Finns det genuina oexploaterade paradiset i Thailand

Av Annl
5 aug. 2011 19:09
Visningar: 5849
Hej,

Nu skulle jag vilja ha hjälp av alla er - och ni är många - som rest till Thailand med lite råd.

Jag gillar vacker natur, kulturella upplevelser, paradisstränder, varmt gott badvatten (som i Indiska Oceanen), oexploaterade omgivningar och lokal mat.

Vad jag inte gillar är sönderexploaterade ställen där den inhemska befolkningen talar svenska, där det serveras pannbiff och köttbullar och där det är turister on masse och sexturister.

Finns ett sådant Thailand som jag beskriver och vart skall man i så fall åka?

Jag har pratat med massor av kollegor, grannar och vänner som rest i Thailand och hittills har alltid samma bild uppenbarat sig: först berättas det om de vackra och fina stränderna m.m. och det förnekas att det finns sexturister (med kommentarer som "bara du inte beger dig till de speciella platserna så är det inga problem" men när man klämmer dem lite mera på pulsen så kommer det fram att det visst finns sexturister i princip över allt).

Så frågan återstår: finns det ett sådant ställe någon stans i Thailand som jag beskriver?

Tack på förhand!
5 aug. 2011 19:29
Hej

Ett alternativ, vore kanske att ta sig till Koh Lipe längs ner i söder! Där finns det ingen sex industri över huvud taget .Vi skall själv till Lipe i februari nästa år.

Lite info om Koh Lipe... http://www.kohlipethailand.com/

Sök på Koh Lipe här inne, så hittar du massor av underbara bilder, samt härliga filmer från denna plats.

Muangthai
Av Annl
5 aug. 2011 20:00
Muangthai,

Låter spännande och bilderna är fina på sajten som du rekommenderade. Tack för tipset!

Har du också tips var man bör bo för bästa boende nära stranden och ett safe boende utan el-fel i likhet med den tragiska dödsolyckan i höstas? Vi bor gärna bra och är inte så priskänsliga att vi jagar billigt boende till vilket pris som helst. Säkerhet och standard och strandnära i första hand!
Av Loho
5 aug. 2011 20:44
Hej Anni!

Vi har varit på många olika platser i västra Thailand, från Kao Lak i norr till Koh Lipe i söder. Vår absoluta favoritö är Koh Jum!! Inte de vitaste stränderna men en oexploaterad ö med i stort sett bara lokalbefolkning som arbetar på resorterna. Finns många olika resorter av varierande standard. Vi bor alltid på Joy Bungalows, där finns det varken el eller varmvatten i bungalowerna (behövs inte ) .
På Koh Jum är det mkt lungt och fridfullt med väldigt många återkommande turister från europa och USA. Kolla in Kohjumonline.com.

Hälsningar Lotta
Av Annl
5 aug. 2011 20:50
Loho,

Tack för ditt tips - det skall jag kolla upp men finns det något boende med el, varmvatten och trådlöst internet på den platsen som du rekommenderar (senast reste vi med tre datorer, en Blackburry och tre iPhone och upplevde detta som nödvändigt -rätt eller fel...).
Av Loho
5 aug. 2011 21:46
Hej igen!
Koh Jum Beach Villas är en mkt lyxig resort, vi äter frukost där ibland under vår dagliga beachwalk. Där finns allt man önskar sig! Jag tror även att Koh Jum Lodge har vad ni önskar. Men ibland är det väldigt skönt att släppa allt...

Hälsningar Lotta
Av Annl
6 aug. 2011 09:02
Hej igen,

Tack snälla för era tips och så fantastiskt att sådana platser finns kvar. Måste kolla upp detta som sagt.

När är det bästa tid att åka till dessa öar och hur tar man sig bäst och enklast dit?

Och så kryddar jag min första fråga med ytterligare en fråga till er som vet; hur är Bangkok?

Jag har läst att det skall vara en vacker stad med mycket spännande kulturella platser att besöka men att det å andra sidan också finns alldeles för mycket sexindustri som förstör bilden.

Var kan man bo safe om man reser med barn?
6 aug. 2011 09:38
Hej

Angående Bangkok, så kan jag tipsa om en mysigt hotel, inget opersonligt lyxhotel som jag helst inte bor på. Detta hotel som jag tipsar om är Bossotel Inn, som ligger perfekt nära till allt som Bangkok kan erbjuda samt att servicen och frukost buffen på morgonen är superb.
http://www.sawadee.com/hotel/bangkok/bossotel/

Vi försöker själva bo här när vi besöker huvudstaden, vi brukar bo i deras deluxe room!
Bangkok
erbjuder all turister mycket att se, mina favoriter är dessa...Wat Pho, med den gigantiska guld buddhan en av värdens största marknader som (bara) är öppen på lör/sön mellan 09-18 som heter Chatuckak Weekend Market (JJ) av lokal befolkningen. På denna marknad kan man hitta allt kopior svar Ja! men med mycket bra kvalite. Jag har tex tröjor kvar sedan resan -99 som är lika fin nu som då :-)

En kvälls marknad som är rätt mysig är Suan Lum Night Bazar, bra att besöka är efter 17-tiden.

Vi har också barn med oss när vi reser till bla Bangkok, då brukar vi alltid ta ett (minst) besök till ett stort grön området i Bangkok som heter Dusit Zoo. Inne i detta stora område finns det massor av bla exotiska djur, en del restauranger, stora dammar, fiskfot massage och varför inte ta ett tåg som åker sakta genom området.

Detta är bara en litet smakprov vad Bangkok erbjuder ;-)

Sen angående detta med sexindustrin, i Bangkok är det mera än 30 minuter från Bossotel Inn, närmare bestämt runt Silom och Sukhumwit Road.

Om ni skall transportera er i Bkk, så är det snabbast och lättast att ta taxi, det brukar vi göra precis utan för hotellet, personalen hjälper er om det ej finns någon utanför.

Den bästa Ko Lipe infon, får du från "Sierra"

Mvh/Muangthai
Av Annl
6 aug. 2011 10:31
Muangthai,

Tack för dina utförliga svar och det låter ju som att det går att få till en riktigt fin resa till Thailand med både Bangkok och bad utan sexturism. Underbart!

Har du eller någon annan koll på prisläget i Bangkok och Koh Lipe? Många säger ju att det är snörbilligt och att du kan äta för 20 kr för middag fyra personer m.m. Stämmer detta eller handlar det då om extremt primitiva ställen och boende?
6 aug. 2011 11:04 (redigerad)
Hej

Att äta för 20 kr för hela 4 personer, kan bli svårt att hitta... det är snarare för 1 person på någon av gatu stånden.
Bra sida om priser i Bangkok... http://www.into-asia.com/thailand/costs.php

Om ni skall handla kläder mm på marknader, så kan man passa på att pruta minst 20% ;-)
Medans om ni besöker någon av köpcentrumena där det finns orginal kläder som tex Siam Paragon eller MBK, så brukar priserna vara fasta.

Ville bara tipsa om en stad som heter Ayutthaya som ligger ca 1 h längs vägen norr om Bangkok.
Vi besökte denna fd huvudstad under våran senaste resa, måste säga att denna plats (stad) var mycket intressant med mycket historia bakom sig.
Om man besöker Ayuttaya så kommer man att få uppleva bla en massa mäktiga tempel ruiner som tex Wat Mahatat.
Bilder från bla Bangkok och Ayutthaya finns på mitt resealbum... http://www.reseguiden.se/forum/resor/tillbaka-till-thailand-4419

Muangthai
Av Annl
6 aug. 2011 11:09
Muangtha,

Tack för tipset om länken och kunde tänka mig att det inte kunde vara så billigt....
6 aug. 2011 11:22
Citerat från annl:
Muangtha,

Tack för tipset om länken och kunde tänka mig att det inte kunde vara så billigt....
Hej jag såg fel, jag tänkte på 20 bath för 4, men för 20 kr dvs ca 100 Bath kan man få enkel middag på gatan tex grillad kyckling med ris sedan till kommer dryck tex 1 vatten flaska för runt 3kr, läsk/öl lite dyrare. Så det går men man kanske inte blir göör mätt ;-)

Muangthai
Av Mape
6 aug. 2011 11:24
Hej

Har också ett oexploaterat område i Thailand och det finns garanterat hos oss i sydöstra Thailand
från Rayong ner till Chantaburi.Stränderna inte helt vita,men helt underbara stränder,utan strandförsäljare.
Där det kan finnas helt oupptäckta strandbitar,men även lite med restauranger men då,mestadels Thairestauranger.
Här kan man uppleva det genuina Thailand,äta gott för från 30-100bath.Detta går inte att beskriva,det måste upplevas.Det bästa av allt inga sexturister.Många tror inte detta finns,men när de väl varit här så säger de
Wow trodde inte detta fanns!!Hoppas vi får behålla detta några år till,för de flesta börjar tröttna på det exploaterade Thailand och vill upptäcka nya områden.Trevlig helg.
Av Annl
6 aug. 2011 11:57
Mape,

Det låter ju fantastiskt och underbart att sådana ställen finns kvar.

Har du något bra tips på bra boende nära stranden och gärna med wifi och bra standard? Hur är prisläget för boende? Och hur reser man enklast dit?
25 nov. 2012 19:42
Hej!
Nu svarar jag i denna tråd jättesent men jag är intresserad av samma sak, något orört.

Jag har redan varit på alla nämnda öar och kallar inte dessa för oexploaterade. Koh Jum och Lipe var jag på 2006 och det fanns resan då många resorter, särskilt på Lipe och nu vet jag att de svenska researrangörerna har resor dit.

Den mest oexploaterade ön jag har varit på i Thailand är Koh Payam och Koh Chang vid Burmas gräns, ett hett tips. När jag var där fanns endast två resorter på Payam och en på Chang 2001, nu har jag hört att det är betydligt fler men ändå väldigt lugnt.

Jag funderar på Koh Phra Thon och Koh Ra norr om Khao Lak. Eftersom jag ska flyga till Phuket och bara vara bort 2 veckor. Har någon varit där och är det bra? Jag ska även ta en sväng till Surin i så fall.

Finns det andra bra tips på fina, lugna öar inte för långt från Phuket?

Tack för svar!
26 nov. 2012 00:17
Jag är själv väldigt förtjust i Koh Kho Khao! Långa öde stränder, inga strandförsäljare, inga motorbåtar eller jetskis vid stränderna! Inget nattliv, utan bara lugnt och stilla, massage på stranden, thailändsk mat och väldigt trevlig befolkning. Det finns 6 resorter på ön, men de ligger med ca 2 km mellanrum, så det känns aldrig som någon trängsel. Det finns även några Bungalows att hyra direkt vid stränderna.
Av Hille2
26 nov. 2012 09:34
Koh Phayam har varit min favorit i många år. Tyvärr har den blivit allt för exploaterad numera med fulla stränder, höga priser och en intensiv moppetrafik på vägarna. Grannön Koh Chang är ännu lugn och oexploaterad. Men ingenting för den som vill ha bra service, många restauranger, wifi, AC och lyxigt boende.
26 nov. 2012 11:13
Koh Payam var underbart 2001. Det lutar faktiskt år Koh Ra nu verkar fint med mycket djungel, nära till Surin och bara en resort.
Av Annl
26 nov. 2012 17:35
Vad roligt att den här tråden har uppstått igen och tack snälla för alla nytillkomna tips och svar!
Av Petteri
26 nov. 2012 21:56
Jag tyckte Pac meng beach var bra. Det ligger en bit från koh mook (som var skaplig men full av turister.)

uppfyller följande:
Fritt från utländska turister, vi såg 2 på 2 dagar och de jobbade på en resort 10 km bort, Blue village exotic.
Inhemska turister fanns det ett 50 tal. Vi hittade helt tomma kilometerlånga stränder några kilometer norrut.
Godaste maten och bra priser, fina lägenheter att hyra. Mycket bra.
27 nov. 2012 09:52
Frågan är vad som klassificeras som oexploaterat?

Alla ställen som har en turistrelaterad "industri" på plats är i viss mån exploaterad oavsett nivå.
Av Annl
27 nov. 2012 17:11
Visst, du har en poäng Robbowan att visst är det så.

Vad jag var ute efter var ett ställe där det genuina Thailand finns kvar, där man kan äta god thaimat och som inte är förstört av turismen och där det serveras pannbiff och lök på restauarangerna.
Citerat från robbowan:
Frågan är vad som klassificeras som oexploaterat?

Alla ställen som har en turistrelaterad "industri" på plats är i viss mån exploaterad oavsett nivå.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Annl
27 nov. 2012 17:43
Kan man bada i dessa områden som du skriver om?

Vad är det som är så speciellt och spännande med Burma?
Citerat från anteee:
Det genuina Thailand hittas idag i nordöst samt nordvästra delarna av landet.
Att hitta det på öarna? Glöm det.
Det är bara olika grad av "utbyggnad" och exploatering.

Thailand formas ju av dess fastland och det genuina Thailand har på sätt heller aldrig funnits på öarna.

Däremot i norr kan det genuina fortfarande hittas.

Men enklast är ju att åka över gränsen till Burma och en helt ny värld infinner sig direkt.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Annl
9 dec. 2012 13:01
Ok, men det är ju trist att Burma har den regimen som de har och det är ju ingen höjdare.

Läste i en morgontidning häromdagen att detta påverkar turismen och att man som turist bör vara medveten om att regimen bara visar upp det som de vill visa upp.
Citerat från anteee:
Nej, inte bada. Men att bada är ju inte det genuina Thailand. Dessutom ganska trist.

Det kan man göra hemma i badkaret/Jacuzzin :)

Det speciella med Burma stavas just så... G.E.N.U.I.N.T.

Fritt från Exploatering och fritt från Köttbullar och prinskorv.

Nyunagu U är förmodligen den enda plats jag någonsin kommer att besöka där jag kunde lägga plånboken med pengar på gatan för att morgonen efter plocka upp den igen helt orörd.

Burmeser är dessutom Sydostasiens överlägset trevligaste folkslag.
Inga falska leenden ala Thailand
Inga påstridiga bluffare som enbart ska blåsa dig på pengar ala Indonesien
Inga själlösa gråa varelse helt utan charm ala Singapore
Inga otrevliga ala Vietnam
Inte tråkiga ala Malaysia

Laos och Kambodja kommer närmast men är ändå långt bakom vad gäller befolkningens sätt att vara gentemot turister.

Det är som sagt genuint trevligt i Burma.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Theelf
9 dec. 2012 16:53
Citat från Anteeeee:
"Thailand formas ju av dess fastland och det genuina Thailand har på sätt heller aldrig funnits på öarna."

Finns det något denne Anteeee inte har svar på eller kan bäst? Nu har han just bestämt vad som är genuint i Thailand. Och det har ingenting att göra med det som finns på öarna. OK. Det är ungefär som att säga att Gotland eller Stockholms skärgård inte har någonting med det som är genuint svenskt att göra. Det låter ju rimligt.

Tycker i alla fall

TheElf
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Annl
9 dec. 2012 17:01
Naturligtvis är det så att det är den stackars lokalbefolkningen som drabbas mest av en totalitär regim men det påverkar ju även dig som turist då du inte tillåts att röra dig fritt i landet och bara det som regimen bestämt är OK är det som visas upp. Precis detta har du ju bekräftat själv i en annan tråd. Så visst påverkar det även turisterna om än inte i samma omfattning.
Citerat från anteee:
Men regimen har ju inget med dig som Turist att göra?

Det påverkar lokalbefolkningen. Inte dig.
Av Theelf
9 dec. 2012 17:09
Jag får säga vad jag vill - men du har ändå rätt menar du?
Det är just det som är grejen med dig Anteeeee. Du förstår inte att det förs en diskussion och erfarenhetsutbyte här. Du har varit i 44 länder och har utnämnt dig själv till Göteborgs egen Sir David Attenborough. Som tydligen vet allt om allt. Du sprider tom åsikter om länder du inte har besökt. Men nu slog du nog ditt eget rekord i uppblåsthet när du påstår dig veta vad som är genuint för ett helt land.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Reland
10 dec. 2012 11:54
Ja, ett annat sätt att uppleva Thailand och dess fantastiska öar är att resa runt med båt, det har jag gjort från Phuket ner till Langkawi och tillbaka, fantastiskt med besök på öarna efter vägen, tog 9 dagar.
Kolla in http://www.thailand-sail.com/ det är en svensk som äger och seglar den.
hoppas den här länken fungerar till Google Earth: Langkawi May-June 2009(2).kmz

Sedan måste jag säga att Phuket är en bra startpunkt när man vill ut på öarna samt att även om Phuket är genom turistat på gott och ont så tycker jag om ön, man måste inte besöka Bangla road eller Patong, det finns så mycket annat, själv gillar jag södra delen av ön med Nai Harn och Rawai beach samt några ytterligare stränder där det inte är så trångt. Rawai är ju inte en badstrand utan en bra plats att äta färsk fisk på.