också tillägga att man aldrig skall chansa eller ha så dålig framförhållning.

Det är ingen garanti att du blir accepterad när du väl satt din fot i USA. Som sagt, det skall inte vara några problem.
Värsta som kan hända är att de kommer fråga ut dig. Samt be om att få se biljett hem. I udda fall visa ditt konto så du har pengar.
Lycka till!
23 okt. 2019 15:54
Så här är det : För de som ska resa till USA under Visa Waiver-programmet gäller generellt att passet måste vara giltigt i 6 månader efter hemkomsten från USA. Observera dock att svenska pass täcks av ett landsspecifikt avtal och är därför undantagna från sexmånadersregeln. Svenska pass kan användas så länge passet är giltigt under hela vistelsen i USA. På utrikesdepartementets hemsida kan du hitta du hela listan över länder med landsspecifika avtal.
23 okt. 2019 18:32
Det är helt OK. Min bror reste hit i somras med ett pass med bara några veckors giltighetstid kvar. Inga som helst problem. Passkontrollanten såg det men när min bror sa att han skulle stanna i en vecka så var det helt OK.
Av Turbina
1 nov. 2019 18:44
När vi åkte till USA i augusti kollade vi upp allt det där, står även info på amerikanska ambassadens hemsida. Min mans pass gick ut i september och hans ESTA hade samma giltighetstid så det är inga problem som svensk så länge passet är giltigt när du åker hem. Vid incheckningen i Dallas/Fort Worth var till och med personalen snäll och påminde honom om att passet snart skulle gå ut. De hade även ändrat en del rutiner när vi skulle in i USA: inga lappar att fylla i på planet, alla gick snabbvägen via automaterna och inga stämplar i passen!