Sri Lanka rekommenderas!

Av Fornish
30 juli 2010 18:14
Visningar: 8650
Nyss hemkommen efter tre veckor i juli efter rundtripp i Sri Lanka. Vill verkligen rekommendera denna vackra ö! Du får berg, hav, strand, historia, vilda djur, trevliga människor, god mat och sköna bad om du åker hit.

Landet är litet, men resorna tar ofta lång tid pga slingriga vägar i bergen. De flesta vägarna är nylagda. I de områden vi åkte var säkerheten bra. Lankeserna verkar se på framtiden med gott hopp om fred. (Dock är situationen för Tamilerna längst upp i norr inte speciellt hoppfull när det verkar vara instängda i läger, enligt människor vi pratade med) Överlag är folket relaxed och trevliga att prata med. Man klarar sig bra med engelskan och de vill ofta säga hej och prata lite, utan att nödvändigtvis sälja något. Vi bodde på medelklassade guesthouses för ca 3500 rps per natt. En frukost kostade ca 400 rps, en lunch kanske 500 och en middag ca 700 med dricka.

Vi började i Unawatuna, en skön strand med rent vatten. Lågsäsong (25 grader, mestadels sol) när vi var där, men ändå inte dött. Havet erbjöd stora vågor, och därför ingen snorkling då. Liten gata ovanför stranden med små butiker. OK god mat på ställena. Nära Galle för trevlig dagsutflykt.

Åkte sen lokalbuss längs med sydkusten (superbilligt och lite rolig upplevelse) till Tissa. Bodde på underbara My Village (se Lonely Planet) och tog en eftermiddag i Yale National park. Såg en hel del vilda djur, men kanske var det inte som Afrikas savanner... Tissa var fint med risodlingar och många vattendrag.

Åkte sen buss upp till Ella (tog 4 tim, direktbuss) och klev av i lilla byn, omgärdad av höga berg och stora théodlingar. Här vandrade/klättrade vi upp på ett par toppar och njöt av lagom värme och storslagen utsikt. Så vackert! Vi bodde på underbara Zion View (se Lonely Planet) och åt gott på olika ställen. Vi tog också en skön, oljig Ayurvedamassage. 2,5 dagar var vi här.

Sen åkte vi privattaxi till Arugam Bay (för att spara lite tid, men det tog ca 3 tim) för 7000 rps. Vi åkte in i områden som drabbats hårt av Tsunamin och stridigheter mellan tigrarna och armén. Än fanns några soldater kvar på stranden, men det var ok. På den långa (bitvis skräpiga) stranden försökte surfare, fiskare och solbadare samsas. Det var gemytligt, men ibland luktade det för mycket fisk :-) Restaurangerna hade jättegod mat och vi åt gärna på Beach Hut som serverade gemensamma middagar som man avnjöt vid långbord ihop med andra resenärer. Surfingen var ganska lugn när vi var där pga små vågor. Mycket starka strömmar för badare att se upp för. Ingen snorkling.

Vi åkte sen till Nuwara Eliya där vi besökte bl a théodlingar och annat. Annorlunda liten stad om man jämför med andra och fullt med grönsaksodlingar. Mysigt, men kanske en anings långtråkigt på kvällarna.

Kandy blev vår nästa stad där vi kunde shoppa lite. Vi bodde högt upp med utsikt över staden. Åt gott och trivdes. Använde stan som utgångspunkt för div utflykter. Klättrade uppför klippan i Sigiriya. Inte något för höjdrädda, eftersom trappan längs med klippan kändes skranglig bitvis. Men häftig utsikt över djungellandskapet. Besökte kryddgård på vägen. Åt fantastiska mangos och cashewnötter!

På vägen till Negombo besökte vi ett sk Elephant Orphanage nära Kegalle. En liten park men med många elefanter. Dålig info om vad parken egentligen gör för/med elefanterna, men det gav oss en fantastisk upplevelse att se alla dessa mäktiga djur med deras små "barn".

Använde oss igen av privatchafför, vilket var trevligt med tanke på att han var en duktig guide också. Väl i Negombo försökte vi hitta ett lite finare hotell och vill varna för Topaz hotel som var riktigt skitigt och luktade illa. Vi tittade där på tre olika rum. Gick vidare till Paradise Beach Hotel som var fint, men kostade 70 USD per natt. Det är ett högt pris att betala i Sri Lanka, men Negombo verkar generellt ligga högre än andra ställen. Väldigt skitig strand och starka strömmar. Man behöver en pool. Det var lågsäsong när vi var där, men det var skön värme och växlande molnighet. Vi åt väldigt gott på en italiensk restaurang och på ett annat ställe som hette Bisou. Fisk och skaldjur!

Sen åkte vi hemåt väldigt nöjda! (Det vi gärna hade fått gjort är val- och delfinsafari men juli månad var fel tid för det)

Helena och Martin Juli 2010
17 aug. 2010 20:02
ska till sri lanka i november och vill så gärna på just val/delfin safari! Har hört att de finns längst söder ut på ön. Vet ni vad det kostade. Antar att de är värt pengarna men tänkte om i sett några priser för turer. Vi ska bo i Negombo.
Av Fornish
18 aug. 2010 19:40
Har ingen aning om priser, men vi hörde att safarisarna utgår ifrån Mirissa. Blåvalarna passerar södra kusten i december. Stränderna i söder är mycket finare än de i Negombo... vad vi kunde se i varje fall. Lycka till. H.
Av Soller
21 aug. 2010 11:16
Mycket bra beskrivning och information om Sri Lanka, detta underbara land.
//Soller
Av Zapparo
15 sep. 2010 17:18
har lite planer på att också åka dit inom det närmsta halvåret.

/ Zapparo
Av Joakimn
16 sep. 2010 08:37
Hej Fornish
Kul att ni uppskattade resan, har själv i flera år förespråkat >Srilanka som ett bättre alternativ till Thailand..)
Reste med min familj i Sri-Lanka 2003 efter Sunamikatastrofen (6 veckor)och stöttade organisationer som jobbade med efteruppbyggnader/ civilstöd ect. Men då var det många här på denna sight som SKREK varninga o dissade Sri_Lanka som resmål...Kul att det går åt rätt håll.Lander behöver turim o insyn..
Bra skrivet/ informativt och spännande/Joakimn( ps titta gärna på mina bilder som ligger här på sighten..)
Av Fornish
16 sep. 2010 22:13
Tack för fina kommentarer om min text. Jag blev själv lite förvånad när jag sökte restips om landet innan jag åkte, och hittade i princip ingenting skrivet av svenskar. Tur att jag hade en god vän som är född där och hennes kusin som jobbat med div projekt efter Tsunamin och kan landet väl! Ja alla ni som kan - åk dit och njut!
Av Chrivi
22 sep. 2010 19:33
Hej!

Jag och min man funderar på att göra en rundtur på Sri Lanka el Mexico, vi har varit mkt i Thailand och Malaysia. Men jag mår väldigt dåligt av löst springande hundar utan ägare, så min fundering är hur det är på Sri Lanka där du eller någon annan varit.
Tackar på förhand /chrivi
Av Tinita
15 feb. 2011 23:11
Tack sååå mycket för en underbart bra och lagom lång reseberättelse. Vi (jag och en tjejkompis) åker snart dit , fick mycket matnyttig info.
Tack igen och trevliga framtida resor till Er.
Tina.
Av Muumi
5 maj 2011 19:09
Tack så mycket för den fina reseberättelsen. Min man, dotter och jag skall troligen åka till Sri Lanka i vinter.
Av Yessie
3 mars 2013 18:47
Hej!
Du skriver mycket om skitiga stränder för mig så är stränderna och vattnet det viktigaste. Vi funderar på att åka till Unawatuna i januari men är rädda att man ska bli besvikna på just stränderna. Har varit de senaste tre åren i Thailand på Koh Kood och Koh Lipe områdena där vattnet är fantastiskt klart, vad tror ni, kommer vi att bli besvikna?

Hur är vädret där i januari och är det mycket folk? Om man skulle vilja bo på två olika ställen för bara bad och sol är det Tissa och Unawatuna som rekommenderas?

Mvh Jessica
Av Gevalia
3 mars 2013 22:02
Mirissa!
Stranden/stränderna, där är tre till antalet med höga surfingvågor på den västligaste och stilla vågor på den ostligaste. Se gärna Google earths foton.
Dessa stränder var mycket rena och det fanns gott om plats. Januari 2011 var perfekt med mycket sol och och lagom varmt.
Av Minja
15 sep. 2016 05:41
Har även vi tänkt åka till Sri lanka med barn från 4-8 år gamla. För mig är stränderna med viktigast. Vilka ständer är bäst?
Hur var ska man resa. ? Rutt med barn vill inte resa för långa sträckor. Tänkt 2 v och sedan 7-10 dagar på Maldiverna! Någon som gjort denna kombo?
Någon som har bra rutt? Vill gärna se elefanterna i sin miljö, stränder, det där berget ( elefamtberget?)
Bra boende med pool?

Tacksam för hjälp:)
15 sep. 2016 06:23
Citerat från Minja:
Har även vi tänkt åka till Sri lanka med barn från 4-8 år gamla. För mig är stränderna med viktigast. Vilka ständer är bäst?
Hur var ska man resa. ? Rutt med barn vill inte resa för långa sträckor. Tänkt 2 v och sedan 7-10 dagar på Maldiverna! Någon som gjort denna kombo?
Någon som har bra rutt? Vill gärna se elefanterna i sin miljö, stränder, det där berget ( elefamtberget?)
Bra boende med pool?

Tacksam för hjälp:)
Har inte svar på alla dina frågor, men i alla fall någon. :-)
Elefanter ska ni se i Udawalawe NP.

Jag har aldrig haft sånna problem att planera rutten, som för vår Sri Lanka resa.
Jag skulle rekommendera att kontakta en chaufför först och låta honom hjälpa er med rutten. De vet hur man optimerar körsträckan...
Vår rutt blev till slut så här:
http://4000mil.se/index.php/sri-lanka/
Av Minja
15 sep. 2016 12:31
Tack. Jag följer er på blogg och instagram. Nu ska jag läsa.
21 sep. 2016 13:37
Hej Minja!
Jag bor på Sr Lanka halva delen av året och kommer flytta tillbaka nu i oktober...jag har ett stort nätverk över hela landet och kan hjälpa till med det mesta. Jag har varit runt överallt och dessutom varit på Maldiverna, det är absolut en bra kombo, Kanske att 7-10 dagar är lite i överkanten...det beror på vad ni vill göra. Det finns ju inte så mycket mer att uppleva än fantastiska stränder. Jag skulle säga att 3-4 dagar räcker. Sri Lanka har stränder som jag tycker på många sätt har mer än Maldiverna kan erbjuda.
Jag skulle inte heller förlita mig helt på de lokala chaufförerna...dom är super trevliga och hjälpsamma....men alla vill göra business (vilket är förstårligt) men det gör dock att man inte ska ta dom på orden utan helst vara ganska påläst och bestämd innan man åker så att ni inte blir lurade. Ni kan alltid kontakta mig för tips...jag kommer som sagt även vara på plats i landet från och med början på oktober..
Kontakta mig gärna på (Logga in för att se e-postadress)
Av Minja
21 sep. 2016 19:37
Tack ska jag absolut göra. Har lite svårt med resrutt. Vill ha bara stränder ( inga vågor)
Tips?
23 sep. 2016 13:50
Tyvärr är det många sv stränderna som har rätt höga vågor...
I Hikkaduwa är en av stränderna bra för bad.... det finns rev och sköldpaddor bra för snorkling...
Även den ena delen av Mirissa beach är alltid lugn då den ligger skyddad bakom en liten ö. Annars kan vågorna i Mirissa vara ganska förädiska..man ska verkligen vara försiktig!
Kalpitya i norr om Colombo har en fantastisk strand som är bra för bad... dock saknar stranden helt faciliteter som solstolar osv....däremot är den nästan helt öde vilket jag gör den stranden till en av mina favoriter....Det är en lååång sanddyna som går ut i havet,....den sträcker sig flera km...Ta med eget parasoll..och vatten så kan man lätt spendera en dag där :)
Lycka till