Nyss hemkommen - ger gärna tips och info

Av Airam68
13 jan. 2016 06:24
Visningar: 2086
Kom hem igår från en fantastisk treveckorsresa till Sri Lanka tillsammans med familjen (man och två tonåringar). Ger gärna tips och info om det vi varit med om. Vår rutt var Negombo-Mirissa-Tangalle-Tissa/Yala- Ella-Kandy-Negombo. Har rest som backpackerers och försökt hålla nere kostnadena, men upplevt massor, bott bra men enkelt och ätit gott. Lyckos er som har era resor kvar!
Maria
13 jan. 2016 11:20
Hej, vi åker om två veckor!
Hyrde ni chaufför + guide?
Håller precis på att maila med några alternativa drivers...
Vad betalade ni i så fall per dag och har du någon specifik chaufför/firma att rekommendera?

Yala, har du kontaktuppgifter till en bra guide/chaufför att åka på safari med?
Av Airam68
13 jan. 2016 20:50
Eftersom vi bara åkte taxi två sträckor så bokade vinde resorna via boendet. Yalasafari bokade vi genom vårt boende på La safari inn inTissa. Kan rekommendera, det var mycket bra. Kommer tyvärr inte ihåg vad firman de anlitade hette
13 jan. 2016 21:28
Jag funderar på mirissa 2 veckor.. Hur mycket pengar tror du man behöver till mat och boende? Tänker oxå försöka hålla nere kostnaderna, så tänker mig inga finare hotell.. Det viktigaste är att det är nära till stranden, att det finns en säng, gärna ac men iaf fläkt och egen toalett/dusch.. 😊 Tar gärna tipsa på boende oxå! 🙏🏼
Av Airam68
14 jan. 2016 06:59
Hej igen Gunillad! Tittar igenom alla foton vi tagit, och ser en bild på jeepen från Yala. Yalapanchisafari.com står det på den, du kan ju kolla upp. Eller så hör du med La Safari Inn. Vi gjorde en sjutimmarssafari, jag tyckte det lät väl länge, men man var i parken i drygt fem timmar och det var inte för länge. En bensträckare med kissepaus (i bushen😖). Trevlig resa!
Av Airam68
14 jan. 2016 07:11
Hej Elinadel.
Vi kollade aldrig runt på boenden i Mirissa, hade bokat innan via booking.com. Eftersom vi ville ha ett fyrbäddsrum och det var högsäsong över jul, så var det lite svårt att hitta ställen som verkade ligga bra till. Hade vi gått runt när vi väl var där, och om man bara är två, hittar man säkert billigare. Men vi var väldigt nöjda med Sun rest Mirissa. Ett enklare guesthouse, lite slitet och inte bästa sängkomforten. Men det låg väldigt bra till, bara 100 meter från stranden men på en sidoväg så det var relativt tyst och inte mycket trafik. Vissa ställen längs stranden spelar väldigt hög musik... En del ställen i Mirissa ligger också väldigt nära den hårt trafikerade vägen, kolla på karta innan du bokar. På Sun Rest betalade vi 10 000 rs per natt för oss fyra med rum med en balkong och AC + fläkt. Frukosten ingick och det var den rikligaste frukost vi fick, om man valde den lankesiska. Supergod och väldigt trevlig familj som driver stället. Man kan säkert hitta billigare ställen som sagt, men vi var väldigt nöjda med läget.
Maten i Mirissa var ganska dyr längs strandrestaurangerna. Men man kunde få t ex en enkel fried rice för 400-500 lrs. På mindre ställen inemellan och på huvudgatan kunde man äta rotti ( stekt bröd med ev fyllning) eller kottu rotti (pytt i panna på strimlad rotti, väldigt mättandekr för 100-300 lrs, bilig lunch! En cola kostade 100, en fruitjuice 250 och en öl 300 lrs. Om man ville äta grillad fisk/skaldjur får man räkna med minst 1000 lrs för en portion. När vi var iväg nu räknade vi att 100 lrs var sex kronor. Så det är ju inte jättedyrt, och det går att hålla nere kostnadena. Trevlig resa!
15 jan. 2016 19:53
Hej! Va kul att läsa dina tips! Jag och min man och vår nio-åring åker om tre veckor, och ska vara på Sri Lanka i drygt tre veckor. Vi har inte varit där förut, men tänker oss att besöka Kandy och Ella och kanske något mer i inlandet, och sedan styra kosan söderut mot stränderna. Vi har inte bokat boende ännu och anpassar tempot allt eftersom. Ser verkligen fram emot att möta det här landet!

Hur upplevde ni Kandy och Ella? Höjdpunkter? Tog ni tåget dit från Colombo? Lätt att hitta bra boende? Och gick ni upp till Adams Peak? Eller besökte Pinnewala Elephant Orphanage? Isåfall, vad tyckte ni?

Tar tacksamt emot all input!
Av Airam68
15 jan. 2016 21:00
Hej Mammasanna!
Ni har en härlig resa framför er. Låter klokt att ta det hela efterhand. Tror inte det blir svårt att hitta boende, vi var ju där över jul och nyår, hittade boende överallt, men bokade ett par dagar innan. Mest för att det ändå är lite bökigt att gå runt fyra stycken och leta när det är varmt, man är framme och helst vill börja uppleva direkt.
Vi åkte det omvända hållet mot era planer, började på stränderna i söder och sedan bergen, vi ville undvika bergen under jul och nyår och så önskade barnen att vi skulle vara på strand på jul. Annars hade vi rest som ni tänkt. Vi åkte tåg mellan Ella och Kandy, och sedan buss från Kandy till Negombo. Var aldrig i Colombo, Negombo ligger mycket närmare flygplatsen. Tågresan i bergen mellan Ella och Kandy var fantastisk! Åkte tredje klass med reserverade säten, helt OK. Utsikten magnifik!! Och kul med alla försäljare på perrongerna längs vägen. Ella var mysigt, ett backpackerställe med skön atmosfär. Väldigt vackra omgivningar. Besökte en tefabrik, kul tyckte vi alla. Kandy var en härlig stad tyckte vi. Hade hört lite olika om den, men jag har en förkärlek för asiatiska städer. Det är rörigt och mycket trafik och liv överallt, men gillar det, Kandy är ju inte bare en turiststad utan en blandning av utländska turister och pilgrimer och vanliga invånare. Vackert belägen vid en sjö. Kul shopping på marknaden! Vi var aldrig vid Adams Peak eller på elefantstället, så de vet jag inget om. Trevlig resa!
20 jan. 2016 10:08
Tack för tipsen Airam! Ska bli härligt och väldigt spännande att åka :) Och vad bra att du nämnde att Negombo ligger närmare flygplatsen, det har jag inte tänkt på, kanske blir det där vi avslutar resan istället för Colombo som vi först tänkt....om vi inte vill kolla in pettah i Colombo då, jag är lite svag för de där kaotiska bazarerna ;)

Tack igen!
Av Airam68
20 jan. 2016 21:51
Negombo har inget att komma med så sätt. Stadskärnan vanlig stad med affärer med massa konstigt 😀, stranden inte mycket att hurra för jämfört med de på sydkusten. Man kan besöka fiskmarknaden och åka båttur i lagunen. Gjorde inget av det. Men bodde på ett mysigt ställe med en liten pool och slappade innan vi skulle åka hem. Om du gillar bazarer så har Kandy en trevlig marknad. Inte speciellt kaotisk, tvärtom väldigt ordnad, men kul att både titta i och handla i...

Trevlig resa!
Maria
Av Linteg
22 jan. 2016 21:33
Hej, tack för alla dina bra tips. Vi åker till Sri lanka till jul.....(långt kvar). En fråga; hur bokade ni tågbiljetterna mellan Ella och Kandy? Hr försökt hitta på nätet men inte riktigt hittat.

Må gott
Linda
Av Airam68
24 jan. 2016 12:48
Hej Linteg!
Vi bokade inte innan. Om man ska åka första klass eller den där turistvagnen med panoramafönster kan man tydligen boka innan via nätet, sök på Tripadvisors forum, där tror jag det finns länkar. Man måste boka långt i förväg. Och det kan ju vara lite dumt att ha bokat och låst sig vid en viss dag. Vi bokade biljetter dagen innan på Ellas lilla söta tågstation. Då fanns det bara biljetter kvar till tredje klass...blickarna från familjens tonåringar var inte nådiga... Men det var faktiskt helt OK med tredje klass. Det var ju reserverade platser. Inte ens fullbokat, så både vi och packningen fick plats, man kunde röra sig i vagnen, och det fanns toalett. Plastsäten men öppet fönster så det fläktade skönt. Vi åkte med det "blå tåget" , vet inte om det alltid är det som går mellan Ella och Kandy. Vi mötte några äldre tåg också, där var det träsitsar i tredje klass...

Trevlig resa!
Maria
Av Linteg
24 jan. 2016 19:07
Tack snälla för svar!
Av Kimmoet
26 jan. 2016 21:33
Hur mycket i SKR ungefär går det åt på tre veckor?
Av Airam68
27 jan. 2016 20:28
Hur mycket som går åt är ju väldigt olika beroende på vilken budget man lägger sig på, vad man prioriterar och så vidare. För oss fyra i familjen hade vi en matbudget på 500 kr per dag och en boendebudget på 500 kr per dag. Höll inte alla dagar...fast vissa blev det ju billigare. Sen kan resor kosta om man åker taxi och mycket tuktuk, åker man buss kostar det nästan ingenting! Vissa aktiviteter kostar, valsafari, safari i Yala, besök på sköldpaddareservatet osv. Hyra av surfbräda eller annan utrustning. Shopping... Dricka och fika på stranden kan ju lätt dra iväg. Lunch kan man äta enkelt Lankesiskt för en tia bort från stranden. Middag på strandrestaurang med dricka och såvidare kan gå på det tiodubbla. Så, svårt att svara på...
Av Lingman
5 nov. 2017 11:13
Hej Vi (2 vuxna två barn 7&9 år) ska till Sri lanka över jul och nyår (en månad) och undrar lite om det är ok även im man inte har ac på rummet. Inser att vi bokat mest utan... vi ska bo i mirissa, trincomale, arugam bay, unawatuna, Ella.
Av Airam68
5 nov. 2017 20:01
När vi bodde längs kusten var det OK utan AC om det gick att vädra. Bodde på andra våningen och hade öppna fönster så det fläktade. Om det inte går ( ett ställe vi bodde på där det var trängt mellan husen och bara ett minifönster) kan det bli ganska varmt även om det finns takfläkt. Men, man vänjer sig ju också...Uppe i bergen behövs ingen AC! Själv föredrar jag att inte ha AC, tycker ofta det blir för kallt! Trevlig resa!
Av Sus70
12 nov. 2017 19:33
Hej! Vi åker till Sri Lanka i jul. Är det lämpligast att boka taxi från flygplatsen till Mirissa? Skönt om ngn står där med en skylt efter en lång resa tänker jag..? Vi tänker bo i Mirissa och Hikkaduwa. Vad tror du om det? Valsafari vill vi uppleva och letar den mest "djurvänliga" då vi förstått att det är väldig skillnad på respekten för djuren.

Vi har bokat budgetställen och kan avvara en natt för ett äventyr till teplantage, nationalpark m.m. Har du några tips där? Är det långt från Mirissa att ta sig till dessa?

Tack på förhand!
12 nov. 2017 19:44
Citerat från Sus70:
Hej! Vi åker till Sri Lanka i jul. Är det lämpligast att boka taxi från flygplatsen till Mirissa? Skönt om ngn står där med en skylt efter en lång resa tänker jag..? Vi tänker bo i Mirissa och Hikkaduwa. Vad tror du om det? Valsafari vill vi uppleva och letar den mest "djurvänliga" då vi förstått att det är väldig skillnad på respekten för djuren.

Vi har bokat budgetställen och kan avvara en natt för ett äventyr till teplantage, nationalpark m.m. Har du några tips där? Är det långt från Mirissa att ta sig till dessa?

Tack på förhand!
Valsafari kan jag inte svara på men taxi funkar helt klart från flygplatsen. Ett hett tips vore att hänga på en buss från flygplatsen in till Colombo och ta en taxi där, då taxin vid flygplatser oftast tar hutlösa priser. Men för all del så fungerar det att boka en taxi direkt från flygplatsen. Kontakta hostel/hotellet ni ska bo på så kan de nog lösa det.

Annars funkar det att åka buss eller ta tåg. Vi tog tåget från Colombo till Hikkaduwa utan några som helst problem. Lankeser pratar bra engelska och är hjälpsamma. Tåget var trevligt, vi fick stå men man får se landet man besöker från ett annat perspektiv när man åker tåg.

Jag skulle rekommendera en safaritur i Yala, som ligger vid Tissamaharama. Ungefär tre timmars bilfärd dit, vilket i sin tur betyder tidig morgon/natt och en lång dag. Istället kan man ta sig till Tissamaharama från Mirissa med buss/tåg/taxi.

Angående teplantage så bör ni åka vidare till Ella, som är en trevlig bergsby. Därifrån rekommenderar jag er att ta tåget från Ella till Kandy eller åka till Colombo för att avnjuta en av världens absolut vackraste tågfärd.
Av Lingman
13 nov. 2017 18:34
Tack för svar ang ac. Hur gjorde ni med vaccination mot japansk encefalit? Vi är i valet o kvalet. Går på 8000 kr för hela familjen....
14 nov. 2017 08:33
Citerat från Lingman:
Tack för svar ang ac. Hur gjorde ni med vaccination mot japansk encefalit? Vi är i valet o kvalet. Går på 8000 kr för hela familjen....
Jag vaccinerade mig inte mot det och det gick bra.