Mellanlandning i USA med obestämd plan

Av Canzona
19 dec. 2017 19:30
Visningar: 348
Hej!

I början av januari har jag en flygbiljett till Kuba med en mellanlandning i USA. ESTA-visum är fixat, men visum till Kuba är en katastrof pga mellanlandningen i Florida. Vanligtvis – enligt min uppfattning – skaffar man visum till Kuba (aka travel card) på flygplatsen i USA, men Southwestern Airlines som jag åker med, har ingen koll på om de har en bänk på flygplatsen där de säljer visum till Kuba, såsom American Airlines har.

Sååå, min plan är då att åka till USA, korsa fingrarna och hoppas på att det kommer att finnas en bänk för Southwestern där de säljer kubanska travel cards…. och backup-planen är att boka en biljett till Mexiko istället. Om det inte finns en bra biljett just den dagen är tanken att sova på flygplatsen för att kanske ta ett flyg nästa dag.

Min fråga är då: är det möjligt att göra detta? USA har ju strikta regler när det gäller in- och utrikesresor samt generellt på flygplatser, så jag vill gärna känna mig relativt säker på att jag kan komma till flygplatsen i USA med en obestämd plan. Det borde väl gå iom att jag har ESTA-visumet?

Tack på förhand & god jul :-)
Av Hawaii
20 dec. 2017 00:00 (redigerad)
Misstänker att det här blir problematiskt för dig. Men först måste vi nog klara upp lite detaljer, vissa viktigare än andra:
1) flygbolaget heter Southwest Airlines.
2) I princip omöjligt för dig att ha en flygbiljett från Skandinavien via USA till Kuba om resan också har Southwest med i bilden, av den enkla anledningen att Southwest har inga s.k. interline agreements med andra bolag. D.v.s. Southwest biljetter måste köpas helt separat.
3) Har du en retur biljett från Skandinavien till Florida? I så fall är den delen ju helt separat från den eventuella Kuba delen, och du bör inte ha några problem med inresa USA.
4) Är du medveten om att Southwest flyger Fort Lauderdale till Havana (medan American t.ex. flyger Miami till Havana)?
5) "The Trump Administration" har gjort det svårare att resa som individ mellan USA och Kuba. Man måste kunna bevisa att man tillhör en av 12 godkända "kategorier", vilket innebär att i dagens läge är det mest grupper som lyckas resa. Och samma regler gäller tydligen samtliga resenärer på flyg mellan USA och Kuba, oavsett nationalitet.
Av Canzona
20 dec. 2017 00:32
Tack för ditt svar Hawaii!

1. Ops, my bad :-)
2. Bokade genom kiwi.com – ursäkta för otydligheten. Jag åker med Norweigan från Stockholm till FLL, sedan åker jag med Southwest Airlines till Kuba från FLL.
3. Nej, jag har inte köpt en returbiljett. Ska boka en hembiljett senare, då jag inte riktigt vet hur länge jag ska resa (detta är mitt sabbatsår).
4. Jajamen, det är jag medveten om.
5. Detta är jag också medveten om. Jag ringde till American Airlines ang detta, och det verkade inte vara några problem med anskaffning av visum via dem. Det är inte meningen att man ska kunna åka från USA till Kuba som turist, men som jag har uppfattat det så fixar AA och andra flygbolag detta.

Jag inkluderade inte jättemånga detaljer i mitt inlägg för att korta ned det så att fler orkar läsa, därför låter jag nog lite otydlig. Jag har läst på och ringt runt till allt och alla för att lösa visum-situationen, men har endast fått vaga svar och nya nummer att ringa. Därför är jag väldigt beredd på att skrota Kuba-planen och att åka direkt till Mexiko.

Det jag ville få ut av inlägget var mer om det vore okej för mig att komma till flygplatsen i USA och hoppas på att det löser sig med visum, eller att boka en ny biljett på plats. Jag är inte en van resenär till USA, så blir lite osäker på hur saker fungerar.
Av Hawaii
20 dec. 2017 00:56
"Det jag ville få ut av inlägget var mer om det vore okej för mig att komma till flygplatsen i USA och hoppas på att det löser sig med visum, eller att boka en ny biljett på plats. Jag är inte en van resenär till USA, så blir lite osäker på hur saker fungerar."

Tyvärr finns det nog ingen som kan ge dig det svaret du vill ha - att det kommer att ordna sig. Av den enkla anledningen att det är så mycket osäkerhet, rent allmänt med att flyga mellan USA och Kuba.
En annan "detalj", men mycket viktig - du har alltså TVÅ helt separata bokningar. En med Norwegian och en med Southwest. Eftersom du bara har en enkel biljett med Norwegian till FLL och sedan en vidare biljett med Southwest till HAV är det inte uteslutet att du kan råka ut för problem i Immigration vid ankomst FLL. De vill kanske se att du har visum och giltiga papper för din vidare resa till Kuba. Och det är också möjligt att de kommer att kolla detta redan vid avresan från ARN. Personligen tycker jag du har för mycket som kan gå snett, men jag måste också påpeka att jag har själv ingen erfarenhet av att resa till Kuba.
Av Birgere
20 dec. 2017 01:03
I dagsläget hade jag valt att åka direkt till Mexico och därifrån ta sig till Kuba, boka biljett redan nu.
Om du tänkt vara borta mer än 3 månader kan du få problem med hemresan om du flyger via USA eftersom du inte har visum dit utan enbart åker med ESTA.
Av Canzona
20 dec. 2017 15:21
Tack för att ni tar er tid att svara! Misstänkte att det är krångligare än vad jag hade hoppats på.

Jag ringde till kiwi.com och förklarade mitt problem. De sa att jag kunde ansöka om avbokning av Kuba-delen på biljetten, så jag har fyllt ut ett sådant dokument. Förhoppningsvis kan jag avboka mitt flyg med Southwest Airlines och boka ett nytt till Mexiko nu, så slipper jag åka till USA och ta chanser.

Birgere: Jag ska vara borta i runt 2 månader, så tänker att det inte borde vara några problem med att åka via USA på hemresan :-)
Av Birgere
20 dec. 2017 19:09
Stannar du mer än 90 dagar i Nordamerika inkl Mexico o Karibien efter inresan till USA så kan du få problem om du åker via USA hem igen. 2 månader är dock inget problem.
Av Canzona
20 dec. 2017 20:50
Det har du rätt i! Läste precis igenom allting på estapermits.org nu och hittade delen du pratar om:

"The 90 days stay also includes time spent in Canada, Mexico, Bermuda or the Caribbeans, if you first arrived in USA. That also means that you will not get 90 new days when you return back to USA again from these countries."
20 dec. 2017 21:17
Citerat från Canzona:
Det har du rätt i! Läste precis igenom allting på estapermits.org nu och hittade delen du pratar om:

"The 90 days stay also includes time spent in Canada, Mexico, Bermuda or the Caribbeans, if you first arrived in USA. That also means that you will not get 90 new days when you return back to USA again from these countries."
Använd eller lita inte på info från sådana sidor. Läs på officiella sidor .gov främst USAs ambassad & cbp.
Av Birgere
20 dec. 2017 21:32
Citerat från Floridasidan:
Citerat från Canzona:
Det har du rätt i! Läste precis igenom allting på estapermits.org nu och hittade delen du pratar om:

"The 90 days stay also includes time spent in Canada, Mexico, Bermuda or the Caribbeans, if you first arrived in USA. That also means that you will not get 90 new days when you return back to USA again from these countries."
Använd eller lita inte på info från sådana sidor. Läs på officiella sidor .gov främst USAs ambassad & cbp.
Men nu var ju informationen i detta fall korrekt men inte komplett.
Det är ju så att dagarna börjar ticka vid inresedagen till USA och slutar inte att ticka förrän man lämnat Nordamerika. Så har man transiterat genom text Miami till Mexico så räknas dagarna i Mexico in i totala tiden och kommer man tillbaka till USA efter 60 dagar så får man bara 30 dagar att stanna i USA och kommer man efter 91 dagar så kan det bli tvärstopp vid inresan. Även om man lyckas slinka igenom passkontrollen vid inresan så kan man åka på overstay när man reser ut och då är man rökt på ESTA i framtiden.
20 dec. 2017 22:30
Sjlvklart men man ska undvika att hämta info från sidor som tjänar på att ansöka om ESTA åt folk, även om mycket är rätt så är en del på sidan felaktigt., alltså inget att lita på!
Av 2017
20 dec. 2017 23:12
Hej !
Jag har nydligen rest till New york , med endast enkelbiljett . Hon på Arlanda frågade lite kring det.
Men det var inga problem med det när jag väl kom genom passkontrollen i Usa . Dock ville dom veta hur mina planer såg ut och som du kanske känner till så måste man upge vart man ska bo typ första natten .
Är liteosäker om du kommer lösa situationen med att åka via Usa till Kuba. Du vet väl att det går charter från stockholm direkt till Kuba.
Nu undrar jag när du åker för jag har köpt en enkel biljett till Fort lauderdale den 9/1 2018.
Tänkte att man kanske kan ses , vem vet !
Av Canzona
20 dec. 2017 23:34
Hej 2017!
Tack för att du delar med mig, det känns som att jag kan lugna ned mig lite med det du säger. Jag åker till Fort Lauderdale också 09-01-18, vilket sammanträffande! Jag ses mer än gärna :-)
Av Canzona
20 dec. 2017 23:36
Birgere och Floridasidan: Tack för att ni delar med er! Jag uppskattar alla tips och råd.
Av 2017
20 dec. 2017 23:38
nej vad häftigt , coolt
och vad lustigt att vi åker samma datum ......
Av 2017
20 dec. 2017 23:39
vi får höras närmare , dags för gå och koja ska upp tidigt !
Av Canzona
20 dec. 2017 23:47
Verkligen, vad kul! Vi får höras, godnatt :-)