Bila södra Italien - östra eller västra kusten?

Av Carro80
1 juli 2011 16:44
Visningar: 7732
Jag, min man och vår tvååriga dotter ska bila i södra Italien i september. Vi landar i Rom och vet inte om vi ska koncentrera oss på östra eller västra kusten. Någon som har något tips? Något man absolut inte får missa i södra Italien? Vi tänkte bo flera dagar vid någon kuststad - tips? Sedan vill vi uppleva det genuina Italien också, utan alltför mycket turister.

Tacksam för alla tips jag kan få.
Av Lasse42
4 juli 2011 10:22
Västkusten har mer sevärdheter åtminstone söder om Neapel. Något som säkert blir ett minne för livet är ett besök i Pompeji. Glöm inte att låsa bilen även inifrån när ni kör,
Av Annl
4 juli 2011 21:44
Hej,

jag säger som Lasse42 - satsa på västkusten och åk söder om Neapel till Amalfikusten och Vesuvius och Pompeij. Visst - det är mycket turister där men sagolikt vackert och det finns mängder av roliga och spännande saker att göra.

Vill ni bo utan turister är ett tips att bo i Torca - det ligger 20 minuter upp i bergen ovanför Sorrento. Där hyrde vi ett hus under en sommar och utsikten är fantastisk . Men då gäller det att er dotter inte är bilsjuk - vägarna är rejält kurviga när ni skall iväg på utflykt. Men det är sååå vackert.

Pompeij är väldigt spännande som Lasse42 skriver men glöm inte att besöka Historiska museet i Neapel - annars blir vistelsen i Pompeij bara "halv". Neapel är en äcklig stad så det gäller att vara smart och åka dit i rätt tid- vi körde in till museet en söndag under siestan och det gick bra och då kan tilläggas att vi hade en svenskregistrerad bil.

När det gäller att välja boende på Amalfikusten bör man ta i beaktande att det är svårt att komma till stränderna för att bada så det gäller att tänka på det eller boka ett boende med pool. I Amalfi kan kan man komma till stranden lätt däremot, vilket inte gäller för t.ex. stora delar av Sorrento.
Av Carro80
9 juli 2011 20:16
Hej! Tack så mycket för era svar. Vi ska kolla upp Torca, det låter spännande. Vi är lite osäkra på Neapel då vi har förstått att det inte är en rolig stad med mycket kriminalitet. Hoppas att det inte är så i övriga södra Italien. Tack för tipset om att låsa bildörren även när vi kör! Har ni fler tips tas de tacksamt emot.
Av Annl
13 juli 2011 04:48
Hej igen,

Jag skulle inte vilja påstå att det är mycket kriminalitet i övriga södra Italien runt Amalfikusten MEN de försöker gärna att lura dig så det gäller att kolla allt noga - kvitton och restaurangnotor m.m. och det är ju förstås ett trist drag. Men vet man bara om det så är det ju bara att kolla.

Och bra att veta är att du alltid måste få kvitto i butiker - även om du själv inte bryr dig så kan du åka dit för böter om du kommer ut från en affär och inte kan vida upp ett kvitto för polisen. Vi har rest mycket i Italien men detta har aldrig hänt oss men det kan vara bra att veta om att det kan hända.
Av Maryo
13 aug. 2011 23:52
Hej!

Amalfikusten är fantastiskt vackert o den lilla stranden i Positano är oslagbar med utsikten upp över husen...turistigt visst men ändå värt ett besök. Vill ni verkligen komma utanför turistströmmarna så skulle jag rekommendera ett besök i Kalabrien. I september är det inte många turister på plats ens i Tropea!

Visst är det kriminellt i södra Italien, men det där med att låsa bildörrarna känns nog lite överdrivet...om man inte kör vilse och hamnar i Neapels slum...Första gången min syster o svåger ville åka till Neapel så ville jag inte ens åka, men det var en cool stad, levande o mkt god mat! Självklart ska man vara försiktig men jag tycker nog att staden har oförtjänt dåligt rykte! Dagtid är det ingen fara. Sen så skulle jag inte rekommendera er att köra bil där då trafiken är mkt hetsig! Och svårt att hitta.

Pompeji är en upplevelse men jag vet inte hur det är med en 2-åring...det är ju olika men mina barn skulle inte uppskatta det så lång stund, och minst en halvdag bör ni lägga där.

Sorrento är också fantastiskt vackert, men inte så barnvänliga bad.

Inte så långt från Rom ligger en liten badort som heter Anzio där många romare har sommarhus. Var längesen jag var där, men det ska visst vara barnvänligt o kanske skönt att inte köra för mkt bil?
Kort sagt så är väl den västra kusten mer känd, men det finns säkert en hel del att upptäcka på den östra kusten också som t ex i trulli i Alberobello.
Av Carro80
25 aug. 2011 19:41
Tack för tipsen! Ska kolla upp Anzio, det verkar ju fint, speciellt när man behöver vara ganska när för flyg. Mot alla odds har vi faktiskt bestämt oss för östkusten och sparar västkusten till nästa gång. Vi tror vi ska besöka Monopoli ett par dagar. Varit där? Sedan blir det klacken och även Basilicata. Vi stannar även någon natt i Abruzzo, funderar på Sulmona. Men vi är egentligen öppna för allt.