På en surfbräda i Sri Lanka

Christinee
Medlem sedan 2007, besökt 35 länder

Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Nedanför Indiens spets i Indiska oceanen ligger den exotiska ön Sri Lanka. Ett både vackert, själfullt och spännande land. Med orörda paradisstränder, underbart klimat, enastående kulturrikedom, kryddstark mat, rikt djurliv och såklart -perfekta vågor för den som älskar kicken av att rida havets krafter på en bräda. Så här beskriver Reseguidens medlem Christine, alias christinee, sitt paradis.
Publicerad 27 januari 2016

Huvudstadens många lampor lyser likt en stjärnhimmel då flygplanets hjul med en lätt duns greppar marken. Torr luft byts mot fuktig och värmen får huden att smått börja klippa. Min man Björn lastar in våra surfbags i en taxi och ett livfullt Colombo ses försvinna i backspegeln. Följande cirka 4 timmar pendlar mellan trötthet och skräck över trafiken, som känns snudd på galen. Där principen störst går först tycks vara mer regel än undantag. Och jag påminner mig själv om att sluta hålla andan då och då, när stora bländande lyktor från lastbilar dundrar förbi alldeles för nära. Vi färdas i mörkret ner till den lilla kustbyn Mirissa, checkar in på The Sunset Guesthouse och låter snabbt det sövande bruset från vågor blandas med sömn.

En tupps läte hörs i fjärran, i poolen speglas den klarblå himlen och från rummets balkong blickar jag ut över en vit halvmåneformad sandstrand omgiven av palmer. Solen har precis gått upp och ett magiskt dis letar sig fram genom bukten som vilar i lugn. Endast några surfare promenerar längre bort på stranden, mot den västra änden där Mirissas populära och mest vågsäkra surfbryt ligger. Vi är inte sena på att göra detsamma. Packar upp våra brädor, skruvar fast fenorna och som alltid ler jag över den ljuvliga doften från brädvaxet som sprids i luften då jag drar det över brädan. Ljummen sand sjunker in mellan tårna då vi promenerar hela bukten bort, förbi hotell och restauranger som tätt trängs sida vid sida bland palmernas fötter. De flesta byggnader är i enklare modell, där trä möter färgstarka detaljer, och vissa med halmtak som prasslar lite försiktigt i den svaga vinden. En ung kille i färgglada shorts bär ut ett av många robusta träbord och ler mot oss då han ställer ner det i sanden.
– Good morning guys! You will have some really good waves today and it’s almost none in the water yet.

Havets små vågor som sköljer över mina fötter är redan varmt. Leachen sitter stadigt runt vristen och jag kastar mig ut. Glider fram på ytan, snabbare för varje gång armarna pumpar genom vattnet. Vi paddlar ut, rundar klippblocket och sätter oss vid revbrytet på andra sidan. Det är fridfullt, endast vi och tre till surfare ute. Vars siluetter är en kontrast till det glittrande havet. Mot horisonten bygger havet upp, rundare, större. Jag paddlar allt jag kan, känner hur vattnet greppar brädan, hoppar upp och tar morgonens första våga som inte är någon besvikelse. Det spritter i hela kroppen utav adrenalin och glädje. Brädan följer mina musklers minsta rörelse och tillsammans är vi ett med naturen.

Surf- & strandparadiset Mirissa

Den lilla byn Mirissa är mest känd för sin paradisstrand. En perfekt ort för den som vill njuta av en lugn semester med sol och bad. Äta nyfångad grillad fisk till middag i solnedgången och dagtid åka på guidade turer för att skåda de enorma valarna längre ut. Men själva stranden har variation. Där finns exemplariskt små nätta badvänliga vågor (enligt surfare inga vågor alls) längs i stort sett hela stranden, men på två ställen det rakt motsatta. Därav trivs två resetyper lika bra på samma ort – Surfare som icke surfare. Reven ligger längst ut på varsin ände av stranden, så där hittar man adrenalinsökarna och de stora vågorna. Mirissas västra revbryt är en högervåg, inte jättelång, snäll samtidigt som den kan vara smått tubande. Fungerar bäst under morgon samt sen eftermiddag. Men helt omringad av klippor och rev, vilket gör att man som nybörjare inte ska ge sig ut här första gången man bekantar sig med en bräda.

Surfbryt i närheten av Mirissa

I närheten av Mirissa finns även flertalet surfbryt, t ex revbryten Ram’s Right, Ram’s Left och Lazy Left vid Midigama, och Polhena i Matara, samt strandbryten Plantation Point i Midigama och det i Weligama som bär samma namn som själva staden. Lite längre norröver hittar man också den populära turistorten Hikkaduwa som stoltserar som ett av landets första turistorter. Där finns både strand- och revbryt och är en idealisk plats för nybörjare. Där är även flertalet turister, mer butiker, mer surfskolor och fler brädor för uthyrning. (Avstånden till ovan nämnda surfbryt Från Mirissa varierar från någon kilometer upp till några mil.)

Att ta sig runt

Från huvudvägen som slingrar sig genom Mirissa är det lättare att hitta en tuk-tuk än att knyta skorna. För en billig peng tar man sig enkelt runt med detta populära transportmedel och det är även imponerande hur mycket som ryms i ett så litet fordon på tre små hjul. Både två surfbrädor och två personer, plus chauffören naturligtvis. Pris varierar förstås efter hur bra förhandlare du är, men för cirka 20-30 kronor kan man få en tuk-tuk som kör en 5 kilometer tur och retur. Då inkluderat även ett par timmars väntan vid location, så samma chaufför kör en tillbaks efter surfet.

Vart är bäst att surfa och när

De bästa surfbryten i Sri Lanka finner man på södra halvan av ön, vid den sydvästra och östra kusten. Tack vare landets bra geografiska läge kan man i Sri Laka surfa nästan hela året om, men högsäsongen är mellan november till mars på sydvästsidan och från maj till oktober på östsidan.

Sri Lanka lockar inte bara surfare

Själva ön fascinerar och fängslar många, inte bara surfare. Det rika djurlivet är minst sagt imponerande, templen pampiga och mäktiga. De tropiska skogarna avlöses av böljande landskap, vattenfall, risodlingar och gröna teplantage som sträcker sig så långt ögat kan nå. Och för att inte tala om safari i Yala National Park, där elefanter trängs bredvid Jeepar och leoparder ses smyga i gräset. Så jag förstår att man under senaste åren även sett en kraftig ökning av antalet ”vanliga” turister som besöker denna pärla. Men landet har länge varit intressant bland surfare, hippies och andra strandälskare. Och Sri Lanka är en av få platser i världen som fortfarande kan utmärka sig med fantastiska stränder och surfbryt som ännu inte är rörda av massturism.

Fantastiskt minne från vattnet

– Just let me know when you are finished. You might need to wake me up because I’ll probably take a little nap while you are out in the water.
Anojan lutar sig tillbaks i sin blå tuk-tuk som han parkerat i gräset bredvid vägen, precis ovanför stranden. Vågorna rullar in och det är en förtjusande känsla att inte behöver trängas i vattnet. ”Lazy Left” är en långsam vänstervåg och ett revbryt. Vattnet är kristallklart och under brädan glider en nyfiken sköldpadda förbi. Den sticker upp huvudet ovanför ytan, inom en armslängds avstånd. För att sedan dyka ner i vattnet igen när nästa våg rullar in och jag börjar paddla, hoppar upp och surfar iväg. En oförglömlig magisk stund i ett vackert hav, i ett underbart land och bland vågor för så väl nybörjare som erfarna.

Så tar du dig hit

Hit kan du resa med till exempel Solresor, Ving, TUI, Apollo och Airtours. Vill du åka på egen hand kan du flyga med till exempel Qatar, Sri Lankan Airlines, Turkish Airlines och Emirates. Flygtiden varierar på antal mellanlandningar men ligger på från cirka 11 timmar inkl mellanlandning.

FAKTA:

Religion: Buddhism, hinduism, islam.
Språk: Singalesiska och tamil.
Valuta: Rupee (LKR) 100Kr = 1681Rs
Flygtid: Ca 11 timmar från Sverige.
Tidsskillnad: Sommartid + 3,5 timmar, vintertid + 4,5 timmar
Bra att veta: Vid inresa till landet krävs ETA (Electronic Travel Authorization), går att ansöka om via webben. Kostnad ca 30 USD.

Vill du läsa mer om Christines resor så surfa in på hennes fantastiska blogg www.29grader.se.


Paketresor till Sri Lanka



Flyg till Sri Lanka



Populära hotell på Sri Lanka