New York för nybörjare

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
New York är staden som har allt och lite till. Här är vår guide till USA:s "riktiga" huvudstad, en plats du aldrig tröttnar på.
Publicerad 20 juli 2022

New York är ett bra resmål året om. Lågsäsongen är januari och februari och då går det att fynda billiga flygbiljetter och rabatterade priser på hotell. Då pågår också riktigt sköna shoppingreor i hela staden. Från mars till juni blomstrar staden, temperaturerna är behagliga. Priserna på hotell är också fortfarande rimliga. Under högsommaren i juli och augusti kan det bli tryckande varmt mellan husen, uppåt 35 grader.

Höst i New York är en klassiker och september till oktober är högsäsong. Då är det strålande vackert här med höstlöven som sprakar i Central Park. Hotellen kan dubbla sina priser under den här perioden. November är också vackert, om än ofta ganska kallt och i december börjar resorna för årets julshopping. Runt jul dekoreras staden med julpynt och stämningen är en riktigt bra uppladdning inför helgfestligheterna hemma.

Här bor du – översikt stadsdelar

Det bästa du kan göra i New York är dock att ta sig tid att inte ha för många planer. Välj en stadsdel per dag och utforska stadens caféer, affärer och parker. De flesta som kommer till New York för första gången bor i området runt Times Square, i stadsdelen Midtown. Här finns också Broadway med sina musikaler och klassisk shopping på 5th Avenue.

Upper West Side och Upper East Side ligger på var sin sida av Central Park, så här trivs barnfamiljerna. Den bästa shoppingen finns i Soho och stadens mest pulserande nattliv ligger i Meatpacking District.

En helt annan upplevelse är Chinatown, ett måste när du besöker New York. Här upplever du fantastiska smaker och kök från hela Asien. Lower East Side är ett område som blir mer och mer populärt. Det byggs hela tiden nya designhotell och det dyker upp nya barer och uteställen varje vecka.

De som redan varit i New York en gång eller fler väljer gärna att bo i East eller West Village när de återvänder. Här finns inga höghus utan du bor på schysta Bed & Breakfasts.

Sevärdheter för en livstid

Det finns otroligt mycket att se och uppleva i New York. Det är omöjligt att hinna se allt på en kortare vistelse, så det gäller att välja. Är det första gången du är i New York så bör du se Times Square, Grand Central Station, Empire State Building, Frihetsgudinnan och Ground Zero, något som de flesta vill pricka av på sin lista. Glöm inte att packa ner ett par bra promenadskor!

Spara tid

Ett tips är att besöka Empire State Building tidigt på morgonen, eller sent på kvällen för att undvika de värsta köerna. Ett alternativ är också att istället besöka Top of the Rocks, som har färre besökre men utsikt över både Central Park och Empire State Buidling. Ett besök ute på Frihetsgudinnans ö är en heldagsutflykt. Vill du spara tid så kan ett alternativ vara att se henne från helikopter istället.

Sport för hela slanten

New York är ett sportmecka. På vintern kan du se New York Rangers spela hockey i Madison Square Garden. Gå på basebollmatch som en riktig amerikan och se Yankees eller Mets. Hösten är högsäsong för amerikansk fotboll och om du lyckas få tag på biljetter så är det en riktig upplevelse att få se New York Giants spela på sin hemmaarena.

Museer

New York har massor av museer du inte vill missa. För att nämna några så älskar barnen Museum of Natural History. Gigantiska konstmuséet The Met är New Yorks största och väl värt ett besök. Det finns museum för allt här! Några mer ovanliga muséer är till exempel New York City Fire Museum, Museum of Televison and Radio och The Intrepid Sea-Air-Space Museum.

Central Park – alla parkers park

Central Park har skildrats åtskillliga gånger på film, och ett besök i parkernas park är en upplevelse. Att jogga i Central Park är en klassiker och här finns kilometervis med fina slingor. Det finns möjligheter att få reda på mer om parken och dess historia, både till fots, på cykel och med häst och vagn. Vid fint väder är det perfekt för en picknick. Passa på att läsa de söta skyltarna på parkbänkarna med kärleksmeddelanden. Från juni till september är det gratis konserter i parken och du kan se allt från opera till de största popstjärnorna. Barn älskar Central Park och här finns isbjörnar, pingviner och pandabjörnar. Det finns även fler än 20 lekplatser. Är du sugen på finlunch så är ett tips The Loeb Boathouse Central Park med utsikt över en sjö.

Världens bästa shopping

Var beredd på att sätta av tid på att shoppa. New York är ett riktigt shoppingparadis. I nuläget är ju kronan inte så stark, men det går ändå att göra fynd, framför allt på märkeskläder. Amerikanska märken kan du hitta till hälften så mycket som hemma. 5th Avenue är kanske den mest kända shoppinggatan, men det finns ett bättre utbud i Soho.

Lexington Avenue och Madison Avenue har också många spännande butiker. Det stora varuhuset Macy's ger alla turister tio procent rabatt om du visar upp ditt pass samt hämtar upp en rabattkupong i informationen.

Så tar du dig hit

Det går direktflyg till New York från Stockholm eller Köpenhamn. Det går även att flyga via en av de större flygplatserna i Europa. Närmsta vägen är över Island. Du landar på Newark eller JFK. Från båda flygplatserna går det buss och tåg in till Manhattan.

Glöm inte

Att när du reser in i USA behöver du ansöka om inresetillstånd, så kallat ESTA. Detta gör du online senast 72 timmar innan avresa. Inresetillståndet är giltigt i två år och kostar 21 dollar per ansökan. Utan ett ESTA får du ej gå ombord på planet. Läs mer här.


Boende i New York för nybörjare


Här på Reseguiden kan du enkelt boka din resa till New York
Skräddarsy din resa till New York
Flyg till New York
Hotell i New York
Erbjudanden till New York


Flygpriser till New York