Festlig filippinsk januari

Tretjak
Medlem sedan 2007, besökt 83 länder

Foto: tretjak, medlem sedan 2007
Foto: tretjak, medlem sedan 2007
Foto: tretjak, medlem sedan 2007
Med lite planering kan du besöka minst tre festivaler under samma resa. Reseguidens medlem Anders, alias "Tretjak", har besökt de största folkfesterna och guidar dig till hur du går tillväga för att få ut det bästa och mesta av din festivalvistelse på Filippinerna.
Publicerad 18 januari 2013

Ati-Atihan, Sinulog och Dinagyang är okända begrepp i Sverige. Det är det inte i öriket Filippinerna där namnen på landets största festivaler är signifikativa med ett firande utöver det mesta. I den forna spanska kolonin har varje stad med självaktning en fiesta eller festival. Det fina med Ati-Atihan, Sinulog och Dinagyang är att alla äger rum i januari enligt ett fast schema.

Andra söndagen i januari - Ati-Atihan, Boracay

Resan startar med flyg till Manila eller Cebu och sedan inrikes. Du börjar förslagsvis din festivalresa på paradisön Boracay i Visayaregionen. Den andra söndagen i januari varje år väcks slumrande turister ur semestersömnen kl. 8 på morgonen när laddade festivaldeltagare samlas vid katedralen. Utrustade med trummor och xylofoner, drar ett 15-tal grupper om 50-100 deltagare runt på Whitebeach i en ljudlig jätteparad under Ati-Atihan Boracay. Paraden där alla kan delta kulminerar under ett par timmar på förmiddagen. Glöm inte kameran - festivaldeltagarna är professionella linslusar som älskar att vara med på bild. Den här festivalen räknas inte in bland giganterna men kan ses som en bonus och uppladdning inför Kalibo.

Tips: Gå till katedralen vid 8-tiden på morgonen så missar du inget. Det är sedan gott om svängrum på en av världens vackraste stränder. Firandet här har samma bakgrund som i vårt nästa stopp, Kalibo.

Tredje söndagen i januari - Ati-Atihan, Kalibo city

Efter en härlig strandvecka på Boracay är det dags att resa vidare mot ön Panay och staden Kalibo som du når efter ett par timmars resa med båt och buss. Här måste du boka boende långt, långt i förväg eller göra en dagstur från Boracay. Om du lämnar Boracay kl. 6 på morgonen kan du vara i Kalibo kl. 9 under söndagen när firandet når sitt klimax på Ati-Atihan i Kalibo. Festivalen brukar kallas alla festivalers moder. Utmärkande här är att deltagarna har sotmålade kroppar och besynnerliga dräkter för att hedra urinvånarna, Atis. Här i Kalibo är det som det brukar heta folkligt, festligt och en skön inbjudande stämning. Räkna med att träffa många nya vänner och att många vill ta bilder på dig.

Festivalen hyllar vänskapen mellan bosättare från Borneo och ursprungsbefolkningen Atis. Ati-Atihan har 800-åriga anor och har till stora delar kopierats av andra städer. Spanjorerna, som koloniserade Filippinerna i över 300 år, lade till en religiös innebörd. Det inslaget hindrar dock inte de törstiga festprissarna från att låta ölen flöda.

Tips: Boka boende långt i förväg eller gör en dagstripp från Boracay. I det senare fallet bör du återvända till Boracay redan på eftermiddagen. Bussarna fylls snabbt upp under kvällen. I ett låst läge kan ett alternativ vara, om du inte vill stanna uppe och festa hela natten, att åka mc-taxi till flygplatsen och ta en flygbuss därifrån.

Tredje söndagen i januari - Sinulog, Cebu city

Kalibos festival må vara äldst men störst, mäktigast och kaxigast är tveklöst Sinulog i Cebu city. Olyckligt nog krockar den här storslagna festivalen med Kalibos. Valet är svårt men du som föredrar storlek och klass framför tradition och anor har kommit rätt. I Cebu är firandet av en helt annan kaliber.

Sinulog är definitivt den största men förmodligen också den vackraste och mest färgstarka festivalen i Filippinerna. Firandet byggs upp dag för dag under nio dagar och når sitt klimax under tredje söndagen i januari med den stora paraden. Festivalen hålls för att hedra Santo Niño, eller Jesusbarnet, skyddshelgon för hela provinsen Cebu. Paraden är en färggrann historia, där grupperna dansar fram enligt en förbestämd rutt genom staden. Dansstegen ar speciella - två steg framåt och ett bakåt, det ska symbolisera flodens strömmar. Varje deltagargrupp som kommer från olika delar av ön Cebu, leds av en egen festivaldrottning. Färden genom staden går via olika scener där grupperna tävlar om årslång ära och prispengar.

Tips: boka boende i tid. Ett viktig sak att tänka på är att hela stan är knökfull av folk under festivalen. Man räknar med över två miljoner deltagare under söndagen. Det gör att det tar timmar att promenera även korta sträckor. Större delen av staden är stoppad för biltrafik under festen.

Gör så här: Besök festivalkontoret under fredagen och köp ett fotopass för 90 kr. Med fotopasset har du tillstånd att röra dig innanför avspärrningarna och kan gå samma sträcka som festivaldeltagarna.

Ska du bara besöka en festival? Då ska du till Cebu!

Fjärde söndagen i januari - Dinagyang, Iloilo city

Invånarna i Iloilo city kallas Illongos. Enligt en egen högst ovetenskaplig undersökning är Illongos de trevligaste och mest gästvänliga invånarna i landet. Upplägget här under stadens stolthet Dinagyang festival påminner om det i Cebu.

Noggrann planering krävs för att vara på rätt plats vid rätt tillfälle under de otaliga evenemangen under Dinagyang. Även här är det dans och musik på avspärrade gator i en kokande stadskärna som är kärnan i festivalen. Påkostade uppträdanden påminner om Nordkoreanska massuppvisningar. Missa inte! Antalet västerländska turister är ytterst få. Räkna därför med att alla vill prata med dig eller ha just dig som gäst på deras uteservering eller kvartersfest.

Tips: Det finns möjlighet att söka och köpa media- eller fotopass hos arrangörerna om du finns på plats innan helgen. Det räcker om du uppger att du är en bloggare …

Nu har dina tre veckor i landet passerat och du kan konstatera att arvet från den tre århundraden långa spanska kolonialtiden är väldigt tydligt i alla de här festivalerna. Nu, till bredden fylld av intryck och med träningsvärk i kamerapekfingret kan du summera din Filippinska festivaljanuari och börja räkna ner till nästa år. Skulle väntan bli för lång kan du besöka staden Bacolod som har sin Masskarafestival i oktober varje år. Den räknas också in bland de fyra festivalgiganterna.


Fakta om Filippinerna

- De flesta av Filippinernas 90 miljoner invånare är kristna katoliker.
- Svenska medborgare får stanna upp till 21 dagar i landet utan visum.
- Det är tropiskt klimat i landet även under regnperioden. Årsmedeltemperaturen ligger runt 26,5°.
- Filippinerna var under 300 hundra år en spansk koloni. Efter krig mellan Spanien och USA 1898 blev landet en amerikansk koloni. Filippinerna blev självständigt först 1946.
- Valuta: Peso. 1 svensk krona = ca 6 peso.
- Göra sig förstådd: De flesta talar utmärkt engelska.


Flyg till FilippinernaHotell i Cebu CityHotell i Iloilo