Flyg till Thailand och boende där?

Av Sheriff
1 nov. 2009 09:10
Visningar: 968
Hej!
Vi är en familj på 2 vuxna och 3 barn (tjejer 2x12 år och en 14 år) som planerar att åka till Thailand 2010-2011 ca 10/12-10/1. Har aldrig varit där förut men nu känns det som om vi också måste dit. Det är visserligen ett bra tag tills dess men en hel del måste väl göras i god tid, t ex boka resa och vaccinationer. Dessutom känns det bra att drömma lite så här i novembermörkret. Här kommer några punkter som jag vore mycket tacksam att få lite feedback på:

1. När och var ska man boka flygresan? Vad bör det kosta? Ska man flyga till Bankok, Phuket (eller Peking har jag också hört)?

2. Boende? Hur mycket ska man boka hemifrån? Vad brukar boende kosta?

3. Resrutt som skulle passa beskrivningen nedan? Har läst tidigare inlägg och fått en del uppslag men är det någon som har ytterligare tips så är det välkommet.

Vi ska alltså vara borta i 4 v och har väl tänkt oss 3-4 olika destinationer under denna tid. Så stora krav på vad som ska hända har vi inte men förutom härligt strandliv och god mat, lär vi uppskatta några sevärdheter, utflykter och kanske en elefanttur.

Hälsningar

Mats
Av Karten
1 nov. 2009 12:13
Hej Mats,

De senaste gångerna har vi bokat på http://www.finansportalen.se/resor.htm.
För oss är Gbg närmast men i vintras så åkte vi från Arlanda pga att Turkish Airlines hade bra pris därifrån. Då ca 6700 kr/vuxen. Pga av lågkonjukturen så såg jag i våras att motsvarande biljett kostade 5800 kr för resa i feb--10.
Vi bokar ca 10 mån före avresa för att få de billigaste biljetterna med snabbaste resväg och med natt flyg på både utresa och hemresa. Vissa flighter är dagtid och i vissa fall med ankomst på hemresa till Europa på kvällen lokal tid och vidare till Arlanda nästa morgon. Men kolla í god tid och prova med både Arlanda och Gbg. Jag kollar ibland även Kastrup.
Tidigast som ni kan boka reguljärt är ca 10-11 mån men det är bara att prova med olika datum. Senast bokade vi via "www.finansportalen" och med Travelstart. Men går ni in direkt på "Travelstart" så kan ni välja att söka på +/-3 dagar på både utresa och hemresa och för er som är fem kan det i vissa fall lätt skilja några tusenlappar beroende på datum.
Sedan kan man ju kolla med charterbolagen om enbart flygstol. Vi har kollat några gånger men datumen brukar aldrig stämma.

Vart ni åker? Åker ni charterflygstol (bokas inte via www.finansportalen) så finns det möjlighet att komma direkt till Phuket och det är faktiskt det snabbaste alternativet till beachen men kanske inte det mest flexibla eller det billigaste.
Men jag tror faktiskt att det också går att komma direkt till Phuket med Malaysia Airlines och då via K.L.
Men med dom flesta reguljärflyg kommer ni till Bangkok och vill ni inte se och shoppa i Bangkok så tar ni er givetvis därifrån så fort som möjligt. Att ta sig vidare direkt med billiga inrikesflyg såsom NOK Air och Asia Airlines kan vara lite knepigt pga att biljetten inte hänger ihop med er biljett från Sverige. Dvs skulle europaflyget vara försenat så är inrikesbiljetten i regel inte ombokningsbar. Då finns det ju flera varianter. Antingen tar man ändå en övernattning nära flygplatsen och flyger vidare nästa morgon eller/och beroende på vart man ska så kan man ta sig vidare direkt med taxi/minibuss. Till Koh Chang t.ex kommer man ju lätt med minibuss.

När det gäller förbokning av boende så beror det mycket på vart man åker. Men generellt så är jul/nyår relativt fullt. I år ryktas det om att det är mer bokningar i feb och det hänger väl ihop med lågkonjukturen. Billigare i feb än jul/nyår. Men för er del så hade jag inte tvekat på att åtminstone förboka de ställen där ni inte behöver betala deposit eller kanske bara några nätter. För skulle ni inte vara nöjda så går det ju då alltid att flytta men att inte få tag i boende när man kommer fram är inte kul. Åker ni t.ex till Lipe över nyår så är förbokning ett måste. Åker ni till Bulone och vill ha en family beachfront bugalow så måste det förbokas. På Lanta, Pkuket och det större ställena går det säkert att få tag i boende på plats men de bästa går som vanligt först. Krabi och Railey Beach har begränsta med boende och väljer ni Krabi så välj inte Ao Nang för stranden där är kass och då måste ni ta longtail båt ut till öarna varje dag.

Våra barn är ännu inte tånåringar så därför så har vi inte behövt tänka på att det ska finnas så mycket mer än en strand och möjligheter till snorkling. Vi brukar välja 5-7 nätter på de olika ställen och då hellre 6-7. Med för få nätter så känns det som man bara reser.

Ett förslag är flyg till Hat Yai och vidare till Pakbara och sedan till Lipe/Bulone/Kho Mook och eller Lanta med flyg hem från Krabi.

Det här skrev jag om Lipe och Bulone tidigare och båda öarna är att rekommendera:
"På Lipe bodde vi på Lipe Resort http://www.liperesort.com/accomroomrate.html Stugorna är byggda 2003 och dom börjar bli slitna men läget är det bästa på Pattaya Beach. Det är den enda resorten som har beach front stugor. Det fräschaste stället är Bundhaya Reasort som ligger i södra änden utav Pattaya beach http://www.bundhayaresort.com/ men här ligger alla stugor bakom resturangen. Men här är det fräscht. Hit tror jag t.o.m Sembo har boende.
Men om ni vill bo lite avsides och mycket så kan jag rekommendera http://www.mountainresortkohlipe.com/ Ett typiskt smekmånad boende. Jag var där och tittade. Hela resorten ligger uppe på berget på norra udden med trappor ner till en i princip egen strand. Från beachfront stugorna är det en fantastisk utsikt och stugorna är fräscha och mycket prisvärda. Det tar ca 15 min att gå ner till Pattaya beach där de ju flesta ställena är. Se karta http://www.kohlipethailand.com/island_map.php"

"Ang. boende på Bulone (http://www.pansand-resort.com/ps_english/01_pans.html) så är Pansand Resort det bästa. Stugorna är lite gamla men ändå fräscha. Vi bodde i Lidi House Beachfront med två barn. Dom har en dubbelsäng som dom andra men mer utrymme och så ligger dom lite mer lugnt i det lugna. Maten på ön är förträflig.
Sedan finns http://www.bulone-resort.com/info-sv.htm men det såg enklare ut. Vi badade oftast där när det var lågvatten men vi tittade aldrig in i någon hydda."

På Lanta skulle jag inte rekommendera första stranden pga den långgrunda stranden samt att det blivit lite väl exploaterat. Söker isåfall ner mot södra delen an andra stranden. Vill man till Saladan för att äta eller shoppa så är det lätt att ta taxi.
Kolla dessa båda boende: http://www.gooddayslanta.com/ och http://www.lantacastaway.com/.

Utan att ha varit på Koh Mook så har jag hört att Charlie Bwach Resort ska vara okey.

I feb åkte vi norr om Phuket till Koh Phayam, Koh Kho Khao och Khaolak. Vi bodde då på http://www.buffalobayclub.com/, http://www.cnkhokhaobeachresort.com/ och på http://www.gerdnoi.com/about.html i Khaolak. I Khaolak är boendepriser på strandnära boende lite högre. Såg att Gerd&Noi har höjt ca 200 kr/natt.
Koh Phayam har mycket charm och är lite som Lanta för 15 år sedan. Vi bokade tidigt på Buffalo hos Dmitri och fick då ett bättre pris än vad hemsidan säger. Bl.a så fick vi med frukosten och det var bara att välja på hela frukostmenyn. Viijit är grannstället som är enklare men verkade helt klart okey.
Vi åkte tåg ner och Dmitri ordnade då med hämtning hela värgen till stranden.

Koh Kho Khao är välkänd men helt oexploaterad. Det går charter dit men C&N är det mest prisvärda boendet på ön. Helt klart värt ett besök.

Efter Khaolak åkte vid nattåg till Bangkok från Surathani.

Vi har också varit på Koh Chang och bott på perfekta http://www.kbresort.com/. Koh Chang och vidare ut på öarna Kho Maak och Kho Kood är för vår del en tänkbar variant inför nästa resa.

Här var det lite att suga på och har ni frågor får ni gärna höra ev er.

lycka till
//joakim
Av Sheriff
1 nov. 2009 19:45
Hej Joakim och tack för ett utförligt inlägg!

Där har jag lite matnyttigt att gå igenom

Vi bor ju i Sunne (men jag är från Gbg) så Landvetter är ett givet alternativ. Dessutom är Oslo inte speciellt långt bort. Nu vet jag lite mer
om flygbokningen och prisnivån.

Man hör så mycket positivt från er som har varit i Thailand och det måste väl helt enkelt upplevas. Resandet inrikes lär fungera bra och vara billigt.
Har tidigare läst att buss är väl så bra som tåg.

Min tanke har varit att boka en eller ett par nätter på orten dit vi anländer (t ex Bankok) och sen både julafton och nyårsafton på två andra ställen. Detta skulle kanske vara lämpligt för då har man i a f två resmål inplanerade.

Frågan är hur mycket boende ska kosta (är vana vid rätt enkel standard)? Vi är ju 5 pers så vi lär få dela på oss på 2 dubbelrum/bungalows.

Återigen tack för all info.

Vänliga hälsningar

Mats
Av Olov
2 nov. 2009 10:27
Hej Mats, grattulerar att ni skall till Thailand, ett alldeles utmärkt land att åka till för alla åldrar. Själv har jag varit 4 ggr på Phuket och Karon beach, både med barn och barnbarn. Jag har åkt alla gånger från Landvetter och Ving. Det har fungerat bra alla gånger. Vi har även bott på samma Hotell Phuket Orchid resort o Spa. Ett mycket trevligt hotell och de har s.k kallade familje rum med dörr emmelan så det passar bra för Er.
resan är lite lång men det får man ta när man vill ha det bra. Karon Beach är ingen hålligång plats men det finns ganska mycket att göra ändå. Vill man ha lite mer fest tar man en TucTuc till patong tar ca. 20 min och kostar nästan ingenting. Man går lätt till Kata bech promenad på ca 15 min. Det finns många bra resaturanger både på Karon och Kata. Ett måste om man är på Phuket är att ta en longtail boat till freedom Beach som är som ett paradis även en utflyckt till Corall Iland med speedboat. priserna hela tiden ok. Man bokar på en liten resebyrå bredvid hotellet. kvinnan där är mycket hjälpsam och ordnar det mesta som man vill, där kan man även kolla på internet till en billig penning minsta halv priset mot hotellet. Förslag kolla in på Ving Resor Thailand Phuket Karon Beach och Phuket Orchid Resort o Spa. Hotellet ser inte ut mycket ut för världen på utsidan men mycket fint Spa anläggning. Rummen helt ok. Frukosten mycket bra. trevlig personal men det är den ju över allt i Thailand.
Ni kan även åkat till Nai Han Beach tar ca 20 min med taxi som ni kan beställa på hotellet. Mycket vacker och trevlig strand.
Vi har även varit på Krabi Railly Beach lungt vackert och något billigare än Phuket.
Skulle förslå även Koh Lanta att åka till har inte varit där själv men min son gjorde en jorden runt resa i våras och sa att det var ett mycket trevligt ställe som han vill tillbaka till. Billigare än Phuket och mycket lugnare. Man kan åka både landvägen och sjövägen emellan. Blev kanske lite rörigt med info. men kontakta mig gärna igen så får vi reda ut begreppen.
MVH
Olle Knutsson
Säffle 0707-903787
Av Karten
2 nov. 2009 13:15
Hej igen Mats, ja priserna beror hela tiden på vart och när man åker. Men väljer ni t.ex inte beachfront och inte Ac så kan ni säker hitta dubbel bungalows för ca1500 bht.
På Vijit http://www.kohpayam-vijit.com/index.htm på Kho Phayam så finns det t.o.m för under 1000 bht (förmodlogen utan frukost) och dom verkade helt klart OK när vi var där i feb.
Pansand resort på Kho Bulone finns det för ca1500 bht inkl. frukost. Så mellan 1000-2000 bht för dubbelbungalow beroende på vart ni åker och vilken rad ni väljer. Ni blir ju tre i en bungalow och då brukar det fungera bar med extra madrass i en dubbel dubbelbungalow och då tillkommer ca 400-800.
Men åker ni till dom mindre och då populärare öarna över jul/nyår så behövs det förmodligen förbokas även om man väljer mellanklass.
När vi var på Lipe i dec -07 så fanns det inte en enda bungalow ledig över nyår. Jag träffade några och dom hade bara hittat lediga tält för ett par nätter........

mvh
joakim
Av Sheriff
2 nov. 2009 13:28
Tack Olov för ytterligare information!

Nu har snart så mycket att jag kan gå vidare med hjälp av den informationen som jag har fått. Det är bara en sak som jag fortfarande
behöver lite referenser på. Vad kostar eller bör boende kosta? Jag har alltså ingen erfarenhet av detta.

Jag antar att vi som är fem får boka 2 rum/bungalows. Betalar man per person eller per rum/bungalow? Andra priser för barn?

Tacksam för lite info om detta.

Mvh

Mats
Sunne
Av Sheriff
2 nov. 2009 19:14
Hej igen!

Det blev visst lite fel i ordningen med kommentarerna. Jag blev upptagen när jag hade börjat att skriva och då stack Joakim mellan.

Nu ser det i alla fall ut som om jag har fått svar på alla mina funderingar och en massa information att gå vidare med.

TACK Joakim och Olov för era inlägg. Jag återkommer om jag kör fast.

Med varma hälsningar

Mats
Sunne
Diskussionen är stängd för nya svar