Ombokningsbar returbiljett?

9 apr. 2017 23:14
Visningar: 1621
Hej alla!

Eftersom man behöver en returbiljett vid inresa till USA. Hur är det med de ombokningsbara biljetterna?

Är det ok att boka om en biljett till tidigare eller senare datum än vad som är bokat och står på biljetten så att säga? Så länge man håller sig inom sina 90 dagar?

Har någon av er beresta erfarenhet? Eller är det bara bäst att sätta sig ned och försöka få fram ett datum man åker hem på helt enkelt?
Av Birgere
9 apr. 2017 23:31
Du behöver ingen biljett men du måste tala om för immigration på plats hur länge du tänker stanna, vart du ska o vad du ska göra... Risken är att dom synar dig ordentligt om dom misstänker att du inte bara är där som vanlig turist.
10 apr. 2017 00:14 (redigerad)
Jo, du behöver en returbiljett för att resa på ESTA, vilket de allra flesta svenskar gör om man åker på en semesterresa.

Du måste kunna redogöra för hur länge du ska stanna, vad du ska göra i USA och hur du ska betala för det du planerar att göra. Planerar du att stanna länge så är risken större för att de frågar mer. Risken att du inte har tillräckligt med pengar eller att du stannar för länge ökar, sett ur de amerikanska myndigheternas ögon. Det är ganska rimligt.

Du kan absolut köpa en ombokningsbar biljett. De frågar hur länge du ska stanna och med det menar de hur länge du planerar att stanna. Du kan alltså inte säga att du ska stanna i en vecka när du planerat för att stanna i 3 månader. Det är en lögn och det är brottsligt. Det kan du bli avvisad för och dessutom bli avstängd för framtida inresor i upp till 10 år, vilket dessutom innebär att du aldrig kan resa på ESTA igen. Gör alltså inte det. Däremot har du rätt att stanna i 90 dagar när du väl fått stämpeln i passet. Det kan låta lite motsägelsefullt.

Däremot kan planer ändras. Du kanske inte vet exakt vilken dag du ska åka hem. Kanske ska du göra något på resan som gör att det är rimligt att ha flexibilitet, om du t.ex. ska ut och campa. Om de då frågar hur länge ska du stanna, och du har planerat att stanna i 2-3 veckor, då kan du antingen säga 3 veckor och redogöra för de planerna, eller säga 2 till 3 veckor och redogöra för det. Däremot är det inte en jättebra idé att inte veta hur länge du ska stanna. Det reser definitivt varningsflaggor. Om du svävar på svaret för hur länge du ska stanna, så bör du alltså ha ett mycket bra svar på varför du inte vet det.

Alltså: Du får inte ljuga om hur länge du ska stanna, det är brottsligt. När du väl blivit beviljad inträde i landet får du dock stanna i 90 dagar. Det är alltså två separata saker. Det ena handlar om att vara uppriktig i passkontrollen och det andra handlar om hur länge du får vara i landet. Men i praktiken bör du inte planera för ett flexibelt hemdatum, det kan ställa till det för dig och det kan bli en massa jobbiga frågor. Men ändras planerna, så är det bra att du slipper köpa en ny flygbiljett.

Blev du klokare av detta? :-)

Det är framförallt vid längre resor eller om något inte verkar stämma med den normala bilden av en turist som du får fler frågor. Ska du stanna i nästan 3 månader så får du vara beredd på att du kommer få en del frågor om detta. Du måste kunna styrka det du säger. Visa resrutt, returbiljett, bevis på att du har pengar osv, du måste kunna svara på hur du kan vara ledig så länge från jobb eller studier osv. Ska du stanna en vecka frågar de oftast bara vad du ska göra och hur länge du stannar. Tro inte att det bara är att åka över och hänga så länge du känner för det, även om man har rätt att stanna i 90 dagar. Då är risken att du hamnar på vändande plan hem istället. Men är du medveten om allt detta och planerar utifrån det så brukar det gå bra.
Av Birgere
10 apr. 2017 07:10
Citerat från Jensohlsson:
Jo, du behöver en returbiljett för att resa på ESTA, vilket de allra flesta svenskar gör om man åker på en semesterresa.
Du får gärna visa en källanvisning på detta. Reste själv senast för typ en månad sedan utan returbiljett ut ur USA då jag flög hem ifrån Toronto.

ESTA är ett extra skydd som Amerikanerna vill ha för folk som reser under Visa Waiver Program och pga 9/11 så kräver dom detta för alla som flyger eller åker båt till USA under VWR. Därför behöver man tex inte ESTA om man kör in landvägen och lika lite behöver man då någon returbiljett.
Avslag på ESTA betyder eg avslag för att resa under VWR och man blir därmed svartlistad även för att resa in landvägen vilket man som sagt inte behöver ESTA för.
Däremot så minskar risken radikalt att inte få komma in i landet om man har en trovärdig story om sin resa tex genom en returbiljett, men har man något fuffens för sig så är ju den biljetten eg inget av värde då inget säger att man kommer att nyttja biljetten.
10 apr. 2017 08:16
På flygplatsen tvingas passagerare utan returbiljett köpa en, annars blir de avvisade.
10 apr. 2017 09:29 (redigerad)
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/WebHelp/ESTA_Screen-Level_Online_Help_1.htm#vwp3

Det står bland villkoren som redovisas i den här FAQ:n. Retur- eller vidarebiljett krävs.

Du kan naturligtvis lämna USA på en enkelbiljett, som du hänvisade till att du gjort.

Och ja det är riktigt, det är egentligen Visa Waiver-programmet som man inte längre kan använda om man blir nekad inträde. Men för 99% av svenska turister är det i praktiken synonymt med ESTA eftersom de allra flesta flyger till USA.
10 apr. 2017 19:12 (redigerad)
Jag tänkte stanna i max 3 veckor. Då vi ska åka runt från Florida till Kalifornien med ett par dagar hit och dit på andra ställen så är jag väldigt osäker. Och nej vi ska inte åka bil dit utan vi flyger inrikes samt lite bil.

Så det vore okej att alltså ha datum för hemresa efter 3 veckor. Men att boka om den och åka hem tidigare? Jag ogillar tanken på att vara låst att åka hem just efter 3 veckor. Med tanke på att allt kan ju ändras, men att åka hem tidigare kan ju inte ses som konstigt men att åka hem senare kanske är mer "misstänkt"?

Anledningen till att jag har så svårt med ett hem datum är helt enkelt att jag inte vet hur länge vi ska vara på alla ställen utom 4 dagar i florida. Har släkt vi ska hälsa på i Kalifornien och vill stanna ett par dagar i både Dallas och Las Vegas. Jag vill absolut inte röra till för mig, inte vara suspekt eller något sådant då jag har rent mjöl i påsen. Men vill kunna vara lite flexibel under resan. :)
10 apr. 2017 20:31 (redigerad)
I ditt fall skulle jag i så fall planerat resan utifrån att du ska vara där i 3 veckor och när de frågar hur länge du ska stanna så säger du 3 veckor. Har du en vettig idé om vad du ska göra och har pengar till att vara i landet i tre veckor, en returbiljett och ännu bättre ett jobb eller studier som väntar hemma så bör det inte vara något problem. Du gör inget brottsligt genom att lämna landet tidigare än du uppgett. Då slipper du ägna tid och kraft på att förklara varför du inte riktigt vet hur länge du ska stanna, och du far inte med osanning.
10 apr. 2017 23:33
Citerat från Jensohlsson:
I ditt fall skulle jag i så fall planerat resan utifrån att du ska vara där i 3 veckor och när de frågar hur länge du ska stanna så säger du 3 veckor. Har du en vettig idé om vad du ska göra och har pengar till att vara i landet i tre veckor, en returbiljett och ännu bättre ett jobb eller studier som väntar hemma så bör det inte vara något problem. Du gör inget brottsligt genom att lämna landet tidigare än du uppgett. Då slipper du ägna tid och kraft på att förklara varför du inte riktigt vet hur länge du ska stanna, och du far inte med osanning.
Ja nej jag kan absolut boka en biljett så det blir 3 veckor. Vill bara inte vara tvungen att stanna i 3 veckor. Så att säga.

När jag var till New York de två ggr jag vart där hade jag ju returen bokad och klar. Och hade bestämt. Nu blir det inte lika strikt. Men de kan ju få se mitt "res och göra"- schema om de skulle vara sugna! :P
11 apr. 2017 03:30 (redigerad)
Se bara till att du har lite koll, att du vet vad du ska göra där och så, så kommer allt gå bra. Det handlar ju om att inte säga en sak och sedan göra något helt annat, dvs bli insläppt i landet på felaktiga grunder. Det skulle kunna räknas om "immigration fraud", vad man nu kallar det på svenska. Men stannar du någon dag längre än du uppgett pga av att omständigheterna blev som de blev, så är det inget problem. Så länge du inte far med direkt osanning så är det 90 dagar som gäller, om du inte av någon (sällsynt!) anledning får färre dagar.

Men låter du bara redig så kommer du förmodligen inte behöva visa någon resrutt eller svara på speciellt många frågor alls. Och man låter ju redig genom att ha tänkt igenom saker och planerat i förväg, det är poängen.

Har du varit i USA tidigare (med samma pass) kan du dessutom använda automaterna som finns på de flesta flygplatser numera. När jag använt dem har jag aldrig fått någon annan fråga än hur många dagar jag ska stanna. Det kommer gå utmärkt!
11 apr. 2017 16:24
Jag är ingen expert på ESTA och kan därför inte bidra med mer än det som redan sagts.

En helt ombokningsbar biljett kan bli kostsam. Finns ett knippe biljetter som går att boka om mot en avgift, vilket ofta lönar sig. Mao, försök att pricka den reslängd du tror kan vara aktuell och boka sedan om ifall det inte funkar. Glöm inte att allt är i mån av plats och ditt önskade resdatum kan vara fullbokat, oavsett typ av biljett.

Ring en resebyrå eller lusläs reglerna om du bokar på egen hand.

Trevlig resa!
Av Birgere
12 apr. 2017 18:50
Det viktigaste är ju att man inte ljuger, stannar för länge eller uppehåller sig i landet på grunder som inte Visa Waiver Programmet stöder.
Behöver man en enkelbiljett oberoende av sträcka så kan man ju köpa en som är avbokningsbar, mao pengarna tillbaka. På bla SAS har man väl även 24h ångerrätt och med rätt timing så kan det även vara en lösning.
Äldsta grabben är i USA med sin tjej just nu, flög in till FLL med Norwegian på enkelbiljett då dom inte visste hur länge och varifrån dom skulle åka hem. Kollade med honom igår om det var några problem o det enda han sa var att dom ställde fler frågor än vanligt men om det berodde på avsaknad av biljett eller det allmänna läget vid gränsen låter jag vara osagt.
12 apr. 2017 21:05
Ja man ska ha en biljett ut ur landet men en förklaring att man t.ex fortsätter med buss till Sydamerika räcker. Detta är ju inget de kollar regelmässigt utan om de misstänker något eller kanske stickkontroller. Man ska som alltid ha en förklaring som de tror på, om de inte tror på den så kvittar det hur oskyldig man är. Att ljuga är ett brott mot reglerna och innebär ju såklart att man inte längre har rätt att resa under samma förutsättningar.

Om man har en resplan som ändras under resan är garanterat inget problem så länge man lämnar Nordamerika i tid.
12 apr. 2017 22:41 (redigerad)
Nu är ju enkelbiljetts-diskussionen egentligen en sido-diskussion. Det står att man ska ha en retur- eller vidarebiljett på CBP:s officiella sida, om man inte reser på visum. Men det står faktiskt inte att det ska vara en flygbiljett, så kan man redogöra för att man ska vidare landvägen eller till sjöss, så kanske det går bra.

Däremot kollar de om man har en returbiljett när man checkar in, precis som Marie påpekade ovan. Det hände mig senast i höstas när jag hade varit tvungen att hitta en lösning på en hjärnsläpps-boking och fick boka en separat hembiljett med ett helt annat bolag, som de inte kunde se i incheckningen. Då fick jag visa upp att jag hade en returbiljett innan jag fick checka in.
13 apr. 2017 00:06
Jag bokade om med Norwegian i höstas, hade köpt billigaste biljett men för 600:- gick den att boka om om man hittar en avgång med samma pris som den man köpte annars blir det tillägg eller avdrag om den nya avgången är billigare. Ointressant svar om du inte flyger med dem men någon annan kan bli hjälpt, och förvånad blev jag att det gick. Behövde inte ens ringa utan löstes med messanger på deras facebooksida.
Mitt resesällskap förstod inte vad det innebär att åka på roadtrip i USA med en erfaren resenär så de bangade sista 10 dagarna för att åka hem och vila upp sig, så bra att veta om planen ändras och man flyger Norwegian.
Ursäkta utsvävningen.
Av Birgere
13 apr. 2017 00:29
Citerat från Brycecanyon:
Jag bokade om med Norwegian i höstas, hade köpt billigaste biljett men för 600:- gick den att boka om om man hittar en avgång med samma pris som den man köpte annars blir det tillägg eller avdrag om den nya avgången är billigare. Ointressant svar om du inte flyger med dem men någon annan kan bli hjälpt, och förvånad blev jag att det gick. Behövde inte ens ringa utan löstes med messanger på deras facebooksida.
Mitt resesällskap förstod inte vad det innebär att åka på roadtrip i USA med en erfaren resenär så de bangade sista 10 dagarna för att åka hem och vila upp sig, så bra att veta om planen ändras och man flyger Norwegian.
Ursäkta utsvävningen.
Haha, med tanke på dina vägval med en stor j...a husbil kan jag förstå om dom fick åksjuka o svindel ;-)