Feedback på resrutt med begränsad budget

2 feb. 2015 22:08
Visningar: 423
Hej!

Vi är ett gäng på 4-5 pers som ska ut och resa nästa höst. Vi ska åka till USA i 1,5 månader och Asien i 2,5 månader. Budgeten för ALLT är 70-80 tkr per person. I USA har vi tänkt att hyra en bil att åka runt i.

Detta är resrutten:
USA
New York
Florida
Miami
Bahamas
New Orelands
Memhips
Grand Canyon
Las Vegas
Zion national park
Yosemite
San Francisco
Los Angeles
(Hawaii)

ASIEN
Nya zeeland (om tid och budget finns)
bali
malaysia
Singapore
Thailand
kambodja
Vietnam
Laos
Burma

Det vi är tveksamma till är om tiden och pengarna räcker. Vi vill inte bo flott utan lägger hellre pengar på aktiviteter. Vi har räknat på 20000/månad i USA och ca 11000-14000/månad i Asien. Utöver det räknar vi med ca 15000 i flygkostnader.

Tror ni det går eller bör vi dumpa några destinationer? Övriga tips mottages tacksamt! :)
3 feb. 2015 16:46
Det är VÄLDIGT mycket ni ska klämma in på 6 veckor i USA... Ni kanske skulle koncentrera er på antingen New York, Florida, Bahamas och New Orleans ELLER västra sidan med Hawaii och nationalparkerna.

Ni har mer tid i Asien och ytan ni reser runt på där är mycket mindre (förutom NZ) än USA. Jag tycker NZ kräver en månad, kanske 3 veckor.
3 feb. 2015 19:55
Citerat från Peter_o:
Ďe som ska köra bilen i USA är de över 25 år?

/PeterO
Nej alla är 23, är det dyrare om man är under 25 eller?
3 feb. 2015 19:56
Citerat från Marie78:
Det är VÄLDIGT mycket ni ska klämma in på 6 veckor i USA... Ni kanske skulle koncentrera er på antingen New York, Florida, Bahamas och New Orleans ELLER västra sidan med Hawaii och nationalparkerna.

Ni har mer tid i Asien och ytan ni reser runt på där är mycket mindre (förutom NZ) än USA. Jag tycker NZ kräver en månad, kanske 3 veckor.
Tack! Som du säger får vi kanske se över USA och NZ.
3 feb. 2015 20:18
Jag tycker även det låter stressigt med allt ni vill klämma in under era 2,5 månad i asien. Även om ni skippar NZ. Självklart är alla olika och vill lägga olika mycket tid på de ställen de besöker, men glöm inte att saker och ting tar tid, det tar tid att förflytta sig och oförutsedda saker kan hända.. Jag skulle tipsa om att prioritera några av de länderna ist och verkligen se dem och inte gapa efter för mycket. Om ni inte behöver bo flott så tror jag att ni definitivt borde klara er på mindre än 14000/mån/pp. Jag och sambon rester runt i Sydostasien och snittade 10000/pp och månad och då dök vi väldigt mycket - en dyr hobby.
Av Hkn
3 feb. 2015 21:09
Citerat från Bubbelito:
Citerat från Peter_o:
Ďe som ska köra bilen i USA är de över 25 år?

/PeterO
Nej alla är 23, är det dyrare om man är under 25 eller?
Yup. Räkna med att det kostar.

- Bilhyra i USA om man är under 25 = Daily Under-age Driver Fee. Ibland 25 USD per dag. Ofta ännu mer.
Och eftersom ni är ett gäng på 4-5... att hyra en större SUV eller liknande kan bli svårt. Dyrare/större bilar är ofta off-limits för alla under 25.

- Och, med all respekt, 20 K per månad i USA låter snålt. Just nu står dollarn i 8:20 och den amerikanska ekonomin ångar på ganska bra. Räkna kallt med att allt kommer att bli dyrare.

- Er önskelista för USA borde nog trimmas lite. Ni vill röra er i lite för många regioner för att det ska bli bra + ni kommer att behöva köra galna sträckor. Och bara flyget från fastlandet till Bahamas äter runt 10% av er månadsbudget.

- Instämmer i Marie78s spaning: Koncentrera er på t ex västra USA. Eller dumpa USA helt och fokusera på Asien där det vanligen är lättare att resa on a shoestring.

Sorry to be the bearer of bad news. Jag gillar er friska ambition men lärde mig den hårda vägen att det är bättre att sänka tempot på resan och inte försöka klämma in allt i en och samma runda.
Sedan är det förstås bättre att ni går på pumpen nu, medan ni planerar, än att ni tvingas upptäcka saker the brutal way. Det låter ju dessutom som om ni har en ganska nykter inställning till er egen planering.

Gör't lite enklare och det kommer att bli en helskön tripp!

:: hkn ::
Av Hawaii
4 feb. 2015 03:21
Får hålla med Marie och Hkn - för att få ut mest av resan (och jag adresserar enbart USA delen), förenkla det hela ganska radikalt. Eftersom ni ska fortsätta västerut skulle jag definitivt rekommendera västkusten (CA, NV, UT) och sedan Hawaii. Med 6 veckor i USA, ta 2 veckor i Hawaii och besök 2 öar, ev. 3. T.ex 3 dagar Oahu/Waikiki och sedan dela upp resten av tiden mellan Kauai och Hawai'i ("Big Island"). Resterande USA delen, c:a 4 veckor, blir perfekt för att köra runt västerut och se allt ni vill utan stress. Amerikanska östkusten kan ni ju ta en annan gång.
Av Totopez
4 feb. 2015 10:37
Har ni kollat flygbiljetter med någon resebyrå? Det är mycket ni ska få in, och även om ni använder mycket landtransporter i Asien så springer det lätt iväg. Prata med Kilroy eller liknande och få förslag på en rutt som fungerar. Att ta sig från amerikanska västkusten till Sydostasien är ingen liten flygtripp, utan tar minst 20 timmar med byten. Man kan ta det i etapper, med stopp i Hongkong, Taiwan, Tokyo eller Australien, men då blir det ofta dyrare. Och så vidare...

Kilroys billigaste jorden runt brukar ligga på ungefär er budget, med flyg Stockholm-New York, egen hand till San Francisco, flyg till Hongkong, flyg till Kuala Lumpur, egen rundresa i regionen, hemresa från Bangkok.

Jag tror generellt att ni får svårt att få in allt det här, både vad gäller tid och budget. Jag förstår att man vill göra mycket, men det är nog bättre att minska ner på ambitionerna och faktiskt ha tid att uppleva de ställen man besöker, och råd att göra det man vill. Ni kan fixa en trevlig Asien/Australien-tur som ryms inom er budget, och ni kan göra den stora USA-resan inom er budget. Men ni kan inte göra både och.
5 feb. 2015 11:32
Tack för era svar. Uppskattas verkligen! Vi ska till kilroy nästa vecka och förhoppningsvis få en bättre slipad resrutt att utgå ifrån :)