Giltigt Pass

22 sep. 2017 00:34
Visningar: 646
Hej!
Jag studerar i Usa och planerar att aka hem over julen. Mitt pass ar giltigt fram till mitten av Maj nasta ar, det jag undrar over ar om 6 manders regeln fortfarande galler. I safall innebar detta att jag maste inforskaffa ett nytt pass samt visa? Tack pa forhand!
22 sep. 2017 04:45 (redigerad)
Sverige och har USA ett avtal som undantar Sverige (och många andra länder) från den vanliga 6-månadersregeln. Det bygger på att Sverige garanterar passens giltighet i ytterligare 6 månader efter utgångsdatum. Man kan alltså resa till USA så länge som passet är giltigt t.om. den dagen du lämnar landet.

Du behöver inte nytt visum för att du byter pass, utan kan använda ditt visum så länge det fortfarande är giltigt, även när du har ett nytt pass. Du måste dock, rent praktiskt, ha med dig båda passen, så klart.

https://travel.state.gov/content/visas/en/study-exchange/student.html Sverige omfattas av "unless exempt by country-specific agreements" som du hittar en bit ned under "Gather Required Documentation" på den sidan. Länken till CBP är trasig, men informationen om att Sverige omfattas finns här: https://se.usembassy.gov/how-long-does-my-passport-have-to-be-valid/

Information om att visumet gäller även med nytt pass finns här (under Visa validity) https://travel.state.gov/content/visas/en/general/frequently-asked-questions/about-visas-the-basics.html

Men åker du hem över julen är det ju ett bra tillfälle att förnya passet oavsett, eftersom det snart går ut. Det är ju mycket lättare (och billigare) att göra det hemma än att åka till svenska ambassaden i DC. Dessutom kan det finnas andra länder som du vill åka till som kräver 6 månaders giltighet.

Google är din vän! ;-)