Sri Lanka - charterparadis i Indiska oceanen

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sri Lanka är en av vinterns mest spännande destinationer. Här hittar du kritvita stränder och långsträckta palmer, kolonistaden Galle och en av världens mest avbildade tågresor - allt i ett tropiskt surfparadis.
Publicerad 19 november 2019

Sri Lanka är en uppfriskande del i vinterns charterprogram. Här väntar några av de vackraste stränderna som du kan tänka dig, en spännande kultur och inte minst så är det billigt att semestra här. Hit reser man för att koppla av och uppleva ett annorlunda land och folk.

Kort och gott om Sri Lanka

Sri Lanka är en ö som ligger utanför den sydöstra kusten i Indien. Landet har en turbulent historia och fram till nyligen har det varit inbördeskrig i norra delen av landet. Nu är Sri Lanka tillbaka på rätt väg och är en av de bästa och billigaste destinationerna i vinter. Landet har två officiella språk, singalesiska och tamilska, men som en gammal brittisk koloni används engelska också mycket.

Svenskar får gratis 30 dagars visum - detta ska sökas i förväg och passet måste vara giltigt i mer än sex månader efter planerad hemresedatum. Sri Lanka har ett mycket varierat klimat och inlandet kan få minusgrader, medan kustområdena har mellan 30-35 grader året runt. Den bästa tiden att resa till Sri Lanka är från december till mars.

Här bor du på Sri Lanka

Som charterturist på Sri Lanka hamnar du på landets västkust. Negombo är den mest populära semesterorten och här finns det också flest hotell att välja mellan. Staden har en fin fiskehamn och en lång, fin strand där de flesta hotellen ligger. Här finns gott om restauranger och butiker. Negombo ligger cirka 3 mil norr om huvudstaden Colombo. En annan populär semesterort är Galle som ligger längst söderut på västkusten.

Staden som är den fjärde största i landet är en härlig mix av Nederländerna, England och inte minst Sri Lanka. Staden passar för dig som vill sola och bada, men som också vill lära känna lokalbefolkningen och kulturen lite bättre. Några kilometer söder om Galle ligger en av Sri Lankas allra vackraste stränder, Unawatuna Beach. Om du vill komma bort lite från den utstakade rutten och bara slappa i lugna omgivningar är den lilla byn Wadduwa ett bra val. Här bor du på spahotell vid den vackra stranden.

Massor av aktiviteter och upplevelser

Sri Lanka är mer än bara stränder och charterhotell. Det vore dumt att resa hit utan att bege sig ut på landet. I närheten av charterorterna på västkusten finns det massor av spännande utflyktsmöjligheter. Vad säger du om att besöka ett elefantbarnhem? Eller en tvådagars safariutflykt där du kan få se elefanter, krokodiler och leoparder i det fria? Det är också en självklarhet att besöka teplantage när man är på Sri Lanka. Det berömda Ceylonteet kommer härifrån.

Tandtemplet i Kandy

Templet med en relik som sägs vara en av Buddhas tänder finns i staden Kandy.
För att ta sig dit kan man boka en privat taxichaufför, det kostar omkring 1 000 kronor. Innan man går in i templet är det bra om man ser över sina kläder, anklar och axlar ska täckas på ett fint sätt. Den som vill kan köpa en vacker blomma utanför templets entré som man sedan kan skänka vid ett altare.

Elefanthem i Pinnawela

Ett måste att besöka om man befinner sig i Sri Lanka är det kända elefanthemmet i Pinnawela där man tar hand om sjuka och skadade elefanter. I parken får de leva i flock och har chansen att leva ett så normalt liv som möjligt. Elefanterna tas dagligen till en närliggande flod för att bada. Den fotointresserade kan ta de mest fantastiska bilderna här.

Shopping och huvudstaden Colombo

När man är så nära huvudstaden Colombo är det perfekt att åka hit på en dagsutflykt. Staden är en spännande mix av kolonialhus, moderna köpcenter, museum och marknader. Besök gärna något av de gamla palatsen som bär tydliga minnen efter holländarna, portugiserna och engelsmännens kolonistyre.

Den billigaste shoppingen hittar du på de många marknader som dyker upp lite här och där. Här säljs allt från kläder till färsk fisk och grönsaker.

Sri Lankas bästa stränder

Om du vill åka ut på jakt efter de bästa stränderna i landet så kan du hyra bil, ett billigt och tryggt transportmedel då bilhyran ofta inkluderar en chaufför. Om du gillar snorkling ska du åka till Hikkaduwa Beach som ligger 10 mil söder om Colombo. Unawatuna Beach direkt söder om Galle är en av de vackraste stränderna på hela Sri Lanka.

Vill du ha en strand med många aktiviteter ska du sikta in dig på Aluthgama som ligger mitt mellan Galle och Colombo. Här kan du surfa, vindsurfa, åka jetski eller testa parasailing. Längst söderut på Sri Lanka ligger de tre stränderna Weligama, Mirissa og Matara som är några av de bästa surfstränderna på ön. Här är livet avslappnat och atmosfären stressfri.

Mat och dryck

Blir du törstig kan du köpa en “King coconut” att släcka törsten med eller Sri Lankas kända öl Lion. Det finns många restauranger och nästan alla serverar ris och curry som är Sri Lankas nationalrätt. Maten är billig och du får mycket för pengarna, det är prisvärt att äta ute på restaurang här. Den som gillar vin får nöja sig med importerat vin då lankeserna själva dricker Lion eller arrak.

Att ta sig runt på Sri Lanka

Det bästa sättet är med hjälp av en privat förare. Det finns bussar, som är en unik upplevelse i sig, men det kan vara svårt att förstå vart de åker och varifrån. Tåg finns också, och det är en upplevelse i sig, eftersom tågen är från den tid Sri Lanka var en engelsk koloni. Tuk-tuk, som är en mopedtaxi, fungerar också bra för att ta sig runt kortare sträckor.

Så tar du dig hit

Flera charterbolag har resor till Sri Lanka från Sverige. Från flygplatsen till hotellen på västkusten tar det cirka 30 minuter med charterbolagens transferbuss.

HItta din resa till Sri Lanka

Jämför resor till Sri Lanka
All inclusive till Sri Lanka
Läs mer tips & guider om Sri Lanka

Charter till Sri Lanka

Flyg till Sri Lanka