Iran och USA. INRESEREGLER. Visum?

6 juni 2018 16:05 (redigerad)
Visningar: 3786
Hej!
Jag har tänkt resa med min fader till USA. Han har inte varit i Iran på över 30 år utan har levt i Sverige under de 30+ åren men han är född i Teheran, Iran. Han har endast medborgarskap i Sverige, alltså inte dubbla som många andra. Går det att bevisa att han inte har medborgarskap i Iran och kommer han kunna komma in i landet?

Tacksam för svar.
Av Birgere
6 juni 2018 19:48
Fyll i en ESTA ansökan och svara sanningsenligt på alla frågor så kommer svaret på en gång.
21 juni 2018 18:30
"Nationals from these listed countries that have dual citizenship with another country not included in this travel ban will be able to travel to the United States with a passport from a country not on the ban list."

Det ser ut som att man kan resa till USA även om man har Iranskt medborgarskap så länge som man reser på sitt svenska pass. Då han int ens har Iranskt medborgarskap så borde det inte vara några problem.
Av Hawaii
22 juni 2018 01:17
Ja, svaret har ju redan givits ovan, men vill bara påpeka att det är omöjligt att bevisa något "negativt". D.v.s. man kan ju givetvis bevisa att man har medborgarskap i ett visst land (=visa sitt pass) men det finns ingen möjlighet att bevisa att man INTE är medborgare.
Av Robinan
22 juni 2018 22:20
Istället för att göra ESTA, fixa visum på amerikanska ambassaden (som man behöver göra om man tex har besökt Iran, och sedan vill åka till USA). Så fixar det nog sig.
22 juni 2018 23:37
Svaret som gavs först är så klart det rätta. Gör det inte svårare. Gör en ESTA-ansökan om det inte redan gjorts nu. Sen får ni se hur det går och om visumansökan behövs. Börja inte i fel ände.
23 juni 2018 07:16
Nej, ingen bra idé att söka visum utan att först sökt ESTA. Man ska ha skäl för att söka B-visum, inte bara ”spara tid”. Får man avslag på visumansökan kan man inte heller resa på ESTA. Att få avslag på ESTA är däremot en bra anledning att söka B-visum. ESTA kostar 14 dollar (ca hälften får man tillbaka om man får avslag har jag för mig), medan visum kostar 160. Finns ingen anledning att inte söka ESTA först om man bara ska till USA på en vanlig semesterresa.