Sri Lanka – en pärla i Indiska oceanen

Sabinejansson
Medlem sedan 2012, besökt 16 länder

Foto: sabinejansson, medlem sedan 2012
Foto: sabinejansson, medlem sedan 2012
Alla människor borde få chansen att se den här vackra ön i Indiska oceanen. Jag och min mor reste dit av en slump då vi hittade två sista minuten biljetter till Sri Lanka. Här guidar Reseguidens medlem Sabine, alias sabinejansson, till sitt älskade Sri Lanka.
Publicerad 5 november 2012

Sol och bad är det som lockar mest med Sri Lanka. Hotellen finns i alla prisklasser, de flesta ligger belägna vid havet.

Finns något för alla

Att bara resa omkring och upptäcka detta vackra land är en sevärdhet i sig. Det finns vandringsleder, tefabriker och naturreservat. Människorna i landet är väldigt vänliga och bjuder gärna in dig på en kopp te. Glöm inte kameran då hela familjen och även grannarna gärna ställer upp på en bild eller flera.

Sevärdheter


Tandtemplet i Kandy
Templet med en relik som sägs vara en av Buddhas tänder finns i staden Kandy. För att ta sig dit kan man boka en privat taxichaufför, det kostar omkring 900 kronor. Innan man går in i templet är det bra om man ser över sina kläder, anklar och axlar ska täckas på ett fint sätt. Den som vill kan köpa en vacker blomma utanför templets entré som man sedan kan skänka vid ett altare.

Elefanthem i Pinnawela
Ett måste att besöka om man befinner sig i Sri Lanka är det kända elefanthemmet i Pinnawela där man tar hand om sjuka och skadade elefanter. I parken får de leva i flock och har chansen att leva ett så normalt liv som möjligt. Elefanterna tas dagligen till en närliggande flod för att bada, här kan man ta de mest fantastiska bilderna för den fotointresserade.

Mat och dryck

Blir du törstig kan du köpa en “King coconut” att släcka törsten med eller Sri Lankas kända öl Lion. Det finns många restauranger och nästan alla serverar ris och curry som är Sri Lankas nationalrätt. Maten är billig och du får mycket för pengarna, det är prisvärt att äta ute på restaurang här. Den som gillar vin får nöja sig med importerat vin då lankeserna själva dricker Lion eller arrak.

Shopping

Gillar du att shoppa finns det många vackra saker att inhandla. Ädelstenar är väldigt prisvärt att köpa här, likaså guld och silver. Det finns alltid en lokal marknad där du kan handla färsk frukt och andra varor. Det mesta är väldigt billigt i Sri Lanka vilket gör det möjligt för dem som reser med en liten budget att åka hit.

Ta sig runt på ön

Det bästa sättet är med hjälp av en privatchaufför. Det går bussar men det kan vara svårt att förstå vart de går och var de avgår ifrån. Tåg finns och det är en upplevelse i sig att åka med dem, tågen är sedan England hade Sri Lanka som koloni. Tuk-tuk som är en mopedtaxi fungerar också alldeles utmärkt att ta sig runt med.

Att resa dit

Det enklaste sättet är att boka en charterresa då det under högsäsong är väldigt svårt att hitta boende på ön. Restiden är ca 13 timmar med flyg och man landar i Colombo som är Sri Lankas huvudstad. Därifrån åker man med buss eller taxi till slutdestinationen.

Tre tips

– Bästa tiden att resa till Sri Lanka är från december till mars.

– Blir du hungrig och vill prova något annorlunda kan du köpa chicken parata från ett av alla gatustånd.

– Glöm inte att ta med myggmedel, mosquitos är vanligt förekommande.


Charter till Sri Lanka