New york för två personer

6 sep. 2017 23:44
Visningar: 567
Hejsan!
Jag och pojkvännen sitter och planerar att fira 2 årsdagen i New York, men ingen av oss har varit där eller i USA. Så våra tankar är lite hur mycket det kostar att äta där, vad man ska tänka på och goda tips inför resa.
Tackar så mycket för all hjälp och råd vi kan få :)

hälsningar
Sandra & Jonatan
Av Daquiri
7 sep. 2017 09:26
Som de flesta stadssemestrar drar också NY iväg i kostnaderna. Maten är förhållandevis "lame" utan större finess. Vill ni äta med finess får ni plocka upp plånboken! Annars är NY som de flesta städer med metro och Hop on-bussar. Det nya tornet World Trade Center ger, vid klart väder, en utsikt in i fyra delstater. Det kostar några hundra per man att åka upp men är väl värt besök om man inte får panik av höjder.
7 sep. 2017 12:20
Det finns hur mycket som helst att göra, se, äta och dricka i New York. Jag är efter 5 besök där fortfarande inte klar med staden :)

Boendet är dyrt som i många andra storstäder. Mat finns i alla prisklasser och som ovan skriver så finns det enklare men oxå där det kostar mer. Ni måste tänka på att dricksa ungefär 15-22% vid taxiresor, restauranger med servering, hotellrummet (städerskan) vid transfer när de hjälper er ut med väskor osv osv. Så där måste man vara beredd på att lägga pengar. Det finns som sagt mycket att se och göra. Och som Daquiri skriver så åk gärna upp i nya One World trade center (one world observatory). Fantastisk utsikt och helt klart värt ett besök. De flesta sådana saker som Empire state building, One World och Top of the rock kostar typ 300-350kr/pers att besöka. Tänk på att köpa biljetter hemifrån eller ett par dagar innan på plats så slipper ni kön till just biljettluckan. Däremot är det kö till security och det kan ta lång tid beroende på när ni besöker. Det bästa är tidiga förmiddagar eller sent på kvällen. Shopping är roligt då det finns mycket som inte finns här. Men inte alltid så mycket billigare, men en del kläder/prylar kommer man ändå undan billigare med och shopping i NY är ett måste. Stannar ni en vecka el så, kan jag rekommendera att åka ut till Woodbury Common Oultet (ca en timme med buss, 350kr/pers) och här kan ni shoppa billiga märkeskläder. Man kan lätt gå där en hel dag då det är som en liten stad med ca 200 märkesbutiker. Bussarna avgår från Port Auhority på 8th Ave. Tunnelbana kan man åka i stort sett överallt om man inte orkar eller har möjlighet att gå längre sträckor, men annars upplevs NY helt klart bäst till fots.
8 sep. 2017 04:13 (redigerad)
Citerat från Daquiri:
Som de flesta stadssemestrar drar också NY iväg i kostnaderna. Maten är förhållandevis "lame" utan större finess. Vill ni äta med finess får ni plocka upp plånboken! Annars är NY som de flesta städer med metro och Hop on-bussar. Det nya tornet World Trade Center ger, vid klart väder, en utsikt in i fyra delstater. Det kostar några hundra per man att åka upp men är väl värt besök om man inte får panik av höjder.
Att slå fast att maten är "lame" i en stad med nästan 9 miljoner innevånare och 24 000 restauranger att välja emellan - kanske lite väl generaliserande va? Är man intresserad av att äta, precis vilken sorts mat som helst, så är New York en fantastisk stad. I princip all sorts mat finns, i alla prisklasser. Generellt är prisnivån ungefär som i Sverige. Dollarn har minskat i värde på sista tiden, så det är inte längre dyrt, utan mer rimligt, tycker jag. Men inte heller billigt. Generellt är ju New York en ganska dyr stad.

Det går egentligen inte att ge tips om allt som finns att göra och uppleva i New York. Första gången här är oftast överväldigande och man känner att man inte hinner med att se och göra allt man vill. Det är ju OK, för då har man en anledning att komma tillbaka. Men försök att se och göra lite saker utanför de mest kända turistställena. Kolla in Times Square (det är galet), men ödsla inte för mycket tid där. Åk upp till Harlem och besök någon annan del av staden än Manhattan - särskilt Brooklyn, men även Queens är intressanta delar av staden som är väl värda en dag eller två.
Av Daquiri
8 sep. 2017 06:41
Maten är inte generellt amerikanarnas starka sida men å andra sidan åker man inte dit för smakupplevelsen. Som sagt vill du uppleva mat får du upp med plånboken.
Av Birgere
8 sep. 2017 08:05
Sandra & Jonatan ni behöver inte alls oroa er för maten, det finns nog inget annat ställe på jorden som har ett så fantastiskt matutbud som NYC i alla prisklasser, så att det passar alla förutom då tydligen Daquiri.
Av Daquiri
8 sep. 2017 11:19
Du kan inte hålla dig Birgere. Man kan tro detta är ett FB-forum eller att du äger Reseguiden. Om du äger Reseguiden får jag givetvis ha respekt för det men du pikar folk lite till höger och vänster härinne och det är inte speciellt trevligt.
Av Birgere
8 sep. 2017 11:56
Citerat från Daquiri:
Du kan inte hålla dig Birgere. Man kan tro detta är ett FB-forum eller att du äger Reseguiden. Om du äger Reseguiden får jag givetvis ha respekt för det men du pikar folk lite till höger och vänster härinne och det är inte speciellt trevligt.
:-D, men du bjuder ju på det. Du måste ju vara en av dom första i världshistorien att klassa matutbudet i NYC som "lame".

Men visst kan du ha din personliga åsikt men beskriv den då inte som generell. Det kan vara svårt, men kanske inte omöjligt att hitta en tunnbrödsrulle med 2 wienerkorvar räksallad och svensk söt-stark senap om det är det som krävs för att en stad inte ska klassas som "lame" när det kommer till matutbudet.

Ta det inte personligt utan fokusera på sakfrågan och beskriv gärna varför matutbudet är "lame" i NYC, då kanske du kan få tips om var du kan hitta "o-lame" mat i NYC om du skulle bestämma dig för att besöka staden. :-)
8 sep. 2017 12:20
Mycket prat om maten i USA. Jag har varit där flera gånger, bla i NY 5 gånger. Och som ovan skriver (Birgere och Jens) så finns det ALLT att välja på verkligen. Priserna varierar men så är det här hemma oxå. Men man behöver aldrig gå hungrig och behöver aldrig fundera på om en portion räcker. Ofta får man så det räcker till 2 pers :) Gillar ni burgare så rekommenderar jag The Counter som ligger på 41st precis innan Times Square om du kommer söderifrån. Fantastiskt goda burgare som du "bygger" själv. Listan kan göras lång med mat och som skrivits ovan: ni behöver inte oroa er och maten är absolut inte lame.
Av Daquiri
8 sep. 2017 15:21
Ja, Birgere fokuserar på sakfrågan och svara trådstartaren, korrigera inte mig.
8 sep. 2017 16:55
Citerat från Daquiri:
Maten är inte generellt amerikanarnas starka sida men å andra sidan åker man inte dit för smakupplevelsen. Som sagt vill du uppleva mat får du upp med plånboken.
Fast du kan inte skriva saker som är helt felaktiga, på gränsen till absurda, och sedan beklaga dig när andra har en annan uppfattning. Dina uttalanden om matkulturen i New York och och amerikansk mat i största allmänhet är oerhört generaliserande.

Utbudet är i den här stan är enormt. All sorts mat finns här. Jag har säkert ätit på 100 restauranger i den här stan och nästan alltid har jag varit antingen nöjd eller mycket nöjd. Det är inte "lame" - långt ifrån. Man kan inte säga att maten inte är deras "starka sida" när man talar om ett land med 320 miljoner människor, varav många kommer från alla världens länder. Det är felaktigt och inte speciellt respektfullt.
Av Daquiri
8 sep. 2017 17:38
Absurda! #skratt" Om du nu läser igen så har jag skrivit att vill man äta riktigt bra mat får man öppna plånboken vilket vi vet som varit i NY. Däremot är jag oerhört glad för din skull att du fick en matupplevelse och det vill jag absolut inte ta ifrån dig. Vad jag tycker om olika matkulturer är upp till mig och jag säger det igen. Maten var "lame". Jag jämför då med Mexico, Thailand och Vietnam. Däremot var vår tripp till NY och Florida oerhört lyckad och det var värt varenda krona. USA är nämligen inte helt billigt att semestra i.
8 sep. 2017 17:47 (redigerad)
Ja, suck. Vad ska jag säga? Du har väl haft otur bara. Det är trist att du generaliserar så om en av världens bästa matstäder.

Och nej, det finns faktiskt bra mat att äta här utan att det kostar skjortan.
Av Birgere
8 sep. 2017 18:28
Haha, jag tror nu vi får sluta mata trollandet som beskriver djupa insikter om de kulinariska upplevelserna i USA och i synnerhet NYC.
Av Daquiri
8 sep. 2017 18:56
Ja, tydligen är olika åsikter inte tillåtet på denna forum.
Av Birgere
8 sep. 2017 20:29
Det är helt OK att tycka olika men när man kommer med påståenden som att det inte finns något att äta i NYC som är gott eller ett liknande påstående som jorden är platt så får man räkna med att folk reagerar.

Men låt oss ignorera dessa absurda påståenden och jag är helt säker på att TS förstått att NYC är ett fantastiskt ställa att prova på mat i alla prisklasser och kan bli en riktig höjdpunkt på resan.
Av Daquiri
8 sep. 2017 20:43
Ja, NY är mycket trevligt. Vill bara poängtera det igen eftersom mat väcker otroliga känslor. Florida var också väldigt trevligt.
9 sep. 2017 10:15 (redigerad)
Ahahahah... Jag måste bara ge mig in i diskussionen.

1) Ska du ha RIKTIGT BRA mat spelar det ingen roll vilken stad du är i. Det kommer att kosta.
2) Om mat du köper är "lam" så gäller samma sak. Käka på ett "prisvärt" hak i Sthlm, Gbg, Bangkok, Saigon, Shanghai, Nairobi, New York, Rio de Janeiro, Cancun, San Salvador (ja, ni fattar) så kommer maten vara "lam" med lokala mått mätt. I 99% av fallen är det inte fine dining eller nydanande utan något som lokalbefolkningen äter för att de har frukost, lunch, middag etc... Det spelar ingen roll vilken stad du är i.

Som exempel, svenskar (ja, jag generaliserar) älskar thaimat och det finns snart fler thaikiosker än korvmojjar. Personligen tycker jag det är OK, inte mer, men folk går faan i spinn över hur bra maten är bara för att de käkat en pad thai i Koh Phangan och vill framstå som exotiska - medan få skulle igång på ropa vieja eller pupusas - och inser inte att de käkar thailändsk pytt i panna.

Menar man "lam" som i ej kryddstark så kanske det stämmer - maten tenderar att vara kryddstarkare i (vissa delar) av Thailand, Vietnam och Mexico än i NY (även om det finns fantastisk asiatisk mat här) - men, menar man "lam" som i exemplet ovan så... Tja...
Medlemmen har tagit bort svaret