Låta tonåring resa till Filipinerna

6 juni 2011 12:36
Visningar: 1652
Min son skall ev. resa till Filipinerna tillsammans med en kompis och dennes föräldrar.De skall bo hos släktingar utanför Manilla under ca 3 veckor.

Jag försöker att läsa in mej lite på stadskick och andra saker och finner att där är mycket fattigdom,korruption, prostitution,gatubarn, kidnappningar och en del naturkatastrofer...

Kan någon skriva till mej och berätta vad man bör tänka på
Skriv både för och emot en sådan här resa..
Vilka risker tar man egentligen?
Sonen skall som skrivet alltså bo hos kompisens släkt och kompisens föräldrar är med,besöker de ställen som är tätbefolkat hur stor risk är det att bli kidnappad t.ex?

Maten , vad är det för sorts mat som man lagar till vardags?
Malaria? Vanligt eller?

Sjukvård ?
Har Sverige avtal med Filipinerna så att man betalar samma som inhemska folket i händelse av att man behöver vård?
Av Annl
6 juni 2011 16:20
Hej,

Bra sidor att läsa mera om ett specifikt land och säkerhetsläget är på UD:s hemsida samt Utrikespolitiska Institutets landguide.

Nämnda landguide kan du antingen prenumerera på på helårsbasis och då har du tillgång till hela deras material (kostar ungefär 700 pix per år) och detta är väldigt bra. Dessutom kan du köpa information om enstaka land och det kostar en 50-lapp ungefär om jag minns rätt men det kan du kolla på hemsidan. UI skall vara partipolitiskt obundna och publicera neutral och korrekt info.

Beträffande din fråga är den svår och innehåller många ställningstaganden och själv har jag aldrig varit i de delarna av Asien men har ju förstås inte kunnat undgå att läsa om det politiska läget och stabiliteten och kriminaliteten där. Den är ju dessutom beroende av hur gammal din son är och hur han är själv till sitt beteende m.m.

Flera av mina medarbetare -som rest mycket - har berättat att Manilla inte är kul.

Beträffande din fråga om sjukvård så kan ju fråga ställas om statusen och standarden på den inhemska sjukvården och om det finns några alternativ till den.

När vi reste på safari i Tanzania i julas blev vi helt avrådda från att använda inhemsk sjukvård på grund av dess stora brister och i stället tecknade vi en försäkring som heter Flying Doctor och som innebar att du ringde ett speciellt telefonnummer och så kom det ett flygplan med medicinsk personal och hämtade dig och körde dig till ett av tre sjukhus i Nairobi och som hade sjukvård som motsvarade västeuropeisk standard och våra krav. Kanske finns det - om behov föreligger - någon liknande försäkring i Asien.

Och beträffande din sons kompis och hans föräldrar så skulle jag säga att den helt avgörande frågan är om du litar på dem och om de har ett gott omdöme och inte tar större risker än vad du själv skulle göra eller acceptera. Vissa människor kan ju hitta på de mest huvudlösa idéer och tycka att dessa är helt OK.

Är det malariaområde dit din son skall åka rekommenderar jag dig absolut att låta honom ta malaria-profylax. Jag skrev om detta häromdagen i en annan tråd som handlade om huruvida man skall resa till Goa eller Sri Lanka så där kan du läsa mera om malaritabletter och hur dessa fungerar och vad man bör tänka på. Dyra - ja visst - men absolut nödvändiga för det fallet att det är malaria-område.

Och viktigt förstås- se till att din son har ett fullgott vaccinationsskydd med hepatit A och hepatit B och annat som kan behövas utöver det i Sverige obligatriska barnvaccinationsprorgammet - som inte alls är komplett om du jämför med övriga Västeuropa, USA och Japan.

Vi står själva inför en liknande situation; hela familjen skall vara borta en månad på roadtrip I USA och när vår resa är slut skall vår dotter - som då kommer att vara 14 år - att stanna kvar själv en vecka i USA hos sin brevkompis och hennes familj och därefter resa hem själv till Sverige.

Jag känner mig helt komfortabel med denna lösning - trots att jag är en riktig hönsmamma och dessutom arbetar inom rättsväsendet och givetvis är starkt präglad av mitt arbete- och det beror på flera enskilda faktorer; vår flicka är väldigt duktig och ordentligt, hon är grym på engelska (amerikaner som vi träffade i Kalifornien förra sommaren trodde att hon var infödd amerikan), hon är väldigt resvan och familjen som hon skall bo hos är fantastiska människor som vi känner att vi kan lita på och de har som amerikaner i allmänhet ett högt säkerhetstänk.
7 juni 2011 08:14
tack för svar,jo familjen är sunda och vi delar nog det mesta i uppfattning om vad som är rätt och riktigt osv.Sonen är 16 och hans styrka sitter mellan öronen s.a.s. ,De skall bo utanför Manilla så där kommer de bara att passera från flyget och hem till släkten.sen skall de väl hitta på roliga enkla saker i närområdet.De skall bo Norr om Manilla i något som heter Angeles City (Mabaraka) ...
7 juni 2011 08:18
Har själv varit i USA två gånger med ca 3 veckorsperioder var gång. Route66 på MC ena gången och Phoenix Arizona samt västkusten en ång. Kontrasternas land måste jag säga,det handlar helt om vilka områden man INTE skall röra sej i inom samma region/delstat.99% av amerikanarna är underbart snälla och omtänksamma,serviceminded helt enkelt.Det sämsta med USA är deras brist på bra mat,men allt annat var fantastiskt vart jag än kom ,ja,jo, sånär som på att man i San Fransisco skall akta sej att vandra mellan husblocken här o var,där "ägs" vissa stråk av de kriminella och drogmissbrukarna ...men annars så... :)
9 juni 2011 07:17
Hej,
Kul att grabben får möjlighet att se en annan del av Filippinerna utanför turistområdena.
Tyvärr så är det man läser om Filippinerna så framstår många artiklar som negativa och ger en snevriden bild av landet och människorna. Fattigdomen är påtaglig i storstäderna i vissa områden, korruptionen ser
sällan vi turister utan finns mest i det övre skiktet, precis som hemma. Kidnappningar har förekommit på 80-90 talet nere i sydvästra Mindanao och södra Palawan. Ej i Manilatrakten.

Att besöka Filippinerna som tonåring ser jag inte som någon större risk än att besöka vår huvudstad, snarare säkrare med tanke på att han reser med bekanta och bor hos bekanta. Filippinarna är väldigt mån om sina gäster och kommer med all sannolikhet att överbeskydda honom. Ser bara fördelar med att få möjligheten att resa till Filippinerna, detta land är underbart med trevliga & lättsamma människor.
Maten är mixad..Kinesisk, västerlänskt..Mc donalds mm, Malaria förekommer inte där.
Sjukvård: Du betalar samma som Filippinarna, alltså 100%...om olyckan skulle vara framme så finns det fina internationella sjukhus, hemförsäkring gäller i 45 dagar, sen bör man ha en reseförsäkring efter dessa dagar.

Att han får möjligheten att resa med bekanta som ska besöka släktingar verkar toppen,

MVH Micke
9 juni 2011 10:41
Jag skulle nog kunna tänka mig att släppa iväg min tonåring på en sådan resa om jag kände familjen väl även om jag givetvis skulle ha hjärtat i halsgropen i 3 v. men det har man väl nästan ändå :D. Ni kan ju prata igenom reglerna ordentligt vad som känns ok för er i form av tider, utflykter utan vuxna etc.

Be att få se foton av där de ska bo, det de tycker är ett medelklassområde kanske du tycker är rena slummen t.ex. Jag tror också att de kommer vara väldigt beskyddande mot din son då de filipinare jag mött och känner här hemma är väldigt barnkära. I deras kultur är det nog mer självklart att alla tar hand om alla barn /ungdomar är min känsla. Jag tror de skulle känna vilket enormt ansvar det är precis som du skulle känna om någon pojke från ett annat land skulle bo hos Er.

En fördel är ju också att alla talar engelska där så du kan själv ringa och tala med dem i hushållet när han väl är där. Se dock över försäkringsskyddet ordentligt & du kan säkert Googla på hospital+orten osv för att få en uppfattning om standarden. Tänk på att även om de flesta är fattiga är de som är rika snuskigt rika och de nöjer sig inte med vad som helst vad beträffar sjukvård etc.
9 juni 2011 14:48
Hej igen,
Ett bra tips är att han får med en olåst telefon, så köper han bara ett kontantkort med Globe eller Smart på plats..sms:ar sitt nya Filipino nr till er så kan ni ha kontakt, bara för han att tanka på..
Man brukar ta med "Pasalobo" (nån present från hemlandet) till dom man besöker,
lite svenska chokladkakor funkar alltid till dom han ska bo hos, då ligger han riktigt bra till.

//Micke
9 juni 2011 17:14
Tack för alla svar.Uppskattar jag verkligen.Resan blir av.
Skall överraska sonen imorgon genom att på hans avslutning i 9 :an berätta vad han skall få göra! :)

Jag kommer att krevera flera gånger om under dessa tre veckor,av saknad mest och lite oro dessutom,men,men...
9 juni 2011 17:41
Wow..vilken avslutningspresent.
Han kommer säkert ha en jättebra & lärorik resa.

//Micke
Av Annl
9 juni 2011 19:26
oj, vad spännande han kommer att tycka att det skall bli och vilken erfarenhet och så mycket han kommer att uppleva och får lära sig.

Vilken kanonpresent i avslutningspresent efter nio år i grundskolan!
10 juni 2011 07:45
Ja han har gjort sej väl förtjänt av denna resa !Kämpat sej till de betyg han satte upp i 7:an.
En resa ,förmodligen "once a lifetime", som blir ett minne för livet skulle jag tro.
Skall bli kul att se hans min vid 10-11 tiden idag när han förstår vad det är för "fuffens" hans mamma pysslat med några veckor... *höhöhö*

Tack alla för er tid och era svar,uppskattat !
10 juni 2011 11:28
Fantastiskt! Detta kommer troligen vara ett av hans starkaste minnen i livet + något som får honom att växa som männsika.
Lycka till, jag är säker på att du kommer bli utnämnd till världens bästa mamma ;) !
10 juni 2011 15:02
Minen var betalbar, först finfina betyg som han kämpat för att få.
sen ett kort med kryptiskt text... En finfin dag och han är så överväldigad så det måste nog sjunka in en stund..allt från avsked med skolan till bra betyg till en spännande resa.

Tack alla för era inlägg ! :)